БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 66 145
  • 754
# 75
Doli
Благодаря ти за бързия отговор.
Аз всъщност ще приготвям пълнени патладжани.  Разрязани по дължина и издълбани.Пак ли трябва да ги накисна?
Не съм правила такива никога, дано въпроса ми да не се стори глупав на опитните.
Аз бих ги накиснала...
Виж целия пост
# 76
Или ги накисни, или ги посоли отвътре и ги обърни за 30-40 минути за да се отцедят. Иначе рискуваш да не можете да ги ядете изобщо, ако си попаднала на горчивите
Виж целия пост
# 77
Благодаря за съветите. Ще накисна задължително.
Виж целия пост
# 78
Не съм правила такива никога, дано въпроса ми да не се стори глупав на опитните.
Това не го мисли, то и опитните от там идват.  Simple Smile
Вече са ти писали за кисненето... аз само посолявам, не ги държа във вода. Маринатата е друг случай. Simple Smile.  Скоро не съм попадала на горчиви, не ги соля, направо ползвам. 
Виж целия пост
# 79
аз ги соля обилно, но после ги измивам, защото стават отровни на вкус, а това, с което ги пълня, е с малко количество сол
Виж целия пост
# 80
i_peych, благодаря за линка за почистване на нахут, който пусна  bouquet

имам два въпроса:

1. каква точно е кухненската хартия, върху която се оставят пържени неща, за да отцеди мазнината? хартия за печене или друга?

2. искам да правя фалафели и съм харесала тази рецепта - дали е добра?

Скрит текст:
Необходими продукти:
250 г суров нахут, накиснат във вода за една нощ
2-3 супени лъжици суров булгур
1 пакетче смлян кимион (може и по-малко, добавяйте на вкус)
1/3 чаена лъжичка лют червен пипер
1/2 чаена лъжичка сладък червен пипер
1/2 чаена лъжичка кориандър на прах
2 глави лук
4-5 скилидки чесън
пресен магданоз
хималайска сол на вкус
1 чаена лъжичка бакпулвер
черен пипер на вкус
вода до получаване на подходяща за оформяне на фалафелите консистенция

Начин на приготвяне:
Изцедете нахута от водата, в която е киснал цяла нощ, и го измийте. Сложете го в блендер заедно с лука, чесъна, магданоза, булгура, малко вода и смелете съставките много добре. Добавете и останалите продукти за фалафелите и отново ги смелете, като при нужда прибавете още вода.

Сипвайте толкова вода, колкото е необходимо, за да постигнете подходяща за оформяне на кюфтета смес. Ако блендерът ви е слаб, работете внимателно и на почивки, за да не го изгорите, тъй като се изисква добро смилане на продуктите и процесът не е кратък. След като сместа е готова и овкусена със сол, според вашите предпочитания, я оставете в хладилника за малко, за да си "почине".

Загрейте тиган с растителна мазнина (олио), оформете с мокри ръце фалафелите и ги изпържете до златисто. Не ги препържвайте, защото ще горчат. Работете на средна към силна степен на котлона, в никакъв случай на най-силната. Подредете готовите фалафели върху кухненска хартия, за да се отнеме ненужната мазнина.

Сервирайте ги с хумус или със сос от смлени и смесени в блендера сусамов тахан, кимион, лимонов сок, малко вода, чесън, сол и зехтин.

ето линк, но сайт, който ми дава препоръки едновременно за секс, козметика и готварство, винаги ми е съмнителен  Grinning

Здравей! Аз лично съм си харесал тази рецепта за фалафели.

Кухненска хартия
Виж целия пост
# 81
Нивгиш не съм киснала патладжани, само първите пъти като купих, после веднъж забравих и оттогава спрях. Не видях да се промени вкусът или консистенцията с нещо, но все пак тукашните патладжани са вероятно друг сорт. Така пека и пържа патладжани.

Посолявам, разбира се, но това го правя когато си подправям цялото ядене - ако пържа патладжаните за имам баялдъ (такава ми е рецептата) или ги слепвам с яйце и сирене, тогава не ги соля.

За фалафелите - правя ги по-скоро по рецептата на i_peych, не ми се връзва булгурът с фалафелите. И зелен лук май също се слагал задължително. Тогава ги правех по турска рецепта обаче.
Виж целия пост
# 82
Doli
Благодаря ти за бързия отговор.
Аз всъщност ще приготвям пълнени патладжани.  Разрязани по дължина и издълбани.Пак ли трябва да ги накисна?
Не съм правила такива никога, дано въпроса ми да не се стори глупав на опитните.

Можеш само да ги посолиш и оставиш да си пуснат горчилката, после да се оцедят. Друг вариант е да ги намажеш отвътре с ябълков оцет, да постоят около 30 мин. и оцедиш.
Ако не беше ги издълбала, можеше да ги бланшираш за 6-7 мин във вряща подсолена вода, с 1-2 с.л. оцет на умерен огън и тогава оцеждаш и издълбаваш.
Успех!
Виж целия пост
# 83
Здравейте,ще мариновам бутчета за първи път с червено вино,но имам едно отворено в хладилника сигурно е от година назад дали мога да го използвам?
И другия ми въпрос е марината после мога ли да я сложа в съда,в който ще пека или да я изхвърля?
Виж целия пост
# 84
i_peych   bouquet bouquet bouquet bouquet
Виж целия пост
# 85
Ще си си ги накисна във вода за всеки случай, купувам едни мариновани патладжани със зехтин, които много харесваме и съм решила да пробвам, доста почетох, едни варят други запичат, някакви центруфуги за салати се споменават по рецептите въобще чудо, та някой ако  еправил ще се развам да ми препоръча рецепта
Виж целия пост
# 86
Светлите патладжани /бели, светло лилави и шарени/ са по-малко горчиви от "черните" и когато имам избор, купувам от тях.
Виж целия пост
# 87
Здравейте,ще мариновам бутчета за първи път с червено вино,но имам едно отворено в хладилника сигурно е от година назад дали мога да го използвам?
И другия ми въпрос е марината после мога ли да я сложа в съда,в който ще пека или да я изхвърля?
Това отдавна не е вино според мен. Пилешко бих мариновала с бяло вино, ако трябва да е вино.
Най-често ползвам соев сос, мед, чесън, лимон...виното някак със свинско го свързвам.
Ето ти една идея за мариноване:
https://vicktory.wordpress.com/2014/12/14/%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0% … 0%B5%D1%82%D0%B0/
Виж целия пост
# 88
Дайте идея как да приготвя телешки език, моля  Praynig нещо задушенко на фурна с гъбки например?
Виж целия пост
# 89
Дайте идея как да приготвя телешки език, моля  Praynig нещо задушенко на фурна с гъбки например?
Как го правя аз - нарязвам сварения език  добавям към него запържен лук и гъби, сварено шкембе , може и без него разбира се. Сол, черен и червен пипер, поръсвам го с настърган кашкавал и мятам във фурната.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия