Най-доброто начало на деня е с чаша топла дестилирана вода. Това е най-чистата вода, но при липса на такава можете да използвате чиста изворна или минерална вода с относително ниско съдържание на минерали (не повече от 250 mg/l). В този случай обаче, желателно е да редувате поне 2-3 вида минерална вода през 2-3 месеца.
След това можете да направите кратък гимнастически комплекс, последван от редовния сутришен тоалет. Дефекацията трябва да бъде редовна. Най-добре е това да става всеки ден, непосредствено след ставане от сън.
Добре е, ако си създадете навик всяка сутрин да изпивате по една чаша топъл, не много горещ билков чай, подсладен с чист, натурален пчелен мед. Можете да приемате различни видове чай, като ги редувате, което внася допълнително разнообразие и удоволствие. Сред най-ценните чайове са зеленият чай (съдържа голямо количество антиоксидантни вещества, наречени катехини), чаят от ехинацея (много полезен за укрепване на имунната система, особено по време на грипни епидемии), лапахо (има антибактериални свойства, прочиства кръвта и подпомага оздравяването), танинови чайове (имат силно изразени радиозащитни свойства) – леска (кори или листа), подъбиче (бяло или червено), омайниче, кръвен здравец и др. Важно за всички билкови чайове е да знаете, че се правят само чрез запарка – обикновено 5-6 мин. са достатъчни. Билките не трябва да се кипват. Използвайте неметални съдове и прибори (емайлирани, стъклени или порцеланови), тъй като допирът с метал може да дезактивира някои жизнено важни съставки в билките.
Много полезна добавка, която можете да вземате с чая или след него – това е сусамовият тахан (богат източник на калций, магнезий, фосфор, желязо и др.), подсладен с мед. Ценни добавки са още цветният прашец, бирената мая и др. За постигане на максимален ефект, вземайте всички добавки само на гладно.
Закуска
Пресни плодове според сезона (зимата – главно южни плодове и ябълки). Не комбинирайте повече от 3-4 вида плод на едно ядене или пък много кисели с много сладки плодове. Винаги започвайте от киселите и на края изяждайте сладките плодове. Много добра комбинация е кисел плод (ябълка, праскова, грейпфрут, портокал, киви и др.) с ядки – орехи, бадеми, лешници и др. – само сурови. Добре е всеки ден да изяждате по 7-8 ореха (около 30g).
Един час след плодовете можете да приемете едно мюзли – 150-200g кисело мляко, или още по-добре – соево кисело мляко, 1 с.л. пшеничен зародиш и 1-2 с.л. готова смес мюзли, по желание подсладено с мед. Може да добавите и малко ягоди, боровинки или къпини, което придава на мюзлито особено екзотичен вкус.
Обяд – примерно меню
1. Порция салата пресни зеленчуци – според сезона. За заливка можете да използвате студено-пресован зехтин или друго студено-пресовано, нерафинирано масло и чист, натурален ябълков оцет или прясно изстискан лимонов сок.
2. Основно ястие – нишестена храна. Продукти за нишестено хранене:
а) зърнени храни: пшеница, овес, ръж, ечемик, елда, амарант, просо, кафяв ориз, царевица и др. От тези храни могат да се приготвят най-различни пълнозърнести ястия – хляб, питки, зърнени каши, нишестета, грис, макаронени изделия и др.
б) картофи, включително сладки картофи (батати). Яжте картофите винаги с обелките!
За нишестената храна е особено важно да се сдъвква много добре, за да се размесва обилно със слюнката в устната кухина.
Вечеря – примерно меню
1. Порция салата пресни зеленчуци – според сезона.
2. Основно ястие – белтъчна (протеинова) храна. Продукти за белтъчно хранене:
а) от растителен произход: соеви и бобени кълнове, соеви зърна, соево мляко, тофу (соева извара), бакла, леща, зрял фасул, нахут, сух разцепен грах, ядки (само сурови) – орехи, бадеми, лешници, кашу и др., семена (само сурови) – тиквено, слънчогледово, сусамено и др.
Важно за ястията, приготвени от бобови растения, особено за стария фасул, е да се помни, че при храносмилателни проблеми е по-добре да се приемат самостоятелно, а не в комбинация с други нишестени или белтъчни храни.
б) от животински произход: месо, риба, птици, натурално сирене и кашкавал, прясна извара, яйца и кисело мляко.
* Месо – по възможност да бъде домашно или биологично. Най-ценно е бялото пуешко или пилешко месо. Кожата на птиците задължително се хвърля. Не консумирайте месо повече от три пъти седмично, по 90g на едно ядене.
* Риба – най-ценните риби, богати на омега-3-мастни киселини, са: скумрия, херинга, меджит и други бели риби, сьомга, сардина, риба тон и други мазни риби. Приготвяйте рибата на водна пара или печете на фурна, но в никакъв случай не я пържете! Кожата задължително се отстранява. Консумирайте риба поне три пъти седмично.
* Яйца – по възможност домашни или биологични. Приемайте всеки ден по половин яйце (напр. със салатата) или не повече от 3-4 яйца седмично.
* Не смесвайте нишестени с белтъчни храни, освен в малки количества - примерно малко сирене, тофу или яйце към салатата, предшестваща нишестено хранене. Всеки от основните видове може да се комбинира само със зеленчуци.
* Между две основни хранения от различен вид – нишестен и протеинов – трябва да има отстояние поне 4 ½ - 5 часа.
прочети повече на : http://self-help.bg/zdravoslovno/zdravoslovniat-nachin-na-hranen … vna-programa.html