Въпроса ми е за амонячната сода. Не виждам рецепти с нея, а в тетрадката на майка ми има доста такива. Преди 2-3 дни я накарах да ми продиктува рецепта за сладки, които помня от малка. В рецептата пише, че се слага или амонячна сода или бакпулвер. Аз ги направих с бакпулвер, защото това имах в къщи. Но ми се стори че се различават от тези които тя правеше. Каква е разликата в действието на двата вида набухватели? Тестото се прави от мас, кисело мляко и брашно.
И още нещо - изобщо не ми харесаха локумите които изпозвах (нито се разтеглят като "локум", нито са сладки (в тестото няма захар и трябва да е сладък пълнежа), вероятно имат само нишесте и минимално количество захар). Какъв локум да купувам? Досега не съм намерила такъв който да ми хареса?
Аз съм голям почитател на сладки с амонячна сода, може би защото преди много години се ползваше масово и за мен има един носталгичен привкус.Като набухвател може да се замени, но вкусът се променя съществено.Особено при тесто с мас, амонячната сода си е класика.
Относно локумите- последно ми хареса на Суит плюс, в едни сини кутийки, но няма нищо общо със стария локум.Не знам с турските дали ще се получи- при тях има едни, които са по-бистри и наподобяват обикновения.