Българската кухня.Традиции и обичаи.

  • 49 931
  • 157
# 75
катмите се правят с палачинково тесто ама малко по гъсто на сач намазан с мас.

Не е точно така. Разликата между катми и палачинки не е само в сача, а и в тестото - в това за катмите се слага мая за хляб и се оставя да втаса. Затова и стават такива големи дупки в катмите - заради маята. В палачинковото тесто набухвателят е сода за хляб (ако изобщо се слага набухвател) и не трябва да втасва.
Сачът се маже със сланина или жълтък.

Мммммм не. Свеженските биди - които са вид катми - не се правят с мая. Но се пекат на сач, който се маже с парче сланина, набучено на вилица. Поне така от 100 години ги е правила прабаба ми и баба ми.
Виж целия пост
# 76
За Саламурата да се изкажа аз  Mr. Green

В Рибарица и Тетевен я правят от Пастърва. Т.е Саламурата е с риба, но! Има едно голямо НО- задължително се слагат раци от реката, 2-3 вършат работа. Чорбата става с неописуем аромат. Слагат се и цели люти чушки, освен доматите, лука и девисила.

Но Саламура без раци не е саламура, а обисновена рибена чорба.  Grinning
Виж целия пост
# 77
Момичета,нека не спорим.В различните краища на България по различен начин се правят катмите.Моята баба от Пловдивския край ги прави с мая,а тази от ямболския със сода,така,че рецептите са различни.Едната ги прави с вода,а другата с мляко...Това е хубаво,че давате различни рецепти,така ще изпробваме и едното и другото.
Виж целия пост
# 78
Това е хубаво,че давате различни рецепти,така ще изпробваме и едното и другото.
Peace Peace :peace
Аз вече писах уж малка страна сме пък такова разнообразие в рецепти, гозби и т.н
А знаете ли що е то - Тавълък. Баба ми това казваше свинко месо със кисело зеле и ориз на фурна.Ако се интересувате ще дам рецепта.ММММ страшно вкусно.Вече му мина модата на киселото зеле за таза година но все пак  Mr. Green
Виж целия пост
# 79
Някой да каже как се приготвя чомлек и какво аджеба е това  newsm78 Интересно ми звучи,хубаво ще да е
Моята прабаба /лека и пръст/ правеше басма.Това е вода,оцет и захар  Laughing ,както и таратор с вода-както се прави обикновения,само,че вместо мляко-вода,и слагаше и оцет.Пак е хубав! Hug
Виж целия пост
# 80
Някой да каже как се приготвя чомлек и какво аджеба е това  newsm78 Интересно ми звучи,хубаво ще да е

Чомлек е ястие в глинен гювеч от телешко месо с много лук, домати, червено вино и подправки.
В някои части на страната се приготвя от заешко месо или свинско. И се слагат картофи.
Но оригиналната рецепта е от телешко.
Виж целия пост
# 81
Ами аз правя чомлек така: в гювеч слагам 1 телешки джолан (нарязан на порции), около килограм картофи (нарязани на едро), 4-5 глави лук (нарязан на шайби), няколко скилидки чесън (цели и необелени), 2-3 дафинови листа, червен пипер, черен пипер на зърна, сол и около половин бутилка червено вино. Накрая наливам вода колкото да покрие всичко и залепвам с тесто капака на гювеча. И после - няколко часа във фурната на около 150 градуса. Примерно 5 часа.
Много, много вкусна манджа! Само че е зимна, т.е. някак не ми върви за през лятото и като е топло. А имам и приятелка, която е от Якоруда и там си готвят често май такива манджи, тя прави чомлек в тенджера на котлона направо. Пак е вкусно.
Виж целия пост
# 82
Това с тестото отгоре ми хареса,но каква е рецептата за него,като за хляб ли  newsm78
Виж целия пост
# 83
Не, служи само за залепване на капака и обикновено при мен прегаря и се изхвърля, правя го от брашно и вода само и го разстилам по ръба на гювеча, където ляга капака, така се залепва капака за гювеча и само от дупчицата на капака излиза пара докато се готви.
Виж целия пост
# 84
Здравейте,радвам се,че темичката отново се възобнови.Чета ви с интерес и се връщам назад във времето и спомена за моята баба вечна и памет и се сетих за две яденета,които аз колкото и да се старая не мога да ги догодя.Вярно тя правеше всичко с домашно произведени продукти.И така кокошка по селски-нарязваше кокошката на парчета,които задушаваше в мазнината/масло+олио/и малко вода.Прибавяше последователно да се задушат ситно нарязания лук,нарязаните на пърчета пиперки,доматите и малко червен пипер.Всичко това се залива с топла вода,посолява се и се оставя да къкри на умерен огън,докато месото омекне.След като месото е омекнало се прибавя и ориза разбърква се и всичко това се прехвърля в глинен гювеч и се пече в умерена фурна.Накрая се поръсва със ситно нарязан магданоз и смлян черен пипер по желание. Много просто и много вкусно ядене
Виж целия пост
# 85
Пак съм аз.Другото,което се сетих,че бабка правеше са сармички от рязано свинско месо,сланина и листа от кисело зеле-месото и сланината се нарязват на дребни парчета/месото голямо колкото опаковка от прясна мая,сланината по желание/,поръсват се на вкус със сол и черен пипе и разбъркваме хубаво.Зелевите листа се почистват от грубите части и във всяко от тях се увиват по 2-3 парченца от сланината и месото,по желание може да се сложи и парченце суров морков и така става също много хубаво.Готовите сарми се нареждат в глинен съд става и в обикновена тенджера,но глиненото си е друга работа,помеждуим се слагат парченца сланина заливат се с топла вода и се задушават на слаб огън няколко часа.Много е вкусно опитайте.
Виж целия пост
# 86
Сега се сетих ,че моята баба,която живееше в северна България,готвеше супа с кокошка ,джанки и ракия.Много вкусно.Ракия слагаше около 50 гр.,а джанките я правиха леко киселка.Иначе я прави като обикновената пилешка супа,с тая разлика,че и слага и тези продукти+люти чушки  newsm53
Vesela 3001това не съм го опитвала,но са ми казвали ,че е много вкусно-ще го пробвам....за зелето става въпрос.  bouquet
Виж целия пост
# 87
Лютика с домати-изпечените,обелените и почистени от семето пиперки се нарязват на ситно,посоляват се и се счукват в дървена гаванка прибавят се изпечените и обелени домати и те също се счукват,след това се прибавя натрошеното сирене.Всичко това хубаво се разбърква.Накрая се прибавя счукания чесън,сол ,олио и пожелание ситно нарязан магданоз.
 Лютика от сушени пиперки,картофи и лук-сварените и обелени картофи се смачкват с дървена лъжица.Измитите и сварени пиперки се обелват,почистват се от семето и се счукват в гаванка.Прибавят се олиото,оцета,ситно нарязаните и леко начукани пера на лука/става и със стар лук/и картофите.Сместта се посолява и се разбърква.По желание картофите може да се заменят със стар лук.
Много други неща се сещам,но за тях ще пища друг път.Дано ви харесат нещата за мен са много вкусни.
Виж целия пост
# 88
Ейй,знаете ли какво още се сетих-чушки пълнени с боб.Става въпрос за сушени чушки,някъде им викат -"чуфки"Звездев веднъж някъде беше в някой край на гости и правиха такова нещо.Иаз правих ,но с пресни червени чушки.....нямате си и идея колко е вкусно.Вкъщи пък баба ми му вика "на Бай Тошо /Тодор Живков/ манджата "-това обичал да яде едно време.
Виж целия пост
# 89
Запис
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия