Уред за сушене на плодове и зеленчуци - 2

  • 147 562
  • 763
# 510
Сините сливи ги режа на две, поставям нагоре с рязаната страна , на 40 градуса. Проверявам и вадя.
Утре откривам сушилния сезон с домати и сини сливи 😀
Виж целия пост
# 511
Аз утре ще сложа домати, дано да има хубави на пазара. Толкова много обичам, а само веднъж съм слагала. Мисля да ги разрежа на четвъртинки и после се чудя дали да ги суша до чупливост или да са леко еластични. Мисля да напълня бурканчета със зехтин и подправки и после във фризера, надявам се, че нищо няма да им стане.
Виж целия пост
# 512
Мисля да напълня бурканчета със зехтин и подправки и после във фризера, надявам се, че нищо няма да им стане.
Аз в хладилника ги съхранях. Но като трайност - два, три месеца. За да е повече трайността - заварявах бурканчетата.
Зехтин във фризера, не знам как е като се размрази...
Виж целия пост
# 513
Да, може би ще е по-разумно да се заварят за няколко минути, права си.
Утре ще сложа и любимата ми подправка за супа - сушени червени чушки, моркови, лук, магданоз, пащърнак много малко. После всичко се минава през чопъра, за да е на много ситно парченца. Една супена лъжица в супата, ориза или картофите и яденето става много ароматно и по-вкусно.
Виж целия пост
# 514
Доматите не ги суша до чупливост, по-меки ги оставям. В бурканчета със зехтин и подправки и заварявам колкото да се запечати капачката. Така в бурканчета ги слагам и в комбинация с други зеленчуци - с патладжани на кубчета на еърфрайъра за италианска паста,  към мусака, салати, с чушки на парченца пак на еърфрайъра   за миш-маш.
Тази година съм решила и повече тиквички да насуша за крем супи през зимата.
Виж целия пост
# 515
Потвърждавам и аз за ябълковия чипс - стават си хрупкави резенчетата ябълка при достатъчно сушене (отдавна съм пробвала и не помня точно време) Wink


А колко точно тънко ги режеш ябълките, като ягоди? или като банани за чипс? или?.. - и кой сорт??
Момичета, как да разбера ,че съм изсушила добре кайсиите?
Изобщо какъв е принципа да се разбере дали е време да се махне каквото и да е когато се суши?

Аз гледам да няма влага в плода, като го стисна между пръстите си, трябва навсякъде да е сухо. С опипване прибирам всяко едно парченце и които ми се струват все още с остатъчна влага ги пренареждам и пускам отново.

Скрит текст:
Миналата и тази седмица суших кайсии.


Не стават ли неприятно твърди и по-скоро кисели? Така и не успях да се справя с кайсиите...


Здравейте,
днес за първи път суших ябълки. Отне ми малко повече от 8 часа на 65гр. Току що ги изключих и ще ги оставя в уреда да се охлаждат, така прочетох като препоръка. На вкус са леко киселки и малко са жилави. Искам да добавя, че не съм разбрала и просто не ги обелих предварително. Дали от кората са жилави.
имам и едно запитване. Трябва ли след изпичане да се изваряват в сладък сироп, както съм правила, когато съм сушила на слънце. Една приятелка ми сподели че вече 4-5 години редовно си суши  плодове, но винаги ги потапя във врящ сироп  и после изсушава във фурната.
Много ви моля, да ми отговорите.
Искам още да ви благодаря за споделените от вас съвети, за вежливото отношение , за това че сте готови да помогнете със съвет на всеки, който има нужда от това.
Пожелавам на всички прекрасна вечер и успешна нова седмица.
Поздрав от мен, Недка Арабаджиева!



Никога не ги "мастисвам". Какъв е смисълът, такива мога да си купя, нали основната ми идея е да няма добавки (вкл. и захар). Суша добре узрели сладки плодове, не твърди, късани зелени.


Здравейте,
днес за първи път суших ябълки. Отне ми малко повече от 8 часа на 65гр. Току що ги изключих и ще ги оставя в уреда да се охлаждат, така прочетох като препоръка. На вкус са леко киселки и малко са жилави. Искам да добавя, че не съм разбрала и просто не ги обелих предварително. Дали от кората са жилави.
имам и едно запитване. Трябва ли след изпичане да се изваряват в сладък сироп, както съм правила, когато съм сушила на слънце. Една приятелка ми сподели че вече 4-5 години редовно си суши  плодове, но винаги ги потапя във врящ сироп  и после изсушава във фурната.
Много ви моля, да ми отговорите.
Искам още да ви благодаря за споделените от вас съвети, за вежливото отношение , за това че сте готови да помогнете със съвет на всеки, който има нужда от това.
Пожелавам на всички прекрасна вечер и успешна нова седмица.
Поздрав от мен, Недка Арабаджиева!



Плодовете, които подозирам в наличие на яйца - то никога гаранция няма, ама, примерно, черешите винаги ги подозирам - като ги затворя в буркана (плътно затворен), ги слагам за едно денонощие (е, или повече, ако ги забравя там...  Embarassed) във фризера.


Може ли малко повече инфо за технологията за сушене на лук? Тази година имаме в изобилие и се чудя какво да го правя.



ММ го реже на дребни кубчета. Зелен лук не съм сушила, замразявам за баница.


Всяка година суша праскови. Не беля. Ако се обелят, ще залепнат за скарата. Режа на резени с ширина около един пръст. Приблизително на 12 часа ги пренареждам по скарите,  размествам скарите и допълвам с нова порция. За около 36 часа обикновено стават. Изключително ароматни!


Ние ги белим. Кората не ни е твърде приятна като се изсуши. Не лепнат особено... но пък аз суша добре узрели смокини, та никакво лепнене не може да ме уплаши след тях...  Mr. Green


Гроздето непременно се дупчи с игла на няколко места,пипкаво и бавно е,но иначе няма съхнене.


И дупчено пробвах, и недупчео, все еднакво време отнема - бавно е... отказах се да го дупча, голяма играчка, малък ефект в/у времето на сушене.


Как да нарежа смокини, за да ги изсуша? На две половини? Понеже са дребни, дали да не ги сложа цели? Някой има ли опит? Благодаря! bouquet

Смокини суша цели, набодени на няколко места с остър нож. Обикновено за около 30 часа изсъхват идеално при 45 - 50 градуса температура


Режа ги на кръгчета половин пръст дебели. Но пък моите са огромни (първата реколта 2-3 напълват една тавичка), а и останалите реколти са едри общо взето.


Здравейте, аз съм новобранка в сушенето и малко притеснена дали няма да хвърля труд и време на вятъра. Затова може ли някой който е със сушилня горение с 5 тави и е сушил сини сливи, да ми разясни подробно на колко градуса и колко ги суши.
Благодаря предварително мамчета Simple Smile


Сините сливи са единствения плод, който гледам да не е хубаво узрял за сушене - добре узрелите ("за ракия") стават твърде... абе, не знам, като една кора от люспа. Виж, те стават много добре смлени и на фурна сушени - имаше си някакво име това, ама ми се губи нещо. Като ги суша не ги дупча, само разполовявам и махам костилката. На 55 градуса - аз всичко на толкова суша.

Естествената конвекция е с посока отдолу нагоре. При масово достъпните сушилни вентилаторът е отдолу и също духа нагоре. Затова, за да улесним изпарението най-добрият начин за поставяне на плодовете/зеленчуците е с отрязаната страна нагоре. Чиста физика. Разбира се, всеки може да си ги поставя както иска.



С отрязаното надолу по-бързо съхнат. Опитно установен факт. Топлият въздух, отиващ нагоре, минава през плода - иначе евентуално го докосва пътьом. Да подчертая, че в този случай експериментът предшестваше теоретичното обяснение...  Mr. Green


Аз утре ще сложа домати, дано да има хубави на пазара. Толкова много обичам, а само веднъж съм слагала. Мисля да ги разрежа на четвъртинки и после се чудя дали да ги суша до чупливост или да са леко еластични. Мисля да напълня бурканчета със зехтин и подправки и после във фризера, надявам се, че нищо няма да им стане.


Доматите ги режа на тънки кръгчета, суша до пълно изсушаване, съхранявам в стъклени буркани. Трайност: над година. Колко точно повече биха траели не знам, понеже свършиха. Сега още готвим с миналогодишните, като свършат последните смокини ще сложа.
Виж целия пост
# 516
Вчера пробвах нещо ново - домашно сушено мюсли. Намачках банани, добавих кленов сироп (може и мед) и кокосово масло (може и масло). Добавих овесени ядки, смесих добре и суших през нощта върху хартия за печене. Сутринта начупих на малки парченца и досуших. Добавих ядки и сушени плодове и воала - ароматно и вкусно мюсли, без захар и с други неизвестни съставки.
Следващия път вместо овесени ядки, ще пробвам с ядки от лимец, елда, ръж, просо ...
Виж целия пост
# 517
Вчера пробвах нещо ново - домашно сушено мюсли. Намачках банани, добавих кленов сироп (може и мед) и кокосово масло (може и масло). Добавих овесени ядки, смесих добре и суших през нощта върху хартия за печене. Сутринта начупих на малки парченца и досуших. Добавих ядки и сушени плодове и воала - ароматно и вкусно мюсли, без захар и с други неизвестни съставки.
Следващия път вместо овесени ядки, ще пробвам с ядки от лимец, елда, ръж, просо ...
Супер звучи!
Виж целия пост
# 518
За първи път суша и за съжаление е неуспешен. Сините сливи вчера ги изхвърли, защото се мухлясаха Cry
Виж целия пост
# 519
За да мухлясат, не са били добре изсушени.
Виж целия пост
# 520
Да не би сливите да са били мухлясали/развалени още преди сушенето?
Странно...
Виж целия пост
# 521

Едната ми машина умря.  Sad Cry Точно сега! УжасТ.
Виж целия пост
# 522

Едната ми машина умря.  Sad Cry Точно сега! УжасТ.

Уф, гадно!
Дано бързичко намерите заместник.
Аз вчера и днес суших нова порция сини сливи + половин тавичка ябълки.
Не ми стигнаха сливите и допълних. Нарязах ги на по-дебели резени, не като за чипс. Добре се получиха.
Виж целия пост
# 523

Аз и преди питах кой сорт ябълки се ползва за чипс - иначе никога не са ми харесвали сушени.
Сега разглеждам и се чудя какво да взема...  Tired
Виж целия пост
# 524
Братовчедка ми прави страхотен ябълков чипс, който ме вдъхнови за покупка на сушилня (казвала съм го по-напред в темата), обаче никога не съм я питала какъв сорт са ябълките. Аз обичам сладки, ще търся сладки.
Инъче за чипс, според мен, най-важното е дебелината на резените.
Ще питам все пак за сорта и ще пиша пак.


Дописвам се...
Питах братовчедка ми за сорта ябълки, от които прави хубавия чипс.
Тя ми каза, че има над 15 дръвчета, изобщо не им знае сортовете, според нея важното е продължителността на сушене.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия