Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Консултация за Детска церебрална парализа с д-р Чавдаров - тема 4

  • 31 685
  • 120
# 60
Д-р Чавдаров,
много благодаря за изчерпателния отговор и за презентацията. Мога да кажа, че почти не сме използвали помощни средства за стимулация на прохождането. Подарих и бънджито и проходилката, които имахме. Единствено и много за кратко е ползван уокър. Това, което ме изненадва и аз съм правила съвестно по препоръка на педиатър е масаж на ходилата. Ако оставя детето да се придвижва само там където (може и за 1 крачка да е) трябва да се преодолее разстояние без опора, то просто се пуска и го пролазва.
Благодаря още веднъж!
Виж целия пост
# 61
БТД,
Няма лошо, че пролазва когато не е сигурно, защото и това е тренировка, която ще ускори самостоятелното прохождане, вместо да го носите или държите за ръка. Самостоятелен опит !!!
Виж целия пост
# 62
Здравейте, д-р Чавдаров!
Моето момче е на 8м. роден е доносен 3,250кг 51 см нормално раждане.На 3м. Установихме, че не държи главичката самостоятелно веднага поискахме консултация с невролог.След прегледа докторката ни успокои,че всичко е наред трябва му повече време.Детето стана на 6м започна по стабилно да държи главичка, но след минути я килва..потърсихме консултация с друг невролог, който назначи изследвания - Еег,скенер,кръвни и очен.
Излезе от изследванията хоризонтален нистагъм,който намаля значитечно и поставиха диагноза рахит и понижен мускулен тонус.Направихме 10 дневна обща рехабилитация след която детето започна да се обръща.На моменти става отпуснат и си лежи, иначе е много спокойно и игриво бебе!
Изключително сме притеснени и не знаем как да действаме..все още на моменти има лош контрол на главата.Необходимо ли е други изследвания да пуснем или специална рехабилитация?
Виж целия пост
# 63
Виктория,
На 8 мес. детето трябва да може да задържа само четиримоторен стоеж, поставено да седне да задържи позицията за кратко, да задържи кос седем. Нистагъмът още ли се наблюдава.
Виж целия пост
# 64
Не може да стои седнал, защото се огъва.Гръбчето е меко. Още има нистагъм.
Виж целия пост
# 65
Имам известни притеснения, че детето има нужда от спец. рехабилитация.
Виж целия пост
# 66
В какво се състои спец.рехабилитация Войта,Бобат, хидромасажи,нагревки?
Виж целия пост
# 67
Виктория,
Пълна информация за различните видове терапевтични модели в комплексната рехабилитация на ДЦП, може да намерите на следния линк: https://www.cpcentresof-bg.com/files/mf/news_pages/4_file1.pdf
За "нагревки" не съм чувал....???....
Виж целия пост
# 68
Здравейте д-р Чавдаров.Синът ми е роден в 33-34 г с.с тегло 2020 . след раждането спира да диша интубиран е и на апаратно дишане.Беше в изключително тежко състояние.До 1 г  не правеше нищо двигателно.Започнахме активна рехабилитация благодарение на която двигателно постигна много неща,седене пълзене ходи сам.На 2 г направихме ЯМР-нормално широки и нормоинтенсни субарахноидни пространства.Телата на латералните вентрикули се представят дилатирани по изразен в ляво оксиципитално.Очертанията им са ръбести и неравни,в резултат на глиотични изменения в дълбкото бяло мозъчно вещество в непосредствена близост до вентрикулите.Останалите структиру се представят в норма.Мозъчният ствол и малкия мозък не показват абнормалитите.Това е описанието на ЯМР .Според докторката която прави резонанса каза ДЦП,но неврложката го отрече .Преди месец посетихме друг неврлог която категорично каза ДЦП спастична параплегия -Леко повишен тонус на долни крайници,контарктура двустранна глезенна.СНР-патологично оживени за долни крайници с разш пефлексогенйи ззони.Б?абински росолимо дв.полож. походка самостоятелна спастично атактична .Това е описанието от невролога.Вече сме на 5г ,има изоставане в развитието,липсва на говор ,сериозен проблем имаме с вниманието и поведението,изпада в нервни кризи.Според Вас има ли с нещо с което мога да му помогна.От три години посещава дневен център без особен напредък.Миналта година ни бяха изписали хлорпротиксен от детска психиатрия без никакъв ефект даже обратен.Пили сме гамалон и есприко също без ефект.Благодаря предварително
Виж целия пост
# 69
Евгения,

ДЦП е доживотно състояние, включващо дефицити в грубата и финната моторика, комуникацията и когнитивните възможности, което има нужда от поддържаща специализирана комплексна рехабилитация. Пълно възстановяване на ДЦП няма, като целта на рехабилитацията е детето да бъде максимално социализирано и независимо в зависимост от капацитета на различните функции на ЦНС. Няма стандарти за предлаганата рехабилитация. В България има консенсус по проблема с ДЦП, с който може да се запознаете на следния линк: https://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/pdf/cerebral_palsy_consensus_2014.pdf .
Виж целия пост
# 70
Здравейте доц.Чавдаров, синът ми е на 27 г. и беше опериран на 28.05.18г. в Германия - киста в меката мозъчна обвивка, препречваща 4 вентрикул.
Препоръчаха му физиотерапия за релаксация на мускулите на врата, ерготерапия за ръце, тренировки над походката/поради лявостранна хемипареза с по-увреден горен крайник/ и лечение с орофациален логопед за подобряване на преглъщането /такъв не намираме в Бг , но може би би му помогнал масаж на лицева и дъвкателна мускуратура?/.   
Въпросът ми е:
1.Освен малки дечица, лекувате ли и по-големи. Какъв е редът за прием. И ако не може да се лекува при Вас, бихте ли ни насочили към друга специализирана болница.
2.Каква е възможността Вие да му изготвите рехабилитационна програма, ако го прегледате в болницата. Мога да изпратя епикриза.
Благодаря
Виж целия пост
# 71
Маргарита Михайлова,
синът Ви може да получи комплексна рехабилитация в Националната Специализирана Рехабилитационна Болница "Овча купел" в София. Вижте повече информация тук: https://www.rehabilitacia-ovchakupel.com/
Виж целия пост
# 72
Виктория,
моята внучка има подобен проблем. Не може да си държи главичката, слаб мускулен тонус, не започна да се обръща, не пълзи. От м. февруари са по лекари, рехабилитации. Но нищо никой не открива. А тя става по-зле и  по-зле. Месец май случайно попадаме в интернет за дефицит на Вит. В12. Наравиха изследване на витамин В12 и се установи изключително голям дефицит.  Пораженията са изключително тежки. Ако желаете незабавно направете  това изследване. Излючително бързо става, само за няколко часа и струва 20лв.
Виж целия пост
# 73
Даниела Денева,
Едно изследване не поставя диагноза !!!!!, нито определя какво лечение/рехабилитация да се предприеме.
Виж целия пост
# 74
Здравейте д-р Чавдаров!
Абсолютно сте прав. След това започнаха страшно много всякакви изследвания на детето, за да се открият причините за това състояние.
Виж целия пост

Препоръчани теми

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия