Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 61 710
  • 730
# 690
Майка ми е с диабет. Много ми се иска да ѝ направя и на нея козунак. Ще се получи ли ако вместо захар ползвам фруктоза?

Виж тази рецепта на Жорето /лека му пръст/.
Виж целия пост
# 691
Майка ми е с диабет. Много ми се иска да ѝ направя и на нея козунак. Ще се получи ли ако вместо захар ползвам фруктоза?

Всъщност и да сложиш фруктоза не е от голяма полза. Козунакът като цяло не е за диабетици не само заради захарта, а и заради бялото брашно и мазнината. Баща ми е диабетик и изяжда по едно тънко парченце от нашия козунак, само за да го опита. Но това му е всичкото.

Иначе ще стане с фруктоза. И с подсладител ще стане. Но цял козунак да изяде майка ти, не е добре.


Необходими продукти:

1 яйце, без 1 ч.л. от жълтъка

50 мл нискомаслено топло мляко




100 мл топла вода

15 г мая - суха или жива

30 мл олио

1 и 1/2 с.л. течен подсладител

400 г типово брашно + 200 г за доомесване

по 2-3 капки есенция ром и ванилия

кора от лимон (по желание)

За омесване:

50 мл олио

За намазване:

1 ч.л. топла вода

2 капки течен подсладител

1 ч.л. жълтък

За поръсване:

мюсли, овесени ядки, лимонова кора и др.

Начин на приготвяне:

От изброените продукти се омесва немного меко тесто. Като попие необходимото брашно, полученото тесто се разстила като питка. Ръцете се топят в олиото за омесване и тестото се меси, докато омекне и стане гладко. Козунакът (козунаците) се оплита, като тестото се разделя на две и всяка половина - съответно на по три плитки с диаметър около 2 см. Сплетените козунаци се поставят в отделни форми, предварително намазнени и поръсени с брашно, и се оставят да втасат. Щом утроят обема си, се намазват с подсладения жълтък и се поръсват с мюсли, овесени ядки, лимонова кора и др. Пекат се на 150-180 градуса, като първите 20 минути фурната не се отваря. След това се наблюдават и се изпичат до желаната степен. Фурната се изключва и се оставят вътре за кратко, пак под наблюдение. После капакът се отваря и така се оставят да изстинат.

П.П. Никога не съм изпробвал рецептата. Дори не знам откъде съм я копнал. Просто си стои в компа, в папка "Диабетично". Така, че ако искаш - рискувай.
Виж целия пост
# 692
Майка ми е с диабет. Много ми се иска да ѝ направя и на нея козунак. Ще се получи ли ако вместо захар ползвам фруктоза?

Виж тази рецепта на Жорето /лека му пръст/.

и аз влязох да я подавам  Grinning Само да кажа, че Жоро правеше всички тестени изделия с типово  и пълнозърнесто брашно. Козунака само с типово е
Виж целия пост
# 693
Скрит текст:
Майка ми е с диабет. Много ми се иска да ѝ направя и на нея козунак. Ще се получи ли ако вместо захар ползвам фруктоза?

Виж тази рецепта на Жорето /лека му пръст/.

Извинявам се за спама, ама Бордовски да не е починал?  Shocked
Много отдавна го 'познавам'.
Едно време редовно ползвах неговите рецепти.
Виж целия пост
# 694
Щастлива, ползвай Гугльо - ще разбереш.
Мир на душата му на човека.
Виж целия пост
# 695
Здравейте!
Правя постна картофена манджа, но добавих и зелен фасул. Обикновено слагам чубрица на картофите, но дали ще върви на зеления фасул? newsm78  Малко се съмнявам
Виж целия пост
# 696
Здравейте!
Правя постна картофена манджа, но добавих и зелен фасул. Обикновено слагам чубрица на картофите, но дали ще върви на зеления фасул? newsm78  Малко се съмнявам

Щом обичате чубрица, защо не.  Simple Smile  Зеленият боб с комбинира добре с пресен копър, пресован чесън, смлян чер пипер, зелен магданоз.
Виж целия пост
# 697
Има ли някакви особености при готвенето на френска леща (зелена е на цвят) или да си я правя като обикновената?
Виж целия пост
# 698

Правя постна картофена манджа, но добавих и зелен фасул. Обикновено слагам чубрица на картофите, но дали ще върви на зеления фасул? newsm78  
Двата зеленчука наред с други участват в моя гювеч, който подправям с чубрица и ни е много вкусен. Simple Smile  Нищо, че като готвя само зелен боб не слагам чубрица.
С поправките е въпрос на вкус, както е рекъл и i_peych.  
Виж целия пост
# 699
Благодаря ви bouquet
Аз по принцип си харесвам аромата на чубрицата и от всички подправки май нея най-често си ползвам. Grinning
Виж целия пост
# 700
Здравейте!
Правя постна картофена манджа, но добавих и зелен фасул. Обикновено слагам чубрица на картофите, но дали ще върви на зеления фасул? newsm78  Малко се съмнявам

Другият път пробвай да сложиш малко джоджен.
Без други подправки освен сол и черен пипер.
Или сготви тази моя манджа. У дома тя е любима.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=764298.msg … 83086#msg27383086
Виж целия пост
# 701
Здравейте!
Питане за торта "Червено кадифе" имам.
Ако червения цвят се направи от цвекло има ли шанс цвета да не стане толкова
наситен и съответно да се загуби ефекта. А за вкуса на блата ако е с цвекло....
Благодаря
Виж целия пост
# 702
Има ли някакви особености при готвенето на френска леща (зелена е на цвят) или да си я правя като обикновената?

аз не намирам разлика Peace
Виж целия пост
# 703
Имам доста кашкавал и търся предложения за някаква вечеря с него,  освен паниран. Мисля си в пергамент,но никога не съм правила и не знам дали няма да се разтопи и да стане едно нищо? Някакви други идеи?
Виж целия пост
# 704
Имам доста кашкавал и търся предложения за някаква вечеря с него,  освен паниран. Мисля си в пергамент,но никога не съм правила и не знам дали няма да се разтопи и да стане едно нищо? Някакви други идеи?

Суфле?
http://www.bonapeti.bg/recepti/Sufle-ot-kashkaval/
От тук, някоя съфорумка също беше дала удачна рецепта.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия