Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Life hacks по време на карантина: как да използваме оптимално наличните ресурси и време?

  • 24 107
  • 24
# 15
Как да освежим своя профил в LinkedInПостепенно светът се връща отново към обичайното си темпо – или поне се опитва. Някои неща може би ще са същите – други ще са крайно променени. Някои се завръщат към работата и офисите си – други се налага да си търсят нова #работа.

В момент, в който целия свят мина #онлайн – логично е и търсенето на работа да се пренесе още по-решително във виртуалното пространство, за това първото нещо, което можете да направите е да освежите, подобрите или ако нямате – да създадете профил в LinkedIn.

#LinkedIn е социалната мрежа, предназначена за работещи хора, която дава възможност да покажем кариерното си развитие, като същевременно опишем повече за работата ни по различни проекти, споменем за хобита и инициативи, в които участваме и не на последно  място – изберем снимката, която ни представя в най-добра светлива.

Правилната снимка
Задайте си следните въпроси: Как изглеждам на профилната си снимка? Какво е моето излъчване? Бих ли поканил на бизнес-среща човека от снимката? Правя ли наистина добро първо впечатление? Как бих описал човека на снимката: професионалист, ведър, усмихнат, небрежен, непринуден, скован, спокоен? – въпросите могат да продължат до безкрай, ако не сте доволни с отговорите – заемете се с промяна и започнете с нова снимка.

Добрата снимка е актуална и в никакъв случай не е направена преди повече от година/година и половина. На профилната ни снимка е добре да бъдем с актуална прическа и да сме облечени с дрехи, подходящи на нашия служебен и социален статус. Забравете за селфитата – заложете на професионален фотограф, който не само ще направи добра снимка, но ще се постарае да бъде и обработена, така че да внушавате наистина професионализъм и достоверност. Избягвайте снимките в цял ръст, заложете на портрет или сника тип „бюст“ – от кръста или от лактите нагоре. Не заставайте 100% в анфас, заемете леко странична поза, за да има дълбочина в снимката и не забравяйте леко да се усмихнете – ведрите лица винаги са за предпочитане пред намусените твърде сериозни физиономии, които не показват сериозност – а вменяват скованост и излишна строгост.

Добро и подробно представяне
Разкажете подробно кариерното си развитие – не се ограничавайте само до дати, длъжности и компании, в които сте работили – разкажете повече за работата си, за предизвикателствата и там където имате с какво да се похвалите – с личните си заслуги и резултати. Споделете благотворителните каузи, които ви вълнуват, както и ако сте работили по такива. Сложете информация за награди и отличия, както и за хоби, спорт и странични интереси. Тази информация ще помогне на всеки, който прегледа профила ви да получи по-пълна и цялостна представа за вашата същност. Сложете линкове към информация за вас в интернет или медии, като интервюта, които сте давали, през текстове, в които сте цитирани като компетентно лице до блог-постове написани от вас или от трети лица. Не забравяйте да съберете препоръки от колеги и партньори.

Постарайте се наистина да разкажете и да опишете това, с което сте се занимавали, а не да направите copy-paste на длъжностната си характеристика.

Бъдете проактивни
Не чакайте само други професионалисти, партньори, колеги или личните ви приятели да ви открият и добавят – изпращайте активно покани до бивши или настоящи колеги или такива, с които сте имали друга форма на работни взаимоотношения. Свържете се и с хора, които не познавате лично, но смятате, че можете да имате повод за работа или сътрудничество. Не се притеснявайте да общувате свободно с хората, които добавяте в контактите си, като се придържате към по-формален и любезен тон и не се натрапвате с прекалено агресивни въпроси, предложения за партньорство или покани за бизнес-срещи.  

Групи по интереси
Присъединете се към групи, в които можете да намирате полезна информация и в които участват хора от вашата гилдия. Не се ограничавайте прекомерно и разширете хоризонтите си – в LinkedIn освен тясно специализирани групи можете да намерите и по-общи, в които участват професионалисти от най-различни сфери. Не се притеснявайте да задавате въпроси и да участвате активно в дискусии, както и да давате компетентно професионално мнение, когато това е уместно. Ако сте специалисти по конкретни теми можете да създадете група в която самите вие да поканите хора да се присъединят и да поддържате с информация, полезни линкове и връзки, статии и др.

Търсете активно свободни позиции
LinkedIn позволява ежедневно да следите новопубликуваните свободни позиции, както и да кандидатствате директно, използвайки профила си като CV. Това е още една причина да създадете безупречен профил, който може да и заинтригува HR специалистите.

Не забравяйте, че освен последователи, контакти и, както в повечето социални мрежи е характерно да се трупат харесвания, най-ценното остава създаването на стойностно и качествено съдържание, изграждането на полезни контакти и налагането и отстояването на позицията на истински професионалист – работете в тази посока и скоро ще имате търсен профил и отлична репутация.

#СпециалиститеГоворят
Виж целия пост
# 16
Иска ми се да поговорим за добрите обноски и етикета в пост-пандемичната обстановка.
Намирате ли за нужно някои правила и норми на поведение да бъдат променени? И ако да – как?
Време е да преразгледаме това, което знаем за етикета и добрите обноски, като направим един бърз еволюционен скок и се научим да бъдем адаптивни, без да пренебрегваме галантността, възпитанието и безупречните си маниери, но и помнейки максимата: safety first! Съгласни ли сте?
Виж целия пост
# 17
Според мен докосването трябва да се изключи изцяло. Има начин да поздравиш и приветстваш човек, без да го докосваш или да навлизаш в личното му пространство.
Виж целия пост
# 18
Според мен докосването трябва да се изключи изцяло. Има начин да поздравиш и приветстваш човек, без да го докосваш или да навлизаш в личното му пространство.

Абсолютно съм съгласна, поне на този етап трябва да ограничим докосванията си и да се съобразяваме напълно с желанията на околните, които не искат да се ръкуват, например.
Освен това няма да спра да повтарям, че най-бързия и директен начин да покажем лично отношение е чрез усмивката. Усмивката е най-директната проява на вежливост и симпатия и върши чудеса в безброй ситуации.
Виж целия пост
# 19
Съгласна съм за усмивката, обаче аз нося маска непрекъснато извън къщи и никой не я вижда.
Виж целия пост
# 20
Денси, мен са ме учили, че усмивката се "вижда" по телефона!
Затова винаги съм усмихната, не е важно да се вижда, важно е да се усеща у събеседника Simple Smile
Виж целия пост
# 21
@beki8
@densi
Дами, мисля, че и двете имате право – да, трудно се забелязва усмивката, когато сме с маски (често и аз си задавам въпроса дали има смисъл да се усмихвам, когато съм с маска)…
Но направете следния експеримент: сложете си маска, застанете пред огледалото и се усмихнете.
Веднага ще забележите, че цялостното изражение на лицето – и най-вече на очите ви, ще се промени.
Нищо не може да помрачи ведрият и усмихнат поглед, гарантирам!

Виж целия пост
# 22
Преминаването от „работно време“ към „лично време“
Започвате ли да излизате спокойно навън? Връщате ли се към обичайния си офис режим или продължавате да работите от вкъщи?

Моят дом ще бъде и моят офис – за неопределено време напред, а последните почти три месеца изпробвах какви ли не съвети за по-добра работа и концентрация и тук накратко ще споделя опита си.

Изграждане на работна рутина
Да намеря баланс между работа и личен живот, при положение, че и двете се случват в едно и също пространство беше сякаш най-сложната част. Хем знам теорията, хем работя вкъщи от години, но на практика беше странно, защото за пръв път всички бяхме вкъщи по едно и също време.

Периодично изпадах в следните ситуации: седя на бюрото си, но съм по-загрижена за ремонта на банята, отколкото за спешната оферта, която трябва да изпратя; вечерям със семейството си, но не мога да спра да мисля за бизнес плана, който трябва да завърша; помагам на детето си с уроците, но не спирам да мисля за муската в печката и дали няма да загори; трябва да направя сос за пастата, но вниманието ми е все още изцяло погълнато от последния работен видеочат, вместо да се съсредоточа върху рязането, за да не накълцам и пръстите си редом с лука.

Трябваше да положа особено усилие – съвсем осъзнато и умишлено, за да направя прехода от „работа“ към „лично време“ истински, защото когато работя изцяло от вкъщи и в същото време съм и на 100% майка и домакиня, както и помощник-виртуален обучител, нещата се оказаха по-сложни от досегашния ми опит.
Класическите съвети тип „изберете кои са нещата, които ви настройват към работен режим и ги правете по един и същи начин, по едно и също време всяка сутрин, дори и да работите от вкъщи“ се оказа, че не действат. Нито пръскането на малко от любимия ми парфюм, нито обличането на дрехи „за навън“ или правенето на чаша ароматно кафе, да описвам дневните си задачи в тефтер и включването на компютъра подействаха.
Заради един много важен фактор, който в предходните години на работа от вкъщи не присъстваше – факторът ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО Е ТУК.

Теоретично знам и бях доказала с годините, че трябва да се извършват едни и същи последователни действия, за да се изгради рутина и това да стане един вид безусловна реакция, така че лесно да се превключва и преминава от режим лично време в работен режим. Но какво да се прави, когато в момента, в който почвам да отговарям на служебни мейли и някой влиза в хола с въпрос, който прераства в цял разговор? Какво да се прави, когато тъкмо съм започнала да пиша текст и някой има нужда от съдействие с приготвянето на обяд, пускането на пералня или с желание да изслушам току що написаното есе по философия?

Плана на деня: по-кратък работен ден, разделен на по-кратки интервали
Подобно на повечето майки трябва да съвместявам ролите на родител, домакиня и труженик се наложи да разделя деня на определени „слотове“, които постепенно приучих всички да спазват – както в реалния, така и във виртуалния семеен и работен живот. Също така съкратих времето на работния ми ден – започвам в 10:00 и приключвам в 17:00 часа.

Сутринта до 10:00 се занимавам само със семейни и лични задачи и неща, това е времето за приготвяне на закуски, пускане и простиране на перални, сгъване и прибиране на дрехи, пускане на миялната, оправян на котешката тоалетна и т.н., като докато машините се въртят и мият или перат вместо мен – успявам да намеря и по половин час за малко спорт.

От 10:00 до обяд се отдаван на писане, както и на отговаряне на мейли, върша работата си в социалните мрежи (публикации и постове, подготвям визии, отговарям на запитвания и т.н.), след много кратка обедна почивка, в която основно помагам с обяда на дъщеря ми, се връщам към работа, като следобедът е определен за разговори, видеоконференции и т.н. – когато ги има, разбира се. Опитвам се никога да не говоря сутрините, освен при абсолютна спешност и необходимост, за да не се разсейвам и да не губя концентрация.  

След 17:00 часа отново е време да семейството ми, за мен и за дома, а в тези дни сякаш домакинската работа никога не свършва, както и време за приготвяне на вечерята, четене и гледане на филми.
Подробен план и за личните задачи

Установих, че за да увелича своята продуктивност, както когато работя, така и в домакинските и родителските си ангажименти е добре да имам много подробен план – по възможност реалистичен и с точни крайни срокове.
По този начин освен, че много ясно поставям приоритетните задачи на първо място, но и определям колко време ще ми бъде необходимо, за да ги осъществя.

Ограничаване на чатовете и разговорите
Първите няколко седмици от извънредното положение прекарах в надпревара с времето: как да свърша всички ангажименти, докато съм същевременно и достатъчно мила, за да отговарям на всички, които ми пишат – кой служебно, кой от скука – по всяко време на деня и на вечерта и във всевъзможни формати и платформи?

С риск да съм засегнала нечии чувства ограничих платформите и времето за чат и разговори, като се постарах да обясня на всички, че за работни теми изисквам да получавам мейли, а всички чат платформи ще гледам извън работно време, тъй като ме разсейват, а в случай на спешност предпочитам телефонните разгорете. Рутинните разговори и виртуални срещи – оставих за следобедите, а личните си контакти (разговори, видео чатове и т.н.) – за след 17:00 часа.

Ще се радвам да споделите и своя опит и дали сте открили нова формула за по-ефективна работа вкъщи.
Виж целия пост
# 23
При мен мотивацията често не работи, залагам на дисциплина.  Simple Smile
Виж целия пост
# 24
Темата е интересна, но заспала. Както се казва, доста вода изтече от момента, в който всички се учехме и свиквахме с работата от вкъщи.
За мен ще е полезно, ако побутнем темата, например с полезни съвети за офисната етика. Може да има такава тема, за съжаление не съм търсила.
Всекидневно се сблъсквам с неколегиални отношения, дървеняшки реакции, и още, и още, които като цяло знам, че не мога да променя, но ще ми е от полза да намеря начин да ги приемам и да не ме напрягат.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия