Ами тогава по добре си купи от еднократните тавички, отколкото да правиш експерименти с ръждясали тави. Аз например имам традиция на пасхалната литургия да нося три козунака в църквата и тях ги пека точно в такива еднократни алуминиеви форми.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=450471.360
Само, че в последния случай замених водата със същото количество мляко, увеличих захарта на 6сл и намалих до 90гр кравето масло. Всичко останало съм спазила по рецепта, като не съм добавяла и лъжица повече от количеството брашно дадено в рецептата. Също така ползвах жива мая.
Аз казвам студено тесто, защото не правя нищо допълнително за да е топло при замесването, продуктите са от хладилника и в случая съм следила втасването да протича на не повече от 36 градуса.
По тази рецепта провал съществен не съм имала, правих я вече достатъчно пъти и всеки път променях по нещо, но винаги следях замесването стриктно и за мен именно в това се крие ключът към сполучливия козунак.
Пробвах и козунака на Пина по същия метод на замесване и технология, та фрапиращи разлики нямаше в резултата. Това са просто изводите от опитите, които съм направила.
п.п.
Да, меся с миксер и не съм сигурна, даже съм убедена, че на ръка ще замеся такова тесто почти никога. За мощността не зная доколко има значение, защото внимавам механичното въздействие върху тестото да е изключително щадящо, т.е. за тестата до този момент не съм включвала на повече от 2-ра от 10 възможни степени, а куката наистина меси много бавно при 1 и 2 скорост.
Всъщност зададох ти тези въпроси, защото моята хлебопекарна изгърмя и си купих миксер, та исках да се уверя дали няма нещо по-особено при месенето с него. В упътването на моя миксер за тесто е разрешена само 1 и 2 степен (от общо 4).
Иначе и останалите ви впечатления не са за изпускане. Утре ако имам възможност ще правя експеримент с еднократно втасване - та ще видим какво ще излезе.
Ясно, благодаря
![bouquet](https://static.bg-mamma.com/Smileys/default/bouquet.gif)
![Rolling Eyes](https://static.bg-mamma.com/Smileys/default/icon_rolleyes.gif)
Но като си помисля, че хлебопекарната се загрява постепенно ...., пък пак става хубав хляб
![newsm78](https://static.bg-mamma.com/Smileys/default/newsm78.gif)
PS Има и пояснения, но сега ги прочетох, след като си публикувах отговора
![Hug](https://static.bg-mamma.com/Smileys/default/yahoo_36.gif)
Ами по принцип маслените теста (включително и многолистните) се печат в загрята фурна.
Аз съм правил тутманик например без втасване. Слагаш го в студена фурна, включваш я на 180 градуса и тя докато загрее от топлината тутманика втасва вътре и направо се изпича.
Да - хлебопекарната загрява постепенно, но това време на постепенното нагрявате е включено във времето за втасване. Пък и много често сме се оплаквали че понякога хляба ни се залепва за капака - нали ?
Между другото рядко се среща рецепта за тестено изделие, за която да не се иска фурната да е нагрята предварително.