Козунаци 2020

  • 27 067
  • 769
# 75
Лина, да, всички снимки в рецепата (последната ми де от 2019г.) са с 500г брашно. Аз лично не бих пекла по-голям козунак.  Може би най-много със 750г брашно, но ще е по-трудно изпичането. А с 500г го изпичам без никакви грижи - 10 мин. на 180 градуса и още 20мин. на 160 и готово.


Anyyyone, дай рецептата да я видим. Брашното не е задължително да е "за баница". То е с 12.8г белтъчини, гледай да ползваш бяло колко се може по-близо до това  относно белтъчините.

... Ще правя до откат,до като не се получи! ...
Това много ми харесва, аз също така бих действала. Трудностите силно ме мотивират.Simple Smile
Много прилично изглежда козунака ти.  Да не би да е била слаба маята (за малко количество брашно) или да си ползвала по-гореща течност и да си уморила дрождите?! Или пък да ти е дошло много брашното за маята?
Остави следващия път тесто да втасва във фурната (без да я включваш) или в някой шкаф. Да няма отваряне.
Виж целия пост
# 76
Морена, може ли линк към последната твоя рецепта за козунак с 500гр брашно?
Аз ... с още няколко въпроса:
Може ли прясната мая да се замени с изцяло суха?
Ако се меси в хлебопекарна тестото, как и кога се добавя мазнината постепенно?
Два пъти ли се пуска на програма месене?
Какво количество подсладител на 500гр брашно се добавя?
И мен ме мотивират трудностите, но тук няма никаква мая никъде! Броят опити проба-грешка е силно ограничен. Имам заделени само няколко пакетчета суха мая (за великденски козунаци и няколко хляба) и не зная кога отново ще има по магазините ...
Виж целия пост
# 77
Вещица,да,много е и не за първи път е така. Ще пробвам да покрия машината следващия път.
Температурата в кухнята е към 24-5 градуса,вратата си е постоянно отворена към коридора.
Тавата не е голяма,дозата е с около 500 грама брашно,не знам точно диаметъра,но е средна,не от големите. Утре ще я измеря.
Лина,написала съм,след сплитането оставих да втаса пак,но много,много бавно се случват нещата...
Морена,рецептата е тази:
Скрит текст:
Без подсладител,че нямам. Захар сложих 8 с.л. Нямам везна,та приблизително сметнах,че е 160 грама.
Маята беше суха на Йоткер,ползвала съм я и за хляб,никакви проблеми.
За брашното е възможно да е било повече,пак казвам,че нямам везна и меря с чаши,лъжици или на око. Тестото трябва ли да стане хубава,нелепкаща топка,като за хляб или може да е лепкаво? Сигурно тук бъркам и слагам повече брашно от необходимото?
Виж целия пост
# 78
Морена, може ли линк към последната твоя рецепта за козунак с 500гр брашно?
Аз ... с още няколко въпроса:
Може ли прясната мая да се замени с изцяло суха?
Ако се меси в хлебопекарна тестото, как и кога се добавя мазнината постепенно?
Два пъти ли се пуска на програма месене?
Какво количество подсладител на 500гр брашно се добавя?
И мен ме мотивират трудностите, но тук няма никаква мая никъде! Броят опити проба-грешка е силно ограничен. Имам заделени само няколко пакетчета суха мая (за великденски козунаци и няколко хляба) и не зная кога отново ще има по магазините ...
Заповядай - https://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html - това е лек и въздушен козунак. Не е плътен - гледам, че доста хора харесват плътен. Simple Smile
Разбира се - суха и жива мая са еднакво успешни. Съобрази се с указанията на опаковката или ползвай съотношението 3 части жива : 1част суха мая.
Аз меся с мискер  - слагам 1/3 част от мазнината в тестото и като ми хареса (леко да маже под бъркалките) започвам да добавям останалата мазнина, на части - като се поеме едната, тогава другата.
Пускам два цикъла месене, защото при първия е още смесване на продуктите в по-голямата му част.
За 500г брашно аз ползвам 60г захар и 2с.л. течен подсладител.
Виж целия пост
# 79
...
Морена,рецептата е тази:
Скрит текст:
.Захар сложих 8 с.л. Нямам везна,та приблизително сметнах,че е 160 грама.
Маята беше суха на Йоткер,ползвала съм я и за хляб,никакви проблеми.
За брашното е възможно да е било повече,пак казвам,че нямам везна и меря с чаши,лъжици или на око. Тестото трябва ли да стане хубава,нелепкаща топка,като за хляб или може да е лепкаво? Сигурно тук бъркам и слагам повече брашно от необходимото?
Прочети приготвянето в моята рецепта. Не разчитам добре захарта в твоята рецепта, но ако е 200г захар (колко ми се струва че пише) е недопустимо много това. Излиза, че за 1кг брашно са 400г захар, а не може да е повече от 340г. Мазнината също е множко. И само масло не е добре - с него са по-сухи печивата. Смеси олио поне - в равни количества. Ако имаш и мас - най-добре (аз меся с трите мазнини, както можеш да видиш в рецептата ми). Захарта и мазнината пречат най-много на втсването. Останалото е добре.  Не помня Йоткера (мая) за колко брашно я даваха.
Омесеното тесто, аз и за хляб оставям меко. Simple Smile   Та за козунка като ми лепне съвсем леко, спирам с брашното и започвам да меся с мазнината. Simple Smile
Виж целия пост
# 80
Ени, рецептата е чудесна, но друг път получавала ли си добър резултат? Според мен има няколко позиции, които усложняват процеса:
1. Захарта е много, а дори има и подсладител - захарта прави тестото тежко и оттам втасването трудно и тегаво, ч есто неуспешно. Това в комплект с :
2. Маслото , което също прави плътна консистенцията ( за разлика от олио и мас, например), ме кара да препоръчам да корегираш тези съставки.
За същото количество брашно, аз използвам 125г захар и 80 мл мазнина.
Виж целия пост
# 81
Ох забравих да го уточня за мазнината-смесих половината олио,половината масло. Четох аз и на Морена блога,и други рецепти и сама си направих корекции.
Захар за това сложих по-малко. Четох,че една супена лъжица е 20 грама,8 по 20 е 160 грама,без подсладител.
Вещица,честно си признавам-стават за ядене козунаците,които съм правила,но не са това,което искам и към което се стремя. За това писах тук,да умуваме заедно и да кажете вашите мнения. За сега мисля,че брашното ми е било много. Друго не намирам като причина.
Виж целия пост
# 82
Разбира се, че са чудесни - няма нищо по-хубаво от това, което сам си сътвориш Hug
Но според мен брашното не е много - нормално количество е за яйцата и млякото. Пробвай с по-малко захар и мазнина. И една тайна - сложи сол, така ще се подсили сладкият вкус дори с по-малко з@хар Simple Smile Стискам палци Simple Smile
Виж целия пост
# 83
Благодаря! 🤗
Утре не знам дали ще е,но вдругиден сигурно. Ще пиша пак. 🌺
Виж целия пост
# 84
Аз бих махнала и 1 от яйцата. Също пробвай със 100мл. олио. И малко по-малко захар.
Аз си разтворих маята предварително. И чак тогава замесих тестото.
И аз месих в студена стая,Около 20С. А тестото после оставих в купа, завих с кърпа и мушнах в торбичка. И на слънце. 😄 И стана хаха.
Но аз нямам голям опит с козунаци. 😃 Пробвай различни варианти. Има време.
Виж целия пост
# 85
Мая Йоткер я дават 1 пакетче за 500гр брашно и точно с нея заместих 15- те грама жива(имам няколко купчета, но си ги пазя за Великден)от рецептата на Морена и козунаците си станаха както трябва. За мен и за моя вкус тази рецепта 🥰🤗 е уникално сполучлива. Удоволствие е да се работи с това тесто.

Преди няколко години, когато правих опити да меся в хлебопекарна, козунаците ми винаги бяха с доста забележки, да не използвам и по- силни думи, а тя си беше скъпа машина, което не знам колко е показателно де, с две бъркалки и т.н., нооо аз не успях да се сработя с нея точно за този тип “сладки” печива- козунаци, панетоне, бриоши. Хлябове, багети и пити ставаха като по учебник. Та явно е въпрос на химия и взаимни симпатии 😉овладяването на процеса “козунак в хлебопекарна”. Има тънкости, които аз не успях да разконспирирам...
Та, Anyyyone, възможно е някъде там да бъркаш. Просто внасям друга гледна точка.
Виж целия пост
# 86
Тя го използва само за месене, а там няма какво да се сбърка.
Толкова хубаво измесено тесто като в хлебопекарна не съм видяла в 5-6 годишния си стаж на правене на хлябове, козунаци и какво ли още не.... Сгегнато, лъскаво, с перфектно развит глутен - съмнявам се някой да може да го докарва на ръка, освен спорадично или ако го правиш веднъж годишно и меракът ти компенсира болката в ръцете Simple Smile Все пак цикълът на месене продължава интензивно без да спира около 40’. И така два пъти.
Машината само усъвършенства тестото, в никакъв случай не го съсипва.
Виж целия пост
# 87
Единствената алтернатива на хлебопекарната не  е месенето на ръце.
Виж целия пост
# 88
Разбира се, ако имаш професионална тестомесачка със сигурност е по-добре Grinning
Не се хващайте за думата - която и машина да меси резултатът винаги ще е един и същ, ако рецептата куца.... А аз освен на ръка или с машина за трети вариант не се сещам.... Освен с ..... крака ?! Thinking
Виж целия пост
# 89
Миксер. Simple Smile но вероятно го причисляваш към машините.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия