За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 4-та Тема

  • 99 068
  • 732
# 135
Не е кисело. Той оцетът не е толкова много за цялото количество.
Виж целия пост
# 136

Питам се дали е възможно да се направи такъв сироп , но без да му се добавя вода? Не искам да го варя обаче.А дали може да му се сложи някой от тези готовите фиксове за зимнина, може би от тези за конфитюри, знам ли?

Според мен може да опиташ с консерванта на д-р Йоткер (малки сини пакетчета) - продава се във всички хипермаркети. Така ще си по-сигурна. Тоа си е натриев бензоат. Има го и от български производители, ама аз предпочитам йоткерския.
Виж целия пост
# 137
Как да направя сладко/ конфитюр/ от малини, така че плода да се запази цял, а не да стане на пюре?

Предложението ми е - първо да направиш гъст сироп от захар и вода и когато стане достатъчно плътен - тогава пусни целите малини - може съвсем леко да разбъркаш, да не се разкъсат. И не вари много! Докладвай как се получи !
Виж целия пост
# 138
Момичета, това лято правих сладко за първи път. по ваш съвет с гелфикса на д-р Йоткер. Но ми се иска да опитам с нещо естествено, а не химия. Дали може да ми дадете рецепта за сладко с друг сгъстител? Навремето си спомням, че майка ми слагаше лимонтузу, но напоследък нещо и то не сгъстява.
Виж целия пост
# 139
Лимонтузуто мисля,че се слага за да не захароса сладкото.Не виждам как ще се сгъсти от него  newsm78
Виж целия пост
# 140
zuzka@, май си права, след като го написах и аз се замислих  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 141
пектина сгъстява  Peace лимонтозуто да не се захаросва. във фикса на йоткера ги има и двете  Peace
Виж целия пост
# 142
Да ви споделя какво е усещането ми след ползването на Гелфикс 1:1. За първи път го ползвах за сладко от боровинки. Реших, че искам пропорзиите да за 1:1, защото боровинката не е сладък плод. Направих всичко според написаното отзад на пликчето. На гъстота стана добре, на вид също, а и на вкус. Но се усещат кристалчета захар, сякаш не се е разтопила напълно. Предполагам това е, защото малко стоя на котлона след добавянето на захарта - 1 минута "по часовник" (както съветва докторът). Надявам се да не се захароса заради това, а и дано със седенето да се отпусне захарта в буркана.

Вече стигнах до извода за себе си, че предпочитам за всички плодове да използвам Гелфикс 2:1.
Виж целия пост
# 143
Стасита, аз правя сладко от години и никога не използвам гелфикс. Варя сладкото до исканата от мен гъстота и в последните 5 минути от варенето добавям лимонтузу. Изсипвам сладкото в добре подсушени бурканчета и оставям да изстинат.
Виж целия пост
# 144
Sea lights, под сладко имаш предвид плодовете + захарта, нали? 1:1 ли ти е винаги пропорцията или импровизираш според плода?
Виж целия пост
# 145
Всяка година се чудя какъв оцет да купя за зимнините. Въпросът ми е дали има такъв оцет, който не става за целта? Купих някакъв оцет на фирма ЕКОЦЕТ, Велико Търново. Ще го ползвам за краставички с аспирин и по-късно за пуканата туршия от чушки, които се затварят веднага със сол, захар, оцет и олио (после не се стерилизира).
Виж целия пост
# 146
Всяка година се чудя какъв оцет да купя за зимнините. Въпросът ми е дали има такъв оцет, който не става за целта? Купих някакъв оцет на фирма ЕКОЦЕТ, Велико Търново. Ще го ползвам за краставички с аспирин и по-късно за пуканата туршия от чушки, които се затварят веднага със сол, захар, оцет и олио (после не се стерилизира).

Повечето не стават. Аз ползвам на Винпром В. Търново, от 2,40 литъра, друг не признавам изобщо.
Всичко, което е около и под лев, е боя и киселина, и си разваляш зимнината.

Да се похваля и аз с 10-ката Laughing Мнооого вкусна  bouquet  bouquet  bouquet
И на мама дадох рецептата, и тя много доволна!
Направила жената обаче четворка, че нямала продукти за десятка, и като изстинала, взела, че я пасирала.........сега на всеки се хвали, че не е правила по-вкусна лютеница newsm78
Виж целия пост
# 147
Стасита, и аз правя като Sea lights сладката. Захарта може да е 1:1, но ако плодовете ти са много сладки може да намалиш и обратното.
Виж целия пост
# 148
Sea lights, под сладко имаш предвид плодовете + захарта, нали? 1:1 ли ти е винаги пропорцията или импровизираш според плода?
Захарта е според плода. 1:1 ми е само при по-киселите плодове, като вишните например. Скоро правих от горски плодове и сложих на килограм плод 750 грама захар и пак ми беше доста сладко.
Виж целия пост
# 149
    Моля,споделете изпитани рецепти  за  консервиране на патладжан  Praynig Hug
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия