Картофени рецепти

  • 55 860
  • 192
# 180
Не знам дали е давано такова предложение,но тъй като ги направих снощи ще го споделя.Исках да направя някакви картофи,без зеленчуци,без месо,да са някаква алтернатива на пържени.Реших да ги сложа в плик за печене(досега бях пекла така картофи само в компания на месо) поръсих малко черен пипер,чесън на прах,сол,олио и половин чашка вода.И така във фурната - станаха по вкусни от всички видове картофи които съм яла досега Peace

Мерси за тази рецепта и аз търсех нещо такова.  bouquet рецептите са страхотни и тоооолкова много Grinning
Виж целия пост
# 181
Момичетааа, невероятни сте!!!    Hug   Толкова много рецепти на любимият ни зеленчук - картофки!!!    Heart Eyes
Ето и моите предложения за бързи, вкусни задушени/печени картофки, може да се ползват както пресни, така и стари. Не срещнах рецептите, но ако все пак са публикувани, моля да бъда извинена.

Задушените се приготвят в микровълнова. Нарязват се 5-6 картофа на кубчета, изсипват се в йенски съд, посоляват се, добавя се 1/2 пакетче масло, около 50-60 грама, заливат се с 1/2 каф.чашка вода, слага се капака и се пекат 15 минути на пълна мощност (моята е 800 вата), като на всеки 5 минути се разбъркват, след това се маха капака и се пекат още 3 минути, поръсват се по желание с копър или черен пипер или някаква готова подправка за картофи.

Печени картофки с масло на фурна. Ако картофките са пресни се избират малки и не се режат, ако са стари отново е добре да са по-малки, като се срязват наполовина, не се белят. В тава намазана с олио се подреждат картофите с разреза надолу, посоляват се, добавя се масло и се пекат до готовност. Да ви е сладко!
Виж целия пост
# 182
Картофи *Фантазия*

Сваряват се картофи,обелват се и се нарязват на хапки,напръскват се с олио или зехтин,посоляват се.Отделно се приготвя сос Бешамел,като се запържва брашно в малко мазнина(2 сл брашно на 500 мл прясно мляко),залива се със студено прясно мляко,като се бърка непрекъснато.Сгъстява се на котлона,прибавят се 2 жълтъка и се вари още 2 минути,прибавят се и 2 скилидки ситно нарязан чесън,накрая се посолява на вкус.Заливат се картофите.Отгоре се наръсва обилно с настъргано или натрошено сирене и нарязан магданоз.
Това е любимото ядене на моя син,може с дни само това да яде.
Сега ги направих тези картофки-страхотни са Crazy
Много обичам картофи всякак правени. Страхотна тема и много вкусни предложения. Ще пробвам много от рецептите Peace
Виж целия пост
# 183
   Там където аз обядвам правят едни страхотни картофки,проблема е ,че трябва да са от пресните ,но аз съм го правила и със стари и пак си е вкусно .
Казва се "картофи с боб на тиган".
  Пресните картовки се задушават леко,ако са от най-мъничките може и цели,аз ги задушавам в микровелето,купувам една консерва от едрия фасул .Слагим в тигана олио и изсипвам катофките и фасула в него да се запържат като през цялото време тръскам тигана да не залепнат ,подправям с сол,чер пипер и най-важното пресен копър,ама доста .Страшно е вкусно!!!!!
Виж целия пост
# 184
   Там където аз обядвам правят едни страхотни картофки,проблема е ,че трябва да са от пресните ,но аз съм го правила и със стари и пак си е вкусно .
Казва се "картофи с боб на тиган".
  Пресните картовки се задушават леко,ако са от най-мъничките може и цели,аз ги задушавам в микровелето,купувам една консерва от едрия фасул .Слагим в тигана олио и изсипвам катофките и фасула в него да се запържат като през цялото време тръскам тигана да не залепнат ,подправям с сол,чер пипер и най-важното пресен копър,ама доста .Страшно е вкусно!!!!!
ще опитаме скоро, звучи ми интересно и вкусно!
Виж целия пост
# 185
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=440181.msg17438213#msg17438213
Това от мен-много вкусно.
Виж целия пост
# 186
Ще ви споделя едно много вкусно картофено изкушение-много е лесно.Сместа е като за картофени кюфтета.Ето как се прави :картофите се варят,белят и намачкват.Добавят се подправки(чубрица,черен пипер,вегета),1 или 2 яйца(зависи от това колко са картофите),натрошено сирене,колбас(по желание),нарязан на ситно лук(аз не слагам,понеже не обичам) и всичко това се разбърква и се слага в тава(предварително намазана с малко олио).Разтила се добре и се заглажда отгоре.Сега как да обясня не знам..слага се вода отгоре,в смисъл намокря се само горната част и става едно такова лепкаво и се бута във фурната.Като се извади и още е топло го слагам в чиния и намачквам добре-прибавям задължително топено сирене и кашкавал   chef .Попринцип като имам копър слагам и него.Дори и маслини и кисели краставички на ситно-понякога заедно,понякога само едно от тези.Става чудесно  smile3503 . Да ви е сладко!
Виж целия пост
# 187
Момичета и аз много обичам картофки, за днес съм решила да направя огретен и се чудя дали ще стане с крема сирене, тук като "нашето"  не съм виждала.
Виж целия пост
# 188
Благодаря момичета за вкусните рецепти  bouquet. На сина ми му стана любима тази от 2 страница каймата и варените картофи на пластове .
Виж целия пост
# 189
Момичета и аз много обичам картофки, за днес съм решила да направя огретен и се чудя дали ще стане с крема сирене, тук като "нашето"  не съм виждала.

Не ти е нужно крема сирене за огретен, достатъчно е само прясно мляко или течна сметана (но не сладкарска). Знам че в бг понякога се добавят яйца, аз лично не слагам.

Ето как се прави френски "гратен дофиноа"
За около 1,5кг картофи 1л мляко (или 1/4 сметана и 3/4 мляко),2 склидки чесън, дафинов лист и настъргано индийско орехче, картофите на шайби, поливаш, няколко бучки масло отгоре и във фурната на 180° (за да не кипи млякото и да не се налага да чистиш), като омекнат картофките и отгоре хване коричка си имаш автентична френска манджа! Бон апети!  chef

На мен любими са ми друсани картофки с лук и цедено кисело мляко. Картофи на кубчета, 2 глави лук на шайби, подправки на вкус. Първо се запържва лука, отделя се от тигана, на негово място с малко мазнина се запържват картофките, като почти постоянно се разтръскват, за да не залепнат. Малко преди да са готови, се прибавя лукът и така се оставят да се дозадушат. Носят на всякакви мерудийки и много черен пипер. Сервират се топли с лъжица цедено кисело мляко, към което може да се добави и чесън.

Вариант на "фалшиви пържени картофи по идея на Джеми Оливър"
Нарязват се на едро, но като за пържене, бланшират се във вряща вода, докато горният им слой стане почти прозрачен, но не до пълна готовност, сърцевината да е твърда.
Изцеждат се (но няма нужда да се сушат) объркват се с две лъжици олио или зехтин с ароматни подправки и сол, поставят се в тава за печене и в силна фурната за около 15 минути докато станат хрупкави!

Но най-най обичам картофите от пилето с картофи на фурна, което майка прави, неповторими!
Виж целия пост
# 190
Мерси много, във Франция съм я яла няколко пъти, но ми идва тежко. За сметка на това мъжа ми много я харесва, аз лично бях впечатлена от това, колко тънко се режат картофите Laughing
Виж целия пост
# 191
Мерси много, във Франция съм я яла няколко пъти, но ми идва тежко. За сметка на това мъжа ми много я харесва, аз лично бях впечатлена от това, колко тънко се режат картофите Laughing

Ааа, ето защо ти идва тежко! Ако картофите са съвсем тънко нарязани се слепват и наистина е трудно смилаемо, дори и за мен Mr. Green! Ако са на нормални шайби, 3-4мм да речем, между тях влиза от млекцето, става като кремче и е мозък! Пробвай така!
Виж целия пост
# 192
За мен картофите са най- любимият ми зеленчук.
Приготвям ги на пюре, правя картофени пайове с
месо или без. Но напоследък приготям една рецепта
за пържени картофи с яйца:
Ето и линк към нея:http://www.babapena.com/?p=304.
Харесва се от всички в нашата къща.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия