Аз имам чугунен тиган от Икея, хич си нямах идея за разновидностите, чак след като зачетох тук, проверих, че е емайлирана. Нямам база за сравнение да преценя качеството, но определено е издържлива Редовно правя сос за паста с домати вътре, мия винаги с препарат, не омаслявам ръба. Беше дори ръждясал по едно време, защото съм го прибрала с малко вода и няколко тигана един в друг. Махна се ръждата без някакви специални процедури. Отсега нататък ще съм малко по-грижлива
Фислер имам една малка тенджера, купувана преди може би 5-6 години от Метро - беше за 60лв с някакви натрупани точки. Досега не е мръднала и ми е любимата тенджера, мие се лесно, не загаря. После ще я проверя и нея къде е произвеждана, че ми стана интересно от четене тук
Фиффи,
благодаря и на теб че сподели!
В упътването на емайлирания чугун пише добре да се изсушава след измиване, неемайлираната част да се маже с мазнина.
Значи това указание трябва да се спазва точно.
В кухнята винаги имам малко бурканче с кокосово масло. Мажа си ръцете с него вместо с крем, когато имам допир с храна. Та от това масло слагам на чугуна и мисля, че е по-добре така, отколкото с нормално олио, защото кокосовото, изложено на въздух не гранясва.