Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Коледа 2019

  • 87 872
  • 1 560
# 825
Предстои ми правене на меденки.
Досега съм ги правила "наведнъж" от замесването на тестото до декорацията.
Възможно ли е предварително да замеся тестото и да го оставя в хладилник за няколко часа или денонощие?
Предварително благодаря!
Виж целия пост
# 826
Разбира се, че може! При някои меденки даже отлежаването е задължително! Майсторките рускини ги оставят за едно денонощие, аз като правя меденки мога да ги омеся сутринта и да ги опека следобед, но и за ден не е проблем да останат в хладилника.
Виж целия пост
# 827
Али, спокойно можеш да държиш тестото за меденки в хладилника няколко дни. По седмица съм го държала. Нищо му няма.
Виж целия пост
# 828
Чета редовно темата, наистина, затова ме извинете, ако въпросът ми е досаден, но наистина се обърках. Много искам да направя тази година напуканите шоколадови сладки, но видях толкова много рецепти за тях, че не мога да избера. Моля, препоръчайте ми някоя изпитана!
Виж целия пост
# 829
Чета редовно темата, наистина, затова ме извинете, ако въпросът ми е досаден, но наистина се обърках. Много искам да направя тази година напуканите шоколадови сладки, но видях толкова много рецепти за тях, че не мога да избера. Моля, препоръчайте ми някоя изпитана!

Тези са много хубави, няколко пъти съм ги правила:

https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B4%D0%BA%D0%B8
Виж целия пост
# 830
Марчева, кой яде толкова сладки около вас? Аз имам желание за мн неща, но като знам, че само в началото има ентусиазъм за консумация, и ми се отщява. Ние с ММ не ядем. Меките тиквени едва се изядоха. Добри са, не са уау, ама все пак са доста прилични.
Виж целия пост
# 831
Не съм Мрачева, ама да си кажа - аз раздавам, нося на рбота за офисното парти и така.

Вчера направих доза меденки на Джули, доза и половина мини щолени на Лабрекс и сладките с гарам масала.
Виж целия пост
# 832
Е, ясно е това. Но Марчева нонстоп твори, та се чудя Stuck Out Tongue Winking Eye
Виж целия пост
# 833
Аз подарявам на двете двойки баби и дядовци, лелята и вуйчото, нося в офиса на колегите и така. А и ядем много, особено аз. Simple Smile
Виж целия пост
# 834
Харесах си Финландски сладки с пълнеж
..........
Каква им е трайността, кога мога да ги направя?

Правя ги обезателно, две седмици преди Коледа миналата година. Превъзходни са.

Тези финландски бисквитки в какви форми ги правите, щото във формата за мъфини ще ми излизат  newsm78огромни, направо кифли....хм..

Марч, имам две тави с форми за мини мъфини от Джъмбо, В тях правя кошничката, пълня я и отгоре слагам малка звездичка от тесто за капаче. На форма са една идея по големи от хартиените кошнички за бонбони. Аз разточвам тестото и от малки квадратчета оформям кошничката по стените на формата.
Виж целия пост
# 835
За Коледа се събираме много хора, голяма фамилия сме. Ще нося част от сладките там. Слагам по някоя сладка на дъщеря ми за училище, в офиса ще занеса също. ММ омита останалото. Grinning
Виж целия пост
# 836
Ето ги сладките с джинджифил:



2-3 дни преди Коледа ще ги потопя в разтопен шоколад.
Виж целия пост
# 837
Ето я рецептата за ментово шоколадовите елхички. Слагам я в скрит текст, че е по-дългичка. Но е лесна де.
Скрит текст:
Ментово шоколадови елхички

Продукти:
2 чаени чаши брашно (не са достатъчни, има нужда от още – аз добавях на око, докато се получи нужната консистенция за еластично меко маслено тесто)
1 чаена чаша пудра захар
¾ чаена чаша меко масло (това е 160 г)
1 яйце
½ супена лъжица бакпулвер
¼ супена лъжица сол
1 супена лъжица ментова есенция (според мен може да се намали наполовина или да бъде 2/3, при пълна лъжица идва малко силен ароматът)
60 г черен шоколад, смлян на ситно (понеже аз имах само 40 г останал, добавих горчиво какао на око, така че да се получи наситен шоколадов цвят и вкус)
зелена сладкарска боя (ползвах гел боя, не прахообразна)
пекан (трябват ядки според броя на елхичките, но около 50 г мисля, че ще стигнат. По рецепта дават 1 чаена чаша)

Брашното и пудрата захар се пресяват. Добавят се солта и бакпулвера. Разбърква се леко. Прави се кладенче и се чуква в него яйцето. Маслото се накъсва на парченца около яйцето. Финално се добавя ментовата есенция. Всичко се разбърква – първо с лъжица или вилица, после се доомесва на ръка, докато се получи гладко маслено тесто. В оригинал дават да се разбие първо маслото със захарта, но и на ръка резултатът е същият. Дотук няма нищо кой знае какво особено или бавно. След това започват леки врътки, защото има нужда след всеки етап да престои в хладилник.
Готовото тесто се разделя на 2. Към едната част се добавя шоколада (при мен и какаото) и се омесва отново до гладкост. Към втората част се добавя зелената боя и също се омесва до гладкост. Двете теста се завиват поотделно в домакинско фолио и се пъхват в хладилник за 1 час.
След това се вади зеленото. Дели се на 2 (за да се работи по-лесно) и всяка част се оформя на триъгълник. Аз лично го приплеснах от едната страна, след което с леко щипване направих острия ъгъл на триъгълника и приплеснах другите две страни. Готовите блокчета триъгълници се увиват с фолио поотделно и се връщат в хладилника за 1 час.
След този час се вади шоколадовото тесто. Дели се на 2 и всяка част се разточва на по-дебела правоъгълна кора. Върху всяка кора се поставя зелен триъгълник и внимателно се увива. Вариантите за завиване са различни и според това на кой как му е удобно – може с помощта на хартия например. На мен ми беше по-лесно да сложа триъгълника в единия край на кората и буквално да завивам. Трябва добре да се прилепи шоколадовата кора към зелената част, както и там, където се събират шоколадовите части. Излишното се отстранява с нож (остана ми малко шоколадово тесто, което изпекох на сладки).
Двата готови блока отново се увиват с фолио поотделно и се прибират в хладилника, този път за 1 нощ. На следващия ден се вадят и се нарязват на елхички с дебелина около 3-4 мм. Не съм ги мерила, но гледах да не са много тънки, но и не твърде дебели.
Подреждат се върху хартия и в основата на всяка елха се залепва с притискане по една ядка пекан. Пекат се на 170°С, като по някое време в началото трябва с вилица леко да се притиснат още веднъж, защото при печенето тестото леко ги изпутва нагоре. Трябва да се следи сладките да не изгорят. Готови са, когато долната страна е леко покафеняла. В общи линии – печенето е като при маслени сладки, но понеже са цветни, трябва да е с повишено внимание, за да не се изпуснат.
Месенето, оформянето и разточването на тестата е върху набрашнена повърхност, за да не залепне. След като се охладят, може да се украсят, но в списанието бяха единствено леко поръсени с пудра захар. Мисля това да запазя като декорация, че ми е някак по-стилно.
Виж целия пост
# 838
Марчева, кой яде толкова сладки около вас? Аз имам желание за мн неща, но като знам, че само в началото има ентусиазъм за консумация, и ми се отщява. Ние с ММ не ядем. Меките тиквени едва се изядоха. Добри са, не са уау, ама все пак са доста прилични.

И аз всичко на работа нося. Не мога да подарявам на познати, защото всеки около мен е ограничил захарта, грижат се за децата си и също не позволяват сладко. Много ми се правят и на мен, но освен на работа няма къде да ги пласирам на друго място и едва се въздържам. След някой друг месец и козунаците почвам. Да не ти кажа, че в камерата на хладилника имам козунак 2-3 от предната година. Ще ги изхвърля вече. Не можахме да стигнем да тях цяла година. Но ми е мерак и правя. И пак ще направя.
Виж целия пост
# 839

Марч, имам две тави с форми за мини мъфини от Джъмбо, В тях правя кошничката, пълня я и отгоре слагам малка звездичка от тесто за капаче. На форма са една идея по големи от хартиените кошнички за бонбони. Аз разточвам тестото и от малки квадратчета оформям кошничката по стените на формата.
Благодаря ти, ще помисля дали да ги врътна.

Много благодаря и за ментовите, нещо сложно и объркано ми е, но ще чета отново довечера.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия