Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Онлайн консултации с д-р Мариана Мандажиева – специалист по клинична алергология

  • 61 742
  • 636
# 585
Здравейте. Синът ми прави бронхиолити понякога. Водят го с бронхиална астма с алергичен компонент. Алергичен е към домашен прах. Какво мислите за Слит терапията, десенсибилизацията? Или да предложите друго, с което да се справим с алергията.
Ако се справим с алергията, дали това ще повлияе на бронхиолитите? Свързани ли са нещата? Той принципно прави спазъм в хода на вирусно заболяване. Мерси.
Виж целия пост
# 586
Здравейте, д-р Мандажиева!

В началото на месеца синът ми (почти 5 г.) имаше влажна кашлица, после хрема. Педиатърът заключи - вирус. Обаче, кашлицата се превърна в суха, която не спира от тогава, в комбинация с постоянно подсмърчане, без да излиза нищо от носа, поради което педиатърът пусна следните изследвания. Детето с астма ли е? Като беше по-малък често боледуваше с бронхоспазми в хода на вирусни инфекции, последните 2 години нещата приключват до ларингит, без да слизат надолу. Възможно ли е да има алергия? Аз самата имам сенна хрема и астма, която се провокира от вируси. Проблем ли е, че еозинофилите са в норма, но IgE-то е толкова високо? Откакто ми откриха астма и при мен е така...

Благодаря предварително!


Виж целия пост
# 587
Здравейте! Имам проблеми с червата от над три години, причина не се открива (синдром на раздразненото дебело черво), но с всякакви "експерименти" установих, че продуктите, съдържащи глутен, много засилват симптомите. Правих изследвания, от които също не излезе проблем, но ми казаха, че може би алерголог е най-подходящо да ги коментира:Нямам и малабсорбция никаква.
Също, за трета поредна година, по едно и също време и само на открито, имам симптоми на сенна хрема, но не знам защо само в този период, ако чистя прах (домашен) кихам, а през останала част от годината това го няма изобщо. И никога не съм имала подобни проблеми (на 31год съм). Чревните проблеми са целогодишни и не се влияят от нищо, но все пак - дали ако тези антитела се изследват през пролетта (изследването е от преди месеци) има някакво значение, попаднах на информация, че понякога има значение и може в този период да излезе по-ясно има ли проблем. Последното изследване е за "хранителни непоносимости", казват, че не е достоверно (така ли е?) Някои от тези храни не само, че не ми създават никакви проблеми, но не съм и консумирала всички преди изследването, или като цяло рядко. Например чесън - евентуално в някой сос... А тестени бях консумирала 3 седмици, всеки ден...
Изобщо, има ли според Вас смисъл да правя пак изследванията, същите или други? Много ми е важно да изясня нещата, защото основният ми проблем е гинекологичен/хормонален, възникна след чревния и е възможно да има връзка, а от това зависи диагнозата и хормоналното лечение! Благодаря!!!
Виж целия пост
# 588
Здравейте. Синът ми има алергия към домашен прах, правихме кръвни изследвания и после още едни изследвания в Геника, които потвърдиха. Трябва ли да правим и тестуване на ръчичката, за да ни назначат правилна Слит терапия? Или тези изследвания са достатъчни? Благодаря!
Виж целия пост
# 589


Можете ли да ми кажете към какво имам алергия според тези кръвни и какво мога да приемам? Установи се миналата година и не съм говорила с Ваш колега.
Виж целия пост
# 590


Можете ли да ми кажете към какво имам алергия според тези кръвни и какво мога да приемам? Установи се миналата година и не съм говорила с Ваш колега.
Здравейте,
Имате сенсибилизация (наличие на специфични имуноглобулини от клас IgE) към полени. Необходимо е да посетите алерголог, който да прецени дали резултатът от теста съответства на Вашите симптоми, ако имате такива.
Според симптомите се назначава лечение.
Поздрави!
Виж целия пост
# 591
Какви са страничните реакции на стероидните капки за нос, които ползваме за сенната хрема на децата си?
Виж целия пост
# 592
Как се доказва алергия към прогестерон ? Този месец пак направих оток на ларинкса в първия ден на цикъла (за шести път) . Не ми помогна предварително взетият Рупафин, наложи се да ходя в бърза помощ за инжекция. Отока беше толкова голям, че ми беше блокирал челюстта и не можех да си отворя устата Sad
Виж целия пост
# 593
Как се доказва алергия към прогестерон ? Този месец пак направих оток на ларинкса в първия ден на цикъла (за шести път) . Не ми помогна предварително взетият Рупафин, наложи се да ходя в бърза помощ за инжекция. Отока беше толкова голям, че ми беше блокирал челюстта и не можех да си отворя устата Sad
Здравейте, преди всичко е необходимо да се изключи друга причина за отоците. По принцип може да се проведе кожноалергично тестуване с прогестерон, но тестът не е стандартизиран или може да даде фалшиво положителен резултат. Важно е да посетите алерголог, за да се прецени дали има друга причина за отоците, имате ли алергични заболявания и  каво да бъде лечението за превенция на отоците и в слуай на спешност.
Поздрави!
Виж целия пост
# 594
Искам да попитам различават ли се стероидните спрейове за нос които се използват за сенна хрема и хрема от домашен прах?
Един и същи спрей действа ли и против двата алергена?
Виж целия пост
# 595
Искам да попитам различават ли се стероидните спрейове за нос които се използват за сенна хрема и хрема от домашен прах?
Един и същи спрей действа ли и против двата алергена?
Здравейте,
Не се различват. Действат независими от алергена.
Поздрави!
Виж целия пост
# 596
Здравейте д-р Мандажиева,
детето ми е на 10 години с атопичен дерматит от раждането, който обаче не е бил особено силен и освен личен лекар друг не сме посещавали. От м. ноември 2022 се обостри изключително много, няколко пъти се стигна до кортикостероиди, мажем без прекъсване елидел. Направихме тестове за алергии и непоносимости, на които излязоха стойности. За алергия - излезе картоф и бадем от храните,казаха да ги спрем. За непоносимости излезе пшеница, яйце, кашу, като и тях спряхме. Мина повече от месец от както спряхме съответните храни, а няма никакво подобрение, излизат нови петна и пъпки, старите завяхват, сърбежи.., пие фортекал втори месец вече.

Бих искала да ви попитам, ако причината е в проблемите храни, кога се появява резултата от диетата?
И това алергии и непоносимости ли са при него, които дават отражение в дерматит?

Прилагам тестовете - виждам, че реагира на доста неща и в алергии, и в непоносимости...много ли е алергичен и как да ги разбирам тези тестове?

Като погледна тест на друг човек, от темата примерно, виждам реакция на 1-2-3 храни, а при нас в непоносимостите има на всеки ред някаква рекация.

Лекарката коментира и акариите, иска да правим десенсебилизация, на кожния тест резултата към единия акар е 21:10, не знам какво точно означава, към другия е 0.

Благодаря ви много!

Прилагам ги, първите четири страници са непоносимости, пети и шести са алергии .https://photos.google.com/photo/AF1QipObZsGrtQPAVh5NZjAORww7695-7ORFm8S1W01r
Виж целия пост
# 597
Здравейте, д-р Мандажиева,

Синът ми е на 11 год. Провеждаме терапия със Сталорал 688 вече трети сезон, като към момента тестовете не отчитат голям напредък в положителен аспект. Той е с респираторна алергия към  дървесни полени (водещ алерген), тревисти полени, домашен прах и акари, влага, мухъл, котки. Друг тип алергии не е проявявал. Като цяло целогодишно състоянието му е добро (няма кихане или запушен нос) с обостряне в сезона на дървесните полени. От 01.04. приема Ксизал успоредно с имунотерапията.
На 27.04. прекъснахме Сталорала, тъй като се разболя от варицела и имаше висока температура. Междувременно му падна и един млечен зъб, а от вчера (09.05.) му е изписан от педиатърката и Изопринозин за 10 дни, тъй като варицелата не протече много леко и има засягане и зачервяване на булб. конюктива (което не отминава дори след изписана терапия от очен лекар) и гранулиран фаринкс с везикули по дъгите. Практически вчера му беше 16-и ден след първата пъпка и всички обриви вече са завехнали.
Много се притеснявам Изопринозинът да не влоши алергичното му състояние до отключване на астма (до момента не е правил бронхит или пневмонии). Много ще съм Ви благодарна, ако споделите и Вашето мнение като алерголог дали изопринозин би засилил до такава степен имунитета за период от 10 дни с прием 2 пъти на ден по 2 табл. (детето е 40 кг). И още нещо, дали след такова дълго прекъсване и след употребата на Изопринозин няма да е проблем да продължим терапията със Сталорал 688?
Благодаря Ви предварително! ❤
Виж целия пост
# 598
Здравейте. Синът ми е на 7 год и има алергия към домашен прах. Тази година прави и два бронхоспазъма  в хода на вирусно разболяване. Приема пулмикорт турбохалер два пъти на ден. Води се с бронхиална астма с алергичен компонент. Казаха ми , че алергията може би утежнява протичането на обикновен вирус при него и затова може би, ако овладеем алергията, няма да прави такива спазми. Та затова алергологът ни изписа терапия с капки сталорал , която още не сме започнали. В момента освен турбохалера приема и спрей Назостад и Рупафин, а в момента и капки за очи Тобрадекс , защото се възпалиха. Въпросът ми е като започнем капките сталорал може ли да се намалят тези всички други лекарства, защото ми се виждат много на брой ... Предвид това, че скоро свършва училище и няма да има контакт с толкова вируси. Иска ми се да си почине малко от лекарствата лятото.
Принципно пулмологът беше казал да спираме вече пулмикорта, но сега ако почне Сталорал, не знам как се процедира. Какво е вашето мнение?
Виж целия пост
# 599
Здравейте. Синът ми е на 7 год и има алергия към домашен прах. Тази година прави и два бронхоспазъма  в хода на вирусно разболяване. Приема пулмикорт турбохалер два пъти на ден. Води се с бронхиална астма с алергичен компонент. Казаха ми , че алергията може би утежнява протичането на обикновен вирус при него и затова може би, ако овладеем алергията, няма да прави такива спазми. Та затова алергологът ни изписа терапия с капки сталорал , която още не сме започнали. В момента освен турбохалера приема и спрей Назостад и Рупафин, а в момента и капки за очи Тобрадекс , защото се възпалиха. Въпросът ми е като започнем капките сталорал може ли да се намалят тези всички други лекарства, защото ми се виждат много на брой ... Предвид това, че скоро свършва училище и няма да има контакт с толкова вируси. Иска ми се да си почине малко от лекарствата лятото.
Принципно пулмологът беше казал да спираме вече пулмикорта, но сега ако почне Сталорал, не знам как се процедира. Какво е вашето мнение?
Здравейте,
Целта на алергенната имунотерапия, каквтото лекарство е Сталорал, е да се спре ходът на алергичното заболяване и да се намали или спре фармакотерапията, ако се постигне контрол на заболяването. Преди да се започне, е задължително да се докаже връзката на сенсибилизацията (положителните тестове) със съответни симптоми. Ако се започва лечение със Сталорал (алергенна имунотерапия), заболяването - алергична астма или алергична хрема, трябва да е контролирано, и при продължително стабилно състояние може да се мисли за намаляване на фармакотерапията (противовъзпалителните лекарства - кортикостероиди, антилевкотриенови антагонисти и други).
Поздрави!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия