Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проблеми с ученето, или какво знаем за дислексията! - 5

  • 95 848
  • 757
# 630
Център по дислексия роботещ съвместно Българска асоциация по дислексия.
Натам ме насочиха„ не знаех че има и друг.....Приемам насоки ...всякакви
Благодаря!

Аз съм доволна от Асоциация Дислексия на Даниела Бонева- работи по метода Дейвис. И то много съм доволна.
Виж целия пост
# 631
Много ти благодаря!
Точно за нея четях и чакам да свърши учебната година за да тръгвам към Русе!
Виж целия пост
# 632
Дороти, мисля, че не е добавяно на главна страница.
Ако можеш да го сложиш - Дарът на дислексията на Роналд Дейвис:

rcpleven.com/07knigi/Ronald_D_Deivis_Darbata_na_disleksiata.doc

В български превод е.
Директно отваря документа, като се копира на нова страница.
Виж целия пост
# 633
Дороти, мисля, че не е добавяно на главна страница.
Ако можеш да го сложиш - Дарът на дислексията на Роналд Дейвис:

rcpleven.com/07knigi/Ronald_D_Deivis_Darbata_na_disleksiata.doc

В български превод е.
Директно отваря документа, като се копира на нова страница.

Невероятно полезно четиво. Още съм до средата, но колко работи си обясних от поведението и трудностите на малкия. Много е важно първо да ги разберем, за да можем да им помогнем.
Виж целия пост
# 634
 Peace
Тази книга трябва да се продава преведена на български език у нас по книжарниците.
На мен ми беше най- полезна от всичко, което съм изчела по въпроса. А то хич не е малко. Първият път я четох на английски, т.к. не я намерих преведена. Сега я чета отново в превод.
Докато не се разбере механизмът, по който децата схващат света около себе си, няма как да им се помогне, наистина, да покрият поне минималния стандарт, който налага на всички общото ни стандартизирано образование, често пъти неинтересуващо се от различията.
Виж целия пост
# 635
Книгата е невероятна! Най-полезното четиво относно дислексията, което съм срещала.
Веднъж синът ми каза нещо, което предизвика бурен смях у околните - "Когато се концентрирам много, аз се разсейвам." Още тогава знаех, че привидната безсмислица има смисъл, но едва след като прочетох книгата разбрах какво е имал предвид.
Виж целия пост
# 636
Аз не съм я дочела, но досега си  мислех, че на детето ми му има нещо- друго нещо ,освен дислексията, а сега разбрах, че всичко идва от дислексията.

Много е полезна. Благодаря на Джуди. bouquet

Ето един линк, който дава представа как виждат дислектиците

http://geon.github.io/programming/2016/03/03/dsxyliea

Моето ми казва, че му се разменят буквите, понякога повече, понякога по-малко. Сега си обясних правописните грешки и много други неща.
Виж целия пост
# 637
Реших да попитам майките от София, кои училища според вас са подходящи за нашите деца, след 7 клас. Включвам частни и държавни училища.
аст
По информация на Маргели, която вече рядко пише тук, защото детето й порастна, Частна профилирана Гимназия "Образователни технологии" е подходяща. Аз мисля, че там се повишиха изискванията.

http://eduteh.eu/index.php/chastna-profilirana-gimnazia

Дороти хвали 132 училище, но нека и тя каже, ако иска.

Частна гимназия "Езиков свят"- срещу МОЛ София. Посочена е като училище, което работи с деца със СОП.Директорката го потвърди. Приемат с една издържана матура. Ако някой знае нещо повече....

Фотографското-Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография също изглежда подходящо
http://www.npgpf.bg/index.php?pageid=82

Не знам как е със спортните училища.

Аз се интересувам, защото ние не издържахме матурата по математика. В провилцията възможностите са малко, почти никакви. Обмислям София.

Моля не копвайте поста ми.


Виж целия пост
# 638
Аз си мисля, че тази година трябва да отворят повече Непрофилирани паралелки. Имаше статистика, че местата в Сф са повече, отколкото издържалите матурите с около 600 места. Най-вероятно  ще трябва да се открият 600 места в Непрофилирани паралелки.

Във всеки квартал има непрофилирани паралелки - трябва да се проучи директора на училището, защото от него зависи дисциплината. Също е добре детето да не пътува много време 5-6 спирки с 1 транспортно средство /и то да е относително сигурно/. Друг интересен момент е, че в тези паралелки обикновено има основна група деца, която е била до сега в училище и новите са малко изолирани. Трябва да се проучи дали се създава нова паралелка за външни деца. В тази връзка и техникумите също са опция. Във фотографския май ще е нова паралелка.

За Езиков свят им звънях - хареса ми, че започват от 9,00 часа, само една смяна. Директорката каза, че имат по 7 часа седмично български в 10 клас, а норматива е 4 часа и така по-добре се подготвят за ДЗИ. Миналата година са завършили 11 деца, 2012 8 деца - видях статистики ДЗИ. Не знам дали всички са били редовни ученици или е имало самостоятелна форма. Там може би ще е по-добре за дете с езикови наклонности.

Дано РИО да пусне скоро списък на Непрофилираните паралелки.
Виж целия пост
# 639
darena  Hug,
за съжаление не мога да помогна с информация за тези училища. Единствено за Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография зная, че е нужен изпит (различен от НВО) - рисуване или БЕЛ за паралелка Полиграфия.
Сега, след 7 клас, изпитите на училищата с рисуване или в НГДЕК (където не гледат оценката от НВО-то по математика) вече минаха. Много от техникумите (професионалните гимназии) обаче имат прием и след 8 клас и ако някой от тях се стори интересен на момчето ти, ще може да кандидатства. Не зная какви са неговите интереси, за да те посъветвам.
Ако търсите езикова паралелка, може би ще трябва да се насочите към частно училище. Ако не се лъжа и след 8 клас приемат в училища с езиков профил, но часовете по език са много по-малко, отколкото в езиковите гимназии, а и няма да има езиков клас. Приемът след 8 клас, ако си спомням правилно, е по документи.
А без изпити/НВО след 7 клас има непрофилирани паралелки. На сайта на РИО София има списък с непрофилираните паралелки, както и с училищата, които тази година предлагат прием след 8 клас.
Виж целия пост
# 640
мюмла, можеш ли да дадеш линк към списъка с непрофилираните паралелки. Аз нещо не го откривам, а за по миналата година беше лесно откриваем. Много благодаря!
Виж целия пост
# 641
TanyaMJ, и аз не мога да го открия  Rolling Eyes, а със сигурност го гледах преди около два месеца.
Виж целия пост
# 642
Аз попадам на този от 2014 година - http://www.rio-sofia-grad.com/web_folders/appl_files/2014_docs/p … ilirani_8klas.pdf .
В сегашния план-прием на сайта има само профилирани паралелки и не ми е ясна каква е процедурата, от къде се информират родителите.
Виж целия пост
# 643
Ами би трябвало оттам да се информират. Ама защо го няма списъкът в момента - не зная, а може и някъде там да е, на този рзбъркан сайт.
http://www.rio-sofia-grad.com/ ето тук пише паралелки 8 непрофилиран клас, ама като цъкна върху него и не излиза нищо.
Виж целия пост
# 644
Мюмла, Hug!
интересите му са дърворезба и плуване. Увлича се и по история и е запален по археология, но тъй като помни два дни и после всичко, което не  го е докоснало емоционално се забравя, не се насочвам натам изобщо.

За непрофилираните паралелки е рано според мен. Те ще излязат септември месец, но от минали години може да се съди, къде ще има.
Аз се насочих към такава- непрофилирана, но разбрах, че там където смятам да кандидатства ще има в класа доста деца от ромски произход и тъй като имаме лош спомен от едно такова дете, което щеше да го удуши, съм много объркана и разколебана. Иначе мислех за София на един по-късен етап, но...
 
За жалост и английския не му се отдава,  иначе в Езиков свят, работят с такива деца...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия