Правите ли зимнина?

  • 17 692
  • 304
# 210
Не,но взимам от зимнината на мама:)
Виж целия пост
# 211
Не.
Виж целия пост
# 212
Аз не ,но мама да Mr. Green
Виж целия пост
# 213
Преди, когато бяха живи бабите и дядовците и стояха на село правехме страшно много зимнини.
В наше време - не си струва труда и цапането, когато всичко купуваш от пазара и светнах мамите как се прави лютеница и доматено пюре - купуват се от магазина на баки и се затварят в малки бурканчета Simple Smile Сега те са ми много благодарни и не искат помощ от нас, а само зареждат после наготово Simple Smile Вземам и кисели краставички. Иначе зимата го караме на пресни салати, туршии не ядем.
Да са живи и здрави мамите и да живеят 150 години примерно Simple Smile
Виж целия пост
# 214
Не. Нямаме фризер, а за да правим буркани трябва доста време, пари и в крайна сметка цената излиза същата като в магазина.
Виж целия пост
# 215
свекървата дава и на нас от направената от нея зимнина. Mr. Green
PeaceИ на нас ни дава...
Виж целия пост
# 216
Всичко купувам готово от магазина, нито имам време, пък не излиза по-евтино при тия цени, ако смятаме ток и труд  newsm78

А качеството, качеството?  Mr. Green
Виж целия пост
# 217
Никога не съм правила, не ме влече  Mr. Green
  Peace
Виж целия пост
# 218
Не!Твърдо не!
За мен това си е празно губене на време, за да се запазят неща, които освен вкусова стойност, нищо полезно не съдържат.
Е това вече може да го каже само който не е опитвал домашните компоти как така несъдържат нищо полезно???
Домашно приготвено поне го знаеш от какво е направено и че е от качествена стока и без консерванти и тъй подобни а в магазините дето се продават бурканите знаеш ли кой циганин е плюл- с извинение но съм виждала как се правят зимнини и от какви продукти и от какви работници затова си правя всичко сама- лютеница, кисели краставички, пекани чушки, цели или нарязани домати,паприкаш, компоти от сини сливи, праскови, череши, вишня, круша, дюля и всичко правя в апартамент и варя за капак на газов голям котлон на терасата!
И бихте ли пояснила кое им е полезното на домашните компоти? newsm78
Опитвала съм да - баба ми постоянно слагаше буркани.Вкусно - да.Чисто - да.Полезно - в никакъв случай!И как може да остане нещо полезно след 100 градуса температура, или пък след хапчето аспирин, или пък след оцета в киселите краставички.Я обяснете, кое точно е полезното на консервите!Моля!
Коя е тази качествена стока ThinkingДнес видях двама цигани, които беряха шипки между две шосета, а после ние ще си купим тези шипки от аптеката, от "екологично чист район", от същият от който идват и плодовете и зеленчуците за консервите Ви и въобще от за трапезата на всеки от нас WinkВключително и "Био стоки"те в България не са "Био", та къде Ви е гаранцията, че не са наблъскани с всякакви химикали?Да права сте - чисто е в смисъл, че със сигурност никой не е правил разни гадости по време на производството, ама всичко друго си е бош лаф работа!
Аз лично не ям никъкви консервирани храни, като да кажем изключение правят замразеният грах, който си купувам на големи разфасовки и замразена царевица.Разни буркани, бурканчета, бутилчици и тем подобни въобще не влизат в дома ми.Няма смисъл от зимнина, която само затормозява тялото, което изразходва повече енергия за смилането на тази храна.
Ще добавя и още нещо - тая работа с варенето на буркани и слагането на зимнина, никъде другаде по света не съм я виждала.Май само при българите съществува тази традиция - боклуче с хубав вкус, в бурканче, дълбок резерв в мазето, за лютата зима.
Няма какво повече да кажа.Всъщност има, но ще се ме изядете с парцалките, ако си обясня изцяло позицията.
И както пишете, че с газов котлон си варите на терасата ... хм трябва да сте доста безочлива или пък да живеете сама в блока си или пък е лъжа.Съседи нямате ли?Или ?... Те как го понасят Вашето правене на зимнина? newsm78
Значе полезното е че от както моята щерка се натрови от компот от магазина или натурален сок - неразбраха лекарите защото и двете беше пила през деня а беше на 1.6 и аз започнах да мисля за здравето и и некупуваме вече такива работи от магазина  като натурален сок газирано или степчета и т. н.- домашното си е домашно!
Второ и в моя роден край правят зимнина- Росия! А в другите страни държат на качеството в магазините не е като при нас!
ТРЕТО_ немога да разбера защо БЕЗОЧЛИВА  newsm78???
Газовия ми котлон е голям като за казан-той побира 26 буркана! Живея на последен 7 етаж среден апартамент а комшиите ми като научиха идват да взимат назаем котлона защото е друго да си ги направиш в банята и да ги свариш на терасата отколкото да ги сваляш долу пред блока да ги вариш и после пак по етажите да ги качваш!
Зимнината при нас е удоволствие защото цялото семейство се включва аз нарязвам плодовете дъщеря ми пък пълни бурконите с вода и плодове и брои лъжичките със захар а мъжа ми ги затваря и ги вари!  Heart Eyes
Виж целия пост
# 219

Ще добавя и още нещо - тая работа с варенето на буркани и слагането на зимнина, никъде другаде по света не съм я виждала.Май само при българите съществува тази традиция - боклуче с хубав вкус, в бурканче, дълбок резерв в мазето, за лютата зима.

по принцип постинга ти не е лош, като съдържание, но цитираното си позволявам да го оспоря.
не е лошо, като говорим глупости първо да сме убедени, че не се излагаме.
например, да пуснем търсачката гугъл.
техниките за туршии изобщо не са български патент. просто на запад си ги купуват от магазина.

ето ти американски киселли краставички:



ето и  италиански такива ( и то в домашна среда):

ето италианска туршия



и още



Да дам ли и пълна картина на наличието на мармелади, конфитюри и сладка  Laughing

Това, че хората все повече се обръщат към домашно приготввени такива ( обратно на тенденцията у нас) - е факт.
подготовката на храна от скрач е много модерна , хората са сигурни какво слагат и пр.

Не съм защитник на консервите, туршиите и зимнината, искам да подчертая.
В Италия Zuccato http://www.zuccato.com/prodotti.html  освен пълна гама познати за нас туршии предлагат и така афишираното за българско произведение кисело зеле.


Виж целия пост
# 220
neonkaa съжалявам, че щерка Ви се е натроивила с нещо от магазина.Опитах се да обясня, че полезни работи в консервите не остават след цялото варене и тн. не , че не са по - чисти от гледна точка на производството, от магазинските.Щом за Вас правенето на зимнина е толкова важно, ОК правете си, аз попитах само, кое е полезното на консервите, но въпреки, че с съфорумката писала след Вас общо взето леекичко(наистина лекичко) ме нападнахте, не си направихте труда да ми обясните.
Моят син досега с нищо не се е тровил Grinning защото досега нито натурални сокове, нито нещо по буркани и пликчета от магазина е опитвам.И освен, че не се е натравял с нищо, дори не е кихнал досега.Значи освен, че не яде нищо консервирано, явно и се храни здравословно, което беше идеята на поста ми - здравословни ли са всички тези неща, които наблъсквате по бъркани?И ако са здравословни, кое им е здравословното?
Lennie говоря , че никъде по света не съм чувала хората да седят пред казаните и да правят зимнина и подчертавам, както сте подчертала и Вие май - това значи, че не съм съвсем сигурна.Има и още нещо свързано с производството на консерви в пронмишлени количества - в промишлени количества се произвеждат, сваряват и тн. за много кратко време, което позволява, все пак нещичко полезно евентуалнода остане.
Като цяло аз лично съм против всякъкви консерви, но това си е моето мнение.Не мисля, че поста ми звучи глупаво, нито, че се излагам с нещо!Май темата беше "Правите ли зимнина'' и аз отговарям по темата.Вие явно пишете в темата ''Консервите в България и по света'', та май Вие сте объркала нещо.По принцип, преди появата на хладилниците и тн, да се слага зимнина е бил някакъв начин да се запази нещо, във времето, и разбира се не само в България се е слагала зимнина, затова е съвсем нормално да има рецепти за туршии, кисели краставички и тн. които да ''идват'' от навсякъде по света и това е нещо, което не оспорвам.
Така, че преди да напишете ''глупости'' поне си направете труда на погледнете къде и по какъв повод ги пишете.Би било по приятно да се общува на ниво ''знам къде съм и за какво става въпрос'', а не '' аз да си кажа, пък то все едно''
Айде със здраве!
Слагайте повече буркани, че тази зима ще е дълга и студена...
Всичко добро на всяка от вас - и на слагащите и на не слагащите зимнина  bouquet
Виж целия пост
# 221
Правя домати и печени чушки. Според мен си заслужава. Купените домати никога не са ми вкусни, купените печени чушки-също.  Peace
Ако имах повече време бих правила и сладка и компоти. ЗА другата година си обещавам, че ще го направя  Grinning
Виж целия пост
# 222
Правим - кисели краставички,домати,кисело зеле,турший и във фризера слагам червени чушки за пълнене!
Виж целия пост
# 223
напротив, аз ясно казах, че постинга ти е читав доста и репликирах само  една част от него  Laughing
а на запад сигурно някъде слагат казани, знаеш ли ги, но определено е по-евтино и удобно да си купуват  готови.
хората като правило се хранят според стандарта си и според навиците си.
а много от болестите, които сега върлуват сред 11 годишните, по времето на прадядовците ни ги е имало само при страци-
а са яли здраво и компоти и туршии  Wink
Виж целия пост
# 224
Принципно съм съгласна с bloodywhite, но не съм толкова крайна. На мен ако има кой да ми направи, ям корнишончета и туршии.
Най-здравословно е да се ядат сезонни плодове и зеленчуци- природата ни диктува с какво да се храним.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия