Хитринки за подобряване усвояването на полезностите на храните

  • 24 153
  • 186
# 30
"Зърнените култури и брашното от тях е хубаво да се накисват предварително с цел по-пълно усвояване на полезните минерали. Фитиновата киселина, която се съдържа в обвивката на зърната се разгражда чрез накисване. Едва тогава полезните минерали (калций, магнезий, желязо, цинк) могат да бъдат по-ефективно усвоявани." - цитат от Косе Босе.
А тук дали се маха водата или не след накисването: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=246187.msg5804294#msg5804294
Време за накисване: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=246187.msg5911118#msg5911118
Виж целия пост
# 31
Поздравления за темата, benitta  Hug

Въпреки, че не дочетох съвсем до края, бързам да се запиша.

Не знам някой даде ли обяснение за "спанака и сиренето" Simple Smile , но ще се опитам да разясня простичко.

Всъщност, казусът е "желязо и калций". Т.к. молекулата на калция е по-голяма от тази на желязото, при едновременната им консумация калцият "измества" желязото и така се усвоява повече калции от организма (нали всички знаем, че на хора, работещи в токсична среда се полага мляко за "вредни" - точно по тази причина).

Така че, когато искаме да пробутаме желязосъдържащи храни именно заради желязото, е добре да не ги съчетаваме с калций-съдържащи, а с вит.С, който ще "отведе" желязото в организма и ще му помогне да се усвои.


Съвсем отделен е въпросът с оксаловата киселина - в големи количества не е добре за бъбреците. Затова при малки деца не трябва да се прекалява с цвекло, например и други съдържащи ОК. Също от баба ми знам, че копривата първо се попарва, излива се водата и тогава се готви.

ОК кристализира във водни разтвори. Намалява калция, като образува калциеви съединения, неразтворими във вода. Това води до появата на камъни в бъбреците.

Т.е. разнообразие му е майката Simple Smile
Виж целия пост
# 32
Чудесна тема   bouquet
Ще можете ли да ме посъветвате - комбинацията кисело мляко и плод дали е уместна? Нещо си спомням смътно, че не бива, но дали е само поради факта, че плодовете трябва да се ядат самостоятелно, или има и друга причина?
Малкият ми син вече не го кърмя, не иса да пие и мляко от шише и търся варианти къде и как да вместя повече млечни хранения.
Виж целия пост
# 33
Чудесна тема   bouquet
Ще можете ли да ме посъветвате - комбинацията кисело мляко и плод дали е уместна? Нещо си спомням смътно, че не бива, но дали е само поради факта, че плодовете трябва да се ядат самостоятелно, или има и друга причина?
Малкият ми син вече не го кърмя, не иса да пие и мляко от шише и търся варианти къде и как да вместя повече млечни хранения.

Не! Въобще млечни с плодове не е подходяща комбинация.
Виж целия пост
# 34
Чудна е темата, много ми допада, ще следя с интерес.
Виж целия пост
# 35
Киселото мляко  е хубаво да се приема самостоятелно, защото е трудносмилаемо и за усвояването му на организма са нужни 3-4 часа.
Добра комбинация с него са:
-зеленчуци без скорбяла или с ниско съдържание(моркови, краставици, зеле, домати, тиквички, коприва, праз,киселец,чушки, спанак,зелен фасул), маслини и гъби;
-прясно мляко
-плодове, богати на захари: банан, презрели плодове, сушени плодове
Проблематични комбинации с кисело мляко са: ядки,семена, зърнени храни, сирене;
Лоша комбинация с кисело мляко:
Месо и риба; картофи и бобови зеленчуци (съдържащи скорбяла);хляб и тестени изделия, сладкиши.
Виж целия пост
# 36
 daindi така ли да го разбирам, че кисело мляко с мюсли например е кофти комбинация?

темата е интересна, ще я прочета и ще следя  Peace
Виж целия пост
# 37
Синеоч, радвам се да те видя тук!  Hug
Явно е така, те всъщност и с прясно мляко не трябва да се комбинират според това:
Прясно мляко:
Свареното такова трябва да се приема самостоятелно!!!!!!!!
Трудносмилаемо е и следващото хранене е добре да бъде поне след 2 часа.
Добра комбинация с прясно мляко:кисело мляко, гъби
Проблематично: зеленчуци, сладки плодове, сметана, яйца
Лошо: месо и риба; скорбялни зеленчуци; хляб и тестени изделия; захар и мед; маслини, ядки, семена и зърнени храни; сирене.
Виж целия пост
# 38
мерси daindi Hug, спирам да ги ям така, то вече предпочитам да го ям чисто млякото киселото де. А да попитам за човек с язва как действа такава комбинация - кисело мляко с мюсли? И другия ми въпрос, аз пия нес кафе, но не чисто а винаги с прясно мляко, това добре ли е? малко тъп въпрос, сори  Mr. Green Embarassed
Виж целия пост
# 39
Цитат
daindi така ли да го разбирам, че кисело мляко с мюсли например е кофти комбинация?
Аз не знам защо в България мüсли се ядат с кисело мляко.Тук ,пък и другите европи Mr. Green се консумира само с прясно мляко.Обожавам мüсли с прясно мляко ,краве или  соево,редувам ги. Blush
Виж целия пост
# 40
Под мюсли имате предвид овесените ядки,нали? Само с вода ги кипвам и така ги ям аз. Peace
Виж целия пост
# 41
Мюслите ям само с кисело мляко, с прясно са ми гадни...
Виж целия пост
# 42
Под мюсли имате предвид овесените ядки,нали? Само с вода ги кипвам и така ги ям аз. Peace

По-скоро някакъв микс от овесени ядки, царевичен флейкс, ядки, сушени плодове... И аз много ги обичам с кисело мляко и натрошени бисквити  Mr. Green


Друга хитринка - бананът е добре да се яде в комбинация с ядки. Няма да мога да обясня защо (нещо си се разграждало по-бавно).
Виж целия пост
# 43
Aз мюсли-то го ям с прясно мляко и мед, наскоро разбрах че не се препоръчва с никакво мляко, а с вода, но мисля че с малко мляко не е кой знае какъв проблем...а и това важи за спазващите разделно хранене най-вече.  Peace
Виж целия пост
# 44
Голяма част от нитратите в марулите се отстраняват с накисване - от тук

Микровълновата оказва негативно влияние на храните, особено на млякото.
"Микровълновите печки могат да бъдат опасни за здравословното състояние на човека и особено за децата" - твърди американско издание, позовавайки се на факта, че всяка микровълнова фурна създава микровълни, които "бомбардират" молекулите на храната, а създаващото се трептене ги принуждава да се загряват. Това от своя страна води до промяна в състава на храната. Опасността при децата се крие в това, че някои аминокиселини, които влизат в състава на млякото, се преобразуват в d-изомери, за които се  смята, че са невро- и нефротоксични. Голяма част от децата се хранят с адаптирано мляко, което губи и малкото си ценни съставки при микровълнова обработка (според изследване, проведено в САЩ през 1992 год.). Учени твърдят, че приемът на храна, подложена на микровълново лъчение нанася вреда на организма, изразяваща се в по-висок" - От тук
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия