Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 72

  • 33 674
  • 748
# 15
Както някой писа преди в България е по-достъпно и по-понятно като култура и пр. за украинци. А ако е вярно каквото прочетох наскоро , че в Украйна са останали 18 млн. от 44 ..
Виж целия пост
# 16
Много от тях са в Русия, но не се определят в момента като украинци, защото е опасно. След войната - ако и когато стане, почти сигурно мнозинството ще се върне обратно в Украйна.
Виж целия пост
# 17
много дълго трае Sad
Виж целия пост
# 18
Миналата седмица се спомина Сам Зел, един от най-великите инвеститори в недвижими имоти. Основател на Екуити Груп, която продаде на Блекстоун за 39 милиарда.

В негова памет ето цитат от една негова статия:
The volume of real estate development in the United States has always been related to the avail­ability of funds, rather than to demand. During periods of easy money, excess capacity has been created; during periods of tight money, the decline in new construction has allowed for the absorption of this excess capacity.
На български с моя интерпретация в скобите:
Обемът на строежите в САЩ винаги е бил повече обвързан с наличието на средства (капитал), отколкото с търсенето.
В периоди на лесни пари (евтин кредит) се построява свръх наличност; в периоди на затегнат кредит намаляването на новите строежи позволява абсорбиране на тази свръх наличност.

Но човекът е работил в САЩ и е писал за там; дали и тук е така предстои да видим като/ако се затегне паричната политика.
Виж целия пост
# 19
Не е само в сащ така, а на всякъде. Не е само с имоти, а за всичко.
Виж целия пост
# 20
Не е баш така навсякъде. Особено в плановите икономики вкл. и у нас, тогава се строеше за "задоволяване на нуждите на населението"
Е, понякога докато му ги задоволят, внуци му се раждаха вече, ама така е при социализма.
Но и в други държави, и сега на много места в Европа, обикновено се строи за задоволяване на търсенето. Когато има вече търсене, недостиг на жилищен фонд, и хората се записват в списъци за апартаменти, тогава строят повече нови. Докато в Америка често вкарват големи парцели в регулация, построяват инфраструктурата, правят къщите и апартаментите, и после разпродават проекта 1-2 години (вече като е готов). Без непременно да е имало готово търсене, но просто защото е имало евтин кредит и капитал, който да се вложи някъде. И защото населението в САЩ винаги расте, постоянно се раждат хора и идват имигранти.
В БГ ми се струва в последните години, че става същото. Много жилища се строят просто ей така да се вложат пари, първо защото ги има много и са евтини (ниски лихви) и второ защото наистина се правеха добри пари последните десетина години от покачване на цените. Което неизбежно привлича нови инвеститори като мухи на мед.
Кога всичките тези жилища ще се употребят за живеене (което им е основната функция) предстои да видим.
Виж целия пост
# 21
Когато огромната част от жилищният фонд, направен 50-60-те години на миналият век, вече не може да бъде употребяван като нормални жилища. И стане гета - този процес в някои квартали е започнал, но още не е масов.
Виж целия пост
# 22
75% от кварталите имат панелно/епк строителство или много старо в центъра. Искаш да кажеш, че почти цяла софия ще се гетоизира и Манли и МД ще се превърнат в топ квартали? Да го видя няма да го повярвам. По цял свят има панелки, повярвай ми никъде не са ги обявили за гета или негодни за живеене. Гетото не зависи от типа строеж, а от манталитета на живущите. Но да предположим, че си права. Тогава какво? Хора от гетото ще извадят пари и ще купят нормални жилище? Да да, ама не.
Виж целия пост
# 23
75% от кварталите имат панелно/епк строителство или много старо в центъра. Искаш да кажеш, че почти цяла софия ще се гетоизира и Манли и МД ще се превърнат в топ квартали? Да го видя няма да го повярвам. По цял свят има панелки, повярвай ми никъде не са ги обявили за гета или негодни за живеене. Гетото не зависи от типа строеж, а от манталитета на живущите. Но да предположим, че си права*. Тогава какво? Хора от гетото ще извадят пари и ще купят нормални жилище? Да да, ама не.
В центъра има много старо, но не толкова панелно строителство. И да, някои квартали на София дългосрочно вероятно ще се гетоизират - виж за справка Париж.
Колкото до тези, с които не се случи, ще има събаряне и застрояване отново.
*Прав, не права, благодаря много. Simple Smile
Виж целия пост
# 24
Отчитам лек спад в наблюдаваните от мен имоти ЕПК в Младостите. Но говорих с познат брокер, каза че имали някакъв извънреден случай наскоро с ипотечен кредит с 2.3% лихва, като цяло обаче лихвите се въртели около 2.8-3%
Виж целия пост
# 25
Както е казал, Гого, каквото и да стане една не малка част от живущите в София няма да имат опция за друг имот, айде няма нужда да се опитваме да го изкривим. Това е реалността тук, отделно демографски си имаме големи минуси- раждаемост, остаряващо насаление. Това не значи, че в момента или в близките години чакаме срив. Очевидно е, че няма такъв, няма и да има. Вече цяла тема преди това нищим, че евентуално може да има спад на цените, не апокалипсис Smirk
         Част от брокерското крю спря да пише нещо Grin Но си признавам, че само Томева ми липсва Wink
Виж целия пост
# 26
Това не значи, че в момента или в близките години чакаме срив. Очевидно е, че няма такъв, няма и да има. Вече цяла тема преди това нищим, че евентуално може да има спад на цените, не апокалипсис Smirk
       

След като това е ясно аз не виждам за какво да спорим Simple Smile
Виж целия пост
# 27
...
След като това е ясно аз не виждам за какво да спорим Simple Smile
като спориш би трябвало да знаеш за какво спориш. Simple Smile
Виж целия пост
# 28
С каквото се случи, но определено не и с тази теза. Ако няма друга няма да споря.
Виж целия пост
# 29
Ох, болната ми тема, от няколко месеца искаме да вложим едни пари в имот, обаааачееее.......свидят ми се честно ви казвам, утрепахме се да ходим по едни безсмислени огледи с една супер бъбрива брокерка дето ти иде да я питаш: Абе верно ли ти приличаме на балъци?!?!
Казваме й: Не щем партери!!
Тя ни води на един и вика: Ама много е изгоден, ще ви хареса!!
Кое ще ми хареса, че е 35кв.м. или че сградата няма акт 16, а е построена 2012, или че искат за тая кутийка 62хил.ойро.
Да кажа, че става въпрос за гр. Бургас.
Наблюдавам тенденция за повишаване на цените, не знам кога ще дойде този "спукан балон", но се надявам да е скоро, защото иначе ще продължа да си държа парите под дюшека.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия