Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Всеки може да спестява! В съвместния проект на BG-Mamma и ЕЛАНА ще ви научим как

  • 62 375
  • 155

Анкета

В какво бихте инвестирали спестяванията си в бъдеще?

Опции:

* Гласуването приключва: нд, 01 дек 2019, 09:28
* Може да изберете максимум 3 опции.

# 150
То на родна почва процес няма, не се случва.
Измислена, смешна борсичка с минимални обороти.
Въртят се едни джобни пари само за да се намират на работа служителите на БФБ.
За световните е лесно - избираш си инвестиционен посредник/ИП/ и разглеждаш сайта - възможтонст за демо и реабна търговия, с какви инструменти работи, каква и поне минималната сума за откриване на сметка, лихвен суап, условия за търовия. Като изучиш основните неща на демо се мяташ с реална сметка и действаш.
Сега, моля да не ме заливате на ЛС с въпроси и предложения. Не работя с чужди пари, не давам указания къде само се печели. Няма такъв инструмент, който ви го обещае - лъже.

Привет!

Много добре сте описали как човек да стартира активно инвестиране. Но бих желал да допълня, за да сме коректни и да може хората да получат по-пълна представа за това, какво му е необходимо на човек, за да започне самостоятелно да инвестира на финансовите пазари.

Важните неща са:

·         Да имат време да четат и да се образоват;

·         Да имат време да следят ежедневно информационен поток от важни икономически показатели и новини;

·         Да следят ежедневно пазара, за да могат да реагират постигнат най-оптимален ефект;

·         Да определят сами рисковия си профил и да са готови да понесат загуба;

·         Да могат да четат финансови отчети на компании и да разбират анализите за тях;

·         Активите и парите на клиентите на българските инвестиционни посредници са защитени само до 40 000 лв. от Фонда за компенсиране на инвеститорите в случай на проблем с компанията.

Бих желал също да добавя като съвет към четящите и желаещите да започнат самостоятелно на финансовите пазари, че е добре да ползват обучение – предлага се безплатно, ето ТУК можете да видите видеа от онлайн семинари на всякакви теми за инвестиции и могат да ползват както консултации от финансови консултанти, така и инвестиционни консултации за формиране на инвестиционен портфейл.

Бих посъветвал да се внимава с маржин търговията, макар да изглежда лесно, ако човек мисли само за потенциалната печалба. Обратният знак е със същата сила на потенциала.

Успех на финансовите пазари!

Николай Павлов
Директор "Връзки с инвеститорите" и
член на СД на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“
Мобилен тел.: 0889 022 537
email: pavlov@elana.net


Информация за фондове и спестовни планове
Виж целия пост
# 151
...

P.S. ръстовете на Македония са абсолютен фарс, няма такова нещо, на Румъния защото САЩ пренесоха ядрените си ракети там, на Гърция, защото САЩ прави военни бази там следователно Империята дава по някоя троха на васалите на нас обаче нищо, то е обратното ние дадохме и то в кеш 3 млрд. Yum

Дори не мисля да минавам по всяка точка - качвам една снимка на Македонския индекс и замълчавам...

Виж целия пост
# 152


Най-често срещаната реакция на хората е: „Добре, а какво да правя с парите, като идва рецесия?“. 
Отговорът е, че няма нужда да се чувстваме заплашени от цикличността на икономиката. Няма един абсолютен вариант, който трябва да се ползва „при криза“. Необходимо е само да разбираме каква е ситуацията с различните активи, за да вземем решение за нашите.

Прочетете целия материал ТУК.
Виж целия пост
# 153
https://m.capital.bg/moiat_capital/deposits_credits/2019/10/25/3 … _mi_triabvat_pari
Виж целия пост
# 154
Важните неща са:

·         Да имат време да четат и да се образоват;

·         Да имат време да следят ежедневно информационен поток от важни икономически показатели и новини;

·         Да следят ежедневно пазара, за да могат да реагират постигнат най-оптимален ефект;

·         Да определят сами рисковия си профил и да са готови да понесат загуба;

·         Да могат да четат финансови отчети на компании и да разбират анализите за тях;
Това с четенето на отчети и ежедневното следене въобще не е необходимо. Фондовете го правят, и какво - половината бият пазара, половината са под него. Но всички вземат такса за управление. Колко хедж-фондове даже затвориха, вкл. такива, управлявани от Нобелови лауреати по икономика (LTCM например).
Теорията за ефективните пазари, или модела за цената на капиталовите активи, пак от нобелови лауреати разработени (Шарп, Фама, Модилияни-Милър) казват, че моментната цена на всеки финансов актив отразява цялата публично достъпна информация за него. Това доколко е вярно може да се спори, но ако приемем, че е вярно то какъвто и актив да си купиш доходността от него, пропорционално на риска, ще е подобна, нужно ти е единствено да диверсифицираш в некорелирани активи.
Няма смисъл да следиш екраните с новини и котировки ежедневно - и без това ако излезе важна новина, сървърите в мазето на Голдман Сакс ще те изпреварят и ще търгуват докато цената не се промени така, че да отразява новината - още преди ти да си свършил да четеш статията.

Както казах, за мен най-добрият начин е следния: ако вярваш, че хората ще продължат да работят, произвеждат и купуват, значи и световните водещи фирми ще продължат да продават и печелят. Избираш си няколко познати фирми, на които знаеш, че продукта се търси, в няколко различни сектора. Например хранителни: Нестле, Данон, Макдоналдс; потребителски стоки - Проктър и Гембъл, Юниливър; технологии - Епъл, Амазон, Фейсбук, Гугъл; коли - Фолксваген, Форд, ГМ, Тойота; няма какво да изброявам всички сектори - банки, транспорт, и т.н. всеки ги знае и е чувал водещите фирми в тях, а обикновено използва и продуктите им.
Избираш си 10-15 и вкарваш по малко там. Повечето брокъриджи направиха транзакциите безплатни (без комисионни) - Interactive Brokers, Schwab, TD Ameritrade, E-Trade... избираш си който искаш, захранваш си сметката, и когато имаш свободни пари си купуваш по 10-15 акции в любимите си фирми.
Това е моята проста философия (не казвам, че аз правя така, но аз отделям малко повече време за инвестиции, а който не желае да отделя много време го съветвам да прави горното).
И аз моля да не ме питате за съвети за инвестиции на лично - такива (от легална и етична гледна точка) има право да дава само инвестиционен посредник, а аз не съм такъв.
Виж целия пост
# 155


Независимо колко пари имаме, ролята им в живота ни може да разрушава най-близките ни взаимоотношения. Проучване на BBC показва как различната символика на парите за всеки от нас създава конфликти. Причината е в това, че виждаме в парите различен символ. Но може би и затова, че смятаме парите за нещо ясно и конкретно, към което всички се отнасяме еднакво.

Прочетете целия материал ТУК.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия