КОЗУНАЦИ - сезон 2014 г. - тема 3

  • 39 340
  • 733
# 660
За традиционния ползвах масло, мас и олио в разни количества. Маслото и маста, меки, но не течни ги сложих в машината, заедно с всички продукти, а докато бъркаше, преди да се е оформила топка, наливах олиото.
Виж целия пост
# 661
Проблемът с трудно поемане на мазнина, не е от брашното. Просто в машината не се измесва добре,след като е формирано вече тестото и се добави мазнината. Затова добавяйте мазнината по време на месене. тя бърка, вие наливате, преди да се е формирала твърда топка! Peace
при мен беше точно обратното.  поемаше мазнина като за световно. сипвам по 2 ч.л.  и след минута нямаше и помен от мазнината (мас+олио) .
Виж целия пост
# 662
Христос воскресе!

Много красиви и вкусноизглеждащи козунаци сте направили всички.
Ето разрез на моите козунаци:




А това са козунаците на сестра ми, по рецепта за традиционния козунак:





Леле Майко, вие сте факири
Виж целия пост
# 663
Не зная дали се видя нещо от снимките, но на вкус и сладост станаха превъзходни козунаците.А пък конци да се оплетеш в тях.Доволна съм от резултата.
Виж целия пост
# 664
Е, Бонго, нормално е, по 2-3 лъжички, че и чаени, защо да не ги поеме. Аз честно казано не разбрах от какво точно се оплакваш, свършва мазнината по рецептата, спираш да слагаш. То не е необходимо да е като бутер тесто. От там нататък доброто измесване му е майката.

Още покрай машината на Кенууд, за която прочетох един трик, разбрах как става най-добро тесто и се формират чудни глутенови нишки. И си обсних, защо машината след краткото замесване има престой и продължава с интензивно. Така правя и в Кенууда и става просто перфектно. Мисля това ще важи и за тестото, месено на ръка. Преди, като месих на ръка, не съм правила така.
Виж целия пост
# 665
Е, Бонго, нормално е, по 2-3 лъжички, че и чаени, защо да не ги поеме. Аз честно казано не разбрах от какво точно се оплакваш, свършва мазнината по рецептата, спираш да слагаш. То не е необходимо да е като бутер тесто. От там нататък доброто измесване му е майката.

Още покрай машината на Кенууд, за която прочетох един трик, разбрах как става най-добро тесто и се формират чудни глутенови нишки. И си обсних, защо машината след краткото замесване има престой и продължава с интензивно. Така правя и в Кенууда и става просто перфектно. Мисля това ще важи и за тестото, месено на ръка. Преди, като месих на ръка, не съм правила така.

Значи трика е в престоя и след това интензивно месене?
Виж целия пост
# 666
Е, Бонго, нормално е, по 2-3 лъжички, че и чаени, защо да не ги поеме. Аз честно казано не разбрах от какво точно се оплакваш, свършва мазнината по рецептата, спираш да слагаш. То не е необходимо да е като бутер тесто. От там нататък доброто измесване му е майката.
друг път като го правя козунака правя същото както и сега. слагам и имам представа след 10-на слагания какво тесто да очаквам. сега след като сложих предвидената мазнина тестото беше сухо , все едно, че не му е слагана мазнина. правих и престой след първите 3-4 мин на замесването.
след почивката (отпускането на тестото) има 20-на мин интензивно месене преди втасването. така ги правя винаги. до сега след това месене е имало наченки на нишки , което е фактор за хубаво тесто. вчера това беше мираж.  не че се оплаквам, просто разсъждавах гласно.
Виж целия пост
# 667
Бонго, с брашно за козунаци на София мел го правих и се получи, бяло си беше брашното, но действително пое повече мазнина от това по рецептата. Мазнината (разтопено краве масло+олио) добавях с лъжица по време на месенето и се забелязаха конците.
Виж целия пост
# 668
Мазнината (разтопено краве масло+олио) добавях с лъжица по време на месенето и се забелязаха конците.
същото правих и същото очаквах да стане.

както и да е. да не ви занимавам повече. остана още малко от това брашно и може след някой ден да повторя за да потвърдя (най-вероятно) за себе си съмненията.
Виж целия пост
# 669



Значи трика е в престоя и след това интензивно месене?
Значи така- Правиш грубо замесване, докато се събере всичко на топка. Оставяш за десетина минути в покой тестото. След това енергично замесване - така по-лесно се измесва и става перфектно тестото. Поне за машината е така.
Виж целия пост
# 670
Имам въпрос към Gemma относно козунака с по-особена технология. Рецептата е много сполучлива, но на мен ми пое много значително по-малко брашно. Всъщност остана ми 95гр от предвидените 530г. Не са ли малко течните съставки за 530г брашно или просто моите яица са по-малки (средно тегло 60г с черупката)? По друг начин не мога да си го обясня тъй като другите продукти са с фиксиран грамаж. Същото брашно използвам и за други рецепти
Виж целия пост
# 671
Нищо, не се притеснявай. От големината на яйцата, от влажността на брашното може да зависи. При нас климатът е мноого влажен и е възможно, брашнтоо ми да е с по-висока влажност. Важното е, че е станал сполучлив. Peace
Виж целия пост
# 672



Значи трика е в престоя и след това интензивно месене?
Значи така- Правиш грубо замесване, докато се събере всичко на топка. Оставяш за десетина минути в покой тестото. След това енергично замесване - така по-лесно се измесва и става перфектно тестото. Поне за машината е така.
Нещо подобно като при мен, тук. Почивката е при омесено тесто, преди вкарването на мазнината и стафидите.
Отпуска се тестото и е по-лесно за месене.  Simple Smile
Отново полезно инфо, Джема, прибрах.   bouquet  Смятах почивките на машината единствено в нейна полза.
Виж целия пост
# 673
Кари, кое е това италианско в 5кг разфасофка? А пари?

На Divella - Tipo "00" , купих си го от Метро и за съжаление нищо не мога да кажа за цената.Не обърнах внимание. 

Никога не съм обръщала внимание, че в Метро има  вносно брашно. На Divella купувам грис от там, наистина няма нищо общо с българския. Благодаря за информацията и аз ще го потърся това брашно.
Виж целия пост
# 674
Аз пък брашно ползвам Мелко Екстра, но както веднъж ми подшушна една потребителка, първо премерих неотворения пакет. Оказа се, че тежи едва 948 гр. с опаковката. Добавих още 100гр. от другия пакет. Мазнината ми беше в съотношение 40 гр. олио + 70 гр. масло + 70 гр. мас, като олиото сложих веднага при замесване на съставките, а маслото и маста стояха върху печката - хем да са разтопени, хем да са топли, и ги добавях към вече омесеното тесто, като след всяко добавяне на мазнина добавях и от настърганите лим. корички, че да не ми мирише на мас. Това по рецептата на Морена. Тази сутрин пак закусих козунак и смело заявявам, че по-вкусен и издръжлив козунак не съм яла. Благодаря на авторката за сполучливата рецепта   bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия