Как се прави домашно кисело мляко и домашно сирене?

  • 183 458
  • 528
# 255
лимонтозу, или лимонов сок  Peace на 5л. сложи 2-3 пакетчета от по 10 гр
Виж целия пост
# 256
Можете ли да помогнете със съвет за недостатъчно подквасено краве мляко. Вчера подквасих 5 литра, но много ми се доспа и заръчах на мъж ми да го отвие и сложи в хладилника. Тази сутрин гледам всички буркани са недостатъчно подквасени - все едно кисело и прясно мляко смесени. Какво да го правя, вероятно до утре ще се развали? Да го направя поне на извара, но как?

Сложи им желатин по 1чл на буркан  ама първо го сложи желатина в малко вода после го загрей. Това ще оправи гъстотата
Виж целия пост
# 257
Ако е искала с желатин да яде мляко ще си купи готово... newsm25
Виж целия пост
# 258
Никога не съм квасила във фурната,в буркани ли го слагаш,50 градуса не е ли висока температура
Да, в буркани слагам. Когато ги сложа пускам фурната на вентилатор на 50 градуса. Много рядко стават фалове, особено с овче мляко.
Виж целия пост
# 259
През лятото даже не е необходимо да се пуска фурната, температурата е добра за подквасване. Е, ако е само един буркан, може да се пусне за всеки случай да загрее малко.
Когато не ми е било достатъчно подквасено, после съм слагала в съд с гореща вода, за да се постопли малко млякото. Трудно е да се налучка вярната топлина, но се стяга млякото.
Виж целия пост
# 260
 картофче , не би трябвало да му стане нещо.....
Е, не става за ядене като стегнато кисело мляко, но си го ползвай....за таратор, хляб, ако правиш, кексове, питки, въобще във всичко, в което обикновено слагаш кисело мляко.

Аз съм на тема Кефир тези дни.От домашно козе мляко.....
Виж целия пост
# 261
Мами, официално споделям добрите си отзиви за сухата закваска Yo-Aktiv, която ползвам за кисело мляко - скоро експериментирах с нея и вече редовно я ползвам и съм доволна - поръчвам я онлайн от тук: http://www.zakvaski.bg/products/16?language=bg

С киселото мляко се справих и сега съм на вълна сирене   chef Четох разни варианти за използване на сок от лимон или оцет, но ми се струва по-надеждно да опитам с мая за сирене. Можете ли да ми препоръчате откъде мога да си купя в София или поръчам такава мая и имате ли опит с използването на такава?

Благодаря вииии   bouquet
Виж целия пост
# 262
в хранителните магазини, на хладилните витрини, някъде около сирената и млечните продукти я продават. В шишенца. На всяко пише  колко се слага и как, обикновено е 5-6 капки на 1л. мляко, размити с малко вода. С лимона и оцета го пресичаш и получаваш извара, крема сирене можеш да си направиш и разни подобни с отвареното мляко. Но не и бяло саламурено сирене.
Виж целия пост
# 263
Мами, официално споделям добрите си отзиви за сухата закваска Yo-Aktiv, която ползвам за кисело мляко - скоро експериментирах с нея и вече редовно я ползвам и съм доволна - поръчвам я онлайн от тук: http://www.zakvaski.bg/products/16?language=bg

Тая закваска златна излиза  Wink. Една лъжица, от повечето млека на пазара,  е достатъчна да свърши работата на тази закваска.

Пепчо, имаш ли предпочитана мая за сирене или всяка върши работа? И, моля те, напиши ми срока на годност  (за информация).
Виж целия пост
# 264
Благодаря ти, пеп-4o! И аз се присъединявам към въпроса на alys - ползвала ли си някоя мая и коя препоръчваш?

Мами, официално споделям добрите си отзиви за сухата закваска Yo-Aktiv, която ползвам за кисело мляко - скоро експериментирах с нея и вече редовно я ползвам и съм доволна - поръчвам я онлайн от тук: http://www.zakvaski.bg/products/16?language=bg
Тая закваска златна излиза  Wink. Една лъжица, от повечето млека на пазара,  е достатъчна да свърши работата на тази закваска.

Пепчо, имаш ли предпочитана мая за сирене или всяка върши работа? И, моля те, напиши ми срока на годност  (за информация).
Аз съм наистина доволна от закваската и ползвам една опаковка доста време - по едно пакетче на всяко заквасване Simple Smile Преди използвах кисело мляко като закваска и не се получаваше, както исках - пробвах с Бор-Чвор и Боженци. Сега поне се гарантира, че има полезните бактерии и млякото не се точи и не е на парцали.  Wink
Виж целия пост
# 265
На някаква фирма от Павликени - мисля Астра.. нещо беше. Маята има срок на годност поне година и се държи в хладилника, но има малки разфасовки от 30 и 50 гр..
МАмината гледам, че беше друга, но тя купува каквото заредят там в магазина - никакво право на избор. Всичката върши работа, на шишенцата пише колко капки се слагат.  Някои хора слагат и по 2-3 лъжици кисело мляко в сместа за подсирване, мисля, че и мама слага, но не помня разлика да е имало. Сега е горещо, имайте предвид, че ако подсирвате му трябва по-хладно място на млякото, за да не става на шупли.
Виж целия пост
# 266
Супер! Благодаря за информацията - ще се огледам за тази мая и ще споделям Simple Smile
Виж целия пост
# 267

Аз съм наистина доволна от закваската и ползвам една опаковка доста време - по едно пакетче на всяко заквасване Simple Smile Преди използвах кисело мляко като закваска и не се получаваше, както исках - пробвах с Бор-Чвор и Боженци. Сега поне се гарантира, че има полезните бактерии и млякото не се точи и не е на парцали.  Wink

Бор Чвор наистина го развалиха. Последно си захванах мляко с Карабунар, но беше преди половин или една година, не помня. Сигурно е хубава закваската, но поне като си захванеш, след това си продължи от домашното мляко. Всичко си им е наред на бактериите. Иначе няма да се получи кисело мляко Simple Smile. Синът ми чак в Германия си занесе лъжичка-две изцедено кисело мляко (това си е моя измишльотина да е изцедено), за да си кваси, защото не харесва тамошното мляко. Купува прясно в магазина и кваси. Доволен е от резултата.
Пепчо, благодаря! Засега нямаме мляко в изобилие, но ако се появи, ще правя сирене. А да купувам и да подсирвам, не ми се вижда рентабилно.
Виж целия пост
# 268
никак, дори Т* в домашни условия си ги нагласяме трудно с това променливо време.
Виж целия пост
# 269
Мами, официално споделям добрите си отзиви за сухата закваска Yo-Aktiv, която ползвам за кисело мляко - скоро експериментирах с нея и вече редовно я ползвам и съм доволна - поръчвам я онлайн от тук: http://www.zakvaski.bg/products/16?language=bg



Да ти спестя някой лев  Wink

Не е нужно всеки път да ползваш ново пакетче, просто си кваси със старото си подквасено от теб кисело мляко. Така една опаковка от закваската ще ти стига за ужасно много време   bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия