повече за сусамовия тахан

  • 195 477
  • 203
Здравейте! От доста време периодично вземам сусамов тахан заради проблеми с калция. Интересно ми е да науча повече за това как вие го употребявате и за какво. Аз  го разбърквам с мед, но дали няма друг начин? Имам проблем с кр. захар и кг. Той и без това е доста калоричен. Знам, че суровият е по-полезен.Да, но ми мирише на мухъл. Вие сте наред  newsm03
Виж целия пост
# 1
слагам го в дресинга за салата - сусамов тахан, лимонов сок, сол и зехтин.

в кьопоолу, в хомус Peace
Виж целия пост
# 2
С мед го хапваме по една лъжица сутрин на гладно.
Виж целия пост
# 3
С мед го хапваме по една лъжица сутрин на гладно.

 Да, и аз така. А ти за какво го употребяваш? Соления вариант никога не съм пробвала  newsm78
Виж целия пост
# 4
Аз съм си направила смес от сусамов тахан и мед и си го мажа на филийка. Сусамът принципно е страшно полезен:

Признат е от народната медицина като елексир за стомашно-чревния тракт. Приеман сутрин на гладно, по 2-3 супени лъжици е отлично средство за профилактика при язва и гастрит.
Поради голямото си съдържание на калций, сусамовия тахан се препоръчва за заздравяване на костно-мускулната система. Особено подходящ е за приемане от деца – за укрепване на организма, както и за жени в напреднала възраст – срещу остеопроза.
Отлична закуска за хора от всякакви възрасти. Приема се като се разбърка с равни части мед, за предпочитане сутрин.
 
Сусамът това 2 милиметрово семенце е:

"за здрави кости, коса и дълголетие

Между лечебните му свойства може да се съобщят:
- допълва енергията на бъбреците, която повлиява качеството на костната тъкан (при остеопороза напр.), също образуването на кръвта (при анемия), повишава количеството и качеството на спермата (безплодие при мъжете), повлиява качеството на косата-нейния растеж, също повлиява слуха
- профилактика и лечение на запека, също при суха кашлица
- сусамът трябва да бъде ежедневно допълнение към храната при жените в менопаузата – при горещи вълни, изпотяване, безсъние, сърцебиене, слабост
- при жени с преждевременна и силна менструация
- при хора с надмерно изпотяване, хиперактивност, склонност към повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания, мозъчни проблеми
- външно сусамовото масло се използва при болки в ушите, кожни изгаряния, като се нанася с памуче. При повишена температура помага за снижаването й като се маже кожата със сусамово масло.
- увеличава продължителността на живота


Модерната диетология:

Сусамът съдържа тези най-важни вещества:

20% белтъчини
50% растителни масла
захариди 16%
9 % влакнести вещества

витамини – тиамин (В1),
рибофлавин(В2)
ниацин(В3)
каротени

минерални съставки – сусамът е отличен мултиминерален природен продукт-
в 100 гр. сусам има:

калций до 1500 мг. !!!
магнезий -350 мг.
желязо – 10 мг.
цинк – 10 мг.
калий – 410 мг.
фосфор – 890 мг.

този състав го прави подходящ при лечението на :

високото съдържание на олганичен калций, магнезий, фосфор – при лечението и профилактиката на остеопорозата и костните счупвания. Препоръчва се на бременните и кърмещи жени

високото съдържание на желязо – подходящ при жените и при анемичните хора
високото съдържание на витамини от групата В и магнезий, фосфор – подходящ при неврологични заболявания вкл. депресии, неврози. По същият начин е подходящ при студенти, спортисти, хора работещи тежък физически труд
високото съдържание на ненаситени мастни киселини и магнезий - подходящ при сърдечно-съдови заболявания

високото съдържание на цинк подобрява имунната система и метаболизма в организма

високото съдържание на каротени и магнезий, калций и цинк са лекарство за очите, косата, лигавиците, ноктите

сусамовото мляко може да замести кравето мляко при хора с непоносимост към лактозата

Най-добре е да се консумира природен необелен сусам, защото състава на минералите и витамините се снижава при отстраняването на повърхностните обвивки на семенцето.

Колко е впечатляващо – толкова малко семенце, а може да помогне при твърде големи проблеми.............


....една вкусна, лечебна чаша сусамово мляко дневно при много здравословни проблеми вкл. и фрактури:

100 гр. сусам
200 гр. вода
1 лъжица мед

всичко това се слага в подходящ съд и се размиксирва (с този миксер, който има перка на края), докато се получи бяла течност (бяла, защото при разкъсването на сусамовата обвивка се излива маслото, което с водата образува емулсия)
По желание може да се прибави и един банан на парченца и да се разбие с миксера - получава се прекрасно лечебно питие, което няма конкуренция между лекарствата и "хранителните добавки"

Сусам при бременни, кърмачки, малки деца, подрастващи, активно спортуващи, млади и порастнали, здрави и болни, за здраве, красота и дълголетие!
 
Виж целия пост
# 5
Zahira™ е описала много подробно.
Виж целия пост
# 6
50/50 с чист пчелен мед.
Хапваме на гладно сутрин по една лъжица. На мен, щот ми е вкусно  Wink, а мъжът ми: за киселини, болки в стомаха, гастрит...
За децата: намазан на филия.  Peace
Виж целия пост
# 7
Zahira™ , браво! Толкова много информация! А имате ли предпочитания специално към някоя марка или нещо подобно? Виждала съм най-различни в магазините, но и изглеждат различно - цвят, гъстота. Също вкусът на печения е различен от този на суровия.
Виж целия пост
# 8
На мен таханът ми е тежък, трябва много серизон да го "разреждам" с други добавки, предпочитам суровият небелен био-сусам, който смилам и прибавям навсякъде към праната.
Много харесвам един варинт на пастет със сусамов тахан, нахут ситно настъргани тикнивчки и моркови (запарени), копър и мъничко чесън, но ми е трудоемко да го правя заради подготовката и обработката на нахута...
Виж целия пост
# 9
От къде го купувате гози сусамов тахан?
Аз използвам сусамово семе, но се чудя трябва ли да се смели както лененото семе или се разтваря и така в стомаха?
Виж целия пост
# 10
Има го в здравословните магазини.  Peace
Виж целия пост
# 11
Анелиз, смели го непременно, защото е дребно, човек не успявада го сдъвче добре със зъбите и целите зърна просто си минават транзит през храносмилателната система, т.е. полза никаква.
Виж целия пост
# 12
От къде го купувате гози сусамов тахан?
Аз използвам сусамово семе, но се чудя трябва ли да се смели както лененото семе или се разтваря и така в стомаха?

 Има го  във всички по-големи супермаркети. Търси го на щандовете за диетични храни.

Анелиз, смели го непременно, защото е дребно, човек не успявада го сдъвче добре със зъбите и целите зърна просто си минават транзит през храносмилателната система, т.е. полза никаква.

 Точно така. Патила съм си от семенцата  smile3518 Губи се ефекта.
Виж целия пост
# 13
Аз  правя на децата за закуска следната каша:
Слагам в дълбока чиния 6-7 и повече, доза на око, супени лъжици сусамов тахан и 3-4 лъжици, на вкус, захар.Разбърквам ги и разреждам с вряща вода по малко, бъркайки хубаво, да желана гъстота.И след това топят с мек хляб, та пушек се вдига.
А снаха ми слагаше по 1 лъжица тахан в попарата със сирене на племенницата.
Виж целия пост
# 14
50/50 с чист пчелен мед.
Хапваме на гладно сутрин по една лъжица. На мен, щот ми е вкусно  Wink, а мъжът ми: за киселини, болки в стомаха, гастрит...
За децата: намазан на филия.  Peace


Бенджи 2710 ,помага ли при подут стомах?
Виж целия пост
# 15
Не знам за подут стомах. Това е народна рецепта при гастрит и язва.  Peace
Виж целия пост
# 16
лава, ако подут стомах имаш предвид -с газове и колики, то чай от джоджен  действа много бързо и е приятно Peace
Виж целия пост
# 17
лава, ако подут стомах имаш предвид -с газове и колики, то чай от джоджен  действа много бързо и е приятно Peace

Често след хапване дори и само на една филия хляб тонус и чаша вода ми се подува стомахът,киселини също получавам доста често.
Виж целия пост
# 18
Аз го мажа дирктно върху препечена филийка, но на тънък слой че е калоричен. Много ми е вкусно така. С мед не съм го смесвала, но чувам че е вкусно и ще взема да пробвам и така.
Виж целия пост
# 19
Най- голямата вкусотия която съм яла е сусамов тахан с мед 50/50 с добавки... примерно аз слагам 2 лъжици тахан с 2 лъжици мед в чаша, начупвам сурови орехи 5, 6 на бр. и добавям 10-на сушени череши (купувам ги от здравословните магазини).
Трябва да се разбърква много бързо, че бързо стяга и става доста твърдо като халва и си го хапвам с лъжичка, че даже не ми и стига Laughing.
Но, знам нещо още по вкусно на който му се занимава,  същата смеска разбира се в по големи количества от всички съставки и след като се втвърди след разбъркването се правят топчета от сместа и се овалват в кокосови стърготини и волааа... бонбони рафаело. (разбира се съхранявайте в хладилника)
Виж целия пост
# 20
Благодаря за идейката за бонбони, непременно ще я направя.
Виж целия пост
# 21
От малка много обичам сусам - поръсен върху каквото и да е  Mr. Green. Само не знам дали като е подлаган на топлинна обработка е полезен или вече е само вкусен  Wink.
Сусамов тахан съм си взела и също харесвам вкуса му, но не мога да ям от него сутрин, мислите ли че има проблем да се хапва вечер?
Дива коза, ще опитам твоите рецепти  Peace
Виж целия пост
# 22
Най- голямата вкусотия която съм яла е сусамов тахан с мед 50/50 с добавки... примерно аз слагам 2 лъжици тахан с 2 лъжици мед в чаша, начупвам сурови орехи 5, 6 на бр. и добавям 10-на сушени череши (купувам ги от здравословните магазини).
Трябва да се разбърква много бързо, че бързо стяга и става доста твърдо като халва и си го хапвам с лъжичка, че даже не ми и стига Laughing.
Но, знам нещо още по вкусно на който му се занимава,  същата смеска разбира се в по големи количества от всички съставки и след като се втвърди след разбъркването се правят топчета от сместа и се овалват в кокосови стърготини и волааа... бонбони рафаело. (разбира се съхранявайте в хладилника)

  Това е просто убийствено! Как ли се отразява на кг  smile3503  ?
Виж целия пост
# 23
Само не знам дали като е подлаган на топлинна обработка е полезен или вече е само вкусен  Wink.
Всичко съдържащо повече мазнини (включая маслини и авокадо) не трябва да се обработва топлинно, защото мазнините с разпадат на разни непоносими за телата ни съставни. Сусамът, ядките, желтъците на яйзата,...
Виж целия пост
# 24
Meg!, ще го ядем и суров тогава  Peace
Опитах да направя бонбоните на Дива коза, но ми беше много мека сместа и не можех да я завалям на топчета  Thinking. Затова я разбърках в чаша с бадеми, маково семе и кокосови стърготини - вкусно е  Mr. Green.
Виж целия пост
# 25
Аз правя нещо като паланчикова торта със сусамов тахан.
Редя ред палачинка, мажа с тахан объркан с мед и отгоре поръсвам счукани орехи ,после пак палачинка и така колкото съм направила.Слагам в хладилника да стегне  и след 2 дена я няма Laughing
Виж целия пост
# 26
В Гърция по хранителните магазини продават тахан с мед, готово. Ужасно е вкусно. Едното бурканче е примерно 200-300 гр, в състояние съм да го изям цялото. Има го тахана и в други комбинации, но тази за мен е най-вкусната. Като чета тук по 1л...аз си хапвам мин по половин бурканче, единствено защото ми харесва, не като някаква профилактика. Е, всеки ден омръзва, ако ядеш по толкова, де.
Виж целия пост
# 27
Здравейте мами,

и аз се присъединявам към клуба на феновете на сусамовия тахан  Laughing

Ето и една рецепта от мен, която още не съм пробвала, но още в понеделник мисля да направя:

Продукти

    * 200 г сусамов тахан
    * 250 г мед
    * 1 ч.л. ванилова есенция
    * 1 ч.л. канела
    * 60 г стафиди
    * 200 г овесени ядки
    * 100 г орехови ядки
    * ром или коняк

Начин на приготвяне:

Стафидите се накисват в малко ром или коняк за 30 минути. Отцеждат се добре. В купа се смесват сусамовия тахан, меда, ванилията, канелата и отцедените стафиди. Добавят се смлените орехови и овесените ядки. Всичко се смесва много добре. От тестото с влажни длани се оформят топки, колкото голям орех. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и се притискат леко. Пекат се 12-15 минути в загрята фурна, докато краищата им започнат леко да покафеняват. След като се извадят от фурната се оставят за 2-3 минути в тавата. Подреждат се върху решетка, докато изстинат напълно.

Добър апетит!   chef
Виж целия пост
# 28
Слагам го в песто или хумус, но не ядем често такива.
Когато ми дойде музата да ям сусамов тахан, директно го разтварям в една чаша вода и го изпивам.
Трябва да се яде по 2с.л. на ден, за да има ефект за калция или за смъкване на холестерола. Ако има нещо неразтворено във водата (не може да стане хомогенна смес, защото е мазно), го изпивам наведнъж и не се усеща. По същия начин могат да се смелят в кафемелачка 2с.л. сусам и да се изпият в сок или вода. Това за тези, които не са почитатели на сусама.
Ето още интересно инфо за сусамовия тахан http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=422612.60 . Мение 72
Виж целия пост
# 29
Аз използвам сусамовия тахан за лечение на запек. Сутрин си правя чаша мляко с 1 супена лъжица тахан и 2-3 супени лъжици овесени или пшенични трици. Млякото е обезмаслено. Правя си и домашен хляб с тахан - просто в рецептата замествам мазнината със същото количество тахан. Вкусът почти не се усеща в хляба. Мажа го и на филия вместо масло. Добавям си го и в овесените ядки (прясно или кисело мляко, сурови овесени ядки, сушени плодове). За няколко години така свикнах с вкуса, че вече ми е приятен.
Виж целия пост
# 30
Преди го ядях много с мед и прясно мляко. Не знам дали комбинацията с мляко е полезна, но е много вкусна, олекотява се сладостта и тежестта на комбинацията мед-тахан.
Виж целия пост
# 31
Купих си преди няколко дни и сутрин закусвам тахан с мед, овесени ядки, стафиди с топла вода разбъркано.
Виж целия пост
# 32
Едва сега откривам тази тема.

Всеки ден си хапвам по една филия черен хляб намазана със сусамов тахан и кисели краставички за гарнитура.
Виж целия пост
# 33
Айде и аз в тахановата компания Wink
опитвала съм на Балчо,сега вземам  на ТРъндеви-Харманли.Жената обясни,че и двата вида,които предлагат( белен и небелен) първо дехидратират на 40 градуса,да се изпари водата,после мелят.

Въпроса ми е-при тази температура разрушават ли се полезните вещества ?


Виж целия пост
# 34
Не би трябвало при 40 градуса да се променя състава, но при продължително дехидратиране, може би все пак търпи промяна.

На кутиите на Балчо преди пишеше, че сусамът е суров. Вчера обаче видях същите кутии с нов етикет - на всичките пишеше, че сусамът е печен. При което аз се отказах да си купувам.
Виж целия пост
# 35
До 42градуса не се разру6ават ензимите и витамините.
Виж целия пост
# 36
Не би трябвало при 40 градуса да се променя състава, но при продължително дехидратиране, може би все пак търпи промяна.

На кутиите на Балчо преди пишеше, че сусамът е суров. Вчера обаче видях същите кутии с нов етикет - на всичките пишеше, че сусамът е печен. При което аз се отказах да си купувам.
Балчо имат и суров и печен ,но суровия ми мирише неприятно и е много разреден  Peace
Виж целия пост
# 37
 Трапезица, благодаря за информацията. До сега съм попадала само на суров тахан на Балчо и вчера си помислих, че може би вече са решили да произвеждат печен, а то явно в магазина са решили да заредят само такъв.
Виж целия пост
# 38
Преди близо 2 г. бях взела един "буркан" суров тахан от един диетичен магазин и си го съхранявах в хладилника за по-сигурно. Сега се пробвах да купя от супермаркета, но всички видове бяха печени! А на мен печения ми е ужсане на вкус - нещо като карамел. Имате ли идея дали само в диетичните има качествен суров тахан? (в София)
Виж целия пост
# 39
Не зная за София, но в Добрич освен в диетичния магазин суров сусамов тахан купувам от Кауфланд и магазините на СБА.
Виж целия пост
# 40
Благодаря ти, Вела! Имам СВА наблизо, ще потърся там   bouquet
Виж целия пост
# 41
Аз поръчах натурален тахан на Тръндеви-Харманли -обадих се на тел. на етикета,преведох парички  и го пуснаха по пощата.За 12 буркана от по 700 гр. ( всеки по 5,50 лв.) + 5,50 за доставка .Веднага преведох парите и го пуснаха,за майка ми го взех,тя каза,че е добре уплътнен и няма счупен буркан.

Доволна съм. Peace
Виж целия пост
# 42
Интересно.
Виж целия пост
# 43
Трапезица, точно на този производител го има и в Пловдив по здравословните магазини /6,50 -7лв. за буркан/
Виж целия пост
# 44
И в Добрич на диетичния магазин. Миналата седмица купих точно такъв и мисля, че беше 6.40 лв., но  не съм съвсем сигурна в цената. Виждала съм и по- малки буркани, но помня, че излизаше по- скъпо.
Виж целия пост
# 45
Трапезица, точно на този производител го има и в Пловдив по здравословните магазини /6,50 -7лв. за буркан/
На Опълченска е ок 6,30 даже Wink

Аз го поръчах за майка в Търново,тя каза,че там е по-скъп ( или го няма,не помня) Hug
Виж целия пост
# 46
на пазара на Димитър Петков, продават суров тахан с мед, който ми е мнооого вкусен!
случи се така обаче, че пробвах енергийния метод на Дона Идън и напоследък все се получава, че не е полезно за мен....

обичам да си правя хумус обаче от чист суров тахан
и да вметна, че нахута като се накисне една нощ във вода и става като крехка ядка, която лесно се смила, яде и т.н.

 Peace
Виж целия пост
# 47
не е по темата,ама друго такова странно  нещо като нахута не съм яла,дано е супер полезно,че още съм в потрес от вкуса
( веганска салата с кълнове от нахут).

Мед и тахан ми е фаворита,мога да ликвидирам по кило за седмица.Които се качват на седалището ми после  Laughing
Виж целия пост
# 48
Да си споделя и аз нахоткат, че скоро питах тук..
Във Фанстастико, на диетичния щанд има суров тахан както от белен (водят го бял или светъл), така и от небелен сусам (тъмен се води)! Много се заравдах. Цената беше 3+ небеления и 4+ за беления, но не мога да се сетя грамажа... Вероятно около 400 гр.

Кълнове от нахут аз не съм яла, но иначе ми е особено вкусен добре сварен и обелен. Мммм...
Виж целия пост
# 49
Суров домашен тахан

Така си приготвям домашно фъстъчено масло от сурови фъстъци в блендера, но си мисля, че сусама няма да успея да го смеля достатъчно фино /във фъстъченото масло остават малки трошици/. Само, че нищо не ми пречи да опитам.
Виж целия пост
# 50
Вела, на опаковката на моя таха пише "100% сушен суров сусам". Аз редовно меля в кафемелачката и слама на зърнени закуски, супи и салати, доста финно се смила, но чак на тахан не съм го докарвала. Замислих се след като прочетох надписа на опаковката дали трябва да го суша преди да го меля (имам дехидрататар, не ми е проблем сушенето...)
Виж целия пост
# 51
Вярно е, че така пише на етикета, но си мисля, че сусамът купен от магазина не е прясно добит и сигурно е изсъхнал вече по складовете. Можеш да пробваш с по- малко количество и по двата начина и да видиш кой ще ти допадне повече.

Когато правя фъстъчено масло не обработвам допълнително фъстъците. Само си купувам сурови белени фъстъци и става чудесен вкус /купеното фъстъчено масло щом е от печени фъстъци също има дехидратация./ Единия път, като не намерих сурови белени фъстъци пробвах и с фъстъци, които аз обелих - не беше сполучливо.
Виж целия пост
# 52
Благодаря, Вела!:)
Аз за фъстиците знам, че трябва леко да се запекат преди консумация, колкото да се махат лесно люспите, но ядката трябва да остане бяла. Не мога да се сетя сега какво вещество съдържаха, което да налага тази лека топлинна обработка, но ще проверя и пак ще пиша. Със сугурност обаче домашна наплавеното фъстучено масло е в пъти по-добро и като вкус, и като свойства от купеното Peace
Виж целия пост
# 53
Благодаря, Вела!:)
Аз за фъстъците знам, че трябва леко да се запекат преди консумация, колкото да се махат лесно люспите, но ядката трябва да остане бяла. Не мога да се сетя сега какво вещество съдържаха, което да налага тази лека топлинна обработка, но ще проверя и пак ще пиша. Със сугурност обаче домашна наплавеното фъстучено масло е в пъти по-добро и като вкус, и като свойства от купеното Peace

Нямам идея по какъв начин са махнати люспите на суровите белени фъстъци. Може би както казваш все пак ги подлагат на топлинна обработка, защото действително на вкус са различни от небелените. И маслото също беше много различно, когато сама ги обелих. Не ми хареса и повече не съм правила, а в хладилника почти винаги имаме и сусамов тахан и домашно фъстъчено масло.
Виж целия пост
# 54
Мег, сусамът не сме го сушили предварително.

Вела, ти фъстъчено масло директно от суровите фъстъци ли си правиш? Защото знам, че те трябва да са обработени или покълнали. Те са бобова култура, не ядка.
Виж целия пост
# 55
хайде и аз в тахановата тема Wink
сутрин на гладно го хапвам по 1чл мед и 1 чл сусам, така го хапва и майка ми заради костите, и сестра ми която има болен стомах... само децата не мога да прилъжа, макар че големия синковец расте вмомента доста на височина...
Виж целия пост
# 56
Мег, сусамът не сме го сушили предварително.

Вела, ти фъстъчено масло директно от суровите фъстъци ли си правиш? Защото знам, че те трябва да са обработени или покълнали. Те са бобова култура, не ядка.

Да. Както писах купувам си сурови белени фъстъци. Не зная как са обработени за да им махнат люспите, но вкусът им е по-различен от на суровите небелени фъстъци. Може би ги запичат съвсем леко, колкото да ги обелят по- лесно и затова и маслото от тях ми харесва повече, отколкото когато пробвах сама да ги обеля и после да направя масло.
Виж целия пост
# 57
Може да ги бланшират, както бланшират бадемите, за да ги обелят. Все пак не е лошо да се пита, за да не се ядат сурови.
Виж целия пост
# 58
Не разбирам защо не бива да се ядат сурови, ако са здрави. Какво като са бобови растения?  В Интернет информацията по въпроса е доста противоречива. Преди имах колежка диабетичка. Тя всяка сутрин на гладно ядеше по една шепа сурови фъстъци, за да си регулира кръвната захар. А четох, че в сурово състояние се препоръчват и при други заболявания.
Виж целия пост
# 59
хайде и аз в тахановата тема Wink
сутрин на гладно го хапвам по 1чл мед и 1 чл сусам, ...

Как се оттървате с толкова малко...аз като алкохолиците-без едно мога,с едно-не.Така е и с шоколада,докато не свърши ,не мирясвам.За тахана е поне 1/2 чаша  Laughing


За фъстъците бях чела/чула ,че съдържали някаква гъба ( ако вътре на зародиша-онова "червейче",като се разполови ядката-ако там е зеленикаво на цвят)
Виж целия пост
# 60
Здравейте. Аз съвсем скоро научих за полезността на сусамовия тахан. На мен ми е препоръчан от лекар заради проблеми с гастрит и колит, които не се повлияват с лекарства. Искам да помоля, ако някой от вас има опит с лечение на гастритра и колита със сусам да сподели малко повече инфо. Много благодаря предварително.
Виж целия пост
# 61
Вери, благодаря за идеята! Вече правя и домашен сусамов тахан, не само домашно фъстъчено масло. Суровия сусам купувам за 1.30 лв. в пакетчета от 200 г.
Виж целия пост
# 62
     Да споделя и аз - всяка сутрин от около година и повече закусвам със сусамов тахан, разбъркан с мед, пшеничен зародиш, а в последно време съм си добавила в сухата смес брашно от тиквени семки и смени орехи, смляни фини овесени ядки, лешници... Изяждам по около лъжица и половина две всяка сутрин, а цялата ми смеска е около 4-5 супени лъжици. Много добре ми се отразява като закуска, защото не обичам сутри да ям много твърди храни. Мога да изкарам до следобяд без да ям. Изкарах с тази закуска много лека и хубава бременност, а сега вече 6 месеца кърмя и мога да се похваля с много добро здраве и тонус. Може би от това, а може би и заради останалото ми хранене, но и щурката е със завиден хемоглобин за 6 месечно незахранено бебе (124). Килограми през бременността качих само 6 и половина, а сега с 5 по-малко от колкото като забременях.
    Понякога го слагам в сладкиши или в хумус.
Виж целия пост
# 63
Аз си ям сусам на зърна (семена?) и смятам, че е по-добре от тахана. За децата смиламе сусама с обуикновенна машинка за мелене на кафе.
Виж целия пост
# 64
Е, добре, де. Гледам, че много хора мелят сусама с машинка за кафе. А става ли на прах с нея? Всъщност на какво става?
Виж целия пост
# 65
Става, да. Но тъй като има в сусама мазнина, става нещо като паста.
Вела, няма за какво. Simple Smile
Виж целия пост
# 66
Използвам тахана в дресинга за салатата: слагам кисело мляко, 1-2 л тахан и смляно ленено семе. Много е вкусно.
Веднага се отрази, вече нямам запек както по-рано.
Виж целия пост
# 67
Киселото мляко пречи на калция в сусама да се усвои от организма. По-скоро лененото семе е помогнало за запека.
Виж целия пост
# 68
Вери, благодаря! Аз тахана го правя с пасатора директно със зехтина, но лененото семе ми се опъва. А пък не ми се даваха пари и за кафемелачка. Но ако върши по-добра работа... Може ли само по 1 супена лъжица ленено семе да се меле? Защото на пасатора му идва малко и аз слагам малко вода.
За запека - аз пък си мислих, че е изчезнал от сребърната вода. Thinking
Виж целия пост
# 69
Това е новост за мен, че киселото мялко пречи да се усвои калция от тахана? Сигурно ли е това?
Виж целия пост
# 70
А каква е разликата между тъмен и светъл таханов сусам?
Във "Фантастико" продават и от двата - в бурканче, смлян, но там никой не можа да ми помогне при избора. Аз си взех тъмен с идеята следващия път да е от светлия. Засега - близо месец хапвам по 1 ч. л. на гладно - не забелязвам никаква разлика от преди това - нито по отношие на "естествения ми ритъм", нито на спорадичните ми колитни спазми. Няма да се отказвам де, ще си го изям, вкусно ми е и без мед и каквито и да е други добавки. Simple Smile
Виж целия пост
# 71
Sirmaa, най-вероятно единият е от белен, а другият от небелен сусам.
Виж целия пост
# 72
Тази тема не знам защо сега чак ми изскача...
Гледам никой не ме е поправил, а аз така съм заблудила Инес. В сусама има и желязо също и съм искала да напиша, че той не се усвоява като се консумира с кисело мляко. Мислила съм си за калция. Извинявма се.

г-жа Претенция, в кафемелачката меля и по 1с.л. Мисля, че ще ти свърши добра работа.
Виж целия пост
# 73
Вери, тъкмо мислех да те поправя за калция и желязото Wink

По време на бременността лекарят ми каза, че за да се усвои желязото, 2 часа преди и след приема на желязо не трябва да се приемат мляко и мл. продукти.
Виж целия пост
# 74
Аз също го използвам заради гастрит и язва и  ям всяка сутрин на гладно по 2 чаени лъжички или ок - 1 супена, смесен с мед.
Пробвала съм много видове, поради големия проблем със стомаха... включително вносен, но най-хубавия, който съм си купувала е от пекарната в началото на графа /ъгъла с Евлоги Георгиев/ - светъл на цвят - на Ябланица, за мен просто няма аналог.
Разликата между светлия и тъмния е в зависимост от това от какви сусамови семена е приготвен.
Може също да се приготвя и домашен, но това трябва да го пробвам Simple Smile)
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=618.0

Виж целия пост
# 75
Моля ви кажете какъв точно купувате. Peace
Виж целия пост
# 76
А каква е разликата между тъмен и светъл таханов сусам?
Във "Фантастико" продават и от двата - в бурканче, смлян, но там никой не можа да ми помогне при избора. Аз си взех тъмен с идеята следващия път да е от светлия. Засега - близо месец хапвам по 1 ч. л. на гладно - не забелязвам никаква разлика от преди това - нито по отношие на "естествения ми ритъм", нито на спорадичните ми колитни спазми. Няма да се отказвам де, ще си го изям, вкусно ми е и без мед и каквито и да е други добавки. Simple Smile
тъмния е небелен и е по-полезон доколкото знам , а сппоред мен е и доста по-вкусен
Виж целия пост
# 77
А каква е разликата между тъмен и светъл таханов сусам?
Във "Фантастико" продават и от двата - в бурканче, смлян, но там никой не можа да ми помогне при избора. Аз си взех тъмен с идеята следващия път да е от светлия. Засега - близо месец хапвам по 1 ч. л. на гладно - не забелязвам никаква разлика от преди това - нито по отношие на "естествения ми ритъм", нито на спорадичните ми колитни спазми. Няма да се отказвам де, ще си го изям, вкусно ми е и без мед и каквито и да е други добавки. Simple Smile
тъмния е небелен и е по-полезон доколкото знам , а сппоред мен е и доста по-вкусен
май се различават като печен и суров  Peace
Виж целия пост
# 78
Знаете ли от къде мога да си купя небелен сусам? Аз купувам на кг за 5.50, но той е белен, а за да го обелят, изполват не знам си какво. Само в Зоя виждам, че го предлагат, но го няма в наличност. И така, много ще съм ви благодарна, ако ме ориентирате от къде да си купя небелен сусам, не тахан!
Виж целия пост
# 79
Добре де,  а не може ли да си купувам от този хубав сусам от пекарната на Графа и да го ям така - без да е смлян или приготвен някакси - пак по 1 лъжичка на гладно?


А по въпроса тъмен и светъл сусамов тахан - ще се обадя на фирмата-производител, ще ги питам и ще ви споделя. Те би трябвало да знаят Simple Smile
Виж целия пост
# 80
печен и суров е отделно , сусама може да е белен и печен или белен и суров , а по-тъмния определено е небеления , с едни миниатюрни черни точици седи небеления , обикновено на опаковката пише какъв точно е , аз само веднъж успях да си купя небелен но не запомних на коя фирма  е , ще го потърся тези дни и ще пиша пак
Виж целия пост
# 81
Ходих до магазина но го няма тъмния тахан вече.
Виж целия пост
# 82
Знаете ли от къде мога да си купя небелен сусам? Аз купувам на кг за 5.50, но той е белен, а за да го обелят, изполват не знам си какво. Само в Зоя виждам, че го предлагат, но го няма в наличност. И така, много ще съм ви благодарна, ако ме ориентирате от къде да си купя небелен сусам, не тахан!

Във всички био-магазини и в повечето диетични в Сфия има небелен сусам - мисля че беше 6 лв. и нещо за 500 гр. Цената е такава понеже е вносен, био... Но само такъв съм намирала, навсякъде в изброените магазини зареждат само от него, отделно има белен.
(био-магазините имат уеб-страници и онлайн каталози за поръчки, но не знам дали доставят в страната)
Виж целия пост
# 83
 По-тъмният сусамов тахан се препоръчва при проблеми с костите. Идеална храна за жени в менопауза и застрашени от остеопороза. Изключително полезен е и за малки деца, заради високото съдържание на калций. По-светлият е за проблеми със стомашно-чревния тракт.
Виж целия пост
# 84
намерих по-тъмния сусам на фирма ЕТ Тръндеви ЕООД стъклен буркан със зелен етикет 3 и нещо струваше
Виж целия пост
# 85
3 и нещо би трябвало да е малкият буркан, нали? Големите са по 6 -7лв..
Виж целия пост
# 86
да ,малък буркан  300 грама е
Виж целия пост
# 87
По-тъмният сусамов тахан се препоръчва при проблеми с костите. Идеална храна за жени в менопауза и застрашени от остеопороза. Изключително полезен е и за малки деца, заради високото съдържание на калций. По-светлият е за проблеми със стомашно-чревния тракт.

Значи съм взимала "грешния" Simple Smile Ще го опитам и светлия. На етикета на тъмния пише: Натурален (изсушен смлян сусам 100%).
За софиянци - във фурната на Графа видях, че го продават, 3 и нещо. За сравнение - във Фантастико тъмният беше 3 и нещо, а светлият - 4 и нещо.
Виж целия пост
# 88
аз ям от 3-4 години сутрин на гладно 2-3 лъжици тахан и слагам 1 лъж.мед да не ми е много сладко
баща ми е диабетик и тахана го яде чист без мед а мъжът ми излекува гастрит с тахана  аз го купувам от арабските магазини на женския пазар лекар ни препоръча когато мъжът ми имаше проблем с стомаха
Виж целия пост
# 89
Здравейте,
Да ви питам какво ще кажете: от нета видях, че тахан се прави от смлени сусамови семена със зехтин, горе-долу от рода на 3/1(и аз така си го правех преди да унищожа един пасатор и един блендер Embarassed). Поръчвайки си от Тръндеви, ги питах каква мазнина използват, защото хич не ми се вярваше да слагат зехтин. Отговорът им беше, че мазнина няма. Само сусамови семена. Вие какво знаете по въпроса? Може ли тахан да се направи само от сусам?
Виж целия пост
# 90
Само от сусам се прави тахана, няма зехтин. Възможно е да се добавя сусамово масло...
Виж целия пост
# 91
Хм, добре. Успокои ме...Благодаря!
...Ама той много течен,бе...смятай колко полезно нещо се съдържа в тез семенца. Тц,тц,тц... newsm78
Виж целия пост
# 92
Може и да няма мазнина. При тях (големите производители) машините са съвсем други, много по-мощни. Плюс това, когато е печен, много по-лесно се превръща в тахан, но полезността му се намалява.
Ние го правим с малко мазнина, в блендер и не мелим предварително семената. В действителност, най-добре е мазнината да бъде сусамово олио. Слагали сме и зехтин, за да се улесни работата на блендера. 
Виж целия пост
# 93
аз го правя на око,и за ползване на момента-в малки количества
пасатора ми върши чудесна работа-слагам100тина гр. суров сусам+1л зехтин+2-3 л.вода,колкото да не пръскат семената,сокато се раздробят  Peace
Виж целия пост
# 94
На мен с пасатора не ми ставаше толкова фин и хомогенен. Винаги имаше частички от семето. Освен това сметнах, че разликата с готовия не е много голяма,особено ако ще изгарям пасатори (е, последния път наистина попрекалих с 600гр. май бяха сусам и 200мл зехтин Confused). А вчера се натъкнах в една рецепта, че се слагал сусама в хладилника преди да се пасира. И ако загрее, докато пасатора се охлади, пак сусама в хладилника. Може би така по-лесно ще се пасира?! newsm78
Виж целия пост
# 95
г-жя Претенция, смели сусама първо в кафемелачка, става много фин и буквално на крем, ако се мели по-дълго време  Peace
Виж целия пост
# 96
Хм, и казвате, че няма да изгори тази кафемелачка(нямам все още) с 100-200г сусам?!
Виж целия пост
# 97
Аз ежедневно меля вякакви ядки - за мялко и за сосове. Мелила съм и големи грамажи накуп - примерно 200-300 грама за торта. Сусамът не е твърда ядка, просто е дребен, затова не се получава добре само с пасатор. С чопър за ядки от кухненски робот също става много добре.
Виж целия пост
# 98
Разбрах, благодаря за помощта,Мег!  bouquet  bouquet  bouquet
Виж целия пост
# 99
Една приятелка ми сподели, че давала на детенцето си сусамов тахан на сина й, който е почти колкото дъщеря ми. За подсилване на имунитета.

Та питанката ми е- давали ли сте на децата си на тази възраст тахан?
Виж целия пост
# 100
Да, давала съм и давам. Ама не за подсилване. Сусамът и таханът са част от менюто ни.
Теб какво те притеснява, Самсара?
Виж целия пост
# 101
И аз давам сусамов тахан.
Виж целия пост
# 102
Да, давала съм и давам. Ама не за подсилване. Сусамът и таханът са част от менюто ни.
Теб какво те притеснява, Самсара?

Благодаря Вери.

Ми притеснява ме, че е алерген. Силен.
Замислям се и  дали е подходяща храна за нейната възраст и дали има нужда от нея и съответно полза.

Моята приятелка го дава с мед. Аз и мед не съм и давала още.





Виж целия пост
# 103
Аз сякаш спрях да гледам на храните като евентуален алерген, когато синът ми се самозахрани (около 9-я месец). Мед също е ял около/след годинката.
Сусамът е полезен заради калция и не само.

Самсара, ти ако искаш, смели сусам в кафемелачката и дай малко количество за пробата, около 1/2 ч.л.
Виж целия пост
# 104
Тъкмо щях да пиша, че човек (особено малко дете) трудно може да прекали със сума заради специфичния му вкус. С тахана е същото, ако не е размесен с нещо, т.е. количеството на сусама пак е малко.
Наскоро ми споделиха, че тахан с петмез от захарно цвеко било по-вкусно от варианта с мед, но в захарното цвекло има и много желязо, а комбинацията с калция от тахана убива усвояването и на двете. Засега нямам особен успех с тахана при детето, ползвам го на мнооого тънък слой под нещо друго на филийка. Иначе се усеща и не го иска. Но много обича сусомово мляко.
Апропо, Самсара, сусамовото мляко също е вариант за внимателно въвеждане. Така въведох първите ядки на 11 м., а след годинката вече съм давала в естественото им състояние.
Виж целия пост
# 105
Наскоро ми споделиха, че тахан с петмез от захарно цвеко било по-вкусно от варианта с мед, но в захарното цвекло има и много желязо, а комбинацията с калция от тахана убива усвояването и на двете.
Това не го знаех.
В сусама също има желязо.
Виж целия пост
# 106
Meg, за първи път чувам за сусамово мляко  Blush

Приготвя ли се или мога да си купя от био магазините?

Аз сега ще се разровя из темите за здравословното хранене на децата  Simple Smile

Виж целия пост
# 107
Приготвя се. Simple Smile
Виж целия пост
# 108
 Момичета,а сусамово кисело мляко правите ли си?Аз отдавна си мисля за такова,тези дни сигурно ще пробвам.Ако имате някакви съвети за приготвянето му,моля споделете! Simple Smile   bouquet
Виж целия пост
# 109
Аз не съм правила.
Виж целия пост
# 110
Момичета,а сусамово кисело мляко правите ли си?Аз отдавна си мисля за такова,тези дни сигурно ще пробвам.Ако имате някакви съвети за приготвянето му,моля споделете! Simple Smile   bouquet

Трябва да направиш самото изходно мляко по-гъсто; по-добре с накиснат сусам и после с уоприто пасиране или бендиране, за да е максимално богато млякото. Не знам дали солта за убиване на горчивия привкус няма да навреди на бактериите... По-добре го подкваси с говота закваска, а не със суровадка от кисело мляко.
Виж целия пост
# 111
 Благодаря!   bouquet
Виж целия пост
# 112
Както споделих по-напред в темата почти всеки ден ям по една препечена филия пълнозърнест хляб със сусамов тахан. Малко по-нагоре на страницата коментирате усвояването на калция и желязото. Четох, че хранителните продукти, съдържащи калций пречат на усвояването на желязото от организма. Повдигам този въпрос, защото нивото на хемоглобина ми е много ниско - 87, при нормално от 120 до 160. Решила съм да повторя кръвната картина, преди да посетя лекуващият ме хомеопат, макар, че може би е наложително да посетя и хематолог. Определено предпочитам да опитам да повиша количеството на хемоглобина без да приемам традиционните лекарства, които хематолозите, изписват. Обаче, тъй като имам доста за качване, предполагам, че ще стане по- бавно. Искам да ви попитам някой имал ли е същия или подобен проблем? Не съм вегетарианка, но не съм и по месото. Т.е. по- рядко го консумирам. Млечните продукти обаче присъстват редовно в менюто ми. До сега само през бременността си съм имала ниски нива на хемоглобина и след прием на Тотема, за около месец ги нормализирах. Затова сега се чудя, дали е възможно редовната консумация на сусамовия тахан да е оказала влияние. Според това, което изчетох е добре, в случай, че не изключа напълно продуктите, съдържащи калций от менюто си, поне да  не ги приемам по едно и също време с храните, богати на желязо.

Разбира се, без изследване на нивото на железните йони, не може да се твърди със  сигурност,че точно те са причина за намаления хемоглобин. Тъй като обаче са най-често срещаната причина повечето лекари предписват лекарства за компенсиране на липсата на желязото, без да правят допълнителни изследвания, а това може да навреди сериозно, ако количеството на желязото не е намалено .
Виж целия пост
# 113
Вела, в момента точно се боря с желязо-дефицитна анемия - желязо 6 (долна граница), хемоглобин 105, при минимум 115
Ако правиш тестове, освен желязото, може да провериш и Б9 и Б12, защото те са следващата причина за анемия след желязодефицитната. Неудобното е, че тези метаболити не се покриват стандартно от ЗК, а спруват към 20 лв. всеки...
Калциято от млечните продукти пречи основно на усвояването на желязото; иначе в растителните има също голямо количество калций наред с желязото, но така или иначе нехемовото желязо по-трудно се усвоява, най-добре да има източник на вит. С същевременно. Нищо не ти пречи да си хапваш филийката със сусам, два часа по-късно да изпиеш една чаша запарка от листа на коприва Simple Smile


Виж целия пост
# 114
Meg!, благодаря ти за бързия отговор!

В петък ще правя отново кръвна картина. Макар, че съм здравно осигурена, ще си я платя и попитах за изследвания на желязо, но ми казаха, че в тази лаборатория не правят такива. Сега ще попитам и за B9 и B12 .

Тъй като се лекувам с хомеопатия, не съм вземала направление от три години. Обаче пред вратата на личната лекарка има надпис с големи букви " Направление за специалисти няма" . И това на 2-ри декември. Всъщност не съм искала направление. Не виждам смисъл при наличието на такъв надпис.  Ниските нива ми ги откриха случайно от трудова медицина. Ако и на втората кръвна картина резултатите са същите се надявам лекуващият ме хомеопат да може да ми помогне. А мисля да пробвам и ТЕС, макар, че не зная  на какво точно се дължи ниския хемоглобин.
Виж целия пост
# 115
Вела, всяка година ти се полагат кръвни изследвания - поне ПКК, но сега и други неща вкараха. Това няма нищо общо с талоните за специалист.
Виж целия пост
# 116
   Употребявала съм сусамов тахан по време на  бременност,обаче от него (особено в комбинация с мед) страхотно ми се възпаляваше екземата на едната ръка.   Confused
Виж целия пост
# 117
Селма ме разби! Това възможно ли е да е от тахана?
Виж целия пост
# 118
Или точно от кимбинацията с мед?!?!
За мен тази комбинация така или иначе е спорна за ежедневна употреба, точно както мед с орехи... За цяр - да, иначе не бих...
Виж целия пост
# 119
  Не знам.Може и от меда да е....
  Но ще проверя (като отново го опитам,но без мед).  Peace Сега,само като помислих за тахана,веднага ме засърбя екземата.
Виж целия пост
# 120
Сусамът се води силен алерген, както и меда. Може би ти имаш изразена чувствителност към него...
Виж целия пост
# 121
Или точно от кимбинацията с мед?!?!
За мен тази комбинация така или иначе е спорна за ежедневна употреба, точно както мед с орехи... За цяр - да, иначе не бих...
  Защото меда е алерген ли?
  Или самата комбинация нещо не е сполучлива ?
Виж целия пост
# 122
Комбинацията самата - бързи въглехидрати (мед) с бавни такива (мазнини) и белтъчини - не се усвоява добре от организма, може да има отпадни продукти, които да причиняват реакция. 
Виж целия пост
# 123
  Аха....
  Много благодаря за отговора!  Simple Smile
Виж целия пост
# 124
Днес си направих кускус с тахан. Много ми хареса. Утре ще пробвам попара.
Благодаря на Meq за информацията. Тъкмо мислех да го бъркам с мед и нещо се омотах. Обаче няма да правя такива грешки!
За деца на нашата възраст препоръчва ли се?
Виж целия пост
# 125
Ябълка, ако детето ти е дало някаква алергия към ядки, може да пробваш.
Моят няма алергии, ядки прояде около първата си годинка, тогава и сусамово мляко съм му давала редовно. С тахана се запозна преди година някъде, т.е. на година и половина или малко отгоре. Сега много го харесва. Най-редовно иска филия с тахан и лютеница Simple Smile
Виж целия пост
# 126
Здравейте!Аз съм Силвия.Имам проблем със едната става избягал ми е калция. Започнах да приемам сусамово семе и ленено семе смлени по 2-3 на ден,като сусама леко го препека да може да се меле по лесно.Добър резултат.
Виж целия пост
# 127
Силвия . по 2-3 чл. от дваете семена.Аз си смилам за 1 седмица да не изветрява.Купувам сама от сортови семена .Не от магазини готов или в буркан защото не се знае от кога е.Пресно,натурално
Виж целия пост
# 128
Силвия, лененото семе е добре да се смила непосредствено преди консумация. За една седмица престой ще се окисли. Също не виждам смисъл да печеш сусама - и суров се смила  много добре.
Виж целия пост
# 129
И защо от сортови семена? Доколкото ми е известно там се обработват семената...по обикновените магазини също може да се намери лен и сусам цели зърна.
Виж целия пост
# 130
Семена за хранителни цели в никакав случай не се купуват от магазини за посадъчен матариал! Именно заради обработките.
Сусам се продава и био, и белен, и небелен, в диетичните магазани, както и ленено семе. Предвид скромните количества, в които се ползват, е разумно да се предпочетат биоваринтите.
Виж целия пост
# 131
Не успях да прочета цялата тема, затова ме извинете, ако въпросът ми вече е отговарян, но колко гр тахан има в 1 суп лъжица?
Виж целия пост
# 132
Само не знам дали като е подлаган на топлинна обработка е полезен или вече е само вкусен  Wink.
Всичко съдържащо повече мазнини (включая маслини и авокадо) не трябва да се обработва топлинно, защото мазнините с разпадат на разни непоносими за телата ни съставни. Сусамът, ядките, желтъците на яйзата,...
Ужас Mr. GreenТрябва да се откажа значи от печеният сусам  ConfusedМного често запичам сусам и слънчогледово белено семе и поръсвам салатите,става убийствено вкусно  и ароматно Crazy
Виж целия пост
# 133
Комбинацията самата - бързи въглехидрати (мед) с бавни такива (мазнини) и белтъчини - не се усвоява добре от организма, може да има отпадни продукти, които да причиняват реакция.  
Признавам си, че откакто прочетох това малко съм в чуденка за комбинацията от тахан с мед, която синът ми обожава сутрин. Че и аз, че и съпругът ми.
Наскоро ми попадна в-к Санитас на д-р Гайдурков, в който прочетох следното:
"Обобщено можем да кажем:
1. Не съчетавай животински белтъчини с въглехидрати.
2. Съчетавай повсеместно растителни белтъчини и въглехидрати."

Някакви коментари? Аз си признавам, че не съм въобще наясно с тази материя.
Виж целия пост
# 134
Гайдурков говори за бавните въглехидрати от пълнозърнестите храни и растителните белтъчини. В книгите си и в консултации съветва да се порзва минимално мед и ако може да се избягва. Вкъщи се ползва само за лекарство.
Виж целия пост
# 135
Благодаря! Имам още да чета много. Колкото повече чета, толкова повече виждам, че има още повече да се чете.  Confused
Виж целия пост
# 136
Благодаря! Имам още да чета много. Колкото повече чета, толкова повече виждам, че има още повече да се чете.  Confused

Всички сме така  Hug
Виж целия пост
# 137
Тук мисля, че мога да попитам този сусамов тахан, който се продава по магазините и пише натурален, дали е суров? на етикетите няма информация и затова не го купувам. Знам, че ако е печен не е добре. Търся суров. Даже наскоро в Пикадили се чудих все пак да го купя или не.
Виж целия пост
# 138
Има и суров и печен - разликата се усеща веднага във вкуса; от печения няма небелен, а от суровия има. В диетичните магазини най-вече се намира един - на Тъндеви ООД - той е добър; в скъклени буркани е; другите видове в пластмасови кутии е печен белен.
Виж целия пост
# 139
Много полезна тема. Аз се запознах със сусама и сусамовият тахан преди няколко години и от тогава са почти неотлъчно в менюто на моето семейство.
Виж целия пост
# 140
Момичета, имам няколко чуденки newsm78

Смилали ли сте сусамово семе в малък чопър и има ли последствия за чопъра?

Изчетох цялата тема  плюс видеото за смилане в блендър със зехтин , но се отказах да ползвам блендъра на робота за да не го изгоря.

С намерение съм да пробвам готов тахан, утре ще си го поръчам, но пък имам един пакет сусамово семе /купувано е за питки и др./ и много се изкушавам да опитам да смеля малко количество без никакви добавки. Зехтин и др. Дали ще стане нещо?

И още един въпрос - усвоява ли се нещо от сусама ако се приемат цели зърна - несмлени?

Благодаря ви!
Виж целия пост
# 141
Ако дъвчеш добре, ще се усвои.
В чопър не съм пробвала, но в кафемелачка- да и се получава.
Виж целия пост
# 142
Знаете ли Тъндеви колко време ще са в ремонт? Не мога да открия друг суров тахан на пазара, а техния продукт нямало да го има известно време....
Виж целия пост
# 143
Много хубава и полезна тема! Simple Smile
Давам още една идея за хапването на тахан.
Като дете съм яла попара от хляб и орехи и тахан. Много вкусно! Simple Smile
Ето още няколко идеи със сусамов тахан Simple Smile
http://www.tahan-bg.com/rezepti-s-tahan.html
Виж целия пост
# 144
Здравейте момичета,
много хубави рецепти kasmetliika, ще пробвам някой от тях.
Аз поне веднъж в седмицата закусвам някакъв плод(банан, ябълка, круша..., според сезона), нарязани, фурма, смокиня, няколко сушени сливи или кайсии,  каквото имам в момента, 1 суп. л. сурови белени слънчогледови семки, 1 с.л. сурови белени тиквени семки, маково семе,1с.л. смляно ленено семе, няколко натрошени ядки от орехи всичко това полято с 2с.л. тахан и кисело мляко.
Много е вкусно.
 
Виж целия пост
# 145
Ако дъвчеш добре, ще се усвои.
В чопър не съм пробвала, но в кафемелачка- да и се получава.
Благодаря ти Вери.

За дъвкането питах, защото майка ми каза, че  няколко седмици си вземала по една лъжица сутрин - така й била казала една съседка в провинцията.

Аз пробвах да направя тахан в малък чопър с два ножа (по височина един над друг) и стана супер. Но слагам неголямо количество. Правя го вече няколко пъти.

Отказах се  да си купувам готов тахан, поне засега, защото идея си нямам суровината, която използват каква е. Факт е, че определено си е удобство да отвориш буркана  и да гребнеш, вместо да  охлаждаш и смилаш. Но от друга страна мисля, че като е смлян току що не се е окислил и съответно променил по състав.
Виж целия пост
# 146
Сусам - древен и полезен
Виж целия пост
# 147
В момента имам сусамов тахан "Дубайска шатра" купен от Женски пазар. Много ми харесва като вкус и консистенция. Ям го с мед.

А от къде мога да си купя български сусамов тахан и коя марка препоръчвате?
Виж целия пост
# 148
Лично аз предпочитам на Тръндеви натуралния сусамов тахан. Купувам редовно от големите буркани.



Снимката е линк.
Виж целия пост
# 149
Комбинацията самата - бързи въглехидрати (мед) с бавни такива (мазнини) и белтъчини - не се усвоява добре от организма, може да има отпадни продукти, които да причиняват реакция. 

Love&Light не разбирам много какво казваш.
бързи-бавни въглехидрати и в същото време мазнини-белтъчини?
Мазнининте определено не са въглехидрати. Нито белтъчините впрочем.
И какви отпадни продукти? От комбинацията на кое с кое?
Виж целия пост
# 150
Ами ядките съдържат много мазнини и белтъчини, а медът си е бързи въглехидрати.
Знам, че за цяр се пропърчва понякога мед с орехи и тогава според мен е ОК, но ей така ежедвно да се консумира мед с ядки може да има обратен ефект. Бързите въглехидрати като цяло пречат на доброто храносмилане на другите вещаества приети заедно с тях и от това може да има най-различни последици (не е задължително да ги има!!).

Понеже съм фен на заленчуците, намерих удобен и вкусен начин за хапване на сусамов тахан с тях - тахини!   chef
Виж целия пост
# 151
Каква е разликата между тахан и тахини? На вид и двата буркана ми изглеждат еднакво.
Виж целия пост
# 152
Тахини казват на някакъв солен сос, в който има тахан.
Виж целия пост
# 153
Тахини не е ли гръцката дума за тахан?
Виж целия пост
# 154
Да...
Но ето виж как е навлязло в българския език:
http://vkuhniata.wordpress.com/2009/07/04/falafel_with_tahini_sauce/
примерно...

На мен не ми се връзва да се нарича и сусамов тахан. Таханът е един - от сусам. Всичко останало е паста, масло и т.н.
Виж целия пост
# 155
Тахинито, което купувам има същия вкус като тахана, разликата е единствено в това, че едното е гръцко. Определено не е сос. Явно си е тахан.
Виж целия пост
# 156
Не знам гръцки, вероятно на гръцки "тахини" означава просто тахан. Иначе познавам "тахини" единствено във формата на леко пикантен сос и точно такова много ми харесва.
Виж целия пост
# 157
Да, аз ви писах по-горе, че тахан на гръцки е тахини. Wink
Виж целия пост
# 158
Много полезна тема! Мег, от къде се снабдяваш с тахини? От известно време много ме влече да хапвам тахан с мед, мога да изям цяла чаша с тази смес и се чудя дали това не означава някакъв дисбаланс - например липса на калций или на мазнини (след сериозно отслабване през лятото).
Имате ли наблюдения кога ви се хапва повече и дали иам връзка с цялостното ви меню?
Виж целия пост
# 159
Аз злоупотребявам с тахан с мед откакто спрях сладкото. Използвам го като заместител на вредните сладка.
Виж целия пост
# 160
сусамов тахан и мед ми е вече закуската, много помага при проблеми със стомаха.
Виж целия пост
# 161
Аз си го прибавям към бананови шейкове и е много вкусно
Виж целия пост
# 162
Някой може ли да ми каже откъде да купя брашно от тахан.Майка ми е с остеопороза и казаха , че това е добро средство при заболяването.Благодаря.
Виж целия пост
# 163
...не съм чувала за такова брашно...но суровия сусамов тахан е много полезен при остеопороза
Виж целия пост
# 164
Казаха ми брашно....но ако не намеря май това е вариант....как се консумира?
Виж целия пост
# 165
на ден по 2-3 с.л.чист/малко задавя/ или разбъркан с мед,прави се и дресинг за салати,може да се пасира с плодове или мляко,варианти много....и все е много вкусен,като халва
Виж целия пост
# 166
Току що приготвих на мъжа ми следното: 1 ч.л. сусамов тахан, 1 ч.л. мед, 1 к.л. пектин на прах, 1 ч.л. ленено брашно разбъркано в 1 к.ч. кефир.
 Grinning я кажете дали се грижа за здравословното хранене на мъжо.
Виж целия пост
# 167
Сусамов тахан използвам само като съставка, когато приготвям хумус.
Не знаех, че може да се хапва чист сусамов тахан просто ей така- изглежда ми малко гнусен. Но щом казвате, че с мед е ОК ще взема да пробвам. И без това съм все с храносмилателни проблеми.
Тази вечер ще правя хумус, а на сутринта ще изям една лъжица тахан с мед.
Виж целия пост
# 168
Знам че малко излизам от темата, но по въпроса с желязо-дефицитната анемия мога да споделя аз какво правя. Преди 7г.  се оказа, че хич го нема желязото в депата т.е. 1,1 при хемоглобин 83/ да поясня, изследванията ми ги направиха в ЦЕНТЪР ПО ХЕМАТОЛОГИЯ- СОФИЯ, иначе тук в бургас, месец преди това желязото го бяха изкарали 14- демек в нормата, сестра ми не миряса докато не си отнесох дупето до софето за изследвания/, та както и да е - първоначално желязото и хемоглобина го дигнах медикаментозно, а после започна захранването т.е. да си го доставям с храната и така минах на рибоци и месо, но сурови еееее не съвсем, обработени все пак но не и термично. С две думи /е повечко са / ето рецептата: рибата/ да е дива от моретата и океаните, а не от ферми/ се изчиства , махат се главите и опашката и се слага в съд с морска сол/бг/ и се слага малко вода до нивото на солта, престоява мин. 6часа, изважда се от солта и се слага в съд на течаща вода  30мин., отцежда се , отделят се всички кости, и се отваря като книга за слагане на подправките, които сте приготвили предварително- сладък червен пипер, лют едро смлян червен пипер, натрошен бахар, копър, чесън сушен на люспи. полагат се подправките и рибата се затваря и увива в домакинско фолио, като хубаво се пристяга и се мята във фризера, след три дни е готова за консумация. По същият начин се приготвя и месото само че след 3дни се изважда в хладилника за 2дни и после пак се връща във фризера/прави се за да може да се поемат подправките от месото/ и след това се слага да се суши в хладилника, а там където имате студена суха зима може да се суши навън, после пак във фризера и когато решите вадите размразявате и консумирате. иначе за месото трябва да е без мазнини контра-филе, бон-филе  и подправките са по вкус без бахар и копър, а чесъна на гранули, може и с чубрица, но на мен ми дразни стомаха и я избягвам. Така поддържам много добри нива на желязото и хемоглобина, никакъв проблем /за тези дето си патят от анемия си ги знаят какви са отраженията за косата, ноктите, кожата и концентрацията и и какво ли още не/. И мляко, млечни изделия и яйца не се консумират с рибата и месото защото пречат на усвояването на желязото, пише го и в листовката на медикаментите, когато се взимат такива/в по-преден пост  също беше споменато относно Fe в сусама/.
Виж целия пост
# 169
Какво означава проблеми със стомаха?
Дали комбинацията от тахан с мед ще помогне при запек, подуване, лош дъх?

Пила съм прополис, пробиотици, ям в момента лимон, мед и орехи всяка сутрин.
Понеже не закусвам ми се иска сутрин да вземам нещо полезно за стомаха си, хем да е вкусно, хем да действа благоприятно  Peace
Виж целия пост
# 170
Какво означава проблеми със стомаха?
Дали комбинацията от тахан с мед ще помогне при запек, подуване, лош дъх?

Пила съм прополис, пробиотици, ям в момента лимон, мед и орехи всяка сутрин.
Понеже не закусвам ми се иска сутрин да вземам нещо полезно за стомаха си, хем да е вкусно, хем да действа благоприятно  Peace

Мисля, че таханът е подходящ при стомашни проблеми от сорта на гастрити и стомашни язви.
Така както описваш нещата при теб може би става въпрос за дисбактериоза. Наблягай на пробиотиците в количество 30 милиона живи бактерии на ден и ги съхранявай винаги в хладилник. Трябва да ги пиеш доста дълго време, за да има ефект.
А таханът не пречи и човек без проблеми да си хапва от него. Само че по-ограничено, че е много калоричен.
Виж целия пост
# 171
Аз съм с гастродуоденит, колит, имам проблем и с тънките черва и от време на време възпалявам жлъчката.
По съвет на позната започнах преди време сусамов тахан именно заради запек, а и ми казаха, че влияе много добре на стомаха, като цяло.
Всяка сутрин по една чаена лъжичка на гладно. Трудно се преглъща, но не е болка за умиране. Simple Smile
Влияе като цяло много добре на стомаха и храносмилането. Не съм имала запек, докато го пих.
После започнах с Пектин (български на прах, пиех го само с малко вода), който ми действа по абсолютно същия начин.
Много съм доволна. Simple Smile
И сега пия Пектин.
Виж целия пост
# 172
хей мацки някой може ли да ми каже от къде мога да си взема тахан ?
Виж целия пост
# 173
хей мацки някой може ли да ми каже от къде мога да си взема тахан ?
Почти във всеки по-голям супермаркет съм срещала. Или на щанда с диетични храни, или където има щанд с изложен мед за продажба.
Има бял и кафяв сусамов тахан. И двата са хубави, но повечето предпочитат май белия.
Виж целия пост
# 174
 а за нахут да знаеш нещо :Д благодаря ти междодругото
Виж целия пост
# 175
В Пикадили, Кауфланд, Билла. В последния е най-евтин нахутът.
Виж целия пост
# 176
Нахут /освен в хипермаркетите/ има и по по -големите квартални супермаркети, както и в магазините за здравословни храни.
Виж целия пост
# 177
Има и ленено-сусамов тахан, който повече ми харесва.
Виж целия пост
# 178
хей мацки някой може ли да ми каже от къде мога да си взема тахан ?

Ето и от тук може да си поръчаш:

http://ezdrave.com/product/209/susamov-tahan-naturalen-250-gr.html
Виж целия пост
# 179
Повече от година купувам редовно на Тръндеви.



Преди експериментирах, но техният най- ми харесва. Вземам от големите стъклени буркани с натурален /първият буркан на снимката/.
Виж целия пост
# 180
  bouquet Малко неподготвена влизам в темата.По повод стомашните проблеми.За киселини става ли да се използва сусамовия тахан и как   bouquet  bouquet  bouquet
Виж целия пост
# 181
Повече от година купувам редовно на Тръндеви.



Преди експериментирах, но техният най- ми харесва. Вземам от големите стъклени буркани с натурален /първият буркан на снимката/.

Вела,би ли споделила как го поръчваш и на каква цена?Разгледах сайта,но не намерих цени.
И кой от двата е по-добрият-натуралният или белият? Peace
Виж целия пост
# 182
И вкъщи харесваме този на Тръндеви. Купувам главно тъмен, рядко бял. На вкус повече ни допада тъмният.

Защо да го поръчваш? Има си го по магазините за хранителни стоки и по здравословните магазини.
В кварталния ни магазин големият буркан е 6,30лв.

За стомашни проблеми - всяка сутрин на гладно /преди всичко друго, вкл. и кафе/ по една супена лъжица /50:50 смес пчелен мед и тахан/ Помага при язви и гастрити, но за да има полза, трябва да се взима редовно т.е. всеки ден, и продължително време - поне няколко месеца. Но пък е полезно и вкусно "лекарство" Simple Smile
Виж целия пост
# 183
Привет. Имате ли представа за ставни болки дали помага сусамовият тахан?
Виж целия пост
# 184
Еее, няма как да помогне при ставни болки. Ставата почне ли да се износва, работата е сериозна. Но като храна е полезен, все нещо ще извлече организма, което е в полза и за ставите. Но, само толкова  Peace
Виж целия пост
# 185
Аз вече няколко пъти пиша как си приготвям суров сусамов тахан, понеже тук не съм виждала, макар че използват много сусам в приготвяне на разни тестени изделия. Когато приготвих за първи път от накиснат сусам стана доста горчив Sick ама си го изядох. После изоставих идеята и си рекох, като си ходя у българско ще си купя. Идеята беше да отскочим и до Турция, но сега с тези размирици, вероятно ще се разминем с пътуването до там.
След около няколко месеца ми хрумна да изкисна сусама. Идеята ми дойде, докато приготвях маслини, понеже са горчиви трябва да се изкиснат. Речено сторено. Да,ама забравих сусамените семена накиснати за цял ден. Бре, ами сега, нямам време да меля. Изплакнах и пак залях с вода, но сложих в хладилника, за всеки случай. Така семената ги изкиснах за два дни. После ги измих отново, оставих да се изцедят , добавих малко морска сол, зехтин и пасирах. Иска се по-продължително пасиране, защото семенцата са мънички и не се смилат добре, така че пасирам за по-дълго време с почивка, за да не  загрея много сместта. Имах малко накиснати бадеми та добавих и тях. Стана много вкусно. Правя си често суров тахан.А, забравих, добавям и малко лимонов сок,да речем половин лимон. Отивам да ви дочета Hug
Виж целия пост
# 186
...
Вела,би ли споделила как го поръчваш и на каква цена?Разгледах сайта,но не намерих цени.
И кой от двата е по-добрият-натуралният или белият? Peace

Не съм влизала скоро във форума и не зная дали въпросът е още актуален, но да отговоря.

Купувам го от диетичния магазин в Добрич и лично аз предпочитам натуралния. Големият буркан беше 6.80 лв. Последния път го взех за 7 лв. Някой по-напред в темата беше писал, че си поръчал от производителя едно кашонче.
Виж целия пост
# 187
Момичета,благодаря за инфото за сусамовия тахан на Тръндеви,но аз не съм открила такъв по магазините,където пазарувам и купих на Балчо от Била,сравнен в съотношение цена/грамаж с този на Тръндеви, е по-скъп и по-малко,иначе е вкусен.
Виж целия пост
# 188
Виждам, че си от София. На Балчо големи буркани има на пазара в Младост 1. Бяха по 5.90.
Виж целия пост
# 189
Да споделя още малко опит за това, как да си приготвим сусамов тахан.
В събота си накиснах сусамов тахан. Вчера, докато се криех от топлото и си четях книжка, ми дойде идеята да добавя към сусама кокосов орех. Бях настъргала и замразила, това, което ми беше в повече.
Та ето какво обнових:добавих лъжица настърган кокоорех, сокът от половин лимон и лъжичкаа мед. Пасирах и резултатът е много много приятен. Така, за закуска малко разнообразие.
Виж целия пост
# 190
...как си накиснала сусамов тахан.. Thinking
Виж целия пост
# 191
Напоследък и аз хапвам повече тахан. Заедно с това почти съм спряла млечните /в месеца най-много веднъж да ми се случи да хапна малко жълто сирене примерно/. И сега като ви прочетох разбрах защо съм качила толкова желязото. Аз мислих, че е само от тахана, а то и защото не ям млечни. Проблемът обаче е, че съм с таласемия, при която желязото върви нагоре. Обикновено съм към средата, а сега направо минах горна граница  Sad
Можете ли да ме посъветвате как да усвоявам повече калций, отколкото желязо от тахана /но ако може без млечни, че не мога да ги ям напоследък/.
Вкусен ми е таханът. Основно на тахини го ям, в сурови кремчета или в някакъв дип с авокадо. Освен че ми е вкусен и че е полезен и заради калция ми се иска да го консумирам, но това желязо  Sad
Виж целия пост
# 192
Е, как да не се нарека Голяма бяла птица Laughing Написала съм сусамов тахан, но имах предвид сусам суров,сусамови семенца непечени, сурови. Много грижи от здравен характер. Пардон! Не се хващайте за думата. Написла съм една безмислица, ама народът не дреме! Ох,шегичка Hug
Иначе, ако не накиснете сусама е горчив!
Виж целия пост
# 193
danilu, аз разбрах какво искаш да кажеш и без да се поправяш.

На мен смления сусам без накисване не ми горчи, но не се получава толкова хомогенна смес, както на купения. Предполагам, че това зависи и от уреда за смилане.
Виж целия пост
# 194
danilu, аз разбрах какво искаш да кажеш и без да се поправяш.

На мен смления сусам без накисване не ми горчи, но не се получава толкова хомогенна смес, както на купения. Предполагам, че това зависи и от уреда за смилане.
Да, вярно. Зависи от уреда, с който се смила. Аз преди време си закупих един по-мощен пасатор и мели много фино.
А на мен суровият сусам ми горчеше и затова изкисвам. Предполагам обаче, че предварително накиснат става по-лесен за мелене.
И още нещо, не добавяйте лимонов сок. Видя ми се малко киселичко, та предполагам, че без лимонов сок, ще е по-приятно.
Виж целия пост
# 195
Напоследък и аз хапвам повече тахан. Заедно с това почти съм спряла млечните /в месеца най-много веднъж да ми се случи да хапна малко жълто сирене примерно/. И сега като ви прочетох разбрах защо съм качила толкова желязото. Аз мислих, че е само от тахана, а то и защото не ям млечни. Проблемът обаче е, че съм с таласемия, при която желязото върви нагоре. Обикновено съм към средата, а сега направо минах горна граница  Sad
Можете ли да ме посъветвате как да усвоявам повече калций, отколкото желязо от тахана /но ако може без млечни, че не мога да ги ям напоследък/.
Вкусен ми е таханът. Основно на тахини го ям, в сурови кремчета или в някакъв дип с авокадо. Освен че ми е вкусен и че е полезен и заради калция ми се иска да го консумирам, но това желязо  Sad


Аз се сещам за някои неща, които да не правиш, за да не усвояваш добре желязото. Предполагам, че повечето са ти известни, но все пак. Ако ядеш месо, намали консумацията. Не яж тахана с кисели плодове и зеленчуци. т.е. съдържащи вит. Ц.
Хемовото желязо от животински източници, ако ядеш такова, да не се смесва с нехемово от растителни източници и да не се приема с витамин Ц съдържащи. Оксаловата киселина в някой зеленолистни зеленчуци също изглежда пречи на усвояването на желязото, но също така и вероятно е свързана и с извеждането на калция от организма и евентуална поява на камъни в бъбреците Peace

За суровите кремчета не знам какво слагаш вътре, но ако има какао или черен шоколад, по-добре да ги замениш с рожково брашно, което доколкото съм чела е доста по-богато на калций и по-бедно на желязо.
Виж целия пост
# 196
Ехее, Галче    bouquet много благодаря!

Веднага си взимам забележка за какаото и ще наблегна само на рожкови.
Виж целия пост
# 197
  bouquet Страхотна темичка!

Благодаря за идеите за тахана. Аз главно го ползвам за хумус, но веднъж направих и бонбони с него и ми допаднаха. В момента ползвам печен тахини, но следващия път ще си взема суров  Grinning
Виж целия пост
# 198
http://agronovinite.com/biotahan-za-nervi-yazva-osteoporoza/
Виж целия пост
# 199
С помощта на сусамов тахан си правя фантастичен шоколад: 2-3 лъжици от него, малко сурови орехи, предварително накиснати, 7-8 натурални обезкостени фурми, кокосово масло, кокосово мляко - и двете на вкус, рожков, сурово какао - и двете на вкус. Всичко в блендера и вече си имате шоколадов крем Simple Smile - няма мириз на мухъл, ако е суров таханът, което според мен е по-добре, няма горчив вкус... Може да сложите и повече фурми, ако обичате по-сладко...
Виж целия пост
# 200
Предлагам ви една много лесна и вкусна рецепта с тахан, за бисквитки,които,много приличат на ореховки.Оригиналната рецепта беше с фастъчено масло,но не ми хареса и реших да го заменя с тахан.Продуктите са 1/2ч.ч.тахан,1 яйце,3-4с.л.захар/може да е кафява,кокосова или мед/.Всичко се разбърква с вилица,сгъстява се доста,с малка лъжичка се взима от сместа и се слагат на хартия за печене.Пекат се около 7-8мин.на 170-180градуса/аз пека на вентилатор/.От тази доза излизат около 20бр.
Виж целия пост
# 201
Предлагам ви една много лесна и вкусна рецепта с тахан, за бисквитки,които,много приличат на ореховки.Оригиналната рецепта беше с фастъчено масло,но не ми хареса и реших да го заменя с тахан.Продуктите са 1/2ч.ч.тахан,1 яйце,3-4с.л.захар/може да е кафява,кокосова или мед/.Всичко се разбърква с вилица,сгъстява се доста,с малка лъжичка се взима от сместа и се слагат на хартия за печене.Пекат се около 7-8мин.на 170-180градуса/аз пека на вентилатор/.От тази доза излизат около 20бр.

Това ще го пробвам още тази седмица Simple Smile
Виж целия пост
# 202
Проблемът със миришещи на мухъл семена, вгърнени ядки и прочее го има навсякъде по света не само в България. Ако един продук ви мирише на мухъл, то значи продукта е стар или не е съхраняван по правилен начин. Съответно продъвача търси начин да си пробута стоката за да препечели повече пари на ваш гръб.
Сусамът, белия и черният е много добро средство за подобряване на състоянието на ставите, костите като цяло. Но как и в каква степен ще помогне лично на вас е относително. Лично аз използвам повече черниия сусам 2-3супени лъжици на ден (суров разбира се). Ползвам също масло от черен сусам: http://www.huile-de-nigelle.net/en      -купувам го от този сайт, наистина качеството е много добро. За бг. портфейл може да е скъпо но ако човек ще се лекува не може да прави компромиси. Лино съм на мнение че е по-добре да дам мнго пари за качествени естествени продукти, отколкото за скъпи лекарства.
Споменах че е относително колко ще ви помогне имайки предвид вашата генетика, дали генетично сте със здрава костна система. Всъщност причините са много мъже и жени да страдат от костни заболявания. Но искам да насоча изключително вниманието ви към най важното.. А именно към начина на хранене. Няма да се впускам в подробности, темата е обширна, ще говоря директно.. Ако постепенно намалите и се отървете от консумацията на някои основни храни които разрушават костната и имунната ви с-а, вие ще имате подобрение не само на костната структура, но и цялостното състояние на вашето здраве ще се промени положително, и ще бъде по устойчиво на болести от какъвто и да е характер, ОПИТЪТ ГО ДОКАЗВА.: прясно мляко / възможно по рядко сирена кашкавали и пр. , пържено, бяла захар във всичките и форми, месото-всичките му форми, мазнини-олио, зехтин, бутер-краве масло също трябва да доста ограничени.
Това е за да подкрепите или разклатите мнението си за храните които консумирате.:
http://veganholistic.com/neudobnata-istina-za-mliakoto/?utm_campaign=shareaholic

https://vimeo.com/151001307

Зада има наистина голям и силен ефект сусама черен или бял, каквото и да е друго естествено средство, билка и пр., трябва да промените диетата си. НО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГО НАПРАВЕТЕ ПОСТЕПЕННО И СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ СЪС ЗАПОЗНАТИ И ПРАКТИКУВАЩИ ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ВЕГЕТАРИАНСТВО. УСПЕХ.
 
Виж целия пост
# 203
Нигела сатива всъщност е черен кимион, а не черен сусам.
http://www.kitchendoctor.com/herbs/black_cumin.php
https://en.wikipedia.org/wiki/Nigella_sativa

и за черния сусам:
http://www.mdidea.com/products/new/new06701.html
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия