Бързо, хранително, балансирано и икономично хранене - какво да сложим в чинията?

  • 53 709
  • 744


Реших да споделя тук нашият хранителен режим.

Накратко, яде се от всичко по-малко, като предимство се дава на зеленчуците като обем.

Закуската е протеин+мазнини, въглехидрати и плодове

По-просто казано: пълномаслено кисело мляко с овесени ядки и пресен плод. Добавки могат да са ленено семе, сусамов тахан, ядки, сушени плодове, рожков, какао, канела, ванилия, лъжица протеин на прах и т.н.

Събота и неделя имаме специална закуска: "палачинки" тип американски от овесени ядки, ферментирало цвекло и яйце + замразени плодове и желатинови десертчета от изтискан сок от мандарина с желатин, чия, рожков и сусамов тахан.

Обяд и вечеря: половин чиния зеленчуци сурови и за предпочитане листни + други; 1/4 чиния протеин и 1/4 чиния въглехидрати

Например: половин чиния салата от прясно зеле с моркови с пилешко бутче и картофи

Следобедна закуска: по желание, у нас предимно за децата: плод + кисело мляко или плод + ядки

Как да стане бързо?

Аз готвя всеки ден и яденето трябва да е готово за около час. Освен това си имам и каприз на масата Wink

Използвам много бобови в категорията въглехидрати, зърнени по-рядко и картофи.

За бобовите, накисвам събота и неделя около 1 чаша от 2-3 вида бобови, например: леща, нахут, боб мунг; някои от тях и покълват, което пък намалява многократно времето за приготвяне. Например нахут накиснат за 24 часа, след това може да се покълне още поне за едно денонощие или да се приготви веднага за около 10 мин или повече в зависимост от желаната степен на свареност
От зърнените ползвам ориз, киноа, ечемик, булгур, елда и също ги накисвам за по-бързо сваряване. Пак около 1 чаша могат да се приготви през уикенда за седмицата
Макарони и спагети готвя само, когато децата решат, че искат, не по-често от веднъж седмично и ги приготвям също с предварително накисване за поне 30 мин. След това сваряването става за 1 мин след завирането на водата.
Картофите ползвам или сварени и пълнени, печени кюфтенца със сирене и тъмнозелени зеленчуци като спанак или нарязани на тънко с кората и опечени на грил/горен реотан/ само посолени без мазнина или като обърната мусака или т.нар овчарски пай сварени и намачкани с едно яйце.

Млечни като кашкавал, прясно мляко използвам рядко и по-скоро за подправка.

Хляб не ползваме.

За протеините предимно готвя на керамичен тиган като използвам мазнината от самия протеин или пача мазнина, но съм ползвала и масло или свинска мазнина.

Докато се готви вечерята приготвям закуската.

Лесни десерти: плодов сорбет от замразени плодове + сусамов тахан или протеин на прах или гъсто кисело мляко
Домашен "шоколад" от разтопено кокосово масло със или без подсладител + какао и със или без протеин на прах.   
Топчета от сварен нахут,какао, малко подсладител по желание, сусамов тахан.

Рядко ядем десерти. Пием само вода и/или неподсладен билков чай

В кухнята много ми помага кухненският робот, който използвам почти ежедневно; кухненска ножица за рязане на разни меса и зеленчуци, шпатули, дървени лъжици, ножове и т.н.

Защо е хранително, защото няма изключване на хранителни групи, набавят се повечето необходими хранителни вещества, не казвам всички, защото не купувам био или органик и е възможно дори и с това хранене да не се покриват напълно нуждите от микроелементи. За мен това не е проблем.
Смятам, че за хора без здравословни проблеми, както и за семейства с малки деца не е необходимо ограничаването на която и да е "естествена" храна с едно наум, че като пазарим от супермаркета едва ли купуваме естествена храна. Важното е да правим най-доброто с това, което имаме Peace

Защо е балансирано, защото преобладават целите храни във вид най-близък до природата и с малко обработка. Най-важното богато е на фибри, протеини, полезни мазнини (предимно в салатите), няма излишества.

Защо е икономично, защото се избират сезонни плодове и зеленчуци или такива, които са на намаление в магазина, бобовите са доста икономична храна и ако зърнените се купуват в големи разфасовки, излиза още по-икономично.

Това се сещам засега. Ако темата събуди интерес, ще обогатявам с идеи. Не ми липсват, защото за мен кухнята е място за творене и често търся ново вдъхновение за разнообразяване Flutter

А на нас, освен всичко друго и ни е вкусно chef

Ще се радвам, ако има съмишленици и обменяме идеи за менюта Hug
Виж целия пост
# 1
Галче, браво! Много добре оформление на новата здравословна тема. Хайде да ни е честита. Всеки да си постигне целите- нови навици,подобряване на здравето или сваляне на ненужните кг.
На мен ми е проблем обяда,не знам какво и не винаги имам време
 Хайде за вечеря със семейството, хапвам салата с извара.
Виж целия пост
# 2
Благодаря ти Sunstone Hug

За обяда забравих да кажа, че не ядем тъмнозелени листни зеленчуци. Обикновено суровият зеленчук е морков нарязан на пръчици.

Днес за обяд приготвих набързо сварен нахут с бульон от свареното за предната вечер св. сърце и добавих на конци едно сварено яйце + суров морков. Друг вариант е същият нахут смелен и омесен с яйце на кюфтенца. Аз ги правя на горен реотан и върху кухненска хартия. Отгоре поръсям със сусам, а за подправки ползвам кимион и чубрица и сол. По принцип обичаме комбинацията бобови с яйца и често имаме такива бързи комбинации Flutter

За вечеря имаме още от свинското сърце + покълнала леща и сварени на пара броколи с готово доматено пюре. За салата зеле бяло и червено + краставица и авокадо.

И още нещо да добавя. Предпочитам да ядем в по-малки чинии, заради каприза на масата, така че първо изяждаме салатата и после в същата чиния сервирам яденето, който когато си изяде салатата Wink
Виж целия пост
# 3
Поздравления и тук за темата, Галче  bouquet
А какъв би трябвало да бъде размера на чинията? Аз съм обмисляла нещо подобно като идея, защото понякога напр. пържола със салата не ми е достатъчно. Не е точно глад, а сякаш вкусовите ми рецептори търсят още нещо. Бих предпочела да е десерт, ама ... 
Виж целия пост
# 4
з.2012, добре дошла Hug

Нашите чинии са 20 см диаметър. И аз съм като теб, само с месо и салата нещо ми липсва, а да не говорим за ММ, който ще трябва 3 пържоли да му сервирам, ако няма нещо въглехидратно Joy

И понеже много често менюто ни търпи промени в последната минута Laughing, днес ядохме свинско сърце с кюфтенца от нахут със сусамов тахан. Консистенция като пластелин Crazy и децата си поиграха да направят най-разнообразни форми + аспержи на пара с доматен сос. Салата беше домати със зеле, листа от репички и репички със зехтин и малко сирене.

Между другото, ако сервирате нахута със сусамов тахан и малко мед на топчета с или без какао, и оваляни в кокосови стърготини, трудно ще познае основната съставка, като тесто за курабии е вкуса Wink
Виж целия пост
# 5
Галче, чудесна е новата тема! Аз обаче имам едно питане - според принципите на здравословното хранене не бива да се смесват различните групи и всяка една от тях се приема с обилна порция пресни зеленчуци. При теб виждам, че нешата се смесват. Не е ли проблем?
Виж целия пост
# 6
Галче, чудесна е новата тема! Аз обаче имам едно питане - според принципите на здравословното хранене не бива да се смесват различните групи и всяка една от тях се приема с обилна порция пресни зеленчуци. При теб виждам, че нешата се смесват. Не е ли проблем?
Може би имаш предвид разделно хранене? Кои групи имаш предвид? Единствената проблемна комбинация би била въглехидрати + мазнини, и то при определени условия.
Виж целия пост
# 7
Може би бобови+яйца...
Аз също донякъде спазвам РХ,но на мъжа ми и детето  няма как да се получи.
Междудругото шоколадова торта със сварен  нахут се получава много добре.
Виж целия пост
# 8
днес ядохме свинско сърце с кюфтенца от нахут със сусамов тахан. Консистенция като пластелин Crazy и децата си поиграха да направят най-разнообразни форми + аспержи на пара с доматен сос. Салата беше домати със зеле, листа от репички и репички със зехтин и малко сирене.

Между другото, ако сервирате нахута със сусамов тахан и малко мед на топчета с или без какао, и оваляни в кокосови стърготини, трудно ще познае основната съставка, като тесто за курабии е вкуса Wink

Кюфтенцата пържени или печени са? И да питам - тази примерна вечеря не отнема ли много време  newsm78
Аз да седна в 19 часа вечерта и да валям тепърва кюфтенца, няма как да стане  Blush
Виж целия пост
# 9
днес ядохме свинско сърце с кюфтенца от нахут със сусамов тахан. Консистенция като пластелин Crazy и децата си поиграха да направят най-разнообразни форми + аспержи на пара с доматен сос. Салата беше домати със зеле, листа от репички и репички със зехтин и малко сирене.

Между другото, ако сервирате нахута със сусамов тахан и малко мед на топчета с или без какао, и оваляни в кокосови стърготини, трудно ще познае основната съставка, като тесто за курабии е вкуса Wink

Кюфтенцата пържени или печени са? И да питам - тази примерна вечеря не отнема ли много време  newsm78
Аз да седна в 19 часа вечерта и да валям тепърва кюфтенца, няма как да стане  Blush

Тези кюфтенца може и да не са термично обработени, защото нахута  е предварително сварен или от консерва. Най-вероятно нахута се блендира, добавя се тахана и се правят кюфтенца. Не отнема много време.
Виж целия пост
# 10
номера с чинийката е голяма работа Peace
при мен е 22 см от време много време Wink
ако може да ви помогне
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=651737.0
познато на дани Hug
най-хубавото е,че всеки може да го "нагласи" по начина си на хранене
Виж целия пост
# 11
днес ядохме свинско сърце с кюфтенца от нахут със сусамов тахан. Консистенция като пластелин Crazy и децата си поиграха да направят най-разнообразни форми + аспержи на пара с доматен сос. Салата беше домати със зеле, листа от репички и репички със зехтин и малко сирене.

Между другото, ако сервирате нахута със сусамов тахан и малко мед на топчета с или без какао, и оваляни в кокосови стърготини, трудно ще познае основната съставка, като тесто за курабии е вкуса Wink

Кюфтенцата пържени или печени са? И да питам - тази примерна вечеря не отнема ли много време  newsm78
Аз да седна в 19 часа вечерта и да валям тепърва кюфтенца, няма как да стане  Blush

Тези кюфтенца може и да не са термично обработени, защото нахута  е предварително сварен или от консерва. Най-вероятно нахута се блендира, добавя се тахана и се правят кюфтенца. Не отнема много време.

Точно така е, кюфтенцата нямат нужда от термична обработка, но който желае може да ги запече или запържи на тиган Peace
На децата им отне 20 мин, но ако аз ги правя, не повече от 10 мин и дори не е задължително да са във форма на кюфтенца. Може да се оформи в чинията като плоска питка и да се яде с вилица, а ако отгоре се сложи доматен сос или лютеница и се поръси с кашкавал или сирене или ядки може и за пица да мине Mr. Green

Закуска за днес: кисело мляко с овесени ядки и квас от боровинки и сурова круша

Обяд: ориз с лук и гъби, отгоре с покълнала леща и тиквени семки със суров морков

izoma, интересувала съм се и от разделното хранене и за нас съм решила, че не е задължително разделянето на храните, ако нямаме здравословни проблеми с храносмилателната система Peace

Комбинацията въглехидрати и по-точно захари и мазнини за мен е пристрастяваща Blush

tania6, чудесна информация си дала, мерси. Не бях чувала за тази диета. Има ли отворена такава тема в момента във форума?
Виж целия пост
# 12
Галче, много интересни рецепти постваш, ще си открадна от твоите. Моите менюта са толкова бедни и простички, че направо ме хваща срам.
Моят проблем е,че аз трябва да приготвям отделно храна за детето, а и като сме по цял ден навън ми трябва храна за него и за мен( хайде аз се спасявам със сурови ядки или някакъв плод).
Закуска: КМ+малко домашен тахан,а за детето правих кроасанчета от смлени зърна (спелта,лимец и  ръж) с разни подправки
Обяд:пълнени домати с извара,маслини и подправки ( за детето със сирене)
Снак: (сутрешен, следобеден) сурови ядки
Вечеря: зелена салата  със сьомга, но ето за детето пак ми трябва нещо допълнително, може би пюре от сладък картофи и морков...
Виж целия пост
# 13
това е последната, 6-та тема
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=740564.msg26263037#msg26263037
отдавна не сме писали там тъй като Пинки,сивила и аз минахме към ВМ-НВХ (Аткинс за сивилка),а дани е веган,а и дълго време си пишехме само ние Laughing
но както казва Шоки:всеки може да си слага в чинийката неща,които яде/обича или отговарят на храненето му
това е навик,който трябва да се пази до живот и пак казвам:няма значение как се храните:вегетаринци или месоядни
идеята е супер Peaceи заедно с идеята на д-р Папе (да отслабнем докато спим) за 5 часов интервал между храненията няма нужда от каквато и да е диета Wink
Виж целия пост
# 14
това е последната, 6-та тема
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=740564.msg26263037#msg26263037
отдавна не сме писали там тъй като Пинки,сивила и аз минахме към ВМ-НВХ (Аткинс за сивилка),а дани е веган,а и дълго време си пишехме само ние Laughing
но както казва Шоки:всеки може да си слага в чинийката неща,които яде/обича или отговарят на храненето му
това е навик,който трябва да се пази до живот и пак казвам:няма значение как се храните:вегетаринци или месоядни
идеята е супер Peaceи заедно с идеята на д-р Папе (да отслабнем докато спим) за 5 часов интервал между храненията няма нужда от каквато и да е диета Wink

+1

Таня, а в тези теми поствали ли сте менюта?

Sunstone, при нас пък заради децата и ММ е специалното оформление. Аз мога и всеки ден да си ям просто сварени продуктите, даже без сосове, само с малко подправки, но рискувам да получа коментар от рода на и пак ли боб ще ядем Joy
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия