ДЮКАНСКИ ВКУСНОТИИ ПО ИСПАНСКИ И ОЩЕ НЕЩО...

  • 408 957
  • 728
# 45
VONGOLE E FUNGHI

(МИДИ И ГЪБИ)

Италианско ястие



1 консерва сърцевидни миди*
1 малко морковче
половин праз лук, изчистен и нарязан наситно
половин консерва различни гъби /около 100 г/
половин чаша вода
розмарин
чесън на прах
сол
по желание: чаена лъжичка Bovril** /ако нямате, може да се замени с домашно-приготвен бульон/

Режем на ситни парченца морковчето и празия лук. Слагаме ги в тефлонов тиган с малко вода. Когато омекнат, добавяме гъбите. Готвим около 3 минути. Прибавяме подправките, чашата вода с чаена лъжичка Bovril /или домашно-приготвен бульон/.

Накрая прибавяме мидите и изчакваме да се сгъсти ястието, което освен че е вкусно, е богато на желязо.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Ето за тези става въпрос: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B5%D0%B … D0%B4%D0%BA%D0%B8
Могат да се заменят с обикновени миди /само ядките, сварени/.

** Bovril е екстракт от говеждо месо: http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQE6MKAAqA7iqg-ZLd3N-maB … iqr-iMtopQjfgHSbA За българо-испанските дюканки: може да го намерите в Меркадона.
Виж целия пост
# 46
ПИЛЕ С ПАТЛАДЖАН В СОС ОТ СИРЕНЕ И КЪРИ



пилешка пържола /200 г/*
1 патладжан
2 препълнени супени лъжици обезмаслено сирене за мазане
чесън на прах
чаена лъжичка къри
сол
магданоз

Нарязваме патладжана на парченца, месото – на ивички. Слагаме ги в тефлонов тиган, бъркаме, за да се “изпържат”. Ако е необходимо, добавяме малко вода.

Слагаме сиренето в купичка и в МВ за 30 секунди. Прибавяме къри, чесън на прах, сол и магданоз в поохладеното сирене.

Сервираме в чиния патладжана с пилето и разпределяме отгоре соса от сиренето и подправките.

------------------------------------------------------------------------------------
*Не е необходимо да е пържола. Просто пилешко месо.
Виж целия пост
# 47
САЛАТА С РИБА ТОН И ЯЙЦА



2 твърдо сварени яйца
маруля или градинска салата
ивички печени чушки
риба тон в собствен сос
ябълков оцет

Слагаме в чинията основа от маруля. Разрязваме яйцата на четвъртинки.

Върху марулята разпределяме рибата, ивичките чушки. Взимаме едната четвъртинка жълтък и го разтрошаваме отгоре, за да придадем цвят. Редим в центъра 4 четвъртинки. Тези, които ни остават ги режем наситно или настъргваме и слагаме върху цялата салата.

Вместо олио, използваме оцет или смесваме супена лъжица соев сос /без захар/ и супена лъжица лимонов сос, добавяме малко сол и овкусяваме салатата.
Виж целия пост
# 48
ТОРТИЙЯ С АСПЕРЖИ И ЛУК



1 връзка аспержи
½ глава лук, ситно нарязана
3 яйца
чесън на прах
щипка сол

Сваряваме нарязаните аспержи и лука. Докато се варят, разбиваме трите яйца с чесъна и солта.

Изцеждаме добре аспержите и лука и ги слагаме в яйцата.

Сипваме 1-2 капки олио в тефлонов тиган, избърсваме със салфетка и изсипваме яйчено-зеленчуковата смес. Като е готова от едната страна, я обръщаме с помощта на чиния или капак без ръбове, за да се запече и от другата. Може да я обръщате и повече от 1 път.


Хрумна ми да потърся видео, за да видите нагледно как се прави тортийя /само че традиционната, с мазнина и картофи/. В края ще видите как точно се обръща.

Виж целия пост
# 49
АРТИШОК С РИБА



риба /няма значение вида/
малко пуешка шунка, нарязана на парченца
2 артишока
щипка сол
щипка чесън на прах

Сваряваме рибата. Докато се вари, махаме външните твърди листа на артишока и стеблото, изрязваме връхчетата на листата и удряме няколко пъти артишока в дървена дъска, за да се отворят листата. Отваряме малко повече средата и с пръсти, за да можем да пъхнем в нея парченцата пуешка шунка. Слагаме в МВ за 5 минути на максимална мощност.

Сервираме вече сварената риба заедно с артишока.
Виж целия пост
# 50
FAJITAS* С ПИЛЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ



2 яйца или 1 яйце и 1 белтък
1 супена лъжица натурално царевично нишесте
1 плик различни замразени зеленчуци
щипка сол
сух магданаз
½ пилешка пържола, нарязана на тънки ивички
1 супена лъжица овесени трици
1 супена лъжица обезмаслено кисело мляко

Разбиваме яйцата, прибавяме киселото мляко, триците, нишестето, магданоза и солта. Разбъркваме добре. Изсипваме сместа в силиконова форма или друга, предварително застлана с хартия за печене, за да не залепне. Печем в МВ 4-5 минути на 800 В. Тъй като трябва да бъде много фина царевичната тортийя, може да се наложи да се раздели сместа на две, за да станат сполучливи fajitas.

Докато се пекат в МВ, в тефлонов тиган приготвяме пилешкото заедно със зеленчуците. Ако видите, че започва да залепва, сипете 1-2 лъжици вода. Можем да добавим подправки по желание.

Слагаме тортиите в чиния, разпределяме в средата пилето и зеленчуците. Ако не могат да останат добре затворени, може да си помогнем с клечки за хапки.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
*Едно от най-традиционните мексикански ястия. Състои се от печено на скара месо, което е нарязано на парченца и поднесено върху тортийя от царевично брашно или увито в нея. Оригиналната рецепта включва месо от крава. Днес вече се прави и със свинско месо, пилешко, включително и със скариди. В някои ресторанти месото се пече заедно с чушки и лук.
Виж целия пост
# 51
ТРЕСКА С ГЪБИ И ЛУК



2 парчета риба треска
1 глава лук
1 консерва печурки
чесън на прах
магданоз
сол

Слагаме парчетата риба в МВ за 5 минути на 800 В. През това време в тефлонов тиган нарязваме лука и изчакваме да омекне, бъркайки. Добавяме гъбите и подправките. Изваждаме ги в чиния и в същия тиган слагаме парчетата риба, за да се запекат от двете страни. Подреждаме ги в чинията с гъбите.
Виж целия пост
# 52
ЗЕЛЕНЧУКОВИ МАКАРОНИ С ПИЛЕ



1 тиквичка
200-250 г тиква
½ пилешка пържола
2 супени лъжици соев сос /без захар/
чесън на прах
сол
сухи подправки

Обелете тиквичката и тиквата.

В тефлонов тиган нарежете на кубчета пилешкото месо, добавете чесъна и малко вода, за да не залепват.

В купа нарежете на кубчета тиквата, прибавете сол и сухите подправки. Разбъркайте и сложете в МВ за 5 минути на 800 В.

Нарежете тиквичката, подобно на макарони, използвайки или *, или **, ако не разполагате с тях, внимателно с нож.

Когато месото в тигана омекне, добавете соевия сос, след това и макароните от тиквички. Бъркайте внимателно, за да не се счупят. Когато са почти готови, прибавете и тиквата. Гответе ястието още малко време.

-------------------------------------------------------------------------------------

*

**
Виж целия пост
# 53
ПРЪСТЕНИ ОТ КАЛМАРИ С ДОМАТ И ТИКВИЧКА



½ глава лук
200 г калмари на пръстени
настъргани домати
100 г тиквички на кубчета
100 г нарязани на квадратчета чушки
чесън на прах
магданоз
сол

Слагаме калмарите в МВ за 5 минути.

В тефлонов тиган нарязваме на ситно лука. Добавяме вода, ако започне да се лепи. Когато е почти готов, добавяме чушките и тиквичките. Като омекнат, прибавяме доматите, солта, чесъна и магданоза. Бъркаме периодично с дървена шпатула, докато се сготвят. Около 5 минути.

Накрая прибавяме и калмарите. Готвим още малко, сервираме и им се наслаждаваме!
Виж целия пост
# 54
ТЕЛЕШКА ЯХНИЯ СЪС СЕПИЯ*



/На снимката се вижда грах. Авторката се е объркала и сложила, след което се е коригирала в сайта и е задраскала продукта/

1 средна по големина глава лук
парче телешко месо
домати, нарязани на парченца
2 скилидки чесън
1 средна по големина сепия, нарязана на парчета
1-2 чаши домашно-приготвен бульон
чесън на прах
черен пипер
сол

Нарязваме лука в тефлонов тиган, оставаме да омекне и добавяме чесъна, нарязан на кръгчета, и доматите.

През това време слагаме сепията в чиния в МВ за 4 минути на 800 или 1000 В мощност. След това я прехвърляме в тигана, заедно с нарязаното на парченца телешко месо. Готвим, като добавяме малко по малко от горещия бульон и внимаваме да не залепва ястието.

Когато е вече готово, прибавяме магданоза, щипка черен пипер, сол и чесън на прах. Винаги трябва да добавяме подправките в последния момент, за да се запази ароматът им.


------------------------------------------------------------------------------------------------------
* Не зная дали има в България сепия http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D0%B8
Ако няма, може да се замени с калмар.
Виж целия пост
# 55
ПИЦИ ОТ ТИКВА



½ тиква, нарязана на парчета, за да я използваме за основа
доматен сос
риган
риба тон в собствен сос
пуешка шунка и др. режимни продукти според вкуса ви
настъргано обезмаслено сирене или такова на парчета /за БГ извара или Ескуиза/

Режем тиквата на парчета с големина – основата на пицата. Предварително сме отстранили меката вътрешна част около семките. Слагаме в МВ за 15 минути на мощност 800-1000 В, за да омекне.

Разпределяме върху парчетата тиква доматения сок, поръсваме с риган, добавяме рибата тон, пуешката шунка и всички режимни продукти, които обичате и с които разполагате. Най-отгоре слагаме сиренето /или в БГ заместителя му/ и връщаме в МВ за гратиниране за 3-4 минути.
Виж целия пост
# 56
ПИЛЕ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ ПО СЕЛСКИ



парченца пилешко месо
1 пакет замразени зеленчуци
вода
черен пипер
1 клонче розмарин
сол

В тефлонов тиган слагаме месото и зеленчуците, бъркаме, добавяме малко вода, ако започнат да за залепват. Когато са почти готови, посоляваме със сол и черен пипер.

2-3 минути преди да дръпнем от огъня, добавяме розмарина.
Виж целия пост
# 57
ОМЛЕТ ИЗНЕНАДА



2 яйца
чесън на прах
сол
извара

Разбиваме яйцата с чесъна и солта.

Затопляме тефлоновия тиган. Може да сложите 2 капки олио, което да избършете със салфетка. Когато започне да се запича, дърпаме от огъня и слагаме изварата в средата. Първо сгъваме единия край, след това противоположния, след това правим същото с останалите две страни.

Обръщаме веднъж, за да се изпече и от другата страна.

Уж обикновен омлет, а изварата се топи в устата ви!

Виж целия пост
# 58
ТОРТИЙЯ “HAPPY”



2 белтъка и едно цяло яйце
чесън на прах
сол
6 обелени скариди
размразена зелена чушка на парченца
размразени зелени аспержи

Разбиваме белтъците и яйцето. Добавяме нарязаните скариди, зелената чушка и аспержите. Разбъркваме добре.

Капваме една-две капки олио в тефлонов тиган и ги избърсваме със салфетка. Изсипваме в тигана сместа.

Изчакваме да се позапече и обръщаме с помощта на чиния. Получава се много вкусна и цветна тортийя.
Виж целия пост
# 59
ТРЕСКА С ДОМАТИ



2 шайби треска
½ глава лук, ситно нарязана
½ домат, нарязан на малки парченца
сол
чесън на прах
магданоз
½ консерва смлени домати

Шайбите треска се слагат в МВ за 7-8 минути на мощност 800-1000 В.

В тефлонов тиган ситно нарязваме лука, заливаме със смлените домати, за да не се залепи. След 1-2 минути добавяме домата на парченца, чесъна, магданоза и солта. Готвим още около 2-3 минути. Изваждаме соса.

В същия тиган запичаме треската. Слагаме я в чиния и отгоре изсипваме соса.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия