Козуначна тема 2008- II част

  • 72 530
  • 750
# 300
В един друг форум имаше преди време една рецепта за козуначени топчета. Сетих се за тях, но в момента форумът нещо е изчезнал и не мога да намеря рецептата. По много интересен начин се образуваха топчетата - отдолу една правоъгълна "кора" от тестото, разделя се лекичко с ножче на квадратчета, в центъра на всяко квадратче се слага лъжичка крем и отгоре се покрива с другата козуначена кора. Нарязват се с нож по линиите на квадратите и след това всеки такъв двоен квадрат с крем в средата се оформя на топче. Не знам дали го обясних разбираемо. Дано да се оправи форума тези дни, за да пусна линк.
Форумът е гобленарския, тук има и други, които участват там, може някой да има рецептата - доколкото си спомням, рецептата беше на Нелка.
Виж целия пост
# 301
Здравейте,майсторки Hug

Дали ще има проблем,ако използвам тръстикова захар вместо рафинираната за козунаците?

Аз съвсем не съм от майсторките, но да кажа, че аз в къщи въобще нямам друга, освен кафява захар, и за сега не съм имала проблем с нищо. Козунакът си става същия като с бялата захар, но с тази разлика, че е по- здравословен. Даже и пудрата си правя от кафява захар...
Виж целия пост
# 302
*MILADY* ,благодаря  bouquet
И аз не ползвам бяла захар,  но знам ли ги колко са капрични козунаците Simple Smile
Виж целия пост
# 303
В един друг форум имаше преди време една рецепта за козуначени топчета. Сетих се за тях, но в момента форумът нещо е изчезнал и не мога да намеря рецептата. По много интересен начин се образуваха топчетата - отдолу една правоъгълна "кора" от тестото, разделя се лекичко с ножче на квадратчета, в центъра на всяко квадратче се слага лъжичка крем и отгоре се покрива с другата козуначена кора. Нарязват се с нож по линиите на квадратите и след това всеки такъв двоен квадрат с крем в средата се оформя на топче. Не знам дали го обясних разбираемо. Дано да се оправи форума тези дни, за да пусна линк.
Форумът е гобленарския, тук има и други, които участват там, може някой да има рецептата - доколкото си спомням, рецептата беше на Нелка.


Валя, работи си форумът, току що гледах топчетата.
Виж целия пост
# 304
Валя, работи си форумът, току що гледах топчетата.

А на мен ми излиза съобщение, че е в профилактика.
Виж целия пост
# 305
Валя, работи си форумът, току що гледах топчетата.

А на мен ми излиза съобщение, че е в профилактика.

Я опитай  с кеша на страницата.
Виж целия пост
# 306
Аз от близо месец не мога да влизам там, все ми пише ,че е в профилактика. Hug
Виж целия пост
# 307
Аз пък влязох и ги видях.Изглеждат много вкусни.
Виж целия пост
# 308
Извинявайте имам много работа и не ми остава време да влизам често.

Бунгичка
- в маята и млякото се слага и щипка захар, ферментира и става отгоре на гъба, няма как да го изпуснеш. Аз брашно не слагам, сега за първи път чух в тази тема за това, по принцип ферментацията се извършва от захарта и маята.
За пакетчетета, аз и по-рано в темата писах за грамажа ( няколко пъти) щом като 7 гр е едно пакетче, за 1 кг брашно се ползват 40 гр прясна мая,1 супена лъжица суха =20 грама прясна мая. На опаковката на маята по принцип трябва да пише колко лъжици се равняват на 20 гр прясна мая ( обикновено 2 супени лъжици) и като вземем предвид това:
1-1/2 tsp.   =1/2 tbsp.   =1/4 oz.   =7 grams
3 tsp.   =1 tbsp.   =1/2 oz.   =14 grams
То значи трябва да сложиш 2 пакетчета ( ако всяко е по 7 грама) за да имаш еквивалента на 2 супени лъжици или 4 чаени както е в рецептата (= 28 грама).

Биба Спароу, по-рано коментирахме и за печенето, всички фурни са калибровани различно, никой не може да ти каже с точност колко трябва да се пече в твоята. По принцип би трябвало да е от 40 мин нагоре, в зависимост от температурата. Щом се е запекъл бързо отгоре, значи не си ги пуснала на "слабо". Каква беше температурата, която използва? По принцип можеш да сложиш парче алуминиево фолио отгоре за да не прегаря. Освен това на кое ниво във фурната го сложи? Ако имаш възможност върни се и прочети какво писахме за печенето, имаше няколко много интересни предложения. Peace

Линдита
, не знам защо си с впечатлението, че трябва втасалото тесто да се вдига обратно като го натиснеш с пръст. Ако беше така, нямаше да се налага да втасва втори път, след като го месиш. АКо просто го докоснеш и се надигне леко обратно, да. Ама да направиш дупка с пръст и да чакаш да се върне обратно, не ми се струва реалистично. Освен това Джемма е писала, че се оставя да втаса тестото само 15 мин и след това се оформят кифлите, по-важното втасване е това, което самите кифли ще направят след оформянето. Надявам се да се е получило все пак! Peace

Нади_Миши
, по принцип не би трябвали да е проблем да го направиш с кафява захар, по принцип може да има съвсем незабележима разлика във вкуса.  Peace


Виж целия пост
# 309
Аз също използвам само кафява захар!  Peace
Имам орехово олио и се чудя дали да не пробвам и с него, какво мислите? newsm78
Виж целия пост
# 310
 Благодаря Тандури,
добре,че попитах,че на опаковката пише,че 1 пакетче от 7 гр е за 500 гр брашно.А ето,че дозата трябва да е двойна.Явно за козунаците се слага повече мая от обикновено.
 А мужду другото не съм Бухтичка,а Бунгичка. LaughingНа някой май му се ядат бухтички... Joy
Виж целия пост
# 311
Момичета, благодаря за съветите за брашното.  bouquet
Сега съм в нова дилема -Направих половин доза от рецептата на Тандоори. Тестото стана супер лепкаво и леко течно... и въпреки препоръките, добавих още мъъъъничко  брашно. премесих го много хубаво с мазнината /по указание/ и го оставих да втасва в намазнена тенджерка, покрита с кърпа в топла фурна /изключена/. В помещението температурата е 26 градуса. вече мина почти половин час, а все още няма и помен от втасване... Какво да правя? Има ли вероятност да не се надигне въобще?

И ако все пак втаса трябва ли да го премеся отново преди да го сплета, или само сплитам и оставям отново да втаса? колко време втасва за втори път?

Дано получа по-скоро компетентен отговор, че ми е голям мерак, а нещо...  Confused
Виж целия пост
# 312
Тандури, сега ще чета подробно за другия път Wink
Пеках на средното ниво на 150-160 градуса, на толкова пека почти всичко от тесто и го смятам за слабо. Резултатът е задоволителен, само горната кора стана малко като бисквита и следващият път ще го покрия по-рано....
Виж целия пост
# 313
Хайде и аз да се отчета!  Grinning
Много успешен опит протече, имам намерение да пратя на свеки единия козунак  Joy
Като за пръв път съм мнооооооооого доволна, пухкав, мек и на яки конци!
ето снимки:
   

Правих рецептата на Наталина. Следващият път бих добавила още един жълтък, и малко повече захар. И, да отбележа, може би защото използвах брашното Ола жълта опаковка,  се наложи да добавя още малко мляко, беше сухо иначе.
Виж целия пост
# 314
Lois , страхотен е станал!!! Браво  Peace Плете ли го или само го усука?
Освен да пожелаеш и на останалите от нас такива успешни опити  Whistling Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия