ФОНДЮ

  • 8 834
  • 36
Честит 8-ми март на всички!  Two Hearts Two Hearts
Бъдете весели и щастливи!

Момичета, мъжът ми ми подари за празника фритюрник с двойно предназначение - за фритюрник и за фондю /за фондюто не се ползва кошничката/ - има един пръстен, който се слага върху тефлоновия съд, на който има 6 улейчета за виличките, има и 6 вилички. Температурите са такива, че може и само да поддържа затоплено фондюто, докато се храним.
Аз току-що направих с каквото имах в хладилника - нарязани на ситно гъби запържих с малко краве масло - направо във фритюрника, добавих 1/2 чаша бяло вино и малко натрошено сирене, малко по-късно и настърган кашкавал, чесън на прах, течна сметана и накрая ми се стори, че е рядко и не съвсем хомогенно и го сгъстих с 1 чаена лъжичка нишесте, разтворено с малко водичка - стана перфектно на вкус, но пък колко хляб се изяжда с него ... и колко вино се изпива ...  cheers
Фритюрника си стои на масата включен и всеки си топи.
След обяд мисля да направя сладко фондю - с шоколад и сметана - да се стопи шоколада, като вместо хапки от хляб, ще си топим ягоди и нарязани на хапки ябълки.
Давайте и други предложения.
Виж целия пост
# 1
Бургундско фондю

Затопля се олио на котлона (още по-хубаво става с олио, което е престояло с подправки вътре в него - мащерка, риган...). Олиото се изсипва в съда за фондю и се температурата се поддържа достатъчно висока, че да може да се пържи в него. Потапят се (много внимателно, да не пръска) набодени парченца месо - говеждо, пилешко, които после се хапват с различни сосове - айоли, беарнез, барбекю, тартар, кетчуп; кисели краставички, каперси.
Също пие вино Wink

Знам, че има и "азиатско фондю" - на базата на булион с различни зеленчуци, в които се потапят парчета риба и скариди, но не съм го правила досега.

Честита придобивка, със здраве да си я ползваш!
Виж целия пост
# 2
това ми е любимото хапване... Party

не слагам гъби, правя си класическа рецепта: грюер, ементалер, киршвасер, лимонов сок, с чесън натърквам само стените на съда, малко нишесте, сухо бяло вино, черен пипер и индийско орехче.
после ядем с франзела...

правила съм и с камамбер, но не ми харесва толкова Rolling Eyes

с месо не правя, защото не ям месо  Naughty
Виж целия пост
# 3
Аз си взимам от готовите  Embarassed И също харесвам класическите и с франзела.  Peace  Много обичам  Simple Smile
И сладките са хубави, но аз повече от 2-3 залчета сладки не мога, а и комбинацията шоколад с хляб не ми допада.
Виж целия пост
# 4
За сладките пробвай с ягоди или банан вместо хляб например.
Виж целия пост
# 5
Блонди, какви са тези готовите? Някакви смеси ли?
А шоколадовото фондю стана невероятно - разтопих един натурален шоколад Своге с течна сметана - не мога да определя количеството сметана, защото сипвах на няколко пъти, докато бърках шоколада - с 1/2 кг. ягоди стана разкошно! Даже остана малко течен шоколад в една чашка.
Виж целия пост
# 6
Блонди, какви са тези готовите? Някакви смеси ли?


това са готови смески от различни сирена, с подправките, нишестето и каквото още трябва.
добавя се само виното. Peace

аз предпочитам да си купувам сирената от производител, доста по-ароматни са, отколкото тези в магазина.
вкусът е много различен, цената също  Whistling, но все пак чак толкова сирене не може да се изяде, че това да ми е критерии.

за шоколадовото фондю нямам мнение, защото не съм правила, не ядем много шоколад вкъщи, ягоди и банани ям 1 път в годината, така че въобще не ме блазни подобен десерт  Wink

шоколадовото фондю се прави в керамична съдинка, фондюто със сирена също, но може и в металнa, като се внимава да не загори. месното (дали в бульон или мазнина) се прави в метален съд.

има спор от къде произлиза фондюто - дали е швейцарско или френско ястие.
швейцарците го правят с  2 до 3 вида сирене, киршвасер, бяло вино, нишесте и щипка сода, за да е кремообразно, доста течно е.
французите (граничният район с Швейцария) смесват до 7 сирена и не слагат нишесте и сода.

P.S. швейцарците имат тест дали смеската за фондю е добра: взимат разтопено сирене без хляб, в устата трябва да залепне за зъбите, но след като се охлади, т.е. след няколко секунди, до бвадят на дъвка и го разтягат. правят фитилче и ако сиренето е еластично и не се къса, то това е идеално смесеното сирене за фондю.

има вариант на швейцарско фондю камамбер с праскови или някакъв подобен плод. не ми хареса.

ако някой иска рецептата ще я намеря... Peace

понякога не ми се прави фондю, особено ако сме само двамата и си купувам сирена за камината (незнам акк е на български точно). това е камамбер с по-високо съдържание на вода. запича се за 10 мин. във фурната и пак се топи с хляб.

Виж целия пост
# 7
На тукашните готови не се добавя нищо, алкохолът си е вътре. Предполагам, че сам да си го забъркаш ще е много по-вкусно, видях, че в нета има доста рецепти, някой път ще се пробвам обезателно  Simple Smile

Виж целия пост
# 8
ееееееееее,най-после нещо за което просто примирам-фондю Hug
аз го правя класическо с кашкавал и сметана,нарязвам за топене в него-парчета франзела,салам,луканка,суджук и от онеиа дебелите солети със сусам.става просто супер.
а сладкото го правя като смесвам бял,черен щоколад и млако,слагам и малко ром.а в него си топим парчета ябълки,бананаи,праскови и кекс.
Виж целия пост
# 9

аз го правя класическо с кашкавал и сметана,нарязвам за топене в него-парчета франзела,салам,луканка,суджук и от онеиа дебелите солети със сусам.става просто супер.


абе то това не е много класическо  newsm78, ама да не ставам като черна станция.
всеки да си го яде както му е вкусно, ама поне да не му викай класическо. Peace

The most common recipe calls for 1 dl (100 ml) of dry white wine per person and a 200 g mix of hard (such as Gruyère) and semi-hard (such as Emmental, Vacherin or raclette) cheeses: The mixture must be stirred continuously as it heats in the caquelon. Crusty bread is cut into cubes which are then speared on a fondue fork and dipped into the melted cheese.

няма сметана и месо... Peace

Виж целия пост
# 10
Съгласна съм с asyalein - и аз знам, че фондю се прави с бяло вино и три вида сирена - грюер, ементал и третото не помня, но тя е посочила. После се топят хапки в това. А месо, което се пържи и с дълги вилици се изважда и т.н. се казваше нещо друго май  newsm78, във Франция си има име, но не го помня. Сигурно Блонди има предвид това, не знам.  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 11
Раклет?
Той е за месо, зелнчуци, специален за тази цел кашкавал, яйца и всичко, което става за скара и плоча  Simple Smile Само че на раклета няма вилица, а дървени шпатулки, защото съдинките и скарата са тефлонови.
Друго не се сещам  Simple Smile
Виж целия пост
# 12
А месо, което се пържи и с дълги вилици се изважда и т.н. се казваше нещо друго май  newsm78, във Франция си има име, но не го помня. Сигурно Блонди има предвид това, не знам.  Rolling Eyes

Във Франция месното фондю се казва "бургундско" (fondue bourgignone), а сирененото - "савойско" - fondue savoyarde (Савоа е областта в Алпите, около границата със Швейцария).  Grinning
Както Asyalein е споменала - във френския вариант на фондюто със сирена няма нишесте/брашно и подправки, а само сирене и бяло вино. Аз лично съм го правила с ементал, грюйер и кантал, но не задълбах много по-горе, защото не знам дали тези сирена са лесно достъпни в България. Използва се обикновено попрестоял хляб (по-лесно се задържа на вилицата), който може да се натърка предварително с малко чесън.
Виж целия пост
# 13
явно виждам че някои са се засегнали че не съм се изразила напълно точно и кулинарно,ама имах в предвид като казха класическо това,че класическото е солено,защото това с шоколад е вече модернизирано.извинявам се за невежеството.
Виж целия пост
# 14
явно виждам че някои са се засегнали че не съм се изразила напълно точно и кулинарно,ама имах в предвид като казха класическо това,че класическото е солено,защото това с шоколад е вече модернизирано.извинявам се за невежеството.

никой не се е засегнал, но да се придържаме към истинските имена.  Peace

на мен някой като ми каже баница не очаквам хляб със сирене, макар и двете да се тестени и солени!

важното е да е вкусно  Hug а вкусовете са различни....
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия