През януари 1987 г. Пол Бокюз създава Бокюз д'Ор (Bocuse d‘Or) - революционно кулинарно състезание.
Идеята била да събере 24 обещаващи млади готвачи от цял свят. Те, от своя страна, трябвало да приготвят превъзходни ястия за 5 часа и 35 минути пред очите на ентусиазираната публика. Жури, съставено от най-реномираните готвачи на планетата, следвало да отсъди кой е победителят.
Днес Бокюз д'Ор далеч не е само кулинарно състезание, а шоу, което се радва на голям интерес.
Много талантливи готвачи са утвърдили името си, след като са спечелили конкурса. Такъв е случаят с датския шеф готвач – Расмус Кофьод (ресторант „Германиум“, Копенхаген), който последователно печели Бронзовия Бокюз, Сребърния Бокюз и Златния Бокюз.
20 години след създаването си, заради нарастващия брой държави, които искат да участват в престижния конкурс, през 2007 г. Бокюз д’Ор въвежда концепцията за континентални издания на състезанието. Това са Бокюз д'Ор Европа, Бокюз д'Ор Латинска Америка и Бокюз д'Ор Азия-Пасифик. Те представляват реални континентални финали и имат за цел да отредят представителите на 24-те държави, които ще достигнат престижния финал в Лион.
Днес, като част от Бокюз д'Ор, се провеждат приблизително 60 национални и континентални издания на конкурса в рамките на 2-годишен период. Всички те водят до кулминацията на Златния Бокюз – финалите в Лион.
Националният финал на Bocuse d’Or, който ще излъчи българския представител за европейското издание на престижната награда, ще се проведе на 11 и 12 ноември в зала №6 на Интер Експо Център София.
МЕТРО България подарява 5 покани за конкурса за потребители на BG-Mamma, които имат желание да присъстват на невероятното кулинарно събитие и да споделят своите впечатления в темата.
Споделете до 09.11.2015 г. като коментар в настоящата тема как се запалихте по кулинарията и спечелете една от петте покани за конкурса Бокюз д’Ор.