Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 9-та тема

  • 81 446
  • 741
# 60
Не зная рецептата на мах-мамма, за козунак с едно втасване. Не следя много тия теми, даже никак. Трябва доста да разгледам  да почета, за да имам мнение, нищо не мога да кажа така.

Другото е, че колкото и съвети да раздавам по нета, макар да виждам снимки, друго би било, ако можех на живо да видя какво и как се слага в тестото, какво се случва. Признавам, че снимките на някои резултати (за козунак става дума) са ме озадачавали искрено. Аз също имам провали, разбира се, но такива странни неща не са ми се случвали.

Нещо като мое кредо е, да не обвинявам продуктите за провалите си - брашно и други. Винаги, когато съм се опитвала да хвърля вината върху брашното, примерно, в последствие съм си откривала моята грешка и виновна съм си била само аз!   
Разбира се, в днешно време по магазините се продава какво ли не, а аз като не съм ги ползвала съответните марки, може и да греша.
Виж целия пост
# 61
jujito.i,разкошна питка,браво. Peace Много си се постарала.  bouquet
Пепа Илкова,не премесвам тестото,ами го завъртам два-три пъти с намазнени ръце и това е.Мама Галка е писала,че прибавяла масло и премесвала след първото втасване.В такъв случай тестото,предполагам,се втечнява от маслото и не може да се оформи.За козунака,струва ми се,че тестото ти е било по-меко от необходимото,така го виждам аз на снимката на вече оформеното тесто,без да е втасало втори път.
matze,развесели ме.Нямаш никакви грижи,само си ела. Hug Питката ти е чудесна. Peace  bouquet
didnik,ще пробвам и аз рецептата на Джемма(Нали нейна беше?)за козунак и тогава ще видя какво,що,че така не ми е много ясно.
Венета,мама Галка е писала,че не само е премесвала тестото,но и прибавяла масло.
Днес си купих 10 кг брашно на Билла,утре мисля още 10 кг да си купя и ...............
Виж целия пост
# 62
jujito.i,разкошна питка,браво. Peace Много си се постарала.  bouquet
Пепа Илкова,не премесвам тестото,ами го завъртам два-три пъти с намазнени ръце и това е.Мама Галка е писала,че прибавяла масло и премесвала след първото втасване.В такъв случай тестото,предполагам,се втечнява от маслото и не може да се оформи.За козунака,струва ми се,че тестото ти е било по-меко от необходимото,така го виждам аз на снимката на вече оформеното тесто,без да е втасало втори път.
matze,развесели ме.Нямаш никакви грижи,само си ела. Hug Питката ти е чудесна. Peace  bouquet
didnik,ще пробвам и аз рецептата на Джемма(Нали нейна беше?)за козунак и тогава ще видя какво,що,че така не ми е много ясно.
Венета,мама Галка е писала,че не само е премесвала тестото,но и прибавяла масло.
Днес си купих 10 кг брашно на Билла,утре мисля още 10 кг да си купя и ...............

Благодаря!!!
Другия път ще направя така.
Виж целия пост
# 63
Да добавя, че не съм пробвала никога, рецептата на Джемма, но съм убедена, че е добра! Много хора правят по нейните рецепти и са доволни, отделно, че тя е технолог и не би сътворила някоя глупост.
Виж целия пост
# 64
и аз съм сигурна че рецептата е добра, само дето нещо мн кофти бъркаме ние, и може и едно и са6та да ни е гре6ката че такива ужаси правим
права си пина, трябва да ни седи6 над главата докато го правим за да разберем какво гре6им
Simple Smile
 между др може и бра6ното да не е мн качествено, въпреки че моето скоро от мелницата директно го взех и човека уж ни е познат даде качествено ... а пробвах да правя дърпана баница с него и пак мн ми се каса6е, а някъде четох че као се къса може и в бра6ното да е причината
аз мисля че или продуктите изстиват или не6то в пе4енето после гафя.. както и да е , мн нерви, мн продукти, мн опити и упоритост и някои ден с много надежди 6те стане
Simple Smile
ако  не за тоз тогава великден има всяка година
Simple Smile
Виж целия пост
# 65
Щом се къса при дърпане - слабо е брашното. Но, от мелница си го взела, от познат - знаеш ли какъв тип е това брашно? Да не е тип 700?  То, така от познати, най- да те е страх  Simple Smile  Нали няма да се обидиш, не го зная човека, може сериозен да е, ама свои познати имам предвид...
Виж целия пост
# 66
да да разбирам те, мисля че е стандартно брашно
значи според тез 6том баницата се къса с др бра6но да я правя др път
Виж целия пост
# 67
Ами, то и тип 500 и тип 700 са си все стандартни брашна! Ама козунак с тип 700...................
За баница трябва силно брашно, което не винаги е и тип 500. На късмет е, ползват се и подобрители, да не се къса много.
Според мен е хубаво да се купува пакетирано брашно, да знае човек какво купува, да е написано някъде. От мелници дават и от двата типа брашно, познати са си взимали.
Виж целия пост
# 68
да, мн си права, само няма гаранция това пакетираното дали найстина е това което му пише
но ще пробвам, даже съм виждала едно специлано за козунаи пи6е на него
Виж целия пост
# 69
Макс-мама и аз мисля,че грешката е в това,че го премесих отново с намаслени ръце,защото при първото втасване всичко си беше супер,и след това,като тръгна на зад ooooh!,определено някъде бъркам,но сигурно с времето и повече опити ще разбера как става,сигурна съм,че проблема не е в продуктите,а в мен аз винаги първо в себе си търся вината и тогава в нещо друго Grinning.
Благодаря на всички които се включиха,кажете ми къде да намеря рецептата за козунака с едно втасване,на първа страница?
А за тестото на Макс-мама мога да кажа,че е страхотно,дори и неопитна като мен досега няма провали с него,винаги се получава,много меко и пухкаво,всичките ми гости за възхитени от него!
Виж целия пост
# 70
да, мн си права, само няма гаранция това пакетираното дали найстина е това което му пише
но ще пробвам, даже съм виждала едно специлано за козунаи пи6е на него

Моя съвет е, да купиш брашно, на което пише тип 500! На производител/мелница, която има традиции и известност. Примерно - софийската мелница, варненската мелница и т.н.
Не се хвърляй на брашна, на които пише - за баници; за козунак.... имат навика да им слагат добавки - я набухвател някой, я подобрител, я друго. После пак ще се чудиш от къде ти е дошло.
Виж целия пост
# 71
Венета,мама Галка е писала,че не само е премесвала тестото,но и прибавяла масло.

Маx мама, ами нали затова писах, че при мен също се случи веднаж да добавя мазнината след първото втасване и не случайно писах,че не съм месила на ръка, а с бъркалките за тесто на миксера и въпреки това пак се получи както винаги. Но при мен става дума за рецептата на Diakonissenkrankenhaus, която аз ползвам. А те са абсолютни професионалисти, защото това е частна болница и не могат да си позволят да произведат и предложат нещо което не е добро, затова и се доверявам на техните рецепти, а и се храних около 6 години там, и знам че не съм се хранила по-вкусно никъде другаде. За козунаците ми е известно, че са много капризни и затова не смея да се отклоня от рецептата и винаги претеглям  всичко много точно. Дори тогава знам, че ми бяха споменали, че за козунаците купуват специално брашно, но те го получават на едро и за тях пак има други продукти от тези на пазара на дребно. Затова аз опитах няколко брашна и се спрях на това, с което смятам, че се получават най-добре. За съжаление не мога да дам в това отношение съвет, защото знам, че в BG брашното има други номера на типа и просто няма да е от полза да напиша какво брашно аз ползвам.

Искам още веднаж да подчертая, за да не се получи отново недоразумение, че давам мнение за рецептата, която аз ползвам, а колкото до рецептите на Джемма  и аз съм чела много добри отзиви за тях и не мисля, че ако се прави козунак по нейна рецепта няма да се получи, по-скоро мисля че трябва добре да се спазят пропорциите на рецептата и да се внимава за останалите съвети, които е дала тя.

Kapri_z, според мен, jujito.i  е теглила отделните части или за да ги нареже така еднакво е ползвала линийка или още има такива прибори, с които се нарязва наведнъж цялата лента на еднакви парченца, но нека тя да каже.
Matze, Jujito.i, питките са ви разкошни   bouquet.
Виж целия пост
# 72
Венета,сега прочетох поста ти отново,наистина така си писала  Embarassed   bouquet .Както казваш,различни рецепти,различни брашна,различно месене.Много съм й навита на тази рецепта,ще я направя,ако не днес(че не мога да изтрая),то ще е утре със сигурност.
Мама Галка,рецептата за козунака е на 13 стр.от темата за машините за хляб.
Виж целия пост
# 73
Max mama, няма проблем   bouquet Hug, на мен също ми се случва да пропусна да видя нещо.
Виж целия пост
# 74
Преди малко тръгнах да преписвам рецептата на Джемма за козунак и се сетих,че аз съм го правила и то няколко пъти,без проблем.Ето един от резултатите


Но,пак ще го правя,вече се захванах.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия