Хитринки за подобряване усвояването на полезностите на храните

  • 24 161
  • 186
# 45
benitta, това дали важи и за режима "размразяване" на микровелетата? Аз отдавна не я ползвам мойта, но някой път размразявам месо, ако съм забравила предишната вечер да преместя от фризера в хладилника.
Виж целия пост
# 46
 Rolling Eyes Няма идея. Така като чета би трябвало и за размразяването да става дума, защото и там метода е същия, можеби само в по-малка степен  newsm78
Аз го бях пропуснала това с размразяването. Тъкмо реших, че не вредя много. Ползвам основно да си топля вода за кафето (и аз пия нес  Blush ), за размразяване и да си сваря малко картофки  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 47
 Mr. Green Тук има нужда от побутване

Четейки други работи поаднах на това:

"Престанете да ядете и готвите с метални съдове; използвайте старовремски дървени или направени от твърда пластмаса прибори за рязане. Винаги използвайте пластмасов нож за масло и майонеза. Никога не купувай масло опаковано във фолио.
Никела се разтваря в мазнина и се съхранява в кожата временно, когато нахлуе в тялото. Мастната тъкан на кожата ти може да е препълнена с никел, причинявайки “алергия” на кожата. Мъжката плешивост е една такава алергия. Потта се мъчи да го изхвърли от теб. Винаги мийте скалпа за да подпомогнете тази секреция. Мазнините на кожата разтварят никела от бижута (оставяйки понякога по кожата зелено-черен цвят) и я транспортират в тялото ти."

От тук - най-долу на страницата
Виж целия пост
# 48
benitta, тази теория за метилите и рака ми дойде малко в повече  Wink
иначе никела е вреден - това е безспорно...дори само заради алергиите.
Виж целия пост
# 49
 Mr. Green За рака... теории да искаш.. съответно и предложения за лечение...
Дано да успяваме да се държим в прилична здравна форма, че да имаме шанса да ни се размине  Peace
Виж целия пост
# 50
интересна тема,
много обичам кисело мляко с банан и лимон, като се връщах от ски преди години винаги си го правих, после почнах да му слагам и орехи - ох, че вкусотия, после обаче разбрах за желязото и калция...
По време на бременността ми научих част от „фатките, та сега ще следя темата   bouquet
Виж целия пост
# 51
Плодовете да се консумират с корите,защото полезните вещества се съдържат именно там!Но преди това трябва да бъдат много добре измити.

Но пък точно в тях се концентрират най-много пестицидите, така че въпросът е спорен.
Същото важи и за моркова - най-полезните съставки /май каротин беше/, се намират в/до кората, затова е добре моркова да се остъргва, а не да се бели с белачка например - както правех доскоро.
Аз мислех, че остъргването на морковите е заради нитратите - че са концентрирани там, но сега прочетох, че най-много са в кочана на моркова. Така, че мисля вече нищо да не ги правя, освен с някоя по-твърда четка да ги минавам при миенето - да не хабя напразно материала един вид.

Относно варенето на месото, особено за деца - аз мислех, че се изхвърля водата след 5 мин. варене (или малко повече), може би и още веднъж да се кипне, както спомена Солей, но не и цялата вода след окончателното сваряване да не се ползва. Thinking

За слагане на мазнината в началото на варенето - трябва да е такава, която е достатъчно устойчива на съответната температура на варене. Не съм абсолютно сигурна, но май масовото наложено при нас за употреба евтино рафинирано слънчогледово олио, въпреки, че е рафинирано, не е достатъчно устойчиво на висока Т. ОБАЧЕ: Някой беше писал (май в друга тема), че вит. В и С основно се разрушават при готвене, а какво става с мастноразтворимите - А, Е и т.н? Дали биха могли да се запазят при варенето без добавяне на мазнина, а последната да се добави накрая (ако е нерафинирана, т.е. полезна, но и в същото време неустойчива на висока Т)? Иска ми се някой да помогне с повече инфо, също и за подходяща мазнина за термична обработка (достатъчно устойчива при висока Т).  Аз засега стигнах до извода, че синапеното олио (от гл.т. на хим. състав - съотношение на омегите и устойчивост на Т) е доста добре за готвене, но пък трудно се намира. Има устойчиви мазнини - сусамено, оризово и др., но все ми идват с твърде голямо съдържание на омега 6, които пречат за усвояването на по-рядко срещащите се омега 3, съотетно и в по-малко количество, отколкото здравето ни го изисква.

Относно окасалатите и калция - много ми е мътна тази материя. Въпреки, че имам склонност да образувам оксалатни (по всяка вероятност) бъбречни камъни, т.е. диетата при такива камъни изисква съобразяване кол-то на спанак, домати, млечни и др. (не се сещам в момента, отдавна съм заразяла това съобразяване, по принцип нямам сериозни проблеми, т.е. не и бъбречни кризи или възпаления някакви, само твърде честото уриниране  Tired), но аз така и не сам наясно какво точно става. В спанака се съдържа доста калций, но под форма на оксалат, т.е. неразтворима форма и доколкото зная след термична обработка, става малко по-лесно усвояем. Може би е същото и при доматите в такъв случай. В сурово състояние в организма се натрупват тези оксалати (в бъбреците) при хора, които имат склонност към образуване на утайки, при това точно този тип камъни, оксалатните, са най-трудно разтворими, да не кажа, че не са. Може би когато се консумира е добре да е съчетано с прием на обилно количество течности (вода) с/у натрупването на утайки? Само, че когато е суров спанакът, може би е по-добре откъм други полезности, примерно желязото, което е също доста като кол-во? Thinking Та, вижда се объркана съм. Много ми се иска да се консултирам по подобни въпроси с диетолог или друг подобен специалист. Примерно методи като ирисовата диагностика - нали при нея се определяше индивидуално типа храна, която е подходяща за даден човек впредвид здравословното му състояние, определено от прегледа. Или нещо такова беше, помогнете, ако знаете!
I see you, прочетох сега твоето обяснение.
OК кристализира във водни разтвори. Намалява калция, като образува калциеви съединения, неразтворими във вода. Това води до появата на камъни в бъбреците.
Може би тогава варенето на пара е добър вариант или по-скоро това с попарването и изхвърлянето на водата точно с цел да се отстранят попадналите в нея оксалати? Аз това за копривата съм го чела в рецепти, но чак сега разбирам с каква цел се препоръчва - а пък аз го смятах за излишно престараване, т.е. не за хора с ограничено време за домакинска работа като мен. Mr. Green Blush Всъщност от въпроса ми се вижда, че пак не съм разбрала кой вариант на готвене е по-добър в случая с богатите на ОК зеленчуци. То иначе варенето на пара си е най-полезното по принцип. Междупрочем, кои други зеленчуци съдържат повече ОК - спанак, домати, червено цвекло, други? - да зная да съобразявам при готвенето им, ако има такава възможност.
Виж целия пост
# 52
desi_sunshine, дано някой успее да ти помогне с тези въпроси  Peace Ама си мисля, че са си спорни, както вече каза.
Аз само ще се намеся по този цитат
Цитат
Аз мислех, че остъргването на морковите е заради нитратите - че са концентрирани там, но сега прочетох, че най-много са в кочана на моркова. Така, че мисля вече нищо да не ги правя, освен с някоя по-твърда четка да ги минавам при миенето - да не хабя напразно материала един вид.
Лично аз съм взела решение за морковите - измиване, обелване с белачката-хубавко, и пак измиване  Peace Кореноплодите като са в пряк контакт с почвата, почти е сигурно, че по тях са полепнали яйца на почвени нематоди,а може и други стадии на микроскопични видове. В човека може и да не се окажат безобидни. И тъй като сме от пострадалите от такива гадове, макар и не по този начин погълнати...  Мога само да ви съветвам да белите хубавичко  Peace
А относно пестицидите... всичко трябва да се бели, даже може би не е достатъчно, защото има и системни, които навлизат в тъканите на растенията, а често не се спазват карантинните срокове и се предлагат на пазара добре заредени с екстри. Confused
Виж целия пост
# 53
Бени, а ти освен, че белиш старателно, киснеш ли зеленолистни и други зеленчуци във вода със или без сол за освобождаване на нитратите 30 минути? За кисненето спор няма, че е хубово, но аз не съм убедена дали е нужна солта? Казват, че с нея се извличат по-добре, но пък така се извличат и хранителни вещества. Може би солта също помага да се отлепят разни буби и други гадинки от листата, а не само да изпада пръста, както става само с вода? Не зная дали е така реално, но чета, че някои го правят с тази цел. newsm78
Виж целия пост
# 54
 Mr. Green За съжаление, почти нищо от хитринките не успявам да прилагам. Пусто все времето притиска.... Много рядко успявам да си накисна зелентиите преди консумация  Embarassed Иначе за солта има логика  Rolling Eyes Като се замисля, точно така се прави с набраните гъби - киснат се в солена вода за да им избяга мезето. Но пък практиката ми показва, че и тази операция никога не е 100% ефективна. Mr. Green А за нитратите... не мисля, че им е необходима сол  Rolling Eyes Малко ми е далечна вече химията, ама ако някой го умее... да драсне едно химично уравнение и да видим има ли работа солта при нитратите  Mr. Green
На мен проблема ми е за щерката, но тя си го решава сама hahaha Нищо сурово не консумира, евентуално някое резенче краставица и това е  Embarassed Та, си знам, че проблема не е дошъл от зеленчуците
Виж целия пост
# 55
Настя също не яде сурово, освен краставица, домат, при плодовете повече е избора. Но аз искам да и правя смутита със зелении, евентуално в закуската да добавям, ако не иска да ги пие така.
Не разбрах за гъбите - какво е това мезе, което им изчезва?
Интересно е това за нитратите и солта от хим.гл.т., за което говориш. Аз там съм в тъмня Индия. Blush Но, ако не за нитратите, за какво друго може да се надавяме евентуално, че солта върши работа по извличане на разни вещества? При пестициди?
Сори за тъпите въпроси, ама аз явно имам нужда от повече подробности и разяснения.
Дано по-опитни се "намесят" в темата!
Виж целия пост
# 56
 Mr. Green При гъбките, поне браните в гората, често се случва да имат червейчета. Та, за тези мезенца ставаше дума  Blush
За накисването със сол... ще поразпитам около мен някой дали знае нещо.
Относно пестицидите... мога да кажа със сигурност, че едно осоляване няма да помогне изобщо. Тук основно може да се разчита само на доборосъвестност от страна на производителите - да са си спазили карантинните срокове. Всеки пестицид има определен срок, в който е забранено да се предлага продукцията на пазара. За този период вредното действие намалява, самото в-во се разпада. Обаче, много често хорицата пръскат и след 2 дни са на пазара  Confused В такъв случай... нищо не може да се направи. Ако препарата е бил контактен - не преминава в тъканите, то едно хубаво измиване и обелване... може да свърши някаква работа. Но когато е пръскано със системен, то навлиза в тъканите на растението и... единственото решение е да се чака да изтече периода на разпад. Ама за някои пестициди е 3 дни, за други е 60 дни... Изобщо гаранция няма.
Виж целия пост
# 57
Да си кажа и аз - казвайте си молитва преди да се храните и благославяйте храната. Благодарете на вселената или на Бог, че я има и че се храните...
Другото е да се дъвче храната възможно най-дълго... Аз не броя, но чакам да стане на каша - течна...
Консумирайте колкото е възможно повече сурова храна - плодове и зеленчуци...
Пийте много вода, чай...
Това знам, това правя Simple Smile
Следя темата с интерес...
Виж целия пост
# 58
Здравейте, и аз тук при вас!

Виждам, че сте обсъждали оксаловата киселина. Чела съм, че спанакът не бива да се консумира сварен именно заради това, че ОК под влияние на високата темепература става неорганична ОК. Това води до образуване на кристали от ОК в бъбреците. Оксаловата киселина в суровите зеленчуци и техните сокове е полезна. Това от тук: На стр.26 - Сок от спанак
Виж целия пост
# 59
Palia, като напомни за спанака... се сетих, че готвения спанак не се претопля, но не знаех точната причина и отворих да потърся.


За да намалите количеството нитрати в зеленчуците, които консумирате, спазвайте следните правила:
- Листните зеленчуци накисвайте в студена вода поне за половин час, като през това време сменете водата поне 2 пъти.
- Картофите и морковите разрежете на половина и накиснете в студена вода за 1-2 часа като също сменяте водата.
- При останалите зеленчуци най-добре е да се премахнат онези части от растението, които са с най-много нитрати – кочан, външни листа(зеле, китайско зеле), обелки(краставици, тиквички), дръжки и опашка(краставици, цвекло, ряпа).
- Важно правило е краставиците, корнишоните и тиквичките винаги да се белят.
- Ако бързате и нямате време да накисвате зеленчуците, измийте ги обилно със студена течаща вода.
- При варенето количеството на нитратите в картофите и морковите може да се намали от 40% до 80%. За целта изхвърлете бульона от варенето докато е още горещ, в противен случай част от освободените количества нитрати ще се върнат обратно в зеленчуците. По-ситно нарязаните зеленчуци освобождават повече нитрати във водата, в която се варят. За съжаление при този процес голяма част от витамините ще се изхвърлят с водата.

Как се познават нитратните зеленчуци
- Ако по кората на краставиците, корнишоните, тиквичките и картофите има жълти петна, то те съдържат повече нитрати от допустимото. Не ги консумирайте.
- Нитратните зеленчуци бързо се ”смиват” – това е типично размекване и сякаш втечняване на съответния зеленчук, дори и при правилно съхранение в хладилник.
- Освен при някои сортове и селекции, най-често най-големите зеленчуци са с повишено количество нитрати, които са предизвикали бързия им растеж. Тези зеленчуци бързо се развалят.
- Когато избирате зеленчуци, подбирайте тези, които са видимо здрави, чисти, свежи, твърди, без нетипичен и неприятен мирис и вкус.

След като разяснихме кои зеленчуци са потенциално най-нитратни, добре е да се знае, че още по-опасно става ако нитратите в тях се превърнат в нитрити преди да са изконсумирани. Ако храни, богати на нитрати се съхраняват няколко часа в условия на повишена температура и ниско или никакво количество кислород, то тогава нитратите се превръщат в нитрити. Типичен пример за това са марули или спанак затворени в найлонов чувал(или дори обикновено пликче за пазаруване), който се съхранява на топло място. Тогава освен, че зеленчуците се спарват и се нарушава добрият им естетически вид, в тях се натрупват нитрити, които както вече казахме затрудняват придвижването на кислород в кръвта и поради тази причина са много опасни за здравето на човека.

За да се избегне превръщането на нитрати в нитрити, отново има няколко основни правила, които трябва да бъдат спазени:
- При съмнение за нитратни зеленчуци, консумирайте ги по-добре пресни, а не ги подлагайте на термична обработка.
- Веднъж сготвено, ястието се консумира на веднъж или се изхвърля, но никога не се претопля повторно.
- Салатите се консумират с лимонов сок, които съдържа витамин C или допълнително се приема витамин С, който в известна степен неутрализира вредните процеси, които нитратите отключват в организма.

От тук
 
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия