Издирвам рецепта за тесто за пица

  • 9 122
  • 37
Здравейте,

Започвам с това, че съм от Варна и издирвам рецепта за тесто за пица на едни малки пицарийки от едно време, едната беше на Червения площад и се казваше Перла, другите бяха пици Ади във Възраждане на пазарчето  и после бяха във Владиславово, та този блат беше уникален, но така и не мога да открия близка рецепта и се обръщам с молба, евентуално някой ако се е интересувал или има близък, които е работил по тея места, печаха се на едни печки с подвижно дъно, което се въртеше и от едната страна пускаха пицата, от другата излизаше готова. Ами това е, ако някой се сеща да пише ще го черпя една готова пица после  Laughing  chef Laughing
Виж целия пост
# 1
Записвам се в темата ти, помня и аз тези пици от моето детство, правеха се навсякъде, предполагам за едни и същи говорим, в едни малки черни кръгли тавички, бяха с "къдрички" отстрани блатовете.
Ядох такива преди може би 4 години в Несебър, бяха подобни, но не същите, явно са се загубили рецептите от едно време. Хайде ако някоя знае рецептата, да сподели Hug
Виж целия пост
# 2
Здравейте,

Започвам с това, че съм от Варна и издирвам рецепта за тесто за пица на едни малки пицарийки от едно време, едната беше на Червения площад и се казваше Перла, другите бяха пици Ади във Възраждане на пазарчето  и после бяха във Владиславово, та този блат беше уникален, но така и не мога да открия близка рецепта и се обръщам с молба, евентуално някой ако се е интересувал или има близък, които е работил по тея места, печаха се на едни печки с подвижно дъно, което се въртеше и от едната страна пускаха пицата, от другата излизаше готова. Ами това е, ако някой се сеща да пише ще го черпя една готова пица после  Laughing  chef Laughing

Аз, за 2 седмици в тази на Червения. Обикновено е тестото, може малко олио да сложиш да е по-мекичко. Оставяха го да втаса малко, разредено доматено пюре с чубрица и плънка. "Тайната" май е, че едно време продуктите бяха истински, както и брашното хубаво. Няма  тайна.  Peace
Виж целия пост
# 3

Добре, ама освен олиото, какво друго слагаха и в какви пропорции Simple Smile



Здравейте,

Започвам с това, че съм от Варна и издирвам рецепта за тесто за пица на едни малки пицарийки от едно време, едната беше на Червения площад и се казваше Перла, другите бяха пици Ади във Възраждане на пазарчето  и после бяха във Владиславово, та този блат беше уникален, но така и не мога да открия близка рецепта и се обръщам с молба, евентуално някой ако се е интересувал или има близък, които е работил по тея места, печаха се на едни печки с подвижно дъно, което се въртеше и от едната страна пускаха пицата, от другата излизаше готова. Ами това е, ако някой се сеща да пише ще го черпя една готова пица после  Laughing  chef Laughing

Аз, за 2 седмици в тази на Червения. Обикновено е тестото, може малко олио да сложиш да е по-мекичко. Оставяха го да втаса малко, разредено доматено пюре с чубрица и плънка. "Тайната" май е, че едно време продуктите бяха истински, както и брашното хубаво. Няма  тайна.  Peace
Виж целия пост
# 4
Не съм го правила аз, но пропорция брашно вода, няма как да сбъркаш. Аз правя, като разтворя половин кубче мая със захар 1 ч.л., в хладка вода. После доливаш вода до 500 мл., малко олио, сол, брашно и месиш. Оставяш да втаса, после премесваш, отделяш колкото ти трябва, разточваш на тънко. Аз не оставям да втаса, защото я харесвам тънка, там седеше. Тогава разстилаш на още по-тънко и като ти втаса/не прекалено/, слагаш салцата и плънката. Май това беше, много малко тесенце слагаха в онези малки тавички.  newsm78 Доматения сос беше рядък и се поливаше с черпак, остатъка се отливаше, слагаш каквото ти се иска отгоре и печеш в загрята фурна 220 градуса.  Peace
Виж целия пост
# 5
Ingredienti per 4 pizze:               продукти за 4 пици
500 gr di farina 0                          500 гр.брашно 0,т.е.мека пшеница
300 ml di acqua                             300мл. вода
1 gr di lievito di birra                        1гр. бирена мая
12 gr di sale                                   12 гр.сол      

500 ml di passata di pomodoro            500мл. пасирани домати, трябва да са сготвени,иначе става кисела                          
                                                          на вкус        
sale                                                сол
olio                                                 зехтин
basilico                                            босилек
400 gr di provola                              400 гр. провола(един вид меко сирене, което се топи във фурна)
Слага се много малко мая и се препоръчва да пресстои, да втаса поне 24 часа. Да се меси на ръка. Фурната трябва да е предварително загрята. И тавичката, в която се слага пицата също.
Да ви е сладко.
https://www.google.it/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s … TixhX0oGIQyOOosYAето ви и линк.
Виж целия пост
# 6
Не съм го правила аз, но пропорция брашно вода, няма как да сбъркаш. Аз правя, като разтворя половин кубче мая със захар 1 ч.л., в хладка вода. После доливаш вода до 500 мл., малко олио, сол, брашно и месиш. Оставяш да втаса, после премесваш, отделяш колкото ти трябва, разточваш на тънко. Аз не оставям да втаса, защото я харесвам тънка, там седеше. Тогава разстилаш на още по-тънко и като ти втаса/не прекалено/, слагаш салцата и плънката. Май това беше, много малко тесенце слагаха в онези малки тавички.  newsm78 Доматения сос беше рядък и се поливаше с черпак, остатъка се отливаше, слагаш каквото ти се иска отгоре и печеш в загрята фурна 220 градуса.  Peace

Т.е. слагаш мая и не оставяш да втаса?  newsm78 Нали после ти втасва в стомаха...

За тестото - няма как да се направи много различно, само вода, мая и брашно е обичайно. Разликата идва от вида на брашното и начина и продължителността на втасване...
Виж целия пост
# 7


Т.е. слагаш мая и не оставяш да втаса? newsm78 Нали после ти втасва в стомаха...



Втори път не го оставям да втасва за пица. Има различни теста, с мляко, с яйца, говоря за това от онази пицария,че си беше нормално, защото жената пита конкретно. И  не съм видяла в пицария италианска да се чака да втасва. То тесто може много да се раздува като ориза, това не значи, че и ориз трябва да преварям, защото ще се донадува в стомаха. Не виждам логика.  Peace
Виж целия пост
# 8
Много ти благодаря за конкретизирането Simple Smileще изпробвам още в неделя Simple Smile
Виж целия пост
# 9
Аделинда, сега разбрах. Бях останала с впечатлението че въобще не втасва и затова отговорих, стана ми любопитно. Добре че поясни, като нищо някой щеше да я направи без втасване.  Peace  Ясно е че не се оставя втори път, в тавата, нали ще стане като тутманик.  Laughing Но добрите пицарии оставят 24 часа да втаса, има голяма разлика после.... Не изключвам, че в някоя бг пицария слагат и други неща вътре, но по принцип си е както си написала - брашно, мая и вода, нищо друго. Ако на някой му харесва, и масло да слага. Птросто няма да е пица вече. Както и да е, всеки да яде както му харесва.
Виж целия пост
# 10
Аделинда, сега разбрах. Бях останала с впечатлението че въобще не втасва и затова отговорих, стана ми любопитно. Добре че поясни, като нищо някой щеше да я направи без втасване.  Peace  Ясно е че не се оставя втори път, в тавата, нали ще стане като тутманик.  Laughing Но добрите пицарии оставят 24 часа да втаса, има голяма разлика после.... Не изключвам, че в някоя бг пицария слагат и други неща вътре, но по принцип си е както си написала - брашно, мая и вода, нищо друго. Ако на някой му харесва, и масло да слага. Птросто няма да е пица вече. Както и да е, всеки да яде както му харесва.

Ясно съм написала, че се оставя да втаса, ако ти не се дочела, не ми го приписвай на мен. А всеки, който си има хал хабер от тесто, ще знае че ако не е написано, то то се подразбира от само себе си. Peace
Имам навика да пиша рецепти точно, защото знам какво е да си начинаещ готвач и това дето за другите се подразбира, за мен не е ясно.

С 24 часа не мога да се съглася, защото много зависи от температурата, в помещението, където се съхранява. Ако някой знае какво е превтасало тесто, ще ме разбере.  Mr. Green Хипотетично пицата е измислена като са се чудели какво да правят развалено тесто, и има резон, но не ми се вярва, някъде да се практикува.  Peace
Виж целия пост
# 11
Оф, защо скачаш сега? Не се заяждам с теб, бях ти и подчертала в цитата " Аз не оставям да втаса, защото я харесвам тънка, там седеше".  Откъде да знам че имаш предвид за второ втасване. Иначе нямаше и да отговоря в темата след като видях че става дума за конкретна пицария (мисля че си я спомням  Laughing). Наистина целта не беше заяждане, беше ми лююбопитно.  Сетих се че ми бяха разказвали за една жена, която прочела 2-3 яйца в рецептата и сложила 23.  Laughing Това е истински случай при това...

Оставя се в хладилника 24 часа, първо втасва нормално до удвояване-утрояване на обема. Наричат го не втасване а нещо друго си, не помня. Но е факт че после се храносмила много по-лесно. Пробвала съм много пъти. И е традиционно за неаполитанската пица, а там са я измислили все пак. затова е много по-лека накрая. Не ти довтасва в стомаха.
Виж целия пост
# 12
Една от рецептите ми за пица е без нито едно втасване, става хубаво, но повече харесваме тази с обикновено тесто.

Да не би да престоява в хладилник 24 часа?
Виж целия пост
# 13

Да не би да престоява в хладилник 24 часа?
Да, разбира се, дописах и в горния пост. Ясно е, че ако го оставиш на стайна температура ще превтаса... Така обаче продължавали работата си бактериите и после като я ядеш ти е леко... Аз просто го приготвям предния ден тестото, не е по-трудно в крайна сметка.
Виж целия пост
# 14
Аз правя, като разтворя половин кубче мая със захар 1 ч.л., в хладка вода. После доливаш вода до 500 мл., малко олио, сол, брашно и месиш. Оставяш да втаса, после премесваш, отделяш колкото ти трябва, разточваш на тънко. Аз не оставям да втаса,/второто втасване, след като е разточена/ защото я харесвам тънка, там седеше. Тогава разстилаш на още по-тънко и като ти втаса/не прекалено/, слагаш салцата и плънката.

Самоцитирам се, че не ми дава форума да редактирам. За мен е ясно, че се говори за второ втасване, сега го и дописах в червено. Wink Не знам коя ще е тази пицария, която ще изнамери голям хладилник, където да оставя тестото да седи 24 часа. Всичко се меси на машини, като втасваше в тази и го мятаха по тавите и бъркаха ново. Неля, в пацариите, тестото е в огромни количества, хладилниците са модерна техника, преди ги е нямало. Също вметнах, че пицата е измислена от развалено тесто.  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия