КОЗУНАЦИ - сезон 2014 г. - тема 1

  • 59 766
  • 743
# 675
tonka_5, това яйце за какво се слага в козунака? Сурово ли е?
Виж целия пост
# 676
Елексир, и аз като Джемма не съм съгласна за прясното мляко....Правила съм погачи с прясно мляко, които наистина са душички и на втория ден (щото за третия не остават Simple Smile) Освен това съм пекла тестени изделия и на вентилатор, и без...никога не съм имала провал (пу-пу Simple Smile) с питки, тутаминик или кекс. Не знам защо обаче с козунака не мога да се разбера ... втасва чудесно, гледам да не го препичам, завивам с фолио, с термо игла съм го пекла и накрая пак става сух .....
Виж целия пост
# 677
tonka_5, това яйце за какво се слага в козунака? Сурово ли е?

Просто така за празника, за самия козунак не спомага с нищо. Simple Smile Peace

huliganka, защо не пробваш съвета да махнеш два от белтъците на яйцата (за една доза с 6 яйца). Съветват за влажен козунак, но аз не съм го пробвала.
Виж целия пост
# 678
Някой правил ли е козунак изцяло с подсладител вместо захар?
Виж целия пост
# 679
Ако подсладителят е подходящ за печене, няма да има проблем не слагаш захар.
Виж целия пост
# 680
На мен най-ми харесва резултатът, стават влажни, колкото ги обичам, когато ги пека на средно ниво, долен реотан + вентилатор на 160 градуса, без да ги препичам отгоре. Откакто viliandar преди няколко години го сподели тук в темата, така ги пека. Peace


Е, Джемма, стопли ми сърцето като прочетох, че си ме запомнила   bouquet.
Тъкмо вчера правих малко козуначе и мноооого козуначени кифли със сиренце, че изпратих щерката на екскурзия да има за из път, но не остана време да снимам.
Чета ви с удоволствие и се подготвям за един от най-ароматните празници.  Hug
Виж целия пост
# 681
 Hug  bouquet
Виж целия пост
# 682
До сега не съм слагала яйце на Великденски козунак. Реших да пробвам и да сложа. Разбира се за Великден ще е боядисано. Преди няколко дена като правих го сложих непосредствено преди да го пека. Резултата беше плачевен. Докато се изпече, потъна дълбоко и не се виждаше изобщо. Само аз си знаех, че в средата има яйце. Моля Ви за съвет ако някой е правил такъв козунак. Кога се слага и трябва ли предварително да е сварено или не. Ще съм Ви много благодарна за съвети и обективно мнение относно това, как съм се справила. Ето го и от миналия път:



Виж целия пост
# 683
Аз съм правила солена великденска плетеница, яйцата са варени и се слагат след втасване на изделието.

Скрит текст:
Виж целия пост
# 684
Ако подсладителят е подходящ за печене, няма да има проблем не слагаш захар.

Нали захарта е част от обема на тестото. Ако вместо 1ч.ч. захар се сложи примерно 1с.л. подсладител не трябва ли да се променят и другите съставки?
Виж целия пост
# 685
Не съм обръщала внимание и не съм мерила, но нали се разтваря захарта или в млякото, или в яйцата.
Та няма много за компенсиране според мен.   Ползваш подсладителя вместо нея и омесваш  каквото трябва меко тесто и готово.
Виж целия пост
# 686
Не съм обръщала внимание и не съм мерила, но нали се разтваря захарта или в млякото, или в яйцата.
Та няма много за компенсиране според мен.   Ползваш подсладителя вместо нея и омесваш  каквото трябва меко тесто и готово.

Хммм, а сигурно ли е, че подсладителят ще помогне за активирането на маята и втасването така, както го прави захарта? На мен по-скоро в тази посока са ми съмненията... Не знам дали не е добре все пак да има малко захар. Thinking
Но нека по-запознатите с технологията да кажат. Peace
Виж целия пост
# 687
Е, за активирането на маята ползвайте 1ч.л.захар. Simple Smile
Виж целия пост
# 688
Е, маята се храни със захари, но не задължително захароза. Полизахаридите са голяма група. Peace Изобщо не е задължително да има захар, за да втаса изделието, хлябът нали втасва и без чаша захар- в обикновения няма нито грам захар? Laughing За другото, не мога да кажа от опит, не ползвам подсладител.
Виж целия пост
# 689
хлябът нали втасва и без чаша захар- в обикновения няма нито грам захар?

Аз пък точно затова попитах - в моите рецепти има задължително поне една лъжица. Във всички - за бял, за пълнозърнест, за ръжен... Навсякъде се слага по малко.
Това беше и причината да питам - струва ми се, че няма как да се прескочи поне това скромно количество захар, с което се активира маята.
От друга страна, сладките изделия за диабетици как се правят? newsm78
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия