Бъдни Вечер 3

  • 43 320
  • 331
# 240
Билянче, в рецептата, която съм дала има и лук и праз, че и чесън. Тъй че явно комбинацията е възможна, друг е въпроса твоят вкус какъв е.
За да прецениш дали ти допада, подправи я с предпочитания лук, отдели 1-2 лъжици и нарежи от другия и опитай  Hug. Според мен е ОК, аз и варени картофки като правя и имам и праз слагам и праз и кромид, супер си е  Peace.
Виж целия пост
# 241
  Да се запиша за темичката Simple Smile
  Някой може ли да предложи торта, подходяща за Бъдни вечер?
Виж целия пост
# 242
Момичета,може някъде да е дадена рецептата,но не я намирам
та въпроса ми е как приготвяте жито за Бъдни вечер
Виж целия пост
# 243
Момичета,може някъде да е дадена рецептата,но не я намирам
та въпроса ми е как приготвяте жито за Бъдни вечер

Ето тук TheNMaster  и в следващия пост на Bilqna_69 са обяснили как се приготвя ашуре. Ако желаеш можеш, да си приготвиш житото по този начин. Ако искаш, да е варено само, го вариш, подслаждаш, прибавяш ако желаеш орехи и канела  и след като го сложиш в купичките отгоре поръсваш обилно с пудра захар.
Можеш също и салата, да си направиш от него.
Виж целия пост
# 244
Привет дами, позволете да ви покажа част от кулинарните гозби на бъдни вечер миналата година  Simple Smile

лозови сърми с ориз боб сохрас

арменски сладки      ануш-абур (ашуре)

тиквеник

весели празници на всички   bouquet
Виж целия пост
# 245


   3ори , благодаря!За готвене съм комбинирала трите вида лук, но за салата реших първо да питам и след това да експериментирам.
 
   Не видя тук рецепта за чесново майонеза която приготвям за Бъдни вечер, за това ще я копирам от архива където съм я писала преди 4г.
 

     Чеснова майонеза

 Намерих рецептата в архива за чесновата майонеза, която съм я писала преди 2г.Ще я копирам.


   Първо счуквам или смилам чесъна.Поставям го в дълбок съм и прибавям  малко олио.Започвам да разбърквам с миксера като постоянно добавям по малко олио.Получава се смес подобна на майонеза.Гъстотата е по желание, може да носи много олио.На края се овкусява с оцет, сол и по желание малко копър.Но е добре да се направи поне един ден преди консумацията.Няма точни мерки Аз го правя с 5 глави чесън за да има за по-дълго време.С миксера се бърка, колкото повече разбиваш, толкова по-хубава майонезена консистенция се получава.След като си прибавила около 100мл. олио слагаш сол и оцет, опитваш на вкус и продължаваш да разбиваш.Пак ти казвам, може да стане с малко и с много олио. Самата смес си показва, като започне да става рядка и спираш.Сол и оцет също поглъща доста, но става страхотно


   Мнооого е вкусна
Виж целия пост
# 246

Накисва се една чаша жито във вода от вечерта.Сварява се до разпукване и омекване на зърната в около 4 пръста вода над житото.

Мастърче,  сварих тая вечер житото по твоята рецепта, стана фантастично. Много обичам варено жито, но винаги съм го правила сухо с бисквити, орехи, лимонова кора, канела и т.н. А така с нишестето е много вкусно. И, понеже съм свикнала да има аромат на лимон, настъргах и кора от лимон, а накрая поръсих купичките с канела, и тя ми е любима. Не знам дали на това може да му се каже ашуре, но е страшно вкусно, поне за мен! Благодаря ти за хубавата рецепта!  bouquet
Виж целия пост
# 247
 Да се запиша за темичката Simple Smile
  Някой може ли да предложи торта, подходяща за Бъдни вечер?

Айла, потърси в нета сурови торти  Wink  Не знам дали знаеш за какво става въпрос  Rolling Eyes Правят се от ядки, плодове, кокосово масло, мед и т.н . Ако ти допада този начин на хранене - пробвай.

Аз на Бъдни вечер се придържам към класиката, т.е това което са ми предали моите баби и техните на тях   Wink
Виж целия пост
# 248
Момичета, имам един малко глуповат въпрос  Embarassed.
Тази година за пръв път мисля да се пробвам с питката, никога в живота си не съм правила/месила тесто и не мисля, че ще мога, та дали е възможно да го врътна в робота с приставките за месене? Не, че съм му ползвала тази функция  newsm78.
Виж целия пост
# 249
parsy, за робота не знам. Аз меся на ръка или в машината. В подписа ти има нещо, което си написала за мечтите ...  от теб зависи дали ще омесиш питка  Wink Пробвай, няма страшно, ако наистина искаш, ще стане  Hug
Виж целия пост
# 250
Моми4ета, може ли някой да ми даде рецепта за зелник Embarassed и боб 4орба Praynig.Гледах напред в темата, но не видях рецепти специално за тези двете неЩа. Praynig
Виж целия пост
# 251
Здравейте момичета1

 Аз на самия финал се престраших да се включа Laughing

 Не съм писала , защото всичко което сте предложили е напълно изчерпателно и нямам нищо , което да добавя , но много ви благодаря за съветите , идеите и най- вече настроението , което създава темата!

Аз в момента се мъча  с един боб в гърне , вече 4-ти час , ако не и повече и няма сваряване.... ooooh!( мъжа ми не може да консумира варива и готвя буквално от Коледа на Коледа)
Разбрах къде ми е грешката... но късно, сложих сол в самото начало Crazy
Сега опитвам да си поправя грешката , но още не знам дали ще има резултат... в тази връзка - Val- нямам конкретна рецепта , но това , което изчетох и мога да дам като съвети за боб е :
  смени поне първата вода , в която вариш боба ,след като кипне
  Добави каквото обичате- лук , морков , чушка ,целина, домат, джоджен, червен пипер и т.н.
  мъничко захар(1 ч.л.)
  или 1 с.л. ракия
  или 1 щипка сода помагали за по- бързото увиране на боба...
 а, дали е така не знам , защото аз още чакам Mr. Green

  Hug
  
Виж целия пост
# 252
Да, сода или алкохол веднага помагат за омекването.  Peace

Не разбирам какво ви е страх от питката. Тестото трябва да е мекичко и да можете да оформите топка, все пак никоя от нас не се е родила научена, пък ей на, месим си. мен никой не ме е учил.  Grinning

Зелник аз съм правила мой личен - зеле (или зеленилки - лук, лапад, киселец) задушено с олио, сол (ако не е солено) и червен пипер, после в готови кори, малко олио по корите отгоре и пека като баница.  Peace
Виж целия пост
# 253
Моми4ета, може ли някой да ми даде рецепта за зелник Embarassed и боб 4орба Praynig.Гледах напред в темата, но не видях рецепти специално за тези двете неЩа. Praynig

Рецепта за зелник на пеп-4о

Тема с рецепти за зелник


Манастирска фасул чорба

300 г фасул
1 глава лук
2-3 домата
1-2 моркова
1 резен целина
3 вс.л. олио или зехтин
1-2 люти чушки (ако обичаш лютивичко)
джоджен
магданоз
сол
Почистеният фасул се мие и се накисва от предната вечер във вода. Отцежда се, залива се с около литър студена вода и се слага на огъня. Загрява се бавно, докато кипне, след което се поставя мазнината. Вари се на тих огън с капак.

Когато поомекне, се прибавят морковите, целината и лука, нарязани на ситно и лютите чушки цели. Така се доварява, докато омекне съвсем. Накрая се слагат нарязаните домати, магданозът и джодженът и се посолява. Оставя се да ври още малко (5 мин) и се сваля от огъня.
Виж целия пост
# 254
simplyaven -благодаря!
Мисля , че имаше резултат... вече имаме сварен боб ( много е вкусен Blush) , но това след като добавих малко захар, лъжица ракия и щипка сода... и още голяма доза търпение Peace

labrex - само да имах рецептата ти преди няколко часа Mr. Green Никога не съм знаела , че солта се слага накрая , наистина човек се учи докато... е жив! Hug
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия