Никулден идва

  • 20 721
  • 186
# 30
Миналата година го пълних и много ни хареса , но тази година ще съм сама с децата и ще идем или в майкени или у свеки , така ,че ще ми отпадне . Все пак мисля да изпробвам този на Наталина Wink Предполагам ,че ще е толкова вкусно , колкото и козунака й Mr. Green
Виж целия пост
# 31
Майка ми правеше подобен, само че без ориз, а пък лука и орехите бяха много - всъщност основното на плънката. Овиваше го в разточено тесто, което пък става невероятно хрупкаво, като се опече.
Точно така го правя и аз. Коричките наистина са много вкусни.
Виж целия пост
# 32
Аз го правя пълнен с лук, орехи и варена елда. Плънката от елда е много по-вкусна от плънката с ориз. Когато е почти готов настъргвам кашкавал отгоре.
Виж целия пост
# 33
Чудесен е този празник още повече когато имам и именник в къщи.
И аз както повечето от вас правя пълнен шаран, но тази година съм решила да направя изцяло рибно меню и да изненадам всички, както и присъстващите гости разбира се. Имам все още време да го изумувам така, че ще следя темичката с интерес.
Виж целия пост
# 34
ами ние шаран не обичаме, може ли с друга риба да се приготви нещо по-засукано, в смисъл да не е на скара Rolling Eyes
Дайте наистина някоя такава рецептичка. И ние не обичаме шаран.
Виж целия пост
# 35
ами ние шаран не обичаме, може ли с друга риба да се приготви нещо по-засукано, в смисъл да не е на скара Rolling Eyes
Дайте наистина някоя такава рецептичка. И ние не обичаме шаран.

Кажете някаква друга риба, която да се приготви подобаващо, като за празник?
Няколко години подред правя шаран, няколко други - панирам филе, но честно казано ми се ще да сменя менюто.
Какво друго ще сложите на масата (предястия, ордьоври и др.) в този ден?
Аз още не съм решила, но като го измисля ще споделя Simple Smile
Виж целия пост
# 36
ами ние шаран не обичаме, може ли с друга риба да се приготви нещо по-засукано, в смисъл да не е на скара Rolling Eyes
Дайте наистина някоя такава рецептичка. И ние не обичаме шаран.

Кажете някаква друга риба, която да се приготви подобаващо, като за празник?
Няколко години подред правя шаран, няколко други - панирам филе, но честно казано ми се ще да сменя менюто.
Какво друго ще сложите на масата (предястия, ордьоври и др.) в този ден?
Аз още не съм решила, но като го измисля ще споделя Simple Smile

Амииии.....   newsm78  пълнена пъстърва с подправки на керемида(ако липсва такава - в тавата -с фолио),хайвер от орехи с чесънче(орехите смлени+1-2 с.л. кисело мляко+счукан чесън),туршийки,ашуре за десерт....Ако се сетя още нещо ще пиша пак.....  bouquet
Виж целия пост
# 37
Ще дам една рецепта за пълнен шаран на Ути( в къщи много ни харесва):
шаран 1 1/2кг.
3 стръка праз
2 глави лук
2 домата
1ч.ч. орехови ядки(счукани)
50гр. стафиди
3 моркова
1/2 глава целина
олио, червен пипер, черен пипер, сол
Шаранът се почиства и осолява.
Настърганите домати, моркови и целина се задушават в малко мазнина,добавя се и празът(наситнен), добавя се и малко топла вода и се оставя да покъкри,
слагат се и подправките. Щом остане на мазнина се дърпа от огъня и се добавят орехите и предварително накиснатите стафиди.
Шаранът се пълни и се зашива.Лукът се нарязва на полумесеци и се слага на дъното на добре омазнена тава, а отгоре шарана и се завива с фолио.
Пече се в умерена фурна 45 мин.
Когато я правя вместо стафиди слагам настърган кашкавал(въпрос на вкус).
С тази плънка може да напълните толостолоб,амур,бяла риба.
Виж целия пост
# 38
ами ние шаран не обичаме, може ли с друга риба да се приготви нещо по-засукано, в смисъл да не е на скара Rolling Eyes
Дайте наистина някоя такава рецептичка. И ние не обичаме шаран.

Ето две рецепти от мен - и двете са в авторската ми тема. Така най лесно ги намирам Пъстърва със сирене и копър във фолио http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=243025.0
и другата е Кебап в гювеч с рибни филета - пак в темата
А иначе за шарана мъжът ми не обича въобще. Една година го накарах да го чисти и оттогава съвсем вече не ще и да чуе Mr. Green
В къщи (имам предвид едно време като си живеех при мама и тати) шарана го правехме пълнен но с планка от запържен лук, домати и ситно нарязани картофи. Подправките са сол и девисил - чудна подправка за риба Peace
Тази година живот и здраве ще си направя само за мене точно по този начин  chef bowuu
Виж целия пост
# 39
Майка ми прави шаран в тесто. Много вкусно става. За съжаление, не знам рецептата.
Виж целия пост
# 40
И аз ще се възползвам от някоя от рецептите които сте дали. Като чели рибата за мен е най-трудно приготвящото се ядене ... при мен никога не се получава, обикновено рибата остава сурова  Close
То не че обичам риба де ... но все пак е Никулден и ще спазя традицията и тази година.
Виж целия пост
# 41
... при мен никога не се получава, обикновено рибата остава сурова 


Как така остава сурова?  newsm78  Рибата се приготвя за много бързо време.На Никулден аз пека цял шаран(без тесто де) и никога не ми е оставал суров....Давай да помагаме та да не се тормозиш вече,че рибата ти е трудна за приготвяне.......
Виж целия пост
# 42
... при мен никога не се получава, обикновено рибата остава сурова 


Как така остава сурова?  newsm78  Рибата се приготвя за много бързо време.На Никулден аз пека цял шаран(без тесто де) и никога не ми е оставал суров....Давай да помагаме та да не се тормозиш вече,че рибата ти е трудна за приготвяне.......
TheNMaster, наистина не се справям със приготвянето на риба (шаран) във фурната. Не знам къде греша, но никога не се получава. Обикновено вадя, хапваме, установявам че е сурова и връщам във фурната. Пълен провал... Ако можеш помагай!  Hug
Виж целия пост
# 43
Изчистения шаран го натриваш със сол и черен пипер.Задушаваш лук 4-5 глави,морков.Слагаш ги в намазнена тава,добавяш 1- 2 буркана обелени и леко пасирани домати,1-2 дафинови листа,1 глава обелени скилидки чесън,по желание може да добавиш и орехи.Объркаваш добре тази смес и отгоре пльосваш шарана.Покриваш с фолиото и буташ във фурната.Печеш на 280-200 градуса.Около час и е готово  Hug Не може да сбъркаш...  bouquet
Виж целия пост
# 44
TheNMasterShocked мисля, че разбрах от къде идва проблема при мен. Никога не съм слагала фолио ... така че от вънка прегаряше, а от вътре оставаше суров!  Grinning
Този път ще го направя както казваш, мисля че ще се получи добре, ама и аз съм една ...  ooooh!
Благодаря!   bouquet   bouquet   bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия