КОЗУНАЦИ - сезон 2014 г. - тема 1

  • 59 775
  • 743
# 615
Диди, може да втасва в хладилника тесто, да. Да го оставиш там вечерта и на сутринта - закуска. Simple Smile

Хулиганка, какви кесии?
Виж целия пост
# 616
Диди, може
да втасва в хладилника тесто, да. Да го оставиш там вечерта и на сутринта - закуска. Simple Smile

Хулиганка, какви кесии?
В съветите четох, че е добре да се увият в стреч фолио или да се пъхнат в найлонови кесии, за да не съхнат и да стоят меки....Е, снощи наистина бяха меки, но днес стоят такива едни суховати...
Виж целия пост
# 617

maou, а ти по какви причини избра чешкия козунак?  Аз не съм го правила, странна ми е технологията, та затова.

по никакви  Laughing просто на посоки, а и имах много желания за козунак, тъй като не бях правила изобщо. Аз си записах и твоята рецепта.Мисля следващият ми опит да е с нея  Grinning


Аз като избирах по коя рецепта да направя кифлички или козунак, се спрях на тези, които са на момичета, които пишат често в темата, та ако някои въпроси, да ги задам директно. Така направих защото съм начинаеща в козунакоправенето.  Peace

Чудесни козунаци и бухти, браво, момичета!   bouquet
Виж целия пост
# 618
Хулиганка, може би са поизсъхнали при печенето тогава. Аз напоследък прецених, че и печене на горен и долен реотан е по-добре да е на по-ниска Т , например на 160. Така по-равномерно се изпичат.  
Марчето например писа малко по-напред, че ги съхранява с нарязана ябълка при тях.
Аз от експериментите си май заключавам, че с хартия (с кърпа дори е по-добре, но пък с нея най-се рони захарта отгоре  ooooh!) и после в найлонов плик е най-добре. Поне според мен, разбира се.  Simple Smile
Виж целия пост
# 619
Другата седмица ще направя нов опит и този път ще пробвам на 160 да изпека, та ще споделя...
Виж целия пост
# 620
На мен най-ми харесва резултатът, стават влажни, колкото ги обичам, когато ги пека на средно ниво, долен реотан + вентилатор на 160 градуса, без да ги препичам отгоре. Откакто viliandar преди няколко години го сподели тук в темата, така ги пека. Peace
Виж целия пост
# 621
Ти си познаваш фурната и прецени.
Аз като пека на 180, такъв кръгъл (в продълговата форма или в гкръгла кексова, с дупка в средата се изпича без покриване, но е тъмна кората), който се изпича по-трудно в средата, нали тя е най-висока, та по някое време се налага да го покрия отгоре с фолио, за да се доизпече отвътре и да не прегори отвън. Е, да ама то все пак се пече малко или много и отгоре още, въпреки покриването и така...
На 160 не става толкова кафяв отгоре, по-светъл е и не се налага да го покривам.
Това е за хората, които нямат конвектори/вентиалтори. Simple Smile

Иначе и аз от миналата година съм на долен реотан с вентилатор и на 2ра степен. Обаче заради Джема ще пробвам и печене с вода във вфурната.  Simple Smile  За хляб съм го ползвала много това, но за козунак не съм до сега.

Виж целия пост
# 622
Морена, аз както ми падне- и  без купичка с вода съм пекла, пак си е ок. Като се сетя-слагам, като забравя- не. Laughing Так че, не  е толкова фрапираща разликата, но все пак спомага да не изсъхва.
Виж целия пост
# 623
Тъй де, аз и не предполагам някаква изключителна разлика, но да пробвам пък. Simple Smile
Иначе за съхранението... хляба го завивам в кърпа и после в найлонов плик и кърпата стои леко, но съвсем осезаемо влажна и така според мен не изсъхва хлябът. Аз в кърпа скоро не съм завивала козунак, ама ще го приложа пак следващия път. Simple Smile
Виж целия пост
# 624
Мога ли да питам тези, които работиха козуначените  буФтички-пуФтички. След като им сложих сладкото ги направих на бохча, както е показано в рецептата и така ѝ ги поставих в тавичката...Но, започна да излиза от сладкото , да се разлива и аз ги обърнах с дупето нагоре, затова и станаха рошави, а ме дразни, не са загладени както е показано . Уж ги залепих добре, но...не станаха такива красиви. Та това ги питам, при тях не стана ли така да потича сладкото, или нещо не съм свила както трябва??
Благодаря!
Виж целия пост
# 625
Момичета, имам спешен въпрос - яйцата с миксер ли да ги разбия и да добавя ароматите или с вилица?
Много се чудя? Има ли някакво значение?
Виж целия пост
# 626
И аз с въпрос: понеже не разполагам с опция за долно печене с вентилатор, как препоръчвате да пека козунаците за хубав резултат? С или без вентилатор? Мисля да ги пека на втори ред отдолу нагоре (общо пет са ми, като броя и най-долу на ламарината). Определено ще ползвам ниска температура (между 160 и 180 градуса, не повече), като при нужда ще покрия с фолио, за да не прегарят отгоре козуначетата. Ще поставя и съд с вода, защото и аз ги харесвам по-влажни отвътре. Heart Eyes

И още един въпрос: как да направя така, че захарта да не се рони след изпичане (или поне да се рони по-малко)?
С вода ли се смесваше преди да се сложи върху козунака? Не мога да се сетя, но си спомням, че имаше трикче... Thinking
Виж целия пост
# 627
Та това ги питам, при тях не стана ли така да потича сладкото, или нещо не съм свила както трябва??
Благодаря!

Аз ги правих със сладко от череши. Отцедих сосчето и сложих само плодчетата...Е, имаше мъъъъъничко сосче, но без това не може....Слагах по 5-6 черешки в бохча, не ми излезе нищо.....

Момичета, имам спешен въпрос - яйцата с миксер ли да ги разбия и да добавя ароматите или с вилица?

Както ти е по-удобно, аз пускам само яйцата + захарта и другите подробности да се въртят малко в хлебопекарната. След това я спирам, слагам брашното и пускам вече от начало програма тесто....

Виж целия пост
# 628
Момичета, имам спешен въпрос - яйцата с миксер ли да ги разбия и да добавя ароматите или с вилица?
Много се чудя? Има ли някакво значение?
Яйцата разбивам с миксер, ако разварям захарта в тях. Ако разтворя захарта в пр. мляко, тогава просто ги рабивам с тел или вилица. Накрая - ароматите.

Windy, щом имаша вентиалтор, използвай го.
За захарта... имаше нещо такова, но не съм го правила и не помня точно.
Виж целия пост
# 629
Какво да направя за Великден - една великденска баклавичка или козуначе? Или и двете? Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия