Как се прави домашно масло?

  • 96 400
  • 413
# 30
Maria Ilva,а защо слагаш кисело мляко?По хубаво ли става маслото?
Никой не ми каза дали ще стане масло от каймака на киселото мляко.Явно не става или не сте опитвали Sad
Виж целия пост
# 31
Някой беше казал, че става и от кисело
Виж целия пост
# 32
Сега ще ви кажа как се прави масло Mr. Green
Купете си течна сметана (не растителна, разбира се), вместо да събирате каймак...някой го е събрал вече за вас.
Тъй като сметаната е пастьоризирана (няма полезни бактерии и ензими) е най добре да и се върнат малко полезните качества.
Има два начина:
1 Отваряте кутията със сметана сутринта и я оставяте на стайна температура до вечерта.
2 Леко затопляте сметаната и разбивате една лъжица кисело мляко в нея, и я оставяте на стайна температура до вечерта.

Споко, няма да се развали, това което става е процес подобен на заквасването на кисело мляко, маслото направено по този начин е в пъти по-полезно, поради наличието на повече витамини и бактерии.
Така...стигнахме до момента на правенето.
Взимате голяма купа и дълбок буркан. Купата я пълните с лед и вода, вътре слагате буркана със сметаната.
Така се бие маслото за да може да се изстуди и втвърди маслото, иначе е доста меко и по-трудно се работи с него. Може и без тази стъпка, но аз я препоръчвам.
Започвате да разбивате сметаната с ръчен миксер (може и в робот).
Сметаната първо се сгъстява (става бита сметана), малко след това изведнъж започва да се втвърдява, докато не се отдели маслото от течността.
Времето за което става маслото е 1-2 мин до 5 ако е по-голямо количеството, а не 20-25 както с не заквасената Grinning Добрите бактерии са се погрижили за нас.
Това е етапа когато е готово:


Сега изсипвате течността и слагате маслото в купа. С лъжица започвате да "сечете" маслото за да може максимално да се отцеди течността.
Размесвайте и сечете докато има течност, след това вземете студена вода и залейте маслото, и повторете процедурата с "насичането".
Трябва колкото се може по-добре да се отмие течността, защото маслото много бързо ще се развали ако не се махне.

Аз вече НЕ купувам масло от магазина.

Виж целия пост
# 33
Mama E    bouquet smile3501
Никога не съм пробвала по този начин ,но ще се възползвам. Peace
Би ли казала,каква марка сметана използваш???????
За да не се получат изненади Wink
От литър сметана,колко масълце извличаш???
И колко дни горе -долу можеш да го съхраниш в хладилника???


п.п Сега видях ,че не си в бг,ще се получи ли с някоя наша марка сметана?
Виж целия пост
# 34
Mama E,благодаря за подробното описание на процеса.Но дали купената сметана е натурална колкото домашните каймаци?

1 Отваряте кутията със сметана сутринта и я оставяте на стайна температура до вечерта.
2 Леко затопляте сметаната и разбивате една лъжица кисело мляко в нея, и я оставяте на стайна температура до вечерта.

Две вечери ли имаш предвид или като я отвориме я затопляме,слагаме кисело мляко и я оставаме до вечерта
Виж целия пост
# 35
totomaniak, greta.kr, не съм в България. Аз лично използвам био пълномаслена течна сметана (heavy cream). От литър може да излезе около 400гр и повече.
Моята сметана е с много високо съдържание на мазнина. Количеството ще зависи от това каква е сметаната newsm78
Може би е добра идея да се пробват един - два вида и да се прецени коя е по-добра.

[Но дали купената сметана е натурална колкото домашните каймаци?
Аз за това препоръчвам да се закваси, много от полезните качества се възтановяват.
Ако е много добре измито маслото няма проблем да издържи дълго. Честно казано не знам колко защото при нас изчезва за броени дни Joy ние действаме сериозно.
Така нареченото "заквасване" може да бъде от 12 до 24 часа: отваряте сутринта кутията и вечерта я правите (със или без мляко) или я оставяте до следващата сутрин.
Аз специално я държа 1 ден от сутринта до вечерта.
Виж целия пост
# 36
Това дървено нещо в което се е биело маслото на времето(моята баба още  го бие в него), по нашия край се казва "бурило"сигурно идва от това че като се бие млякото се чува шум като при буря, знам ли newsm78, иначе масло баба прави по следният начин- събира каймака от заквасеното мляко в буркан, и като и се напълни буркана, понякога и два събира, следващото заквасено мляко го сипва в бурилото заедно с каймака и избива, ама да ви кажа май си иска опит това нещо щото я гледам, че му следи водата ту топла ту студена.
Така изкарва по около 700-800гр масло, което трябва да се измие много хубаво от айрана за да се запази по дълго време. Една бабина хитрина е че тя го осолява маслото доста и го събира в глинено гърне и така си го пази бая време. А от така направеният айран като се кипне става невероятна извара ако не я забравиш да ври много, трябва само да се отдели от водата става много мека като крема сирене.
Баба се беше модернизирала, като си купи една машинка, на вид досущ като едно времешните перални, не им знам името, с перка на дъното дано се сетите,това нещо само за бъркане на млякото го ползва и става много по бързо и по лесно, но и тя бие по около 6-7л. (не знам колко идват в кг.) кисело мляко, обаче преди месец два и изгоряло моторчето та сега се мъчи жената на старото бурило докато и направят машинката, обаче какъв вкус има само айрана от дървеното бурило, пък и маслото, защото това нещо е правено от хвойна и самото дърво е дъхаво.
Виж целия пост
# 37






Страхотна,да не би това да са мини перални Аурика?



Виж целия пост
# 38
Рени, не знам как се казват, цилиндрична форма имат, в горната част е метална, като на дъното имат перка и там се сипва млякото, под тази част стоят мотора и кабелите.
Виж целия пост
# 39
greta.kr, слагам кисело мляко по препоръка на майка ми, предполагам че става по-хубаво. В интерес на истината въобще не съм питала, направо сложих. Начина на Mama E е много интересен, но каква "сметана" ще  купим от тук не се  знае. Пък и аз правя масло заради каймака който отделям от прясното мляко преди квасене, т.е. един вид ми е остатъчен продукт. Но който намери качествена течна животинска сметана да свирка, обезателно ще се пробва и този начин за направата на масло.
Виж целия пост
# 40
НА село на това му викахме бучка  Rolling Eyes

Правехме масло от козе мляко, баба събираше каймак. Ставаше почти бяло, мноого твърдо и странно масло. Ама пък нямаше друго  Laughing
Виж целия пост
# 41
Аз събирам каймака от домашно мляко в 1 бурканче в хладилника и като се напълни до половината, доливам малко студена вода, завинтвам хубаво и увивам бурканчето с кърпа, като стягам колкото мога. Важно е да не се изхлузи бурканчето. И да има 1 пръст въздух вътре.
Сядам си пред ТВ, хващам свободните крайща на кърпата и докато зяпам удрям бурканчето в дивана. Незнам доколко ясно го обясних, изглежда като чук, като металната част е буркана, а дръжката - кърпата след възела. И така си го блъскам 10-тина мин, докато се отдели маслото. После следва измиване на суроватка ли, как там се нарича течността, по описания от Мама Е начин. Съвсем лесно става - без усилия и специални прибори.
Виж целия пост
# 42
масло баба прави по следният начин- събира каймака от заквасеното мляко в буркан, и като и се напълни буркана, понякога и два събира, следващото заквасено мляко го сипва в бурилото заедно с каймака и избива, ама да ви кажа май си иска опит това нещо щото я гледам, че му следи водата ту топла ту студена.

Значи става и с кисело мляко.Ще пробвам,нищо че имам малко каймак.Да видя ще излезе ли нещо Crazy.Чудя се с какво да го "избия" маслото.Имам пасатор и приставка,към него,за разбиване на яйца(не знам как се казва Embarassed).Дайте съвет.С биене на бурканче нещо не ми се занимава.Предпочитам по-мързелив начин Rolling Eyes

Mama E
,в чужбина сметаната сигурно си е сметана,но в БГ.........кой ли знае каква химия са измислили и за нея
Виж целия пост
# 43
   Мисля,че сметаната Президент е животинска.Ако наистина е така мисля да пробвам с нея.
Виж целия пост
# 44
В момента варя мляко и събирам каймака Mr. Green, ще пробвам и аз, но първо да питам по-опитните. Мисля да го сложа в шейкър каната към робота и така да действам. Ще стане ли според вас или да мисля друг начин ?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия