КОЗУНАЦИ - 2012г. - 2

  • 61 997
  • 803
# 90
...Ако ги покрия от вътрешната страна с домакинско алуминиево фолио, дали ще ми се изпекат козунаците и след Велик ден ги засилвам в контейнера.Като се замисля за еднократна употреба тавичките не са ли от същия материал.
 

Ами тогава по добре си купи от еднократните тавички, отколкото да правиш експерименти с ръждясали тави. Аз например имам традиция на пасхалната литургия да нося три козунака в църквата и тях ги пека точно в такива еднократни алуминиеви форми.

Рецептата е тази, която толкова много споменавах в миналите теми и тя е за бриоши на Дж.Чайлд.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=450471.360

Само, че в последния случай  замених водата със същото количество мляко, увеличих захарта на 6сл и намалих до 90гр кравето масло. Всичко останало съм спазила по рецепта, като не съм добавяла и лъжица повече от количеството брашно дадено в рецептата. Също така ползвах жива мая.
Аз казвам студено тесто, защото не правя нищо допълнително за да е топло при замесването, продуктите са от хладилника и в случая съм следила втасването да протича на не повече от 36 градуса.
По тази рецепта провал съществен не съм имала, правих я вече достатъчно пъти и всеки път променях по нещо, но винаги следях замесването стриктно и за мен именно в това се крие ключът към сполучливия козунак.
Пробвах и козунака на Пина по същия метод на замесване и технология, та фрапиращи разлики нямаше в резултата. Това са просто изводите от опитите, които съм направила.


п.п.
Да, меся с миксер и не съм сигурна, даже съм убедена, че на ръка ще замеся такова тесто почти никога. За мощността не зная доколко има значение, защото внимавам механичното въздействие върху тестото да е изключително щадящо, т.е. за тестата до този момент не съм включвала на повече от 2-ра от 10 възможни степени, а куката наистина меси много бавно при 1 и 2 скорост.



Всъщност зададох ти тези въпроси, защото моята хлебопекарна изгърмя и си купих миксер, та исках да се уверя дали няма нещо по-особено при месенето с него. В упътването на моя миксер за тесто е разрешена само 1 и 2 степен (от общо 4).

Иначе и останалите ви впечатления не са за изпускане. Утре ако имам възможност ще правя експеримент с еднократно втасване - та ще видим какво ще излезе.

...
Ясно, благодаря   bouquet винаги ми е било любопитно как трябва да се пекат тестените изделия, да ги сложиш в загрята фурна, или в студена и постепенно да се загрява тестото, как се отразява това на "химичните реакции" в тестото  Rolling Eyes
Но като си помисля, че хлебопекарната се загрява постепенно ...., пък пак става хубав хляб  newsm78
PS Има и пояснения, но сега ги прочетох, след като си публикувах отговора  Hug

Ами по принцип маслените теста (включително и многолистните) се печат в загрята фурна.

Аз съм правил тутманик например без втасване. Слагаш го в студена фурна, включваш я на 180 градуса и тя докато загрее от топлината тутманика втасва вътре и направо се изпича.

Да - хлебопекарната загрява постепенно, но това време на постепенното нагрявате е включено във времето за втасване. Пък и много често сме се оплаквали че понякога хляба ни се залепва за капака - нали ?

Между другото рядко се среща рецепта за тестено изделие, за която да не се иска фурната да е нагрята предварително.
Виж целия пост
# 91
Baby  Mon, много ти благодаря за пожеланията!  Hug

Така е, не трябва да се бърза. както се казва преброй до 10 и тогава говори, а в нашия случай, тогава меси! Wink

By, прекрасни козунаци, и конци си получила! Много се радвам, че рецептата ти е допаднала и че си успяла!

По въпроса за двете мнения да си кажа и аз моето. Аз втасвам козунака само два пъти. Първият път да удвои обема си, а някой път като го изпусна може и 2,5 пъти да е, не го меря чак толкова точно, след което оформям козунака (сплитам) и както е казала ahasver, тестото се издува в ръцете ми, докато го оформям. Второто втасване втасва около 20-30 минути, гледам го да е почти двойно или просто да е приятно издуто и увеличавам фурната, при мен на 200°С. Виждам обаче, че на повечето от вас фурните явно са по-силни от моята, затова е добре първите 20-25 минути фурната да се увеличи на 180°С и после ако е необходимо, да се намали на 170-160°С за доизпичане.

Ssiillvvyy, много ти благодаря за сърдечните пожелания!

Радвам се много за успеха ти! Мисля, че на козунаците нищо няма да им стане. Като се прибереш обаче, е добре да ги завиеш във фолио за свежо съхранение.
Виж целия пост
# 92
Джемма, Венета, благодаря ви момичета - бяхте прави ,че тестото ми превтасва.
Още снощи след като ми отговорихте запретнах пак ръкави, нямаше да мога да заспя ако не бях опитала Simple Smile))
Получи се доста по добре но пак не е отлично, искаше ми се някак си да се понадуят повече а те малко се разляха пека в тавички 30см на 15 см дали не са голями? аз мисля , че трявба да пробвам в друга форма или имам една за кекс с дупка в средата просто ще сложа единия в половината част а другия в другата половина, ( говоря за на Венета козунака) мисля, че ще стане по висок.
Може би не дочаках второто втасване този път, само да отбележа , че втасваха на стайна темп. този път, беше дъждовен и студен ден, парното работеше- мисля ,че това с фурната ми играе лоша шега и там също бъркам, превтасвам тестото и после сладък хляб не козунак.
Мъжа ми снощи ме гледа и се смее, казва ми жена харесвам това ти качество че си ТЪПА И УПОРИТА Simple Smile и накрая ще успееш.

Имам един въпрос : Мога ли да прескоча второ втасване, да замеся тестото и директно да сплета и когато втаса да пека ? Някои правил ли го е, на първо втасване винаги измам страхотни конци посля някак не са същите та ако прескоча второ втасване дали ще стане ?

Виж целия пост
# 93
Venetta, Честит рожден ден и от мен, пожелавам ти много здраве, много усмивки и още толкова полезни съвети с хубави рецепти!   bouquet newsm59
Виж целия пост
# 94
...........
Имам един въпрос : Мога ли да прескоча второ втасване, да замеся тестото и директно да сплета и когато втаса да пека ? Някои правил ли го е, на първо втасване винаги измам страхотни конци посля някак не са същите та ако прескоча второ втасване дали ще стане ?



И аз много се надявам отговора на този въпрос да е ДА !
Чакам компетентни становища!
Виж целия пост
# 95
Момичета и момчета, обяснете ми кога слагате стафидите и предварително накисвате ли ги, ако ги накисвате, подсушавате ли ги, овалвате ли ги в брашно и въобще всички подробности при направата на козунаци с рознородни плънки.
Виж целия пост
# 96
Като се прибереш обаче, е добре да ги завиеш във фолио за свежо съхранение.

О, непременно - благодаря!
Виж целия пост
# 97
Момичета и момчета, обяснете ми кога слагате стафидите и предварително накисвате ли ги, ако ги накисвате, подсушавате ли ги, овалвате ли ги в брашно и въобще всички подробности при направата на козунаци с рознородни плънки.

Или ги слагам при звуковия сигнал на машината, или когато оформя фитилите ги слагам по средата на единия, прищипвам двата края и сплитам.
Напоследък не ги кисна в нищо - пак са си сочни, ако желаеш - може в ром примерно...
Виж целия пост
# 98
Да ви попитам, някой да има рецептата за козунака на бащата на Ердинч с всичките обяснения? Миналия път ме домързя да преписвам, а сега не мога да намеря рецептата. Ердинч, я е изтрил, жалко!
Виж целия пост
# 99
Вярно, че е изтрита. От модератор или админ, след толкова години не може потребител сам да си я изтрие. Трябва да се махне линка тогава  Crazy

Прочетох едно твърдение, че конците се получавали, само ако в тестото имало концентриран алкохол.  Crazy
Виж целия пост
# 100
Ами не че "само" тогава се получават, но определено алкохолът помага стабилизирането на структурата на белтъка и конците са много ясно изразени. Но пък за мен лично се променя вкусът. Някак по-жилаво става. Пробвала съм, не е моят козунак май Thinking

За печенето - аз тестата с мая винаги ги пека в леко подгрята фурна, защото там ми и втасват, а тези със сода или бакпулвер - в напълно загрята.
Виж целия пост
# 101
Venetta Честит рожден ден !
Така първи опит за 2012  ( този на Елексир с кисело мляко )втасва,довечера ще пробвам и зайци да направя и се надявам да имам снимка да покажа.
Виж целия пост
# 102
...........
Имам един въпрос : Мога ли да прескоча второ втасване, да замеся тестото и директно да сплета и когато втаса да пека ? Някои правил ли го е, на първо втасване винаги измам страхотни конци посля някак не са същите та ако прескоча второ втасване дали ще стане ?



И аз много се надявам отговора на този въпрос да е ДА !
Чакам компетентни становища!

Ще стане, въпреки, че не е по правилата. Peace
Виж целия пост
# 103
Ееее,вие ме убихте ooooh! ooooh!....кога изписахте старата тема,а аз съм още на 38 стр.,а вече и тук сте навъртели цели 7,браво,дами! Peace
Сега си показвам козуначените мъфини и се връщам назад да ви разгледам най-подробно,но преди това виждам,че си имаме рожденица Grinning.

Вени,с пожелание за много здраве,обич и светли дни пред теб,мила приятелко!  bouquet Heart Eyes Hug


козуначени мъфини с вишнево сладко и сушени боровинки:





Виж целия пост
# 104
Ох, Еликсир, златна си, тъкмо си купих форми за мъфини и си търсех рецепта  Hug  Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия