Гръцка кухня

  • 209 946
  • 923
# 435
На мен днес ми дадоха една рецепта за кулуракя
500 гр масло, 500 гр захар, 4 яйца, 1/2 ч.ч. портокалов сок, портокалова кора на 3 портокала, 1 бакпулвер, 2 ванилии, 1350 гр брашно
Меси се тесто, оформят се кулуракя и се пекат около 20-25 мин на 180`С
Виж целия пост
# 436
Жани8  Simple Smile, да, да успя.
Пеках ги на 150-166 градуса за около 30-40 минути.
Но ги оставих цяла нощ да изстинат и не ги завих с нищо и сега са малко твърдички, не са така меки и много пухкави както магазинските.  newsm78 Защо така ми станаха, иначе снощи като ги изкарах от фурната бяха страхотни, пухкави, топяха се. Карай догодина пак  Grinning

Виж целия пост
# 437
Цитат на: MaryJane
Станаха Grinning
Peace
То и аз днес се чудя по каква рецепта да ги правя, иска ми се нещо по различно да опитам, само да не ми миришат на амонячна сода, че не ми е особено приятна тази миризма.
Да ви споделя днес направих тесто за калицуня с плънка от спанак(който имах от няколко месеца във фризера) и натрошено сирене с малко зехтин. Като форма триъгълници (за по лесно) и ги изпържих, вместо да ги пека. Това тесто е невероятно за пържене, толкова хрупкави банички никъде не съм опитвала. Не обичам много пържено и досега само ги бях пекла във фурната.
Hawaiian Islands  и на мен  ми е много разочароващо като вместо козунак се получи сладка питка. Да те питам с машина ли ги меси или на ръка? Ако е на ръка четох, че 400 пъти трябвало да удариш тестото на масата, за да влезе достатъчно въздух и стане на конци.  
Виж целия пост
# 438
на ръка ги месих, нямам машина. Мисля, че ако са в машина ще излезнат по сполучливи. Аз уж 100 пъти го ударих, но явно не съм уцелила пекането, защото като изстинаха и.......станаха твърди. Та ще хося утре да си купувам.
Виж целия пост
# 439
Жани8  Simple Smile
Пеках ги на 150-166 градуса за около 30-40 минути.
Но ги оставих цяла нощ да изстинат и не ги завих с нищо и сега са малко твърдички, не са така меки и много пухкави както магазинските.  newsm78 Защо така ми станаха, иначе снощи като ги изкарах от фурната бяха страхотни, пухкави, топяха се. Карай догодина пак  Grinning


Тестото което се получава е много меко, не може да се получат твърди козунаци. Не удрям тестото в масата, само го разтеглям и събирам 10 пъти, така ми се получават конците.
Преди много време ходех при един сладкар на уроци. Той ми показа как се меси кроасан, там маслото влиза по различен начин, слага се върху тестото, което е разстлано на дебел слой и се загъва в него голяма плоча масло,  но начина на месене на кроасан е подобен, тестото се разстила и нагъва на три по 3 пъти и после се разточва на лист от който се изрязват кроасаните. Понеже беше август месец не ми е показвал как меси козунак, само рецептата ми даде. Даже според неговата рецепта козунаците се пекат 1 час-1 1/2.

Мисля, че температурата им е била по-ниска отколко е трябвало и затова са се пресушили, докато се изпекат. За това са ти се втвърдили след печененто, при мен на 160С с вентилатор се изпичат за 22-25 мин. После ги поствям върху решетка, за да изстинат и след това ги увивам в прозрачно фолио. Скоро ще кача и видеото от снощната порция козунаци.

Виж целия пост
# 440
 Благодаря за отгожорите за октоподчетата. Синът ми ги яде само пържени и се чудех дали да ги варя или ,аринован в нещо преди пържене.

 Страхотни козунаци! Весело посрещане на празника!
Виж целия пост
# 441
Брашното ми дойде май в повече, защото тестото ми стана леко твърдичко  Simple Smile Иначе и аз го издърпвах, но при издърпването  ми се накъсваше леко.
Иначе на вкус са страхотни и аз сложих повечко мастиха (много ми харесва вкуса й)

Но....въпреки всичко, мъжа ми каза, че били станали вкусни и единия го изяде с прясно мляко  Grinning
Виж целия пост
# 442
Брашното ми дойде май в повече, защото тестото ми стана леко твърдичко  Simple Smile Иначе и аз го издърпвах, но при издърпването  ми се накъсваше леко.
Иначе на вкус са страхотни и аз сложих повечко мастиха (много ми харесва вкуса й)

Но....въпреки всичко, мъжа ми каза, че били станали вкусни и единия го изяде с прясно мляко  Grinning

Ох, ох... разбрах....не са се получили както трябва. Тестото първо ти е станало много твърдо, явно си сложила много повече брашно от 1 кг. При мен тестото винаги е много меко, дори лигаво.
Виж целия пост
# 443
От къде купувате в БГ мастиха ?
Виж целия пост
# 444
Сега видях, че рецептата на Хавайчето за кулуракя е същата като на basis, по която правих и аз предния път.
Според мен това е най-сполучливата рецепта. Не че по рецептата на Мария не станаха хубави, но с портокаловия сок бяха определено по-вкусни, въпреки гафовете ми. Гласувам за нея Peace
Великденски курабии(подобни са на нашите войнишки курабии)По особеното при тази рецепта е, че не съдържа амоняк и има портокалов сок)
2чч захар
4 яйца
250г. масло
1/2 чч пр.мляко
1/2 чч портокалов сок
насътъргана портокалова кора
1 кг брашно
4каф. л. бейкин паудър
2 ванилии
1/2каф. л сода
1/2 каф.л сол
Разбъркваме много добре маслото със захарта. Прибавяме яйцата едно по едно, след това пр. мляко, порт.сок и настърганата кора.
В друг съд разбъркваме сухите продукти със половината от брашното и започваме да прибавяме малко по малко от течната смес. Прибавяме толкова брашно, колкото тестото да не стане много твърдо, но да не лепне. Оставяме тестото за 15 мин., след това оформяме курабийките във желаната форма и печем на 180 градуса около 10-20 мин. в зависимост от големината.
Виж целия пост
# 445
MaryJane , благодаря за подсказките.  Hug Сина ми има огромното желание да помага за великденските курабийки тази година, нямаше как да ги пропусна, поне да станат и вкусни (а не да ми миришат на хлорин от амонячната сода). 
Виж целия пост
# 446
и една друга добавка към рецептата за курабии - слагам мастиха и махлеп (по малко), а от содата(амонячна) слагам 2 чаени лъжички, не се усеща изобщо.

Жани8    Grinning като за първи опит - така е. Видя ми се много лепкаво тестото и си казах, че трябва да се добавя брашно, докъто се отлепи   baduu
Наистина е хубаво, някой да ти покаже нагледно тънкостите на тези вкусотии. Имам огромно желание да посещавам някой курс по готварство, но да видим кога ще да е....
Виж целия пост
# 447
От къде купувате в БГ мастиха ?

 От аптеките Simple Smile продават мастикс на зърна, който стривам непосредствено преди употреба.
Виж целия пост
# 448
Жани8, направих нови козунаци - с точност до микрограм, както е в рецептата ти и 1кг брашно - нито повече, нито по-малко. Тестото ми стана лепкаво, наду се, появиха се и мехурчета отгоре, както си описала, разтегливо. Плитките малко не ги издокарах, но мисля, че сега се получиха. Като изстинат ще споделя какви са били.
Виж целия пост
# 449
Жани8, и аз направих козунаците  Sunglasses Страхотни се получиха! Хем дори пропуснах важната стъпка с нагъването преди да ги оставя да втасват (сутринта взе че съвсем празнично ни гръмна един от бойлерите вкъщи и беше лека лудница). Отделно че и със сплитането не се правих най-добре.....
Въпреки всичко козунаците са много бухнали, на конци и рецептата е супер! Много ти благодаря че я сподели с нас!   bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия