МАШИНА ЗА ХЛЯБ-50-та тема

  • 48 582
  • 755
# 270
Не съм забелязала да сме напълнели след покупката на хлебопекарна. Ядем си нормално, не се увличаме само с хляб  Wink.

И при нас е така  Simple Smile
Дъщерите казват,че им се отразява зле,че са напълнели.
Виж целия пост
# 271
Ей,  много сте лоши с тези козунаци.
Втасва тестото в машинката  в момента.Направих 1/2 от рецептата със сметаната. Да стане малък козунак, че иначе ще си го изям целия аз. Blush
Виж целия пост
# 272
Уф, да си призная - страхувам се да не напълнеем от домашния хляб, но пък ми се струва важно да знаем какво ядем, а и е въпрос на воля, все пак. Искам я голяма и силна, уж не заради ежедневната консумация на голями количества хляб, а защото може да се наложи заради гости да приготвям повечко, особено козунак, а и като ги видях в магазина, всичките ми се сториха с мноооого малки ванички, даже не знам как при втасването тестото не прелива.

Ето ТАЗИ е моята машина, но аз имах други съображения като я избирахме - покритието да не е тефлон бе едно от тях. Peace
А-аа, това е интересно! Мислех си, че би било добре, ако произвеждаха машини с керамично покритие, а ето че имало... А случайно да си попадала на подобна, но с 2 бъркалки и по-голяма мощност?

Отново се обсъждат машините Simple Smile.

Ами, като темата е такава - какво да се прави?!...  Laughing Wink

Цитат
Тъй като имам и трите, за които прочетох, че се коментират, да кажа с две думи - Панасоник е най-добрата (моята е модел SD-257). Имам Мулинекс с багети и Мулинекс без багети. Пекат абсолютно еднакво, за еднакво време и няма разлика в изпечения хляб. На тази с багетите пише, че има двойно по-голяма мощност, но това съвсем не значи, че е по-добрата. И двете Мулинекс са ми до 1,5 кг хляб, но реално такъв хляб може да се изпече само на програмата за френски хляб. Става с дебела кора и не го харесвам. .... В Панасоника се ползва мах 600 г брашно, т.е. излиза хляб 970 или 930 г, не помня точно, но това е перфектната машинка от трите. Тази с багетите се скапа толкова бързо, че още ме е яд...

Е, как да позная "по-добрата", особено като нямам опит?!
Да разбирам ли, че според теб Мулинекс не си струва? Панасоника го знам, но ми е малък, а и някои собственици се оплакват, че диамантеното покритие бързо се олЮщило (извинявам се, не мога да намеря малко Ю Rolling Eyes).

Аз съм с такава също-1650W е, но мисля,че когато се използват и двата реотана.
В магазина ми обясниха, че вторият/горният/ влиза в действие при големите хлябове и при багетите.
Може и така да е,засега съм пекла 750 и 1кг.
Точно заради питане тук -събота и неделя, когато си пекох хлебчетата , отварях и пипах горният реотан-чисто студен си беше,само долният работеше.
За друго питане- една и съща рецепта на различна програма прави различен по текстура хляб,както и по коричка и ...
в смисъл,че сложих нещата за обикновен бял хляб на програма - френски-еми друг излезе  Mr. Green
Иначе -имах идеи да отслабвам, но с тази машинка- нямам шанс Laughing - страхотен хляб прави Laughing

Значи ли, че реотаните могат да се вклЮчват и изклЮчват по желание? А при тебе как излезе коричката, също ли прекалено твърда? Случайно да имаш наблЮдения за направата на мармалад - питах по-горе?
 

Peterky2002, сигурна съм, че си прав. Но тъй като вече съм положила усилия при избора, ми се иска да докарам нещата докрай. То ще е голям "майтап", ако накрая не успея да изпека един свестен хляб...  Mr. Green
Виж целия пост
# 273

Аз съм с такава също-1650W е, но мисля,че когато се използват и двата реотана.
В магазина ми обясниха, че вторият/горният/ влиза в действие при големите хлябове и при багетите.
Може и така да е,засега съм пекла 750 и 1кг.
Точно заради питане тук -събота и неделя, когато си пекох хлебчетата , отварях и пипах горният реотан-чисто студен си беше,само долният работеше.
За друго питане- една и съща рецепта на различна програма прави различен по текстура хляб,както и по коричка и ...
в смисъл,че сложих нещата за обикновен бял хляб на програма - френски-еми друг излезе  Mr. Green
Иначе -имах идеи да отслабвам, но с тази машинка- нямам шанс Laughing - страхотен хляб прави Laughing

Значи ли, че реотаните могат да се вклЮчват и изклЮчват по желание? А при тебе как излезе коричката, също ли прекалено твърда? Случайно да имаш наблЮдения за направата на мармалад - питах по-горе?
 
Не, мила,не могат да се включват и изключват по желание Peace
Коричката ми беше дебела, не твърда-не ми хареса.
не, мармалад не съм правила Hug
Виж целия пост
# 274
Благодаря за отговора, etty775! Hug
Значи вече на двама души коричката от тази пекарна не им харесва... хммм... Това нещо означава.
Виж целия пост
# 275
Всички ли вадите хляба за дооформяне?

Аз не пипам много неща, вкл. брашно, олио, тесто. Не вадя никога хляба, пека в машината  Peace


Понякога в пълнозърнестия хляб слагам някоя лъжица овесени трици. Забелязвам, че тогава хлябът става точно като тухличка - съвсем равен отгоре. Обаче много хубаво се реже. А с керамичен нож дори няма и трохи  Peace


Доволна съм от машинката - от Лидл - доста евтина, но напълно достатъчна за нашите нужди. Ползвам я за хляб и за бъркане на теста за гризини, курабийки, пица и т.н., понеже, както вече казах, не пипам доста неща  Tired Като гледам майсторите май често ползват машината повече за тесто, отколкото за от-до, та не знам хилядата функции до колко са предимство... Преди да вземем машина, се опъвах доста време именно защото бях чувала коментари как се напълнява. Ами и у дома няма такъв ефект, дори май ядем по-малко хляб от преди  newsm78
Виж целия пост
# 276
И аз мислех, че Панасоник ще ми е малка, но се оказа, че за трима души е добре. Също се притеснявах как ще направя голям козунак, но пък козунак в машината директно не става точно както изпечен във фурната. Важното е машината да ми помогне да измеси тестото, едното може да втасва във фурната, следващото може да втасва в машината... Въпрос на организация, пък и на Великден не ядем топъл козунак, а печен в събота Simple Smile. Машината я имам вече сигурно две години, но покритието не е мръднало, нито по перките, нито във ваничката. Виж на Мулинекса перките са се олющили. От Панасоника хлябът излиза много интелигентно, не полепва по перката. Но не знам как се държат другите модели на Панасоник, отговарям само за моята. Някой беше писал, че всеки хвали своята машинка. Е, при три не ги хваля всичките. А цената не е чак толкова различна за двете марки. Първата Мулинекс ми излезе златна, след като си закупих и казанче в гаранционния период (май сега признават гаранцията... или просто в някои сервизи я признават). Но пък, ако не се беше разваляла толкова често, сигурно никога нямаше да си купя Панасоник. Всяко зло за добро. Много хора тук хвалят Мулинекс. И аз бях доволна, докато не разбрах, че има по-добри. Машината на Ердинч е много добра (марката е Бревиле), но в бг мисля, че не се продават.
Коричката на основната програма на Мулинекс си е добра, само на френски хляб не ми допадна. Иначе и двете марки пекат добре отгоре, стига да не е превтасал хлябът. Не ми остава бял хлябът отгоре. А багетите са пълна измишльотина, защото трябва да вадиш, слагаш, оформяш....., не е като да заредиш и край. Не вадя тестото от пекарната за оформяне, освен ако не съм решила да правя нещо във фурната.
Виж целия пост
# 277
Ето ТАЗИ е моята машина, но аз имах други съображения като я избирахме - покритието да не е тефлон бе едно от тях. Peace
А-аа, това е интересно! Мислех си, че би било добре, ако произвеждаха машини с керамично покритие, а ето че имало... А случайно да си попадала на подобна, но с 2 бъркалки и по-голяма мощност?

Да, мисля, че Ердинч беше показал такъв тип машини, но убий ме, не мога да си спомня марката. Ако се разровиш преди няколко теми може и да откриеш... А, ето alys я е споменала. Peace
За съжаление когато поръчвахме нашата машина все още нямах толкова информация за машините колкото имам сега... та следващата машина определено ще е с керамични покрития вътре. Тази е с био-покритие, в което липсват канцерогенните фракции на тефлона. Peace

За напълняването - и у нас не се забелязва да пълнеем, но сякаш и ние ядем по-малко хляб...правя предимно за децата разни питки и т.н. месенки. В началото, може би първите 2-3 седмици печах доста хляб от мерак и за експеримент...след това намаля потреблението и гостите, които опитваха по 3-4 вида хляб на гостуване Mr. Green и сега рядко меся 2 пъти седмично, обичайно веднъж ни е достатъчно. Peace
Виж целия пост
# 278
В момента съм сложила един козунак да видя дали ще стане и понеже в рецептата не пишеше колко брашно си сложих на око, а после добавях, понеже тестото стоеше лепкаво и влажно.
Питането ми е как добавяте брашното, за да не разхвърчи. Аз изсипах 1 с.л. и при следващото завъртане на перката се разлетя брашно на всякъде. Дори се наложи да спра програмата, да почистя хлебопекарната и да включа отново. Каква е тайната на добавянето на брашно?
Виж целия пост
# 279
 Hug

да, машината ми е Бревиле и съм предоволен, но след време и аз съм вече със едно голямо НО...

след като опитахме хляба печен във фурната и тая скъпа машина почна вече да ни служи само за месене. затова ви препоръчвам нещо от тоя род

правя понякога само бърз хляб на бърза програма, и то само при бързи нужди



 Hug

anbibian  лека полека, и не наведнъж

 Hug



Виж целия пост
# 280
Ердинч, то ти си главния виновник и моята машина да ползвам само за омесване на тестото.
Хляба печен на фурна си е голяма вкусотия.
Нека те попитам нещо - досега пекох капамата в керамична тенджера. Отскоро си купих една елипсовидна Борджам и като че ли кората на хляба ми се препича доста за 30 мин на 220 гр под капак и 5 мин на 200 гр без капак. Дали да не намаля температурата малко newsm78 или времето newsm78
Виж целия пост
# 281
Ердинч благодаря  Blush Полека с млякото, обаче за брашното нямах толкова търпение  Blush
Ето с този козунак съм се заела http://kulinarenelixir.blogspot.com/2011/02/blog-post_23.html
Имам няколко въпроса - колко е приблизително брашното в рецептата, козунака вече си втасва, но да си знам все пак много ли съм сложила или малко.
Другият ми въпрос е, ако ползвам суха мая, колко трябва да сложа?
Притеснявам се да не би да съм сложила малко мая и да не втаса добре.
Ако не втаса добре преди печенето, мога ли да го спра, да добавя мая и да пусна програмата отново отначало да меси и пак да втасва или по-добрия вариант е да извадя тестото и да го сложа на топло и да чакам?
Виж целия пост
# 282
Отскоро си купих една елипсовидна Борджам и като че ли кората на хляба ми се препича доста за 30 мин на 220 гр под капак и 5 мин на 200 гр без капак. Дали да не намаля температурата малко newsm78 или времето newsm78

със борджама съм правил следното

Цитат
....
10. печеме общо 45 минути,  в първите 30 минути със затворен капак и на 230градуса с загрят реотан отгоре и отдолу
11. последните 15минути печеме на 210градуса без капак, (аз на 5та минута изключвам фурната и така още 10мин)
...

последните 15-20мин пробвай между 180 и 210, също така смъкни с една степен долу решетката на фурната


 Hug


Цитат
колко е приблизително брашното в рецептата

зависи много и от брашното, но според течните брашното е около 550 и 600г требе да е

Цитат
Ако не втаса добре преди печенето, мога ли да го спра, да добавя мая и да пусна програмата отново отначало да меси и пак да втасва или по-добрия вариант е да извадя тестото и да го сложа на топло и да чакам?

козунака обича топлата среда, ако е на топло трябва да втаса, няма накъде,  ако не, значи си имаш проблеми (продукти, температура, мая, течности и пр.)


сложи 17г прясна мая и няма да имаш проблеми, ако сис със бърза суха сложи 9г

и внимавай със захарта, колкото повече захар толкова по тежко тесто и по бавно втасване или невтасване, а в тая рецепта сякаш захарта е малко вповече

Виж целия пост
# 283
Два пъти съм го правила .Страхотен е .При мен може би около 600 гр пое.Нямам везна за да меря ,но приблизително 600-650гр. Ти колко сложи?
Виж целия пост
# 284
Ердинч, то ти си главния виновник и моята машина да ползвам само за омесване на тестото.
Хляба печен на фурна си е голяма вкусотия.
Нека те попитам нещо - досега пекох капамата в керамична тенджера. Отскоро си купих една елипсовидна Борджам и като че ли кората на хляба ми се препича доста за 30 мин на 220 гр под капак и 5 мин на 200 гр без капак. Дали да не намаля температурата малко newsm78 или времето newsm78

със борджама съм правил следното

Цитат
....
10. печеме общо 45 минути,  в първите 30 минути със затворен капак и на 230градуса с загрят реотан отгоре и отдолу
11. последните 15минути печеме на 210градуса без капак, (аз на 5та минута изключвам фурната и така още 10мин)
...

последните 15-20мин пробвай между 180 и 210, също така смъкни с една степен долу решетката на фурната


 Hug


Решетката ми е на второ ниво и няма по надолу как да я смъкна, ще пробвам да пека 20 мин на 220 и после да намаля на 190. И аз така само 5 мин с отворен капак пека и после както си препоръчал изключвам фурната и оставям още 10 мин вътре.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия