Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 54 847
  • 721
# 390
И като стана въпрос за яйца да ви питам и аз нещо. Вече 4-то яйце изхвърлям (от тези сварените и боядисани) защото като започна да го беля белтъкът е разкашкан на места. Никога не съм виждала подобно нещо. На какво може да се дължи?
Виж целия пост
# 391
Колко минути ги вари?
Виж целия пост
# 392
завират, изключвам и стоят 20 минути в горещата вода (върху стъклокерамичен котлон, значи врат още известно време след завиране)
Виж целия пост
# 393
не мисля,че е достатъчно Naughty
жълтъка как се е получил,сварен или рохкав?
Виж целия пост
# 394
Аз не варя за първа година яйца по този метод. Съвсем сварени са си яйцата, включително и жълтъка. Категорично причината не е във времето за варене.
Виж целия пост
# 395
завират, изключвам и стоят 20 минути в горещата вода (върху стъклокерамичен котлон, значи врат още известно време след завиране)
И аз така варя - идеално сварени са си яйцата. Simple Smile
Виж целия пост
# 396
Марчева, направо давай рецептата. Все благинки показваш, а рецепта не даваш. Crossing Arms И мен ме заинтригува този мързелив хляб. Hug
Давам, бре, винаги давам и то с голямо удоволствие, но моите рецепти са подробни и няма да се сърдите когато ги публикувам, дълги са, аз така си обичам, всичко да ми е ясно.

Меган, аз рецепти с чаши или брашно колкото поеме нямам, не обичам и не ползвам такива, аз си обичам да си меря на кантарче.

Моренче, направила съм си страница с фотоси от моите изпробвани рецепти и сготвени разбира се, много е добра така че и блог мога да си направя, но участвам и в един кулинарен форум, та от там въпреки, че все още се водя новак ми изпращат подарък за добра рецепта, моля ти се, ти да видиш,..... пасатор.....да си умреш от смях, ама е истина да ти кажа.. мда.

Този хляб се приготвя без измесване, работи се само с лъжица, но е бавен защото много време втасва, това е задължително. Аз го приготвям от вечерта, слагам го в хладилник и на обяд някъде когато си искам го оформям малко и го мятам във фурната. Задължителното при него е, че се приготвя в чугунена тенджера с капак или такава с дебело дъно. Това е условието .
Източник: Janny Can Cook, има го пуснат и в някои блогове на .... не мога в момента да цитирам, за което се извинявам, но на Janny е оригиналната рецепта
Моренче, сега ставам от леглото, може и да се оправя в близките 10 дни. Има слаба надежда да мина без операция, слаба. Дано!!!
Хляб без измесване
Скрит текст:
500 г брашно
11/2 ч.л мая - суха
385 мл топла вода - измервам с една голяма медицинска спринцовка , за да ми е точно, аз така си обичам
сол
В купа се смесва брашното, маята, водата, сол. Разбърква се с лъжица. Оставя се да втаса минимум 4-5 часа, най-добре е цяла нощ в хладилник. Тестото става цялото на силни шупли.  След като е втасало определените часове тестото  се изсипва на силно набрашнен плот , посипва се и с шепа отгоре с брашно и с плоска шпатула се прехвърля тестото от краищата към центъра. Вдига се с шпатулата, разтегля се и се поставя към срещуположната страна, така от всички страни. Сега вече с набрашнена ръка се оформя на топка и се оставя да почине за 30 мин.
В студена фурна се поставя тенджерата с капак и се загрява до 220 градуса, изважда се както е гореща и се мята тестото вътре и с много остро ножче се правят разрези на кръст. Тук може и да се ползва дом. ножица. Пече се на 220 градуса за 30 мин с капак и още  15 мин без капак до хубаво зачервяване.
Забележка: тестото е силно лепкаво в началото, точно като лепило е, но брашно не се добавя повече  от указанието в рецептата .
Според мен може и спокойно да се приготви и в йена с капак, не би трябвало да е проблем.
Ами това е.  Ето го и от близо.
Виж целия пост
# 397
Марче, още утре ще направя хляба, рецептите са ти толкова подробни, точно като за мен!
Скрит текст:
Дано са ти отмине болката по-бързо
Виж целия пост
# 398
Марчева, скорошно оздравяване! Hug Ще го направя и аз почивните дни, домашното си е домашно.
Виж целия пост
# 399
Благодаря, момичета, надявам се да се оправя. Людачка специален поздрав!!  Simple Smile
Рецептата е много елементарна, бих ви пуснала и рецепта за френски багети или френски селски хляб, и още и още, но толкова много е работата за французкия хляб, че аз ги започнах в 14 ч и в 20 ч все още се мотах около тях, не си заслужава това време, но са много добри.   Но при тях печенето е малко по- сложно и както гледах материалите те си имат специализирани фурни, не става с нашите, други са им градусите...не става. Станаха при мен, но имаше още какво мооого да се желае и затова и не качих снимки на стената си.
Важното е при тази рецепта , а и при правенето на хляб  е не толкова да се меси тестото, колкото да се  подхваща тестото отдолу с шпатулата да се изтегли нагоре, разгъва, изтегля се като дъвка колкото може и се  да се прехвърли към срещуположната страна и тя да се покрие. Така от всички страни. После почива  и се пече на съответните градуси. Когато го извадя след 10 мин го напръсквам с вода, това си е от мен, такъв аромат се разнася...  Simple Smile
Виж целия пост
# 400
Здравейте, момичета! Христос воскресе! Имам едно питане - събраха ни се у дома неочаквано много варени боядисани яйца. Над 30 са, за уточнение. Какво са ги направя?

Направи си закуски
"...и оставяме в хладилника докато втаса тестото..."
Тук няма грешка,нали?Мислех,че когато втасва едно тесто би трябвало да е на топло...или аз бъркам?Ще направя кренвиршки по тази рецепта,само да уточним дали да го пъхам в хладилника...
Виж целия пост
# 401
Тестото втасва и в хладилник. Само че отнема повече време. Ако бързаш, най-добре си го остави на топличко за да втаса бързо
Виж целия пост
# 402
Скрит текст:
Този хляб се приготвя без измесване, работи се само с лъжица, но е бавен защото много време втасва, това е задължително. Аз го приготвям от вечерта, слагам го в хладилник и на обяд някъде когато си искам го оформям малко и го мятам във фурната. Задължителното при него е, че се приготвя в чугунена тенджера с капак или такава с дебело дъно. Това е условието .
Източник: Janny Can Cook, има го пуснат и в някои блогове на .... не мога в момента да цитирам, за което се извинявам, но на Janny е оригиналната рецепта
Моренче, сега ставам от леглото, може и да се оправя в близките 10 дни. Има слаба надежда да мина без операция, слаба. Дано!!!
Хляб без измесване
Скрит текст:
500 г брашно
11/2 ч.л мая - суха
385 мл топла вода - измервам с една голяма медицинска спринцовка , за да ми е точно, аз така си обичам
сол
В купа се смесва брашното, маята, водата, сол. Разбърква се с лъжица. Оставя се да втаса минимум 4-5 часа, най-добре е цяла нощ в хладилник. Тестото става цялото на силни шупли.  След като е втасало определените часове тестото  се изсипва на силно набрашнен плот , посипва се и с шепа отгоре с брашно и с плоска шпатула се прехвърля тестото от краищата към центъра. Вдига се с шпатулата, разтегля се и се поставя към срещуположната страна, така от всички страни. Сега вече с набрашнена ръка се оформя на топка и се оставя да почине за 30 мин.
В студена фурна се поставя тенджерата с капак и се загрява до 220 градуса, изважда се както е гореща и се мята тестото вътре и с много остро ножче се правят разрези на кръст. Тук може и да се ползва дом. ножица. Пече се на 220 градуса за 30 мин с капак и още  15 мин без капак до хубаво зачервяване.
Забележка: тестото е силно лепкаво в началото, точно като лепило е, но брашно не се добавя повече  от указанието в рецептата .
Според мен може и спокойно да се приготви и в йена с капак, не би трябвало да е проблем.
Ами това е.  Ето го и от близо.

Страхотна рецепта, ще я пробвам.  bouquet
По едно време се бях вдъхновила на тема "хляб" и дори започна да ми се получава  Joy, но в последно време позанемарих опитите от чист мързел  Tired.
Виж целия пост
# 403
"...и оставяме в хладилника докато втаса тестото..."
Тук няма грешка,нали?Мислех,че когато втасва едно тесто би трябвало да е на топло...или аз бъркам?Ще направя кренвиршки по тази рецепта,само да уточним дали да го пъхам в хладилника...
Няма, няма грешка.  Simple Smile
Както е писала и Onna втасва по-бавно в хладилника и няма да ти превтаса, ако си някъде за часове.  Аз го ползвам това точно за нощно втасване (когато няма кой да го наблюдава) и да го ползвам за сутринта за закуска.  

такъв аромат се разнася...  Simple Smile
Мдаа... говори ми...  Heart Eyes  Нали през ден правя хляб, та не ни лиспва уханието.  Simple Smile
Душата, ако може без операция... супер ще е, а дано, дано,...  Praynig  Hug
Виж целия пост
# 404
Не знам дали тук му е мястото на този въпрос, но бихте ли ми препоръчали хубава хлебопекарна?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия