Холистичен подход към здравето и щастливия живот. Онлайн консултации с Ники Суков

  • 29 183
  • 161
# 135
Какво мислите за режимите с Ниски въглехидрати-високи мазнини и те ли са наистина най-удачния начин за справяне при инсулинова резистетност. А още по-трудно става, когато това е съчетано с проблеми с щитовидната жлеза, хашимото и хранителни непоносимости. Тогава съвсем се ограничават възможностите за разнообразно и пълноценно хранене.

Вие какъв режим препоръчвате при Инсулинова резистетност и има ли начин да се подпомогне чрез храна функцията на щитовидната жлеза и да се обърне хипофункция към нормална такава без медикаменти.

Здравейте, Красимира,

В случая на Вашия казус връзката е повече от неуместна с предходното запитване.

Кетогенното хранене наистина е разработено за борба с диабета, на който инсулиновата резистентност е прекурсор. Но прилагането му с лека ръка може да отключим широк спектър от автоимунни състояния. За пример, д-р Аткинс (автор на диетата със същото име) е умрял от рак на дебелото черво, за което няма разяснения в масово тиражираните му и днес книги.

Много по-лесно би било сваляне на глюкозата по Метода на глюкозата (на Джеси Иншоспе), защото така се контролира и възпаляемостта (общото име за Хашимото и хранителни непоносимости при вас).

Освен това при холистичния подход няма работа на парче (не се насочва към един конкретен орган) и затова ще Ви разочаровам, ако не препоръчам конкретни храни за случая Ви.

В допълнение е нужно движение и промяна начина на живот, за което успешно помагам на моите клиенти. Ако това Ви интересува, заповядайте на първоначална консултация при мен.

Благодаря.
Виж целия пост
# 136
Здравейте! Имам проблем със сладкото...може да звучи смешно( или поне на хората, които споделям, както и на някой доктори ) , но постоянно ми се яде и ям сладко. Тъпча се, става ми тежко и гадно, казвам си повече няма и отново повтарям грешката и така постоянно.  Не съм от дебелите, по- скоро ми е нужно стягане и се старая няколко пъти седмично да правя упражнения, но трябва и някакъв режим откъм храна да започна. Не говоря за нещо драстично да спра и да не ям, а просто поне до минимум да ям вредни храни, и да включа повече полезни. Ако е от значение съм с премахната щитовидна жлеза и пия хормон.
Трябва ли някакви други изследвания да си пусна, нещо на което да наблегна или всичко е просто "в главата ми", че искам сладко.
Не искам да продължавам така, защото сега може да е само подуването, тежестта, газовете...да не стане нещо по сериозно.
Виж целия пост
# 137
Здравейте! Имам проблем със сладкото...може да звучи смешно( или поне на хората, които споделям, както и на някой доктори ) , но постоянно ми се яде и ям сладко. Тъпча се, става ми тежко и гадно, казвам си повече няма и отново повтарям грешката и така постоянно.  Не съм от дебелите, по- скоро ми е нужно стягане и се старая няколко пъти седмично да правя упражнения, но трябва и някакъв режим откъм храна да започна. Не говоря за нещо драстично да спра и да не ям, а просто поне до минимум да ям вредни храни, и да включа повече полезни. Ако е от значение съм с премахната щитовидна жлеза и пия хормон.
Трябва ли някакви други изследвания да си пусна, нещо на което да наблегна или всичко е просто "в главата ми", че искам сладко.
Не искам да продължавам така, защото сега може да е само подуването, тежестта, газовете...да не стане нещо по сериозно.

Здравейте, Сис,

Няма нищо смешно в споделената история и това да ти се хапва сладко е в кръга на нещата. Глюкозата, до която въглехидратите се трансформират под действието на инсулина, е основният източник на енергия за клетките ни. Така е устроен всеки човек. Така сме еволюирали да работи тялото ни и мозъкът ни го знае.

Това, което се случва при Вас, е, че заради дефицит и на други хранителни вещества (микронутриенти), центърът Ви за възнаграждаване е свикнал и допаминът, който се отделя при консумацията на сладко, и дори на тялото Ви да не достига въглерод, хром, фосфор, сяра или триптофан, това мозъкът Ви си го превежда като: „Дай още сладко!“

На психо-емоционално ниво, недостатъчно подхранващите взаимоотношения (недостиг на любов), може да доведе до същия глад за сладко, защото и сладкото, и хубавите емоции причиняват секреция на допамин, но само магазинът за бонбони работи денонощно.

Включването на правилни, истински храни може да отучи мозъка Ви от този наркотик (сладкото), но дори с няколко страници отговор или пост в блога ми не бих могъл да Ви помогна така, както помагам в лични консултации. Заповядайте да поговорим на място (може и онлайн) и можем да съставим стратегия за Вашето отърване от сладкото.

Успех!
Виж целия пост
# 138
Здравейте  моето питане е за целулита. Аз съм слаба, но имам целулит. Храня се малко и това не е мое мнение, общо взето всеки ми го казва под някаква форма. Целулита ми е доста видим и неприятен, чела съм доста по въпроса, включи и псисоматика, където се крият много от проблемите ни и все пак какво мога да направя. Ям плодове, салати, ориз, картофи, много малко месо, салами, цигари, алкохол въобще не консумирам. Не пия безалкохолни, предимно вода и кафе.
Виж целия пост
# 139
Здравейте, моето питане е за целулита. Аз съм слаба, но имам целулит. Храня се малко и това не е мое мнение, общо взето всеки ми го казва под някаква форма. Целулита ми е доста видим и неприятен, чела съм доста по въпроса, включително и психосоматика, където се крият много от проблемите ни и все пак какво мога да направя. Ям плодове, салати, ориз, картофи, много малко месо, салами, цигари, алкохол въобще не консумирам. Не пия безалкохолни, предимно вода и кафе.

Здравейте, Сефора,

Това, което споделяте, е грижа на много от жените, защото, ако не се образува към края на пубертета, с възрастта е неминуемо заради намалялата еластичност на кожата. Най-голямата трудност при лечението му идва от неяснотата около възникването му. Всички знаят какво е, но никой няма универсално решение за него. И това дава почва за спекула и маркетинг на какви ли не продукти, препарати и процедури със съмнителен ефект.

Това, което е сигурно, е, че кожните Ви клетки в определени зони се запасяват с енергия под формата на липиди (мазнини). Това, че сте слаба, ще улесни задачата Ви, но Вие сама ще намерите най-вярната формула като комбинирате следните предложения:

1. Увеличете драстично водата и заменете кафето със зелен чай. Страдате от недостиг на вода, а кафето е диуретик;
2. Увеличете качествените мазнини (перорално и външно). Това е контраинтуитивно, но студено пресованият зехтин и кокосово масло не бива да слизат от масата Ви за хранене и масажи. Добавете ядки и семена в менюто си, ако Ви липсват;
3. Увеличете пресните зеленчуци (особено зеленолистни, бобови и чесън/лук), горските плодове (към които се числи и динята) и гъби;
4. Ако избягвате месото, поне си позволявайте дребна или едра дива океанска риба;
5. Наблегнете на силови упражнения, които да натоварват и развиват мускулите Ви в засегнатите зони поне 2 дена в седмицата и се движете поне 10-15 минути след храна;
6. Пийте вода с лимон сутрин на гладно или 1 с.л. лимонов сок/оцет малко преди храна;
7. Намерете си добър специалист за лимфодренажен масаж;
8. Намалете до минимум преработените храни, соленото (не казвам да ядете безсолно), сладките десерти с добавена захар или изкуствени подсладители, в т.ч. всякакви сокове, напитки и други, без значение дали са пресни, натурални, или нещо друго;
9. Намалете до минимум готовите сосове, дресинги, майонези, храни и полуфабрикати, защото те включват последните две предложения.
10. Избягвайте консервирани и пакетирани храни, в т.ч. бутилирана вода.

Ако имате нужда от допълнителна помощ, винаги сте добре дошла на лична консултация.

Успех!
Виж целия пост
# 140
Мазнините -- хубави или лоши

Напоследък мазнините за готвене и директна консумация отново влизат в светлината на прожекторите. Все повече нови изследвания оборват заблудите, които са битували в кухнята на западното общество последните 30-40 години. Крайно време е да уточним кои мазнини не бива никога да консумираш, заради вредите върху здравето ти, и кои са по-добрите им варианти, подобряващи оптималната работа на тялото ти.

Когато разберем мазнините, вече правим първи стъпки за подобряване на здраве си и това на близките, защото експертите смятат, че токсичните мазнини може да са най-опасната храна, която консумираме в нарастващ брой проучвания, разкриващи рискове от астма, диабет, сърдечни заболявания, храносмилателни затруднения и др. Тъжната истина е, че лошите мазнини са превзели много домакинства до положение, в което хората си мислят, че постъпват правилно, докато излагат цялото си семейството на риск.

Науката за мазнините

Полиненаситени растителни мазнини
Тази им разновидност най-често се среща в супермаркетите, където са обозначени като здравословни! Такива твърдения е добре винаги да повишава вниманието ти, защото зад гръмките твърдения има друга реалност. Редица масово използвани мазнини са всъщност изключително нестабилни и това ги прави много вредни. Такива са индустриалните мазнини от семена (или растително олио), което съдържа главно полиненаситени мазнини. Към тях се числят слънчогледовото, соевото, рапичното, царевичното и шафраново олио, лененото масло, олиото от памукови семена и фъстъченото масло. Тях често ги представят за мазнини без холестерол или с друго гръмко здравословно име, което всъщност нищо не значи.

Истината е съвсем друга и, докато полиненаситените мазнини в целите (както идват от природата) храни като орехи, фъстъци, соя и ленено семе са наистина изключително здравословни, нещата коренно се променят, когато те се извлекат и преработят до крайния продукт, който ти рекламират като здравословен. Той е силно рафиниран — с променена молекулярната структура — и има малка прилика с истинския орех или соя, в резултат на което олиото става силно податливо на гранясване (окисляване).  Окисляването е химическа реакция при наличие на светлина и/или топлина, когато маслото се свързва с кислород, също както при старите орехи миришещи зле след гранясване (българската дума за резултата от окисляване на мазнините).

Тези мазнини бързо се окисляват дори при стайна температура, в резултат на което възникват вредни вещества (активни форми на кислорода), които са молекули с несдвоени електрони, и те са силно реактивни с протеините на ДНК и липидите в тялото ни. Когато ги приемаме, свободните радикали причиняват възпаление и увреждане на клетките на тялото ни, известно като оксидативен стрес. Този процес допринася за сърдечносъдови заболявания, диабет, синдром на раздразнените черва, артрит, затлъстяване, астма и др.

Още по-зле става при нагряване на мазнината, когато готвиш, с което окисляването се ускорява и води до още по-голямо количество активни форми на кислорода. Освен това, полиненаситените мазнини са и богати на омега-6 мастни киселини, с които и така изоблиства менюто на съвременния човек, за сметка на недостига на омега-3. Това се получава главно от свръх преработването на масовите храни, което допълнително обостря възпаляемостта и ускорява заболеваемостта.

В проучване от 2018 г., озаглавено „Омега-6 мастни киселини с растителен произход като двигател на коронарна болест на сърцето“, изследователите стигат до заключението, че многобройни причинно-следствени връзки показват, че линоловата киселина (един тип омега-6 полиненаситена мазнина) засилва оксидативния стрес, окисляването на лошия холестерол, хронично възпаление на клетъчно ниво, атеросклероза и вероятно е основен причинител в менюто ни за сърдечно-съдови, заболявания, особено при прием под формата на индустриални мазнини за семена, наричани растителни мазнини.

Соевото олио е класически пример за това. То съдържа от 58-58% полиненаситени мазнини, с високо съдържание на омега-6, и въпреки това е едно от най-масовите за готвене в света, основно защото е евтино. Многобройни проучвания, обаче, показват, че то повишава изключително рязко възпаляемостта и риска от инсулинова резистентност, диабет и митохондриална дисфункция.

Друго категория храни, с която в менюто ти може да се промъкнат, заради ниската си цена с масово използваните мазнини са свръхпреработените, пакетирани храни (чипс, бисквити, сладкиши, хляб, сосове и майонеза, замразени пици, други готови ястия, немлечни сметани и консервирани супи). А въпреки гръмките си реклами, че са здравословни и натурални, мюсли, салатни дресинги, вегетариански бургери и храни с ниско съдържание на мазнини също могат да ги съдържат. Така че е изключително важно да четеш внимателно и да разбираш етикета със продултите, а в най-добрия случай, си приготвяй сам храна у дома и избягвай химикали и токсични мазнини, защото знаеш какво ядеш.

Холестеролът е друга често обсъждана тема при растителните мазнини. Намаляването му няма връзка с по-добрите здравни показатели, а по-важно е да се наблегне на HDL, здравословния холестерол и да се предпази той от окисляване, защото това предизвиква атеросклероза и сърдечносъдови заболявания. За пример, проучване от 2016 г., преразглеждащо хипотезата в традиционните разбирания за хранене полезно за сърцето, установява, че докато растителните мазнини могат да намалят холестерола в кръвта, това не намалява задължително риска от смърт, причинена от коронарна болест на сърцето, заради което се работи по намаляване на холестерола.

Рафинираните полиненаситени мазнини наистина могат да са така преработени, че да имат по-висока димна точка (температурата, при която те горят). Въпреки това, много преди да достигнат до нея, те претърпяват окислителни химични реакции, които отделят вредни съединения. Освен това димната им точка пада, тъй като полиненаситените мазнини бързо се окисляват и това означава, че температура, посочената на бутилката, не е задължително реалната димната точка, на която може да разчиташ вкъщи.

Извод — избягвай нестабилните полиненаситени растителни мазнини и преработените храни, колкото е възможно повече, защото лесно гранясват (окисляват се), и заливат тялото ти със свободни радикали като причиняват пълен хаос в него.

Трансмазнини
Те влизат в употреба от войните на Наполеон в началото на XVIII век и представляват  химически променени растителни мазнини, за да станат стабилни за съхранение. Такъв е маргаринът и растителната мазнина. Те са особено популярни в хранително-вкусовата промишленост, където приоритетът е в производството на евтини дълготрайни храни като купешките бисквити, вафли и пуканки за микровълнова фурна. Те имат сериозни последици за здравето, като увреждат холестеролните молекули и стените на артериите, правят кръвните клетки лепкави и причиняват сърдечен удар. В доклад от 2006 г. в New England Journal of Medicine се посочва, че трансмазнините увеличават риска от коронарна артериална болест повече от всички други макронутриенти.

Редица държави са забранили масовата употреба на трансмазнините, но това не означава, че те са напълно изчезнали. Производителите имат право да не обявяват, че храните съдържат трансмазнини, при съдържание по-малко от 500 мг на порция. Така че, ако твоят чипс „без трансмазнини“ съдържа 300 мг на порция и изядеш няколко пакета, ти може да приемеш напр. 10 порции, с които си набавяш 3 г трансмазнини. По същия начин, ако не устояваш на пържена храна във веригите за бързо хранене, се излагаш на трансмазнини, без да споменаваме другите рискове за здравето.

Извод — успехът в избягването на трансмазнините се постига като четеш етикетите за съставките, когато пазаруваш и да внимаваш за всичко, което споменава трансмазнини, частично хидрогенирано растително масло или моно- и диглицериди на мастните киселини. Това лесно се постига просто като, ограничеш или избягваш свръхпреработените храни, доколкото е възможно, и за най-сигурно стойте далеч от пържени храни.

Многократно използвани мазнини за готвене

Когато мазнините многократно се подлагат на високи температури, окисляването им достига съвсем нови висоти. Те претоварват тялото ти с вредни съединения като алдехидни липиди, пероксиди и акрилен, които  значително увеличават риска от рак, сърдечносъдови заболявани, увреждане на нервната система, на черния дроб и на бъбреците. Нагряването на мазнини отново и отново променя структурата им, превръщайки ги изцяло в трансмазнини, което подлага тялото на масивен окседативен стрес.

Извод — в домашни условия се въздържай от повторна употреба на мазнини за готвене. Използвай прясно олио всеки път и изобщо замени пърженето с печене, варене, готвене на пара, задушаване, или въздушно пържене (еърфрай).

Здравословни мазнини

Зехтин
Той е неразделна част от средиземноморската диета и е признат с многобройните си ползи за здравето. Представлява мононенаситена мазнина, която стимулира здравето на сърцето, регулира кръвната захар и дори подобрява здравето на мозъка. За разлика от полиненаситените мазнини, той има само една двойна връзка, която допринася за стабилността му за по-дълго време към окисляване при естествени устойчивия.

Студенопресованият зехтин (екстра върджин) има относително ниска димна точка от 190℃, а рафинираният — 243℃. Най-ценен е в суровата си форма и е отличен за подправяне на салати и за добавяне в ястия. Зехтинът е минимално обработен, (особено студенопресованият) за разлика от полиненаситените мазнини, защото е просто извлечен чрез пресоване маслините без никакви химикали или топлина. Този процес запазва хранителния профил на маслото в тях, включително високото му съдържание на антиоксиданти като витамин Е и феноли с широк спектър от противовъзпалителни и антиоксидантни ползи. Съхранявай го в добре затворен съд на хладно и тъмно място, за да го предпазиш най-добре от гранясване.

Качествено краве масло от свободно пасли крави
Подобно на холестерола, преди много време наситените мазнини са низвергвани като вредни, но последните проучвания хвърлят нова светлина върху кравето масло и ползите му за сърдечно-съдовото здраве. В анализ от 2014 г. изследователи от университета в Лимерик изследват влиянието на маслото върху различни здравни показатели. Проучването установява, че хората, които ядат масло, всъщност имат по-нисък риск да развитият диабет спрямо тези, които не го ядат, и това предполага, че маслото може да има защитни функции при диабет.

По същия начин няма значителна връзка между консумацията на краве масло и риска от коронарна болест на сърцето или инсулт, което противоречат на старите схващания, че маслото е свързано със сърдечно-съдови състояния. Ето защо нарастващ брой проучвания оспорват общата категоризация, че всички наситени мазнини са лоши. Вместо това, се обръща внимание върху качеството на пашата за животните, дали са отглеждани с употреба на химикали и хормони, дали кравите са индустриализирано отглеждани и как цялата верига на продукция влияе на качеството.

Маслото от свободно пасли крави е чудесен пример на високо съдържание на конюгирана линолова киселина и омега-3 мастни киселини, което има множество ползи за сърцето. То е богато на витамин А, Е и бета-каротин, които са от съществено значение за поддържане на зрението, здравето на кожата и работата на имунната система. Единственият му недостатък е, че то има много ниска димна точка — 150℃ и не е подходящо за готвене при висока температура.

Пречистено масло
Гхи, Гхий или Ги е пречистено масло, което се използва от векове в индийската кухня. То се получава чрез кипене (да не се бърка с пържене) на кравето масло за отстраняване на млечните протеини и водата, което го прави златиста и ароматна мазнина. То е популярно не само заради богатия си вкус, а и заради високата си димна точка — 250℃. Кравето масло прегаря на по-ниска температура, заради примесите (млечните протеини, вода), които като се премахнат, носят на пречистения му вариант 100℃ по-висока димна точка и по-дълъг срок на годност. Ето защо то е добър вариант за запичане на месо, пържене на зеленчуци и други техники, които изискват по-висока температура, които в добавка с неговият орехов и карамелов аромат придават превъзходен вкус.

Кокосово масло
Това е забележително масло, известно със своята стабилност, поради високото си съдържание на наситени мазнини. То е с по-дълъг срок на годност и е по-малко податливо на гранясване от полиненаситените мазнини. Кокосовото масло може да понася високи температури на готвене, без да отделя вредни съединения. Проучване от 2015 г. на Националния Институт по Кардиология (САЩ) подчертава ползите от студенопресовано кокосово масло върху изследванията за холестерол. За отбелязване е, че кокосовото масло увеличава общия холестерол, което е за сметка на HDL (полезния), който е по-малко вероятно да се окисли и да увреди артериите.

Проучванията свързват кокосовото масло и с благоприятния му ефект върху кръвното налягане поради съдържащите в него полифеноли. То е богато и на лауринова киселина, която има антибактериални и антимикробни свойства, за по-здрави червата и по-качествено усвояването на хранителните вещества. Предлага се в две форми: рафинирано и студенопресовано (нерафинирано). Първото е с неутрален вкус и по-висока димна точка от 204℃. Необработено кокосово масло има забележим вкус на кокос и е прекрасно за сладкарството с по-ниската си димна точка — 177℃.

Заключение
Избягвай полиненаситените растителни мазнини, тъй като те са силно нестабилни, лесно гранясват и объркват биохимията на тялото. Избягвай и трансмазнините под формата на маргарин и растителни мазнини в преработените и пържените храни и за нищо на света не ползвай многократно нагрявани мазнини като в пърженето. Вместо това заложи на зехтин, качествено масло, гхи и кокосово масло.

Мазнините са само един вид макронутриенти, а те всички имат своето влияние върху здравето ти. Ако считаш, че се нуждаеш от подкрепа в избора си на храни и начин на живот, първата стъпка може да е първа консултация с твоя любим инструктор по хранене.
Виж целия пост
# 141
Рождественски пости
Мина близо седмица от началото на Рождественските (или Коледни) пости. Те продължават 40 дни и не са така строги като Великите и Богородичните пости, а повече наподобяват на Апостолските (Петрови). В този си вид са от 1166 година, установени от Константинополския патриарх Лука Хрисоверг.

В края на есента природата се приготвя за зимен сън; цялата реколта е прибрана и последните плодове и зеленчуци са най-добрата и подходящата храна. С нея се приготвяме за студената зима, като приемем най-доброто, с което природата ни е дарила:

1. Чудесните кореноплодни (ряпа, цвекло, моркови, алабаш) с техния заземяващ ефект и богати на комплексни въглехидрати, така нужни за енергия равномерно през деня;
2. Незаменимите зеле, праз и тикви - поели и последния слънчев лъч, доставящи с това топлина на тялото ни;
3. Сладките круши, ябълки, грозде, хинап, мушмули и дюли, без които зимата няма да е същата;
4. Невероятните ядки (орехи, лешници, бадеми и други) са основен източник на качествени мазнини;
5. Превъзходните варива (боб, нахут, леща и други) са несекващ източник на белтъчини;
6. Неизменните зърнени са източници на комплексни въглехидрати, витамини и фибри.

Всички те са добри в разнообразните си варианти

- пресни, с което ни доставят максимума от витамини и минерали за студените месеци;
- сушени, с което са изключително богати на фибри, без които храносмилането е немислимо;
- ферментирали, като така ни доставят невероятните пробиотици за по-добър имунитет и качествено разграждане на храните.
- консервирани и готвени за повече топлина и уют

Чак когато естественият срок на годност на всички прекрасни плодове и зеленчуци е към края си и техните запаси са на изчерпване, а животните за колене са достатъчно наддали, е време за промяна. И така, на Бъдни вечер последно се яде само постна храна, след което от Коледа се блажи. По този начин в най-големите студове на зимата можем да получим най-много топлината от животинската храна (месо и животински продукти) със силен загряващ и заземяващ ефект. По това време се избистря и виното, а лютивите подправки и празът дават допълнителна топлина на зимните гозби.

И така, в подготовката си за Коледа (Рождество) пречистваме тялото и душата си (някои спазват и физическия пост) за празнични трапези, с които изобилстват първите месеци на новата година, както и сме пълни с енергия за веселби и работа.

А ти как мислиш да се подготвиш за зимата? Мислиш ли да промениш нещо в храненето и какво? Ако имаш идеи и въпроси, сподели или коментирай под този пост.

Имаш нужда от идеи за постни ястия? Посети раздела с рецепти в моя сайт http://nicksouckov.com/apps/recipe/details/category/-Vegan

Ако си осъзнал значението на храната за здравето си и търсиш подкрепа, може би се нуждаеш от първата си консултация вече с мен.
Виж целия пост
# 142
Здравейте Simple Smile

Тук чета интересни неща, обаче реалността е доста различна, затова започвам с въпросите, само едно отклонение преди това
- аз съм група А+, чувствителен стомах, доказан гастрит (държа го криво-ляво под контрол), нервен тип съм като цяло и винаги съм била така, пуша умерено, пия алкохол малко (30гр концентрат 1-2 пъти в седмицата), чаша шварц кафе сутрин с лъжичка захар. Ето и въпросите:
- как да ям бобови, като не ми понасят-ям веднъж-подуване на корема, леки болки.
- как да ям ядки, като не ми понасят-силни болки на следващата сутрин
- как да ям пресни зеленолистни, като не ми понасят-малка порция салата най-много, домати само без люспи, по-трудносмилаеми като зеле почти абсурд
- от ябълките коремът ми започва да стърже направо, портокалите дори и на сок трябва да са без пулпата, череши мога да опитам 1-2, за сливи и круши въобще и дума да не става
- само от определен вид мед съм ок
От млечните ям малко сирене, средно кисело мляко, умерено масло
- гъбите-после може и 3 дена да ме боли корем и да ги смилам

И остана месо, риба, картофи и ориз; всичко друго-по малко и веднъж.

Ходила съм по лекари, нямам колит, единствено гастрит.

Та-с какво изследване/диета/подход-мога да си разширя менюто, ако имаше начин щях да ям само салати Simple Smile
Виж целия пост
# 143
ulyuly не е там проблема поне при мен. И аз отдавна си мисля да напиша нещо подобно, въпреки че при мен рестрикциите с пресните плодове и зеленчуци ги няма, но с бобовите е същото. Няма значение дали лещата ще е на кремсупа или на кюфтенца или дали нахута щее на хумус или на фалафели или всичко ще е просто варено ... Резултата е газове, подуване, болки,натиск и дискомфорт. Същото с червени печени чушки и някои растителни мазнини , затова експериментирането и пробите за по-полезни е трудно. С две думи това което обожавам да ям - не мога.
За късмет пресни плодове и зеленчуци да ми ок.
Виж целия пост
# 144
А, да, и печените чушки също! Как може с пресните да е ок до голяма степен, а с печените-не. Аз подозирам оцета, въпреки че на толкова много места съм чела колко е полезен, включително и при разстройство. Абсолютно неприемлиево за мен
Виж целия пост
# 145
При мен не е оцета, а нещо в чушката. Няма значение белена или не , на салата или не.

ulyuly мерси, знам че се опитваш да помогнеш, но по скоро ще ям ориз и пшеница , гречка и всякакви други зърнени има толкова видове, отколкото да ям боб и да се тъпча с прахчета. Убиват ме нашите реклами - яж на корем и след това си вземи някоя и дръга капсулка и си готов ... Много умно.
Ям каквото не ми прави проблеми. Има достатъчно разнообразие.
Виж целия пост
# 146
Та-с какво изследване/диета/подход-мога да си разширя менюто, ако имаше начин щях да ям само салати Simple Smile

Здравейте, Аника.

Тази седмица имах посещение от клиентка със същите оплаквания. Тя в добавка се е подлагала на кетогенна диета, която известно време е давала резултат, а в друг етап от живота си е работила с фитнес инструктор без никакъв резултат.

Но не Ви разказвам това, за да Ви давам идеи, а за да онагледя колко различни сме всички ние. Моят основен подход е биоиндивидуалност. Това ще рече, че храната за мен е отрова за Вас и обратно, или ако нещо работи за Вас, може да не работи при мен.

Всички описани храни, които не Ви понасят, идват да кажат едно: имате много чувствителен стомах. На психо-емоционално ниво стомахът е органът, който приема външния свят. Стомашните проблеми и най-честото – гастритът, са израз на някаква неопределеност, която поражда чувство на обреченост. По принцип страхът, ужасът, дори леката тревога се „загнездват“ в стомаха и го разяждат. Това е обяснението и за язвата, и за по-леките патологии. Решението е работа със страха и въдворяване на усещане за безопасност: „Аз съм в защитеност. Обичкам се, силно се одобрявам."

Ефектът на цигарите, алкохола и кафето ги познавате и аз няма да ги обсъждам. Лекарствата, които Ви помагат да постигате този „мир“, винаги имат страничен ефект, така че бих Ви предложил да опитате с билки. Освен това, една гастроскопия би Ви дала отговор какво става в стомаха Ви, но аз и сега мисля, че Ви е ясно.

Като здравен инструктор по хранене комбинирам познаването на храните и психиката върху здравето и заедно бихме могли да дадем повече яснота за излизане от затрудненото положение, в което сте попаднали. Ако решите да ме посетите, ще попълните въпросник за Здравна история и изясняването на елементи от него е първият пробив към намиране на Вашите отговори.

За сведение, салатите, които бихте искали да ядете само, са голям източник на оксилати — антинутриенти, предпоставка за образуване на камъни в бъбреците, което е много болезнено. Да не се окаже, че Вашият стомах Ви предпазва от тях по някакъв начин.

Благодаря.
Виж целия пост
# 147
ulyuly мерси, знам че се опитваш да помогнеш, но по скоро ще ям ориз и пшеница , гречка и всякакви други зърнени има толкова видове, отколкото да ям боб и да се тъпча с прахчета. Има достатъчно разнообразие.

Здравейте, Белла,

Поздравявам Ви за осъзнатия избор! Прахчетата потискат нашите естествени способности на тялото да каже: „Нещо не работи както трябва с тази храна. Спри я!“

Ако сте изчерпили всички варианти за варивата на киснене и неколкократно подваряване със сода и ракия, явно тези храни не са за Вас. Бобовите търпят много критики за това. На мен ми понасят добре, но от лещата правя мигрена, ако не знаехте, има и такива хора.

Припомням Ви за грах, фава и зелен боб (у нас се среща главно замразен). Ако никое от тях не Ви понася при никакви обстоятелства, не са явно храни за Вас в текущото състояние. Ензими, пробиотици и някои витамини могат да са част от решението, но е хубаво да се разгледа и храненето Ви по-обстойно. Сладкото и алкохолът много вредят на биома Ви и той може да негодува при прием на опредени храни, заради това, че е пренаселено в червата Ви.

В отговор и на Аника, пасирането (смилане с пасатор) е опит за справянето с трудноусвояемите храни, но е строго индивидуална реакцията на стомаха към това. Аз съм на мнение, че зъбите следва да си вършат работата, освен ако не става въпрос за някаква хронична патология.

Чушките/пиперът са хубава тема. Те са по нашите земи от 200-300 години (както доматите, царевицата и обсъждания боб). Каква е вероятността за има-няма 6-7 поколения да изградим ензими да се справяме с тези чужди храни? Споменатите зърнени са на масата ни 5-10 000 години и с тях кръвна група А, като на Аника, се справят чудесно, защото за 200-300 поколения са си сериозна работа на еволюцията за по-добро храносмилане.

Благодаря и успех.
Виж целия пост
# 148
Здравейте и на вас господин Суков,
На мен ми бяха полезни и двата ви последни отговора за този проблем. В същност всичките ви отговори. По принцип съм интуитивна, но нямах смелостта да свържа появата на този проблем при мен със стресово и неприятно преживяване, проблем, а в същност наистина в един такъв период се появи за пръв път при мен преди 4 години. На мен никогра преди това не ми е пречила никаква храна и по принцип нямам алергии, болести и проблеми (чук-чук Simple Smile ) .
Може би трябваше по-смело да погледна от тази страна , защоро при ваканции не забелязвам толкова дразнене.
Ще опитам наистина в тази насока да разботя. Освен пробиотици и витамини ще опитам да пробвам умишлено разтоварване на мислите и от мислите , което ми е трудно и до сега не успявам.
Алкохол някак не пасва на ежедневието ни и там нямам проблем, но миризмата на кафе е началото на моя ден. Ще видя там какво да правя , но мисля че ще измисля нещо, защото забелязвам че миризмата за мен е ключовата думоа. Много я харесвам.
Така че много ви благодаря за насоките и желая хубава нова година !
И повече мир по света.
Виж целия пост
# 149
Много ми бяха полезни и на мен последните отговори. Припознах се...
И в тоя ред на мисли- гастрит, храни, проблеми, да попитам дали кафето може да се замени с такова от цикория?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия