Православни пости - 5 тема

  • 62 934
  • 740
# 75
Трещи, правила съм и соево мляко и тофу.
Соевото мляко по принцип издържа в хладилник до 6 дни, а тофуто - тук вече не мога да бъда много точна, но вероятно седмица. При мен и двете бяха изконсумирани за доста по-кратко време Grinning

Домашно приготвеното тофу се оказа в пъти по-вкусно от това в магазина и "изчезна" за има-няма два дни. Изядох си го основно на препечена филийка, без сол и без никакви овкусители.

Чакам да дойдат Богородичните пости, за да си направя отново една доза. Този път ще направя цялото количество соя на тофу. От половин килограм соя се получават около 3 литра соево мляко. А колко тофу ще се получи от това количество -  не знам с точност. Вероятно около половин килограм. Ще докладвам в най-скоро време Grinning.
Виж целия пост
# 76
simpatikonia, благодаря много   bouquet Аз го правя за внучката, че не трябва да яде млечни. 
Виж целия пост
# 77
Правенето на тофу се оказа не чак толкова трудоемка работа.
С удоволствие ще се заема отново, но за следващия път съм си обещала да си подготвя съответното оборудване. Ще трябва да приспособя за тази цел някаква пластмасова кутия с дупки за оттичане на водата. На клипчето от Ютуб за правене на тофу използваха дървено сандъче на дупки, но едва ли ще намеря подобно, т.е. оригинално.

Някой има ли идея откъде може да се купи подобна дървена форма за тофу? newsm78
Виж целия пост
# 78
Виждала съм в комплект  под заглавието  - за правене на сирене + парцалче и мая . В някой голям супермаркет - Кауфланд май, може и Хит да е било.
Аз съм приспособила едни  малки цедки от магазина за 1 левче.
Виж целия пост
# 79
Виждала съм в комплект  под заглавието  - за правене на сирене + парцалче и мая . В някой голям супермаркет - Кауфланд май, може и Хит да е било.
Аз съм приспособила едни  малки цедки от магазина за 1 левче.

И аз съм ги виждала, но мисля, че комплектът няма подходящ съд.
А това с цедките е идея. На мен не ми е много важна формата, в която ще се получи тофуто, защото си го оставям мекичко. Формичката ми трябва по-скоро за удобство - да може лесно да се оттича водата и да имам подходящо на големина капаче, с което да затисна и да сложа тежест. На клипчето бяха показали, че се слага за тежест чаша с вода Grinning.
Виж целия пост
# 80
Здравейте!Искам да ви попитам по време на постите разрешава ли се яденето на миди,скариди...и къде може да видя рецептата за домашно тофу?Благодаря ви предварително!
Виж целия пост
# 81
Правих соево мляко по указанията на това клипче и се получи супер.
А тук можеш да видиш как се прави тофу.

Мидите и скаридите са безгръбначни животни и се разрешават по време на пост. Това се отнася както за Великия Пост, който е най-строг, така също и за Богородичния, който е втори по строгост след Великия.
Виж целия пост
# 82
Здравейте!Искам да ви попитам по време на постите разрешава ли се яденето на миди,скариди...и къде може да видя рецептата за домашно тофу?Благодаря ви предварително!


Аз не съм много просветена, но долкото знам  - да. Може да се ядат, защото са безкръвни - също охлюви, мед.
Мъжът ми пости от 5-6 години и яде охлюви и през Великденските пости без сряда и петък и строгите седмици.
Виж целия пост
# 83
Здравейте!Искам да ви попитам по време на постите разрешава ли се яденето на миди,скариди...и къде може да видя рецептата за домашно тофу?Благодаря ви предварително!


Аз не съм много просветена, но долкото знам  - да. Може да се ядат, защото са безкръвни - също охлюви, мед.
Мъжът ми пости от 5-6 години и яде охлюви и през Великденските пости без сряда и петък и строгите седмици.

Как така безкръвни  Shocked Имат и то синя  Laughing Wink
Виж целия пост
# 84
Ами не знам.  newsm78
Важното е, че могат да се ядат.
Виж целия пост
# 85
Водят се "безгръбначни", затова са позволени Grinning.
Рибата спада към друга категория и се позволява само в някои празници.
Така например през Богородичните пости е разрешено да се яде риба на Преображение Господне - 6 август, а също и на Успение Богородично - 15 август (защото празникът се пада в петък).
Виж целия пост
# 86
А може ли да попитам как стои въпросът с винцето? Ъм? newsm53 Кога е резрешено? По колко?  Laughing
Виж целия пост
# 87
В този сезон бих те посъветвала да наблегнеш на бяло и изстудено вино Grinning.
А то върви с риба. Така че на Преображение спокойно можеш да включеш и винце в менюто.

Принципно вино се разрешава винаги в дните, когато е позволено да се яде с олио - т.е. извън дните, когато се пости строго. Е, не бива да прекаляваме, разбира се - постът е време за въздържание, пък е и кратък - само някакви си 2 седмици.
Виж целия пост
# 88
simpatikonia, благодаря ти.  Hug
Много ми е приятно, че няма да си сложа още някой грях с чашка-две червено винце.(Знам за сезона, но какво да направя, бялото по не ми е на сърце).  Simple Smile Рибка няма да включа, вегетарианец съм от години, зер много обичам всякакви животинки, гадинки и зверчинки и ми е много драго да са си живи и здрави, да тичкат, да хвъркат, да плуват околовръз и ако може и аз край тях.  Grinning
Виж целия пост
# 89
Здравейте,
от известно време не съм се включвала в темата, но не ми остава време.
Обаче дойде момента отново да се включа в постенето и започвам от утре.
Успех на всички и лек пост!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия